Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ανακαλύφθηκε οξυγόνο στο δορυφόρο Ρέα του Κρόνου

Πρώτη φορά που εντοπίστηκε το αέριο άμεσα σε έναν άλλο κόσμo.



Το διαστημικό σκάφος Cassini της Αμερικανικής και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ανίχνευσε οξυγόνο σε μικρή ποσότητα, στην αραιή ατμόσφαιρα του παγωμένου δορυφόρου Ρέα του Κρόνου. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται άμεσα οξυγόνο σε ένα άλλο ουράνιο σώμα.

Το Cassini ανίχνευσε το οξυγόνο, καθώς περνούσε σε μικρή απόσταση (μόλις 97 χιλιομέτρων) από τη Ρέα, φέτος τον Μάρτιο, και οι επιστήμονες της NASA και άλλων ερευνητικών ινστιτούτων παρουσίασαν τώρα τα ευρήματά τους στο περιοδικό Science, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian και το National Geographic News.

Ανάμεσα στους ερευνητές ήταν και ο ελληνικής καταγωγής Ηλίας Ρούσσος από το Ινστιτούτο Έρευνας του Ηλιακού Συστήματος Μαξ Πλανκ της Γερμανίας. Ο Ρούσσος σπούδασε φυσική στο πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστήμες του διαστήματος στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Από το 2005 εργάζεται στο διάσημο γερμανικό ινστιτούτο, ερευνώντας ιδιαίτερα τον Κρόνο και τους δορυφόρους του.

Μέχρι τώρα, ίχνη οξυγόνου είχαν εντοπιστεί σε μερικούς πλανήτες και δορυφόρους έμμεσα (στην Ευρώπη και τον Γανυμήδη του Δία), με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble και άλλων οργάνων παρατήρησης από μεγάλη απόσταση.

Τα όργανα του Cassini, που γυροφέρνει στη γειτονιά του Κρόνου από το 2004, έδειξαν ότι η Ρέα διαθέτει μια υπερβολικά αραιή ατμόσφαιρα που περιέχει οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα, η οποία δημιουργείται και συντηρείται, καθώς υψηλής ενέργειας σωματίδια προσκρούουν στην επιφάνεια του δορυφόρου και εκτινάσσουν ψηλά άτομα, μόρια και ιόντα. Συγκεκριμένα, το μοριακό οξυγόνο σχηματίζεται μέσα στην παγωμένη επιφάνεια, όταν τα μόρια νερού διασπώνται από τα υψηλής ενέργειας ιόντα. Το εκτινασσόμενο οξυγόνο, στη συνέχεια, συγκρατείται από τη βαρύτητα της Ρέας και δημιουργεί μια αραιή ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των επιστημονικών οργάνων του Cassini, κάθε κυβικό μέτρο της ατμόσφαιρας της Ρέας περιέχει περίπου 50 δισεκατομμύρια μόρια οξυγόνου και 20 δισεκατομμύρια διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, παράγονται περίπου 130 γραμμάρια οξυγόνου ανά δευτερόλεπτο ή (σε γήινες συνθήκες) 0,1 κυβικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι αν βρισκόταν στις συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης που επικρατούν στη Γη, όλη η ατμόσφαιρα της Ρέας, που έχει πάχος 100 χιλιομέτρων, θα αποτελούσε ένα κύβο πλευράς περίπου 22 μέτρων, δηλαδή θα χωρούσε μέσα σε ένα μεσαίου μεγέθους κτίριο!


Η Ρέα, με διάμετρο 1.500 χιλιόμετρα περίπου και σε απόσταση σχεδόν 1,5 δισ. χλμ. από τη Γη και 527.000 χλμ. από τον «μητρικό» πλανήτη της, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο από τα συνολικά 62 φεγγάρια του Κρόνου και πιστεύεται ότι αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από πάγο, έχοντας μέση επιφανειακή θερμοκρασία μείον 180 βαθμών Κελσίου.

«Η ενεργή πολύπλοκη χημεία, που εμπλέκει το οξυγόνο, μπορεί να είναι πολύ συχνή στο ηλιακό μας σύστημα, ακόμα και σε όλο το σύμπαν. Αυτή η χημεία μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για τη ζωή. Όλα τα στοιχεία από το Cassini πάντως δείχνουν ότι η Ρέα είναι πολύ παγωμένη και στερημένη από υγρό νερό, που είναι αναγκαίο για τη ζωή όπως την ξέρουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μπεν Τεόλις του Νοτιοδυτικού Ερευνητικού Ινστιτούτου στο Σαν Αντόνιο-Τέξας.

Η ανακάλυψη των ουρανίων σωμάτων όπου υπάρχει οξυγόνο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κριτήριο για τους προορισμούς των μελλοντικών ρομποτικών και επανδρωμένων διαστημικών αποστολών. Σύμφωνα με τον Τεόλις, τα πιθανά αποθέματα οξυγόνου σε παγωμένα φεγγάρια όπως η Ρέα, μπορεί μια μέρα να παίξουν ζωτικό ρόλο για τις ανθρώπινες αποστολές. Όπως είπε, θα μπορούσαν οι αστροναύτες να θερμαίνουν και να λιώνουν αυτούς τους πάγους για να παίρνουν το πολύτιμο οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα, που αποτελούν προαπαιτούμενα για τη ζωή ζώων και φυτών.

Μόνο η Ρέα και ο Τιτάν, ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου, έχουν αρκετά μεγάλη μάζα για να διατηρούν κάποια ατμόσφαιρα, χάρη στην έλξη της βαρύτητάς τους που συγκρατεί τα αέρια κοντά στην επιφάνειά τους, χωρίς να διαφεύγουν στο διάστημα. Όμως η ατμόσφαιρα του Τιτάνα είναι πυκνή και αποτελείται από άζωτο και μεθάνιο, με ελάχιστο οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα.

Το διοξείδιο μπορεί να προέρχεται από ξηρό πάγο παγιδευμένο στο εσωτερικό του δορυφόρου ή από τα ενεργειακά φορτισμένα σωματίδια που προσπίπτουν με ορμή στην επιφάνεια του παγωμένου νερού του φεγγαριού. Μπορεί ακόμα να προέρχεται από υλικά πλούσια σε άνθρακα, τα οποία εναποτέθηκαν στη Ρέα από μικρούς μετεωρίτες που την «βομβάρδισαν» στο παρελθόν.

www.kathimerini.gr

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Επέστρεψε στη Γη το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz



Ο Αμερικανός αστροναύτης Ντάγκλας Γουίλοκ χαιρετά τη μαμά του ! (Φωτογραφία: ReutersΤο ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz που μετέφερε δύο Αμερικανούς αστροναύτες και έναν Ρώσο κοσμοναύτη επέστρεψε την Παρασκευή με ασφάλεια στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το Soyuz με τους Φιοντόρ Γιουρισίκιν, Ντάγκλας Γουίλοκ και Σάνον Ουόκερ προσεδαφίστηκε στο ρωσικό κοσμοδρόμιο του Καζακστάν στις 06:46 ώρα Ελλάδας, όπως είχε προγραμματιστεί.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Μια «καυτή σούπα» ήταν το νεαρό Σύμπαν

Καλλιτεχνική απεικόνιση της μορφής που είχε το Σύμπαν αμέσως μετά τη δημιουργία του, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήταν ένα καυτό υγρό μέσα στο οποίο γεννήθηκε η ύλη
ΛΟΝΔΙΝΟ. Τα πειράματα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (το γνωστό CΕRΝ) αποδίδουν καρπούς αφού καθημερινά μαθαίνουμε νέα στοιχεία για τα μυστικά του Σύμπαντος. Η τελευταία ανακάλυψη των επιστημόνων στο CΕRΝ σχετίζεται με τη μορφή που είχε το Σύμπαν μόλις δημιουργήθηκε. Τα πειράματα που γίνονται με τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων δείχνουν ότι το «νεογνό» Σύμπαν αμέσως μετά τη γέννησή του ήταν μια εξωτική μορφή ύλης που περιείχε συστατικά των πυρήνων σωματιδίων όπως τα πρωτόνια και τα νετρόνια.

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες που παίρνουν μέρος στα πειράματα, αμέσως μετά τη Μεγάλη Εκρηξη δημιουργήθηκε ένα πλάσμα κουάρκ και γκλουονίων που συμπεριφερόταν όπως ένα υγρό, ενώ εκείνες τις πρώτες στιγμές η θερμοκρασία του πλάσματος ξεπερνούσε τους δέκα τρισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου! Αυτή η «καυτή σούπα», όπως τη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, ήταν το ιδανικό περιβάλλον για να σχηματιστούν τα πρώτα σωματίδια και άτομα που στη συνέχεια αποτέλεσαν τα δομικά υλικά για τη δημιουργία των άστρων και των γαλαξιών
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ο μεγαλύτερος «κοριός» εκτοξεύθηκε στο διάστημα

Τον μεγαλύτερο δορυφόρο που έχει ποτέ σταλεί στο διάστημα, εκτόξευσε επιτυχώς η αμερικανική υπηρεσία αναγνωριστικών αποστολών, National Reconnaissance Office (NRO). Η NRO δεν έδωσε λεπτομέρειες για την αποστολή του, αλλά εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθεί για να υποκλέπτει εχθρικές επικοινωνίες.
Ο δορυφόρος εκτοξεύθηκε και τέθηκε σε τροχιά μέσω πυραύλου τύπου Delta-4 Heavy από το σταθμό Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα την Κυριακή.

Ο μεγαλύτερος δορυφόρος που εκτοξεύθηκε ποτέ ήταν η διαστημικό σκάφος τηλεπικοινωνιών, Terrestar-1, με βάρος επτά τόνους και κεραία μήκους 18 μέτρων. Σύμφωνα με τις αμερικανικές ιστοσελίδες ο νέος δορυφόρος, NROL-32 έχει μεγαλύτερη κεραία.

Ο πύραυλος Delta-4 Heavy που είναι ο μεγαλύτερος αμερικανικός μη επανδρωμένος τίθεται σε λειτουργία για τέταρτη, μόλις, φορά από τότε που κατασκευάστηκε, το 2004.

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΑΙΝΟΣ

Η Κεφαλλονιά κοιτάει τ' άστρα!
Γιατί έκανε έντεκα χρόνια για να φτάσει στο νησί του Ιονίου, πώς ενισχύει την τοπική οικονομία σε μια πολύ δύσκολη εποχή και πώς θα βοηθήσει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα

Από την ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ valia@enet.gr
Ενα νέο ισχυρό τηλεσκόπιο τοποθετήθηκε τον Αύγουστο στον Αίνο της Κεφαλλονιάς, χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες. Υστερα από μια τιτάνια προσπάθεια να προλάβει να αποπερατωθεί πριν η Ελλάδα πληγεί από την οικονομική κρίση -απαγορευτική για τον εκσυγχρονισμό των επιστημών υποδομών- ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εγκατάστασης του νέου τηλεσκοπίου «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής», διαμέτρου 1,44 μ., που είχε δρομολογηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Αεροφωτογραφία των εγκαταστάσεων του ΚΙΕ/Εύδοξος στον Αίνο Κεφαλλονιάς.
Το τηλεσκόπιο προστατεύεται από τον θόλο «Σμύρνη-Ιωνία», τον τελειότερο στην Ελλάδα. Ο θόλος τοποθετήθηκε στη Δορυφορική/Αστρονομική Βάση Αίνου Κεφαλληνίας «Υποσμηναγός Γεώργιος Λυκούδης», η οποία απαίτησε 15 χρόνια συνεχούς προπαρασκευής. Στη μνήμη του Γ. Λυκούδη, του κεφαλονίτη υποσμηναγού χειριστή μαχητικού F-16, που έπεσε το 2004 στο Πήλιο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, τιμάται η διαχρονική εθνική συμβολή της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία παραχώρησε τις ορεινές εγκαταστάσεις της στον Αίνο για τον σκοπό της δημιουργίας του αστεροσκοπείου το 1999.

Εντεκα χρόνια μετά υψώνεται στον ουρανό του Ιονίου σε υψόμετρο 1.047 το νέο σπουδαίο τηλεσκόπιο, του οποίου τα μοναδικά χαρακτηριστικά εξοπλίζουν τον στόλο των ερευνητικών τηλεσκοπίων της χώρας μας με νέες υπερσύγχρονες δυνατότητες.

Φορέας διαχείρισης του νέου τηλεσκοπίου είναι το ΚΙΕ/«Εύδοξος», ένας πρότυπος αστρονομικός οργανισμός (ΝΠΔΔ) στον Αίνο, που θεσπίστηκε το 2005 και αναπτύσσεται συνεχώς με αυτοτέλεια αλλά και με συνεργασία δικών του επιστημόνων με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, όπως το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ξένα πανεπιστήμια κά.

Μετά από μια περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας 1-2 ετών, κατά την οποία θα διαγνωστούν προβλήματα και θα δρομολογηθούν οι ενδεδειγμένες τεχνολογικές λύσεις και ρυθμίσεις για μια τόσο πολυσύνθετη κατασκευή όπως αυτή, το τηλεσκόπιο θα διατεθεί στην ελληνική και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, με έμφαση στην υποστήριξη των νέων ερευνητών σε πρωτοποριακά πειράματα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μετά την ολοκλήρωση του σταδίου δημιουργίας των υποδομών, που κράτησε 15 χρόνια, το αστεροσκοπείο του ΚΙΕ «Εύδοξος» εισέρχεται στο στάδιο της στελέχωσης (εκτός από τον πρωτεργάτη κ. Σολωμό, βασικός συνεργάτης είναι ο δρ Γιώργος Φανουράκης, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»), κατά το οποίο θα αφιερωθεί στην προσπάθεια εμπλουτισμού του έμψυχου υλικού του, στη συγκράτηση νέων στην επαρχία και μέσω αυτού στη σταδιακή παροχή επιστημονικών υπηρεσιών με τη μεγάλη τεχνογνωσία που διαθέτει.

Ηδη επιστήμονες του αστεροσκοπείου συμφώνησαν να μελετήσουν δωρεάν πειραματικό εικονοληπτικό σύστημα χαμηλού κόστους για την επίβλεψη και την έγκαιρη προειδοποίηση για δασικές πυρκαγιές σε συγκεκριμένους τομείς του Εθνικού Δρυμού Αίνου, ενώ διεξάγουν κάθε χρόνο την άνοιξη και το καλοκαίρι τακτικό πρόγραμμα παροχής μορφωτικών εμπειριών (διαλέξεις, αστρονομικές παρατηρήσεις, ξεναγήσεις, προβολές), που προσφέρονται με ενθουσιώδη ανταπόκριση στα σχολεία της Κεφαλλονιάς, δωρεάν για τους μικρούς μαθητές και τους δασκάλους τους.

Το εγχείρημα του αστεροσκοπείου, σαν παράδειγμα απόπειρας ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης της έρευνας και της τεχνολογίας στην ξεχασμένη ελληνική επαρχία, προχώρησε από το 1999 έως το 2004 με διεκδίκηση κοινοτικών προγραμμάτων και με παράλληλη αξιοποίηση διαθέσιμων θεσμικών εργαλείων του Β' βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Μετά το 2005 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλλονιάς και Ιθάκης προχώρησε με επιτυχία στη διεκδίκηση κοινοτικού προγράμματος με το οποίο μελετήθηκε η επιστημονική ανάπτυξη νέων υποδομών και η συγκρότηση του τηλεσκοπίου «Κ. Καραθεοδωρής».

Ας σημειώσουμε ότι το έργο συνέβαλε στην τόνωση της τοπικής αγοράς σε μια δύσκολη εποχή, αφού σκοπίμως -παρά τη χαμηλή μας ανταγωνιστικότητα σε τιμές-, για όλες τις οδικές μεταφορές εξοπλισμού από Ευρώπη αλλά και για όλες τις προμήθειες περιφερειακού εξοπλισμού και τις αερομεταφορές προσωπικού χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ για όλα τα βοηθητικά έργα αξιοποιούνται κεφαλλονίτικες επιχειρήσεις και μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών.

Το νέο τηλεσκόπιο είναι αναμφίβολα πολύτιμη κληρονομιά που βαθμιαία παραλαμβάνουν οι νέοι και θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του όσο συμπορεύεται με αυτούς που το δημιούργησαν.

Έρχεται ο νέος «δορυφόρος του καιρού»

Υπεγράφη ύστερα από μακροχρόνια αναμονή, η συμφωνία που θα επιτρέψει σε εταιρείες να ξεκινήσουν την κατασκευή ενός δορυφόρου νέας γενιάς, ο οποίος θα δίνει στοιχεία για την πρόβλεψη του καιρού στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει το BBC.
Συγκεκριμένα, θα σχεδιαστούν και στη συνέχεια θα κατασκευαστούν έξι συνολικά δορυφόροι οι οποίοι θα δίνουν πληροφορίες για την εξέλιξη του καιρού κάθε ένα λεπτό.

Η γαλλική εταιρία Thales Alenia Space και η γερμανική OHB System θα αναλάβουν την κατασκευή τους, ενώ την επίβλεψη των εργασιών θα έχει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος. Οι δορυφόροι αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2018.

Προβλέπεται επίσης να κατασκευαστούν τέσσερις ακόμη δορυφόροι απεικόνισης και δύο που θα μεταφέρουν ήχο, ενώ αναμένεται να τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη και αυτοί στο άμεσο μέλλον.

"Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι και αισθανόμαστε υπερήφανοι που θα συμμετάσχουμε στο πιο φιλόδοξο σχέδιο στην ιστορία της Ευρώπης" δήλωσε στο BBC o πρόεδρος της Thales Alenia Space, Ρέιναλντ Σέζνεκ.

Προς το παρόν δύο πλατφόρμες, η Meteosat-8 και η Meteosat-9, παρέχουν πληροφορίες για τον καιρό.

Το συνολικό κόστος της κατασκευής των νέων δορυφόρων φαίνεται πως θα αγγίξει τα 3,4 δισ. ευρώ.

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Επένδυση 5 εκατ. ευρώ για ελληνικές έρευνες στη διαστημική τεχνολογία

Η νέα προκήρυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) προβλέπει ότι θα επενδυθούν 5 εκατομμύρια ευρώ για έρευνα από ελληνικούς φορείς στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας.
Η προκήρυξη αναμένεται να δημοσιευτεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2010 και οι πρώτες συμβάσεις έργων αναμένονται το καλοκαίρι του 2011. Από το συνολικό ποσό της επένδυσης, 4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην ανάπτυξη συστημάτων πτήσης (flight hardware) και 1 εκατ. ευρώ σε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης.

Οι διαστημικές τεχνολογίες έχουν σημαντικές εφαρμογές στην αεροναυπηγική, στις επικοινωνίες, στις μεταφορές, στην ασφάλεια και στο περιβάλλον. Μπορούν να παίξουν σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο εξαιτίας των πολλαπλών πεδίων εφαρμογής τους και της υψηλής τους στάθμης.

Η νέα προκήρυξη συμφωνήθηκε από την ειδική επιτροπή (Task Force) Ελλάδας - Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency-ESA), της οποίας προέδρευσε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Αχιλλέας Μητσός.

Μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί σε ελληνικούς φορείς μέσω του ΕΟΔ, 13 εκατ. ευρώ, από τα οποία πάνω από 9 εκατ. σε επιχειρήσεις για την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών διαστήματος, με έμφαση σε επενδύσεις που έχουν υψηλό επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας, είναι δηλαδή ώριμες για εφαρμογές και για ενσωμάτωση σε υπάρχοντα συστήματα.

Κάμερα των 570 Megapixel θα αναζητήσει τη μυστηριώδη «σκοτεινή ενέργεια»



H κατασκευή της γιγάντιας κάμερας αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου (Πηγή: Fermilab)
Φωτογραφίζοντας μακρινούς γαλαξίες με ανάλυση 570 Megapixel, η Κάμερα Σκοτεινής Ενέργειας, μια από τις μεγαλύτερες φωτογραφικές μηχανές του κόσμου, θα προσπαθήσει να δώσει λύση σε ένα μυστήριο κοσμικών διαστάσεων: Τι είναι αυτό που αναγκάζει το Σύμπαν να διαστέλλεται με ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα;

Το γιγάντιο μηχάνημα, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώνεται εντός του Δεκεμβρίου στο αμερικανικό εργαστήριο Fermilab, θα μετρήσει τις ταχύτητες 300 εκατομμυρίων γαλαξιών σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τη φύση της λεγόμενης σκοτεινής ενέργειας.

Η σκοτεινή ενέργεια είναι μια υποθετική δύναμη που δρα αντίθετα από τη βαρύτητα και αναγκάζει έτσι τους γαλαξίες να απομακρύνονται μεταξύ τους με ταχύτητα που όλο και αυξάνεται.

Οι πρώτες υποψίες για την ύπαρξη της μυστηριώδους δύναμης ήρθαν το 1998, όταν οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μακρινούς γαλαξίες που απομακρύνονται από τον δικό μας πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Οι υπολογισμοί που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια δείχνουν ότι δύναμη που προκαλεί την επιτάχυνση είναι βασικό συστατικό του Σύμπαντος -αντιστοιχεί στο 75% της συνολικής του υλοενέργειας, τη στιγμή που η κανονική ύλη περιορίζεται μόλις στο 5%.

Όμως, παρόλο που είναι πανταχού παρούσα, κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς είναι η σκοτεινή ενέργεια.

«Δεν γνωρίζουμε γιατί το Σύμπαν επιταχύνεται. Αυτός είναι ο λόγος που πραγματοποιούμε την Έρευνα Σκοτεινής Ενέργειας» δήλωσε στο περιοδικό Wired ο Τζος Φρίμαν, επικεφαλής του εγχειρήματος. «Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη φύση της σκοτεινής ενέργειας, είπε.

Οι αισθητήρες CCD της γιγάντιας κάμερας, μια παραλλαγή των αισθητήρων στις κοινές ψηφιακές κάμερες, μπορούν να δουν γαλαξίες 10 εκατομμύρια φορές πιο αμυδρούς από ό,τι μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι.

Οι 120 επιστήμονες που συμμετέχουν στην Έρευνα Σκοτεινής Ενέργειας (από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Βραζιλία) θα χρησιμοποιήσουν το όργανο για να μελετήσουν 300 εκατομμύρια γαλαξίες.

Όσο ταχύτερα απομακρύνεται ένας γαλαξίες από τη Γη, τόσο περισσότερο το φως του φαίνεται να μετατοπίζεται προς το ερυθρό χρώμα. Όσο μεγαλύτερη η ταχύτητα, τόσο μεγαλύτερη αυτή η μετατόπιση προς το ερυθρό.

Η Κάμερα Σκοτεινής Ενέργειας, κόστους 35 εκατ. δολαρίων, είναι σχεδιασμένη να μετρά την ερυθρά μετατόπιση με πολύ μεγάλη ακρίβεια, προσφέροντας πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις για τον ρυθμό διαστολής του Σύμπαντος.

Μετά την ολοκλήρωσή του, το μηχάνημα θα εγκατασταθεί στο τηλεσκόπιο Bianco, που βρίσκεται ψηλά στις Άνδεις της Χιλής.

Η αναζήτηση της σκοτεινής ενέργειας προγραμματίζεται να αρχίσει τον Οκτώβριο του 2011.

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Διαστημική «χιονοθύελλα» βρέθηκε να μαίνεται γύρω από κομήτη


Τα στίγματα που διακρίνονται στην εικόνα ουσιαστικά είναι παγάκια διαφόρων μεγεθών (Φωτογραφία: NASA/JPL ) Δημοσιεύτηκαν από τη NASA οι εικόνες που κατέγραψε η αποστολή Deep Impact στη διάρκεια του πρόσφατου κοντινού περάσματος από τον κομήτη Χάρτλεϊ-2. Τα χιλιάδες στίγματα που διακρίνονται στις εικόνες είναι κομμάτια πάγου που εκτοξεύονται από την επιφάνεια μαζί με πίδακες διοξειδίου του άνθρακα.
Δεδομένου ότι οι κομήτες θεωρούνται κατάλοιπα από τον σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος, πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, οι νέες εικόνες ίσως προσφέρουν στοιχεία όχι μόνο για τους κομήτες, αλλά και για τη γέννηση των πλανητών.
«Όταν είδαμε όλα αυτά τα στίγματα να περιβάλλουν τον πυρήνα [του κομήτη], πραγματικά μας έπεσαν τα σαγόνια» σχολίασε ο Πιτ Σουλτζ του Πανεπιστημίου Μπράουν στις ΗΠΑ.
Οι κομήτες, ή «βρόμικες χιονόμπαλες» όπως τους αποκαλούν οι αστρονόμοι, είναι γνωστό ότι αποτελούνται από πάγους και σκόνη, και όχι από συμπαγή βράχια όπως οι αστεροειδείς.
Οι κομήτες που περνούν περιοδικά από τη γειτονιά της Γης προέρχονται από πολύ μακριά: ξεκίνησαν από το λεγόμενο Νέφος του Όορτ, έναν πληθυσμό δισεκατομμυρίων κομητών, ο οποίος βρίσκεται στις παρυφές του Ηλιακού Συστήματος, σχεδόν ένα έτος φωτός μακριά από τον Ήλιο.
Οι νέες εικόνες υποδεικνύουν ότι, καθώς ο κομήτης πλησιάζει τον Ήλιο, η ακτινοβολία θερμαίνει πάγο διοξειδίου του άνθρακα (ξηρό πάγο) που κρύβεται λίγο κάτω από τη σαθρή επιφάνεια του Χάρτλεϊ-2. Καθώς εξαχνώνεται (μετατρέπεται κατευθείαν από πάγος σε αέριο) και εκτοξεύεται στο Διάστημα, το διοξείδιο του άνθρακα παρασύρει μαζί του κομμάτια πάγου νερού.
Τα στίγματα που διακρίνονται στις φωτογραφίες ουσιαστικά είναι μεγάλα παγάκια, με μέγεθος όσο μια μπάλα του γκολφ, μέχρι μια μπάλα του μπάσκετ.
Όπως εξήγησε ο Μάικλ Α'Χιρν, υπεύθυνος της αποστολής στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, «είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κομμάτια πάγου στο νέφος που περιβάλλει έναν κομήτη, ή πίδακες που τροφοδοτούνται σίγουρα από αέριο διοξείδιο του άνθρακα».

Φαίνεται όμως ότι ο Χάρτλεϊ-2 διαφέρει από άλλους κομήτες.

Το Deep Impact είχε γίνει πρωτοσέλιδο το 2005, όταν έστειλε ένα βλήμα να συντριβεί ελεγχόμενα στην επιφάνεια του κομήτη Τέμπελ-1, προκειμένου να μελετήσει τα συντρίμμια και να προσδιορίσει τη σύστασή τους.

Ο Τεμπλ-1 ήταν γενικά πιο ομοιογενής και, παρόλο που εκτόξευε πίδακες ατμού, δεν βρέθηκε να εκτοξεύει παγάκια στο Διάστημα (στην ένθετη εικόνα, ο πυρήνας του Τεμπλ-1 συγκριτικά με στον πυρήνα του Χάρτλεϊ-2).

Ο Χάρτλεϊ-2 ήταν ο πέμπτος κομήτης που εξετάζουν οι αστρονόμοι από σχετικά μικρή απόσταση.

Μια μεγάλη έκπληξη ήρθε το 2004, όταν η αποστολή Stardust συνέλεξε δείγματα από την ουρά του κομήτη Βιλντ-2 και τα έφερε στη Γη. Οι ερευνητές εντόπισαν τότε υλικά που θα μπορούσαν να είχαν σχηματιστεί μόνο σε υψηλές θερμοκρασίες, παρατήρηση που ανατρέπει τις θεωρίες για τον σχηματισμό των κομητών σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από τον Ήλιο.

«Οι πυρήνες των κομητών που έχουμε εξετάσει από κοντά είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους [...] Αυτό που θέλουμε είναι να καταλάβουμε γιατί υπάρχουν αυτές οι διαφορές, τη στιγμή που δεν υπάρχουν προφανείς διαφορές στις διαδικασίες σχηματισμού τους» σχολίασε ο υπεύθυνος της αποστολής Μάικ Α'Χιρν.
Newsroom ΔΟΛ

Ανακαλύφθηκε πλανήτης από άλλο... γαλαξία

                                                 Πηγή ESO/L. CalcadaΤον πρώτο πλανήτη που βρίσκεται έξω από το Γαλαξία υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν αστρονόμοι. Ο πλανήτης που μοιάζει με τον Δία αποτελεί, σύμφωνα με τους αστρονόμους, μέρος ενός ηλιακού συστήματος που κάποτε άνηκε σε έναν γαλαξία νάνο.
Όπως υποστηρίζει η ομάδα των αστρονόμων σε άρθρο της στο ακαδημαϊκό περιοδικό Science Express, ο εν λόγω γαλαξίας νάνος καταβροχθίστηκε από τον δικό μας γαλαξία, τον "Milky Way".
Ο πλανήτης που ονομάζεται HIP 13044 - b και απέχει 2.000 έτη φωτός από τη Γη ανακαλύφθηκε από τηλεσκόπιο της Χιλής.
Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως αξιοπερίεργο γεγονός το ότι ο πλανήτης κατόρθωσε να επιβιώσει, καθώς το άστρο του βρίσκεται κοντά στο τέλος της ζωής του.

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Σκόνη από αστεροειδή για πρώτη φορά στη Γη

                                     Συνεργείο συλλέγει το δοχείο από το διαστημόπλοιο
Επιστήμονες από την Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) επιβεβαίωσαν σήμερα Τρίτη ότι το διαστημόπλοιο Χαγιαμπούσα έφερε πίσω στη Γη σκόνη από την επιφάνεια αστεροειδούς, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Το ιαπωνικό διαστημικό σκάφος Χαγιαμπούσα, που σημαίνει "γεράκι" στα ιαπωνικά, καταστράφηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα τον Ιούνιο, τερματίζοντας νωρίτερα φέτος ένα επταετές ταξίδι, προλαβαίνοντας ωστόσο να ρίξει στην περιοχή της Αυστραλίας ένα δοχείο με το δείγμα σκόνης που πήρε το 2005, όταν προσγειώθηκε στον αστεροειδή Ιτοκάουα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιαπωνικής υπηρεσίας, 1.500 κόκκοι που συλλέχθηκαν στο ειδικό δοχείο του διαστημοπλοίου είναι όντως εξωγήινης προέλευσης.

Όπως μεταδίδει το BBC, καθώς και άλλα διεθνή δίκτυα, πρόκειται για ένα θρίαμβο των Ιαπώνων καθώς για πρώτη φορά δείγματα από το υλικό ενός αστεροειδούς επιστρέφουν στη Γη.

Ο υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας, Γιοσιάκι Τακάγκι, χαρακτήρισε τη συλλογή της σκόνης από το διάστημα, άλλη από αυτή του Φεγγαριού, ως αξιοθαύμαστο και μοναδικό επίτευγμα.

Ο επικεφαλής της αποστολής Τζουνιχίρο Καγαγκούτσι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συγκεκριμένη επιτυχία ξεπέρασε και τα πιο αισιόδοξα όνειρά τους.

Το Χαγιαμπούσα το οποίο ταξίδεψε 6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, κατάφερε το 2005 να προσεγγίσει και να τεθεί σε τροχιά γύρο από τον αστεροειδή Itokowa.

Η 200 εκατομμυρίων δολαρίων αποστολή κινδύνεψε αρκετές φορές μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια λόγω τεχνικών προβλημάτων, ωστόσο η επιστημονική ομάδα στη Γη έβρισκε πάντα τρόπους να επιλύει τα όποια προβλήματα προέκυπταν.

Αντικειμενικός στόχος της αποστολής ήταν η κατανόηση και η εξέλιξη του ηλιακού συστήματος.

Επίσης οι επιστήμονες ελπίζουν να κατανοήσουν πότε και πώς ένας αστεροειδής γεννάται και σχηματίζεται, τα φυσικά συστατικά του, με τι είδους άλλα σώματα μπορεί να έχει έρθει σε επαφή και πώς οι ηλιακοί άνεμοι και η ραδιενέργεια μπορούν να τον επηρεάσουν. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα σωματίδια θα τους βοηθήσουν ν' αποκαλύψουν μυστικά του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια.

Οι αστεροειδείς πιστεύεται ότι έχουν διατηρήσει την αρχική τους κατάσταση, αντίθετα από την επιφάνεια της Γης, η οποία επηρεάζεται από τις ατμοσφαιρικές αλλαγές, το νερό και την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Μέρος του δείγματος θα διανεμηθεί τον ερχόμενο χρόνο σε ερευνητές σε όλο τον κόσμο για περαιτέρω δοκιμές, ανακοίνωσε η JAXA.

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

«Bροχή» των διαττόντων Λεοντιδών στις 17 και 18 Νοεμβρίου.

Έρχεται και στον ουρανό της Ελλάδας η «βροχή» των διαττόντων Λεοντιδών στις 17 και 18 Νοεμβρίου.
Για μια ακόμη χρονιά οι κάτοικοι της Γης -και ανάμεσά τους οι Έλληνες- θα έχουν την ευκαιρία αυτή την εβδομάδα να παρατηρήσουν στον ουρανό -στο μέτρο που του επιτρέπουν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες- την πιο θεαματική από όλες τις «βροχές» διαττόντων, των Λεοντιδών. Το αποκορύφωμα αναμένεται τις νύχτες της 17ης και 18ης Νοεμβρίου και η καλύτερη στιγμή παρατήρησης θα είναι λίγο πριν το ξημέρωμα.

Τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» έλκουν την καταγωγή τους από τον κομήτη 55Ρ/Τέμπελ-Τατλ, αλλά επειδή φαίνεται να προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα, έχουν πάρει το όνομά του. Η «βροχή» των Λεοντιδών διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες (7 έως 28 Νοεμβρίου), αλλά κορυφώνεται στο διήμερο 17 και 18 Νοεμβρίου. Ο ρυθμός πτώσης των φωτεινών μετεώρων -που γίνεται με ταχύτητα περίπου 71 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο- υπολογίζεται σε 15 ανά ώρα κατά μέσο όρο.

Από ιστορική άποψη, οι Λεοντίδες έχουν δημιουργήσει μερικά από τα πιο θεαματικά φαινόμενα στους ουρανούς του πλανήτη μας και μάλιστα υπήρξαν φορές, ιδίως μεταξύ των ετών 1998 - 2002, που εξελίχτηκαν σε πραγματική «θύελλα» μετεώρων, στη διάρκεια της οποίας πολλές χιλιάδες «αστεριών» φαίνονταν να πέφτουν κάθε ώρα στη Γη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι «θύελλες» λαμβάνουν χώρα περιοδικά, ανά 33 χρόνια περίπου, για άγνωστους λόγους. Η τελευταία τέτοια θεαματική «θύελλα» συνέβη το 2002, συνεπώς η επόμενη θα υπάρξει κάπου κοντά στο 2035. Φέτος θα πρέπει να αναμένεται μια ήπια δραστηριότητα.

Οι βροχές των μετεώρων παίρνουν το όνομα του αστερισμού που βρίσκεται στην περιοχή του ουρανού όπου εκδηλώνονται (π.χ. Ωριωνίδες, Αιγοκερίδες, Yδροχοΐδες, Περσείδες κ.α.). Οι Λεοντίδες ξεχωρίζουν επειδή η τροχιά του κομήτη Tempel-Tuttle, από τον οποίο προέρχονται, έχει αντίθετη φορά από αυτήν της Γης, με συνέπεια τα θραύσματά του, να συγκρούονται με τον πλανήτη μας μετωπικά, με ταχύτητα σχεδόν διπλάσια από αυτή άλλων διαττόντων. Αναπτύσσεται, έτσι, μια μεγαλύτερη θερμοκρασία λόγω της τριβής κατά τη διέλευση των μετεώρων μέσω της γήινης ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα τα «πεφταστέρια» να καίγονται πιο έντονα και να εκπέμπουν περισσότερη λάμψη κατά την πτώση τους.

Για πρώτη φορά, οι Λεοντίδες παρατηρήθηκαν στις 13 Νοεμβρίου του 1883 στη βορειοανατολική Αμερική και έκτοτε εγκαινιάστηκε η σύγχρονη αστρονομία των διαττόντων. Αν και μετά το 2002 η δραστηριότητα των Λεοντιδών έχει «κοπάσει», δεν παύει κατά καιρούς να εκπλήσσει τους παρατηρητές με τις συνεχείς μεταβολές της. Αυτή η αβεβαιότητα ισχύει γενικότερα στην παρατήρηση διαττόντων αστέρων, καθώς κανείς ποτέ δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι θα συμβεί και, φυσικά, κατά πόσο οι καιρικές συνθήκες θα επιτρέψουν την παρακολούθηση του φαινομένου.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Αναστάτωση από ΑΤΙΑ στη Βόρεια Ελλάδα!

Ένα φλεγόμενο Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενο Αντικείμενο (ΑΤΙΑ) έγινε ορατό στη Λάρισα και τα παράλια από τη Χαλκίδα μέχρι και τη Βόρεια Ελλάδα προκαλώντας αναστάτωση σε όσους το είδαν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πύρινη σφαίρα, που εικάζεται ότι μπορεί να ήταν και μετεωρίτης, φαινόταν να πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα τη γη και να μεγαλώνει, ερχόμενη από την πλευρά της θάλασσας με κατεύθυνση τον Κίσσαβο, κάπου στο τμήμα μεταξύ Μελιβοίας και Καρίτσας, όσον αφορά στα παράλια της Λάρισας.

Το γεγονός έγινε έντονα αντιληπτό από πολλούς, οι οποίοι και κατέθεσαν αντικρουόμενες μαρτυρίες, σχετικά με το «που» κατευθυνόταν ή μπορεί να έπεσε.

Μάλιστα, στην προσπάθεια αποσαφήνισης του θέματος -γιατί εξετάστηκε και το ενδεχόμενο να επρόκειτο και για φωτοβολίδα S.O.S- έγιναν και θαλάσσιες έρευνες από σκάφη του λιμενικού προς τα βόρεια του νομού, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Μέχρις στιγμής πάντως δεν έχει εξακριβωθεί για «τι» ακριβώς επρόκειτο.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Ρωγμές ανακαλύφθηκαν στο διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερι

Ρωγμές ανακάλυψαν οι τεχνικοί της NASA στο μέταλλο της εξωτερικής δεξαμενής του αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου Ντισκάβερι, του οποίου η εκτόξευση είχε αναβληθεί για τα τέλη Νοεμβρίου, έπειτα από διαρροή υδρογόνου.
Έπειτα από τη ματαίωση εκτόξευσης του διαστημικού λεωφορείου στις 5 Νοεμβρίου, κατά το άδειασμα του υδρογόνου και του υγρού οξυγόνου από τη δεξαμενή, οι τεχνικοί εντόπισαν μια ρωγμή μήκους 51 εκ. στον μονωτικό αφρό. Το νέο πρόβλημα ανακαλύφθηκε την Τετάρτη, όπως αναφέρει η NASA στην ιστοσελίδα της.

Οι ρωγμές που εντοπίστηκαν σ' ένα στήριγμα από κράμα αλουμινίου έχουν μήκος περίπου 23 εκ. και αυξάνουν την αβεβαιότητα για την εκτόξευση πριν το τέλος της χρονιάς.

Υδρογόνο και οξυγόνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, σχηματίζουν το καύσιμο το οποίο τροφοδοτεί τους τρεις κρυογονικούς κινητήρες του διαστημικού λεωφορείου. "Οι μηχανικοί εξετάζουν τις φωτογραφίες αυτών των ρωγμών για να προσδιοριστεί ο καλύτερος τρόπος να τις επισκευάσουν στην εξέδρα εκτόξευσης", λέει η NASA.

Ωστόσο οι τεχνικοί αντιμετωπίζουν πρώτη φορά παρόμοιο πρόβλημα. Αν η NASA δεν μπορέσει να επισκευάσει για εκτόξευση το Ντισκάβερι, μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου - τελευταία ημέρα για εκτόξευση μέσα στο 2010 - τότε θα πρέπει να περιμένει ως το τέλος του Φεβρουαρίου, περίοδο κατά την οποία μια άλλη εκτόξευση διαστημικού λεωφορείου, πιθανότατα η τελευταία, έχει ήδη προγραμματιστεί.

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Το Deep Impact πλησιάζει για ραντεβού με νέο κομήτη


Ο κομήτης Χάρτλεϊ 2 όπως τον έβλεπε το σκάφος την Τρίτη, από απόσταση 2,3 εκατ. χιλιομέτρων (Φωτογραφία: NASA/JPL )
Πέντε χρόνια αφότου εμβόλισε τον κομήτη Τεμπλ-1 για να αποκαλύψει το εσωτερικό του, η αποστολή Deep Impact της NASA προετοιμάζεται για ραντεβού με μια άλλη διαστημική χιονόμπαλα το απόγευμα της Πέμπτης.

Το διαστημικό σκάφος, που έχει μετονομαστεί σε Epoxi, θα πλησιάσει τον κομήτη Χάρτλεϊ-2 σε απόσταση 700 χιλιομέτρων στις 16.02 ώρα Ελλάδας.

Ήδη, φωτογραφίες του κομήτη που λαμβάνονται διαρκώς από το Σεπτέμβριο αποκαλύπτουν ότι ο Χαρτλ 2 έχει ασυνήθιστα χαρακτηριστικά: η απελευθέρωση ενώσεων του κυανίου αυξομειώνεται ανεξήγητα, ενώ ο ατμός που εκτινάσσεται από την επιφάνεια είναι διπλάσιος από ό,τι σε άλλους κομήτες.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν γενικά ότι οι κομήτες, συσσωματώματα σκόνης και πάγων, είναι κατεψυγμένα κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,5 δισ. χρόνια. Εκατομμύρια κομήτες που δεν έχουμε δει ποτέ πιστεύεται ότι συγκεντρώνονται στο λεγόμενο Νέφος του Όορτ, το οποίο βρίσκεται στις παρυφές του Ηλιακού Συστήματος, σε απόσταση ενός ολόκληρου έτους φωτός από τον Ήλιο.

Όμως η εικόνα περιπλέκεται όλο και περισσότερο από το 1986, όταν ένα ολόκληρο σμήνος διαστημικών σκαφών μελέτησε τον διάσημο κομήτη του Χάλεϊ κατά το τελευταίο πέρασμά του.

Ο Χάρτλεϊ-2 θα είναι ο πέμπτος κομήτης που εξετάζουν οι αστρονόμοι από μικρή απόσταση. Μια μεγάλη έκπληξη ήρθε το 2004, όταν η αποστολή Stardust συνέλεξε δείγματα από την ουρά του κομήτη Βιλντ-2 και τα έφερε στη Γη. Οι ερευνητές εντόπισαν υλικά που θα μπορούσαν να είχαν σχηματιστεί μόνο σε υψηλές θερμοκρασίες, παρατήρηση που ανατρέπει τις θεωρίες για τον σχηματισμό των κομητών σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από τον Ήλιο.

Μη αναμενόμενα δεδομένα μετέδωσε το 2004 και το Deep Impact, όταν απελευθέρωσε ένα βλήμα που προσέκρουσε στον κομήτη Τεμπλ-1 και εκτόξευσε τόνους υλικού από την επιφάνειά του.

Η αποστολή αποκάλυψε την ύπαρξη δεκάδων μυστηριωδών κοιλοτήτων που μοιάζουν με κρατήρες πρόσκρουσης, καθώς και πιδάκων που μοιάζουν με ηφαίστεια υδρατμού και πάγου.

Στις αρχές Νοεμβρίου, το σκάφος ίσως ανακαλύψει γιατί ο πυρήνας και η επιφάνεια του Χαρτλ-2 είναι ακόμα πιο δραστήρια.

Το Φεβρουάριο του 2011, η αποστολή Stardust της NASA θα επισκεφθεί εκ νέου τον κομήτη Τεμπλ 1, ενώ το το 2014 η ευρωπαϊκή αποστολή Rosetta θα φτάσει στον προορισμό της, τον κομήτη Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο.