Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Δεν φοβόμαστε τις ηλιακές καταιγίδες λέει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος


Τη διαβεβαίωση ότι η ενίσχυση της δραστηριότητας του Ηλιου και οι ηλεκτρομαγνητικές καταιγίδες που θα τη συνοδεύσουν δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τους δορυφόρους του συστήματος Galileo δίνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).
Το Galileo αποτελεί την προσπάθεια της Ευρώπης για τη δημιουργία ενός δορυφορικού "πλέγματος" που θα χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές με κυρίαρχη το γεωγραφικό εντοπισμό θέσης, υποκαθιστώντας στην ουσία το αμερικανικής κατασκευής σύστημα GPS. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ESA στην ερχόμενη τριετία θα έχει ολοκληρωθεί η εκτόξευση στο Διάστημα 4 δορυφόρων του συστήματος Galileo, που θα κινούνται σε τροχιά σε απόσταση 22.000 χλμ. από τη Γη. Η εκτόξευση και ενεργοποίηση των δορυφόρων συμπίπτει χρονικά με το ζενίθ της ηλιακής δραστηριότητας και κατά καιρούς στο διεθνή Τύπο δημοσιεύονται επιφυλάξεις ή και... σενάρια Αποκάλυψης για την τύχη των δορυφόρων που θα βρεθούν στο κέντρο μιας "καταιγίδας" φορτισμένων σωματιδίων και ακτινοβολίας. Η ίδια η υπηρεσία, ωστόσο, καθησυχάζει τους ανησυχούντες, τονίζοντας πως οι προδιαγραφές κατασκευής των δορυφόρων περιλαμβάνουν και συστήματα προστασίας τους από τις ηλιακές καταιγίδες. "Οι δορυφόροι του Galileo έχουν σχεδιαστεί [για να λειτουργούν] στις δυσχερέστερες συνθήκες. Ακόμα και σε αυτό το ενδεχόμενο θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν " σχολιάζει ο Bertram Arbesser-Rastburg, επικεφαλής του τμήματος της ESA για τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες.

Οπως σημειώνει η Υπηρεσία, το 2005 και το 2008 εκτοξεύθηκαν δύο δορυφόροι που κινούνται στις τροχιακές θέσεις του Galileo, με κύριο αντικείμενο τη συλλογή στοιχείων σχετικά με την ακτινοβολία και το διαστημικό "καιρό". Οι συγκεκριμένοι δορυφόροι εξακολουθούν να λειτουργούν στέλνοντας διαρκώς στοιχεία προς αξιολόγηση στην ESA.

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

ΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ

http://www.skyandtelescope.com/  Φωτογραφίες απ’ το διάστημα, γεγονότα που συμβαίνουν στο διάστημα, χάρτες διαστήματος και άλλα πολλά

http://www.telescope.org/index.php  Το ρομποτικό τηλεσκόπιο του Μπράντφορντ

http://planetquest.jpl.nasa.gov/  Ψάχνοντας μια «νέα Γη»

http://www.fourmilab.ch/earthview/satellite.html  Δείτε πως φαίνεται η γη από έναν ατέλειωτο αριθμό δορυφόρων

http://www.solarviews.com/eng/homepage.htm  Πληροφορίες για το Ηλιακό μας Σύστημα με εξαιρετικές φωτογραφίες

http://image.gsfc.nasa.gov/poetry//ask/askmag.html#list  Απαντήσεις σε περισσότερες από 200 ερωτήσεις για τη Γη, τον Ήλιο, το Διάστημα, τους δορυφόρους κ.ά.

http://hubblesite.org/  Η ιστοσελίδα του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ κι εδώ συλλογή φωτογραφιών (επιλέξτε φωτό και μέγεθος) http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/index/580/  

http://school.discoveryeducation.com/schooladventures/spacestation/  Πληροφορίες για τους διαστημικούς σταθμούς

Πλήθος επισκεπτών στη 4η Αστρογιορτή Γρεβενών

Ένα ταξίδι στον ονειρικό κόσμο των άστρων είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χθες το βράδυ στην πόλη των Γρεβενών εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής.

Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση διοργάνωσε την 4η Αστρογιορτή, με την καθοριστική συμβολή του Γρεβενιώτη αστροφυσικού συνεργάτη της NASA, Θανάση Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου και οι συνεργάτες του τοποθέτησαν στο πάρκο του Μερά, που βρίσκεται απέναντι από το διοικητήριο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, τηλεσκόπια υψηλής ευκρίνειας, με τη χρήση των οποίων οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στον όμορφο και άγνωστο κόσμο των αστεριών και της σελήνης.

Επίσης, ο κ. Οικονόμου παρουσίασε τη μοναδική εμπειρία του από την πρόσφατη εξόρμησή του στα νησιά του Πάσχα, ενώ τα μικρά παιδιά απόλαυσαν παράσταση Καραγκιόζη με θέμα σχετικό με το έργο ίδρυσης και λειτουργίας αστρονομικού εκπαιδευτικού πάρκου στο όρος Όρλιακα.

Αγώνας δρόμου για τη Σελήνη μεταξύ Ινδίας, Ρωσίας και Κίνας


Μια νέα ανταγωνιστική κούρσα βρίσκεται σε εξέλιξη για το ποια χώρα θα προλάβει να στείλει πρώτη στο φεγγάρι το επόμενο μη επανδρωμένο ρομποτικό διαστημικό σκάφος. Από την μια πλευρά βρίσκονται η Ινδία και η Ρωσία που συνεργάζονται και από την άλλη η Κίνα.
Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι Ρώσοι και οι Ινδοί μηχανικοί άρχισαν πια να εργάζονται από κοινού για την αποστολή ενός ρομποτικού σκάφους στο δορυφόρο της Γης, σύμφωνα με το BBC.

Ο στόχος τους είναι η κατασκευή ενός μικρού τετράτροχου οχήματος τύπου «ρόβερ» που θα εκτοξευτεί και θα προσεληνωθεί το 2013 – περίπου τότε που η Κίνα έχει προγραμματίσει να στείλει στο φεγγάρι το δικό της διαστημόπλοιο «Τσανγκ’ε-3».

Όποια ομάδα κι αν φτάσει εκεί πρώτη, θα είναι η πρώτη που θα προσεληνώσει κάποιο μηχάνημα στη Σελήνη μετά το 1976, όταν το σοβιετικό σκάφος «Λούνα 24» ήταν το τελευταίο που έφερε δείγματα εδάφους πίσω στη Γη.

Η ρωσο-ινδική αποστολή, που είναι γνωστή στη Ρωσία ως “Luna-Resource” και στην Ινδία ως «Chandrayaan-2», θα περιλαμβάνει ένα ινδικής κατασκευής σκάφος σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και μια αυτόματη ρωσικής κατασκευής πλατφόρμα που θα προσεληνωθεί, ενώ ο πύραυλος που θα εκτοξευτεί από τη Γη και θα φτάσει στη Σελήνη, θα είναι ινδικός.

Η στατική ρωσική πλατφόρμα, με τέσσερα πόδια, θα περιλαμβάνει 35 κιλά επιστημονικού εξοπλισμού και θα απελευθερώσει στην επιφάνεια του φεγγαριού το 15 κιλών ρομποτικό «ρόβερ», ινδικής κατασκευής.

Αν και το ηλεκτρικό ινδικό ρόβερ είναι πολύ μικρότερο από τα γιγάντια ρόβερ τύπου Lunokhod, βάρους 750 κιλών, που η ΕΣΣΔ είχε στείλει στο φεγγάρι στη δεκαετία του ΄70, παρόλα αυτά αναμένεται να εκτελέσει τις αναγκαίες επιστημονικές εργασίες του, χάρη στην σμίκρυνση της τεχνολογίας, που έχει καταστεί εφικτή έκτοτε.

Το ρόβερ θα διαθέτει, μεταξύ άλλων, τηλεοπτική κάμερα και ένα ρομποτικό βραχίονα για τη συλλογή δειγμάτων από το έδαφος.

Για χάρη της Ινδίας, που θέλει να προλάβει την Κίνα το 2013, το αρμόδιο Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Μόσχας έχει δώσει υψηλή προτεραιότητα στο ρωσο-ινδικό σχέδιο, ακόμα και σε βάρος του αντίστοιχου αμιγώς ρωσικού προγράμματος σεληνιακής εξερεύνησης “Luna-Glob”.

Ο κύριος στόχος της ρωσο-ινδικής αποστολής θα είναι η γεωχημική ανάλυση του σεληνιακού εδάφους, μεταξύ άλλων με σκοπό τον εντοπισμό νερού.

Η αποστολή θα κάνει γεώτρηση σε βάθος μέχρι ένα μέτρο και ελπίζει, με λίγη τύχη, να…χτυπήσει διάνα.

Ως πιθανότερη τοποθεσία προσελήνωσης έχει επιλεγεί ο Νότιος Πόλος της Σελήνης, όπου θεωρείται ότι είναι πιο εύκολο να βρεθεί νερό κοντά στην επιφάνεια του εδάφους.

Η πρώτη ινδική αποστολή «Chandrayaan-1» τέθηκε σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι το 2008.

Το 2011, η Ρωσία σχεδιάζει μια άλλη αποστολή, στο δορυφόρο Φόβο του Άρη.