Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Η ΑΘΗΝΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Μία νέα φωτογραφία της Ελλάδας έστειλε ο Ιταλός αστροναύτης Πάολο Νέσπολι, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), μέσα από το γυάλινο θόλο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), φωτογράφισε την πόλη της Αθήνας, όπως φαίνεται από το διάστημα τη νύχτα.

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Ίσως υπάρχουν εξωγήινοι σε 500 εκατ. πλανήτες του γαλαξία μας

Καρλ Σαγκάν: «Υπάρχουν δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια κόσμοι»

Ο... αστρονομικός αριθμός τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων πλανητών περιλαμβάνονται στον γαλαξία μας. Από αυτούς, περίπου 500 εκατομμύρια πλανήτες πιθανόν να φιλοξενούν μορφές ζωής, αφού διατηρούν μια μέση θερμοκρασίας, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Στους δισεκατομμύρια πλανήτες του γαλαξία μας, κάποιοι μπορεί να κατοικούνται (εικόνα από το τηλεσκόπιο Κέπλερ / NASA)
Ο Ουίλιαμ Μπορούκι, ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής του διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ» της NASA, που αναζητά εξωπλανήτες, δήλωσε, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα DailyMail, ότι οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των πλανητών στον γαλαξία μας βασίζονται στα πρώτα δειγματοληπτικά αποτελέσματα της έρευνας του «Κέπλερ», το οποίο μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και εστιάζοντας σε ένα μικρό τμήμα του νυχτερινού ουρανού (μόλις στο ένα τετρακοσιοστό), έχει ήδη βρει εκατοντάδες πιθανούς εξωπλανήτες.

Ο Μπορούκι και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι ένα στα δύο άστρα του γαλαξία μας (που υπολογίζονται σε περίπου 100 δισεκατομμύρια συνολικά) έχει τουλάχιστον ένα πλανήτη γύρω του, άρα υπάρχουν συνολικά 50 δισ. εξωπλανήτες, οι οποίοι μπορεί όμως να είναι πολύ περισσότεροι, αφού είναι φυσικό πολλά άστρα να έχουν περισσότερους από ένα πλανήτη. Επίσης, εκτιμάται ότι ένα στα 200 άστρα έχει πλανήτες σε τροχιά σε πιθανώς «κατοικήσιμη ζώνη» (έτσι προκύπτει ο αριθμός των 500 εκατ. δυνάμει κατοικήσιμων εξωπλανητών).

Επίσης δεν αποκλείεται τα άστρα του γαλαξία μας να είναι πολύ περισσότερα από 100 δισ., καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις ενός επιστήμονα του πανεπιστημίου Γιέηλ μπορεί να είναι τριπλάσια τελικά (γύρω στα 300 δισ.), οπότε σε αυτή την περίπτωση πολλαπλασιάζεται ανάλογα και ο αριθμός των εξωπλανητών. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι στο σύμπαν υπάρχουν τουλάχιστον 100 δισ. γαλαξίες, οπότε δεν φαντάζει υπερβολική πια η ιστορική φράση του διάσημου αστροφυσικού Καρλ Σαγκάν για «δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια κόσμους».

Σύμφωνα με τις (στατιστικές) εκτιμήσεις του Μπορούκι, το 10,5% των άστρων του γαλαξία μας έχουν πλανήτες στο μέγεθος περίπου της Γης (δηλαδή 50% έως 125% σε σχέση με τον πλανήτη μας), το 7,3% ανήκουν στην κατηγορία της «σούπερ-Γης» (με μέγεθος 125% έως 200% σε σχέση με τη Γη), το 20,8% έχουν τις διαστάσεις του Ποσειδώνα (διπλάσιοι έως εξαπλάσιοι σε σχέση με τη Γη) και το 5,2% έχουν τουλάχιστον το μέγεθος του Δία (πάνω από έξι φορές μεγαλύτεροι από τη Γη).

Μέχρι στιγμής το «Κέπλερ» έχει εντοπίσει 1.235 υποψήφιους εξωπλανήτες, από τους οποίους οι 54 βρίσκονται στην «κατοικήσιμη ζώνη», όπου η ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής θα μπορούσε να είναι πιθανή. Η διασταύρωση των στοιχείων και η επιβεβαίωση της ύπαρξης των εξωπλανητών από άλλα τηλεσκόπια θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Συνεπώς προκύπτει το ζήτημα της ύπαρξης όχι απλώς ζωής, αλλά νοήμονος ζωής στο σύμπαν. «Το επόμενο ερώτημα είναι γιατί δεν μας έχουν επισκεφτεί; Και η απάντηση είναι ‘δεν ξέρω’», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπορούκι.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Πενήντα δισεκατομμύρια πλανήτες στον γαλαξία μας


Ακρως εντυπωσιακά είναι τα νέα στοιχεία που έστειλε το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, το οποίο έχει ως αποστολή την αναζήτηση πλανητών και ειδικά εκείνων που έχουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής. Σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA που μελέτησαν τα στοιχεία, ο γαλαξίας μας διαθέτει τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια πλανήτες _ αριθμός πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που οι επιστήμονες πίστευαν έως σήμερα.

Από τους 50 δισεκατομμύρια πλανήτες υπολογίζεται ότι 500 εκατομμύρια εξ αυτών είναι πλανήτες που βρίσκονται στις λεγόμενες «φιλόξενες ζώνες», είναι δηλαδή σε ιδανική απόσταση από το μητρικό τους άστρο (ούτε πολύ κοντά ούτε πολύ μακριά) ώστε να διαθέτουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής. Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι η ύπαρξη ζωής είναι δεδομένη, αν αναλογιστούμε ότι ο αριθμός των γαλαξιών υπολογίζεται σε 100 δισεκατομμύρια. Πριν από λίγες εβδομάδες το Κέπλερ είχε εντοπίσει 1.235 πλανήτες στον γαλαξία μας, με τους 54 εξ αυτών να βρίσκονται σε «φιλόξενη ζώνη».

Παράλληλα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σικάγου υποστηρίζουν ότι είναι πιθανόν πλανήτες που για κάποιο λόγο έχουν... εξοβελιστεί από το ηλιακό τους σύστημα και βρίσκονται απομονωμένοι σε κάποια παγωμένη περιοχή του Διαστήματος να μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, γεωλογικές διεργασίες στο εσωτερικό τέτοιων πλανητών οδηγούν σε παραγωγή θερμότητας, κάνοντάς τους δυνητικά... φιλόξενους.

TO BHMA, 22/2/2011

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ MARS500: Πώς θα ήταν αν πηγαίναμε στον Αρη

                                   Λήψη δείγματος εδάφους του... «Αρη»

Μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη έχει πολλές τεχνικές απαιτήσεις. Το γεγονός ότι έχει σημειωθεί μεγάλη τεχνολογική πρόοδος από την εποχή των αποστολών στη Σελήνη, που έγιναν με υπολογιστές διαστημοπλοίου ισχύος... αριθμομηχανής και με τη βοήθεια αριθμητικών υπολογισμών με χαρτί και μολύβι, δε σημαίνει ότι όλα τα τεχνικά ζητήματα είναι λυμένα. Ομως πιο δύσκολο πρόβλημα θεωρείται ότι είναι ο ψυχολογικός παράγοντας. Το να κλειστούν επί μήνες 5-6 άνθρωποι σε ένα κουτί που θα κινείται μέσα στη διαστημική άβυσσο και να συμβιώσουν μέχρι να φτάσουν σε έναν ξένο και εχθρικό στη ζωή κόσμο, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αρκεί να φανταστεί κανείς την αίσθηση που θα δημιουργεί στα μέλη του πληρώματος η όψη της Γης σαν ένα φωτεινό αλλά μακρινό αστέρι, πολύ περισσότερο αν υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην αποστολή. Είναι φανερό ότι σε τέτοια αποστολή θα πάνε μόνο αποφασισμένοι και καλά εκπαιδευμένοι αστροναύτες, αλλά η προετοιμασία, όσο καλή και να είναι, δεν αποτελεί εγγύηση για τη συμπεριφορά των ανθρώπων σε συνθήκες έντονης και διαρκούς πίεσης.
Μικρό αστέρι που λαμπυρίζει

Για να διερευνηθούν κυρίως τα προβλήματα συμβίωσης και συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων που θα μπορούσαν να είναι το διεθνές πλήρωμα μιας πραγματικής αποστολής στον κόκκινο πλανήτη, διεξάγεται εδώ και μήνες στη Μόσχα προσομοίωση της αποστολής, με τον τίτλο Mars500 (Αρης500). Οι μακρόχρονες αποστολές στο σοβιετικό τροχιακό σταθμό «Μιρ» και οι ανάλογες αποστολές στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) έχουν δώσει αρκετή εμπειρία γύρω από το πρόβλημα. Ωστόσο, σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, ακόμα και η επικοινωνία μοιάζει με την επικοινωνία μέσω κινητού πάνω στην επιφάνεια. Μιλάς και η απάντηση έρχεται άμεσα, σαν να βρίσκεσαι δίπλα στο συνομιλητή σου, ενώ στην αποστολή στον Αρη χρειάζονται έως και 12,5 λεπτά για να φτάσει το σήμα στη Γη και άλλα τόσα για να έρθει η απάντηση. Κοιτάζεις από το φινιστρίνι και βλέπεις τη Γη σε όλο της το μεγαλείο, ενώ στην αποστολή στον Αρη θα βλέπεις μόνο τη διάστικτη από άστρα μαυρίλα του Διαστήματος.
Οι εγκαταστάσεις του Mars500 βρίσκονται στο Ρωσικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβλημάτων και αποτελούνται από το Τμήμα διαβίωσης εξαμελούς πληρώματος (κύλινδρος με διάμετρο 3,6 μέτρα και μήκος 20 μέτρα), το Τμήμα ιατρικής (3,2 Χ 11,9 μέτρα) που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ασθένειας κάποιου μέλους του πληρώματος, το Τμήμα προσομοίωσης της ακάτου προσεδάφισης στον Αρη (6,3 Χ 17 μέτρα) φτιαγμένο για τριμελές πλήρωμα, και το Τμήμα βοηθητικών χώρων (3,9 Χ 24 μέτρα) όπου υπάρχει ψυγείο με τρόφιμα, πειραματικό θερμοκήπιο, λουτρό και γυμναστήριο. Ντους επιτρέπεται μόνο μια φορά τη βδομάδα, οι τροφές είναι όλες συσκευασμένες μακράς διάρκειας, ενώ πραγματοποιείται και μερική ανακύκλωση των υλικών. Ολα τα τμήματα είναι ερμητικά κλειστά, ελέγχονται και ρυθμίζονται, ώστε να προσομοιώνονται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι συνθήκες που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα επικρατούν στο διαστημόπλοιο μιας αποστολής στον Αρη, με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως η έλλειψη βαρύτητας, η έλλειψη κινδύνων από την κοσμική ακτινοβολία και η γνώση του πληρώματος ότι δεν βρίσκεται στο κενό κάπου μακριά, αλλά πάνω στη Γη και αν κάτι πάει πολύ στραβά οι πόρτες θα ανοίξουν και θα δοθεί λύση...
Εγχείρημα ανάλογο με το Mars500, αν και μικρότερης κλίμακας, που επιχειρήθηκε πριν από μερικά χρόνια και πάλι στη Ρωσία, κατέληξε άδοξα νωρίς, λόγω προστριβών που προκλήθηκαν με επίκεντρο τη μοναδική γυναίκα μέλος του πληρώματος. Ισως γι' αυτό στο πλήρωμα της νέας προσομοίωσης αποστολής στον Αρη υπάρχουν μόνο άντρες.

Το Mars500 είναι κοινή προσπάθεια της Ρωσίας, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος ESA (στον οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα) και της Κίνας. Το εξαμελές πλήρωμα, που αποτελείται από τρεις Ρώσους, δύο από τον ESA (Γάλλος και Ιταλός) και έναν από την Κίνα, ζει και εργάζεται με πρόγραμμα ανάλογο με εκείνο των κοσμοναυτών στο ΔΔΣ, ενώ καταγράφεται κάθε λεπτομέρεια της δραστηριότητάς τους, της ψυχικής και της φυσικής τους κατάστασης. Βρίσκονται έγκλειστοι στις εγκαταστάσεις του Mars500 εδώ και 260 ημέρες.

Το μέλλον
Την περασμένη Δευτέρα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες των τριών ατόμων, η μία από τις οποίες έμεινε στο «μητρικό διαστημόπλοιο», ενώ η άλλη «προσεδαφίστηκε» στον «Αρη». Στην πραγματικότητα μετακινήθηκε στο τμήμα προσομοίωσης της ακάτου προσεδάφισης και στη συνέχεια βγήκε και έκανε για ένα τριήμερο τις προβλεπόμενες εργασίες σε μια μικρή τεχνητή περιοχή με κόκκινο χώμα και ογκόλιθους, ανάλογους με εκείνους της επιφάνειας του γειτονικού πλανήτη. Σήμερα η «άκατος» αναμένεται να επανασυνδεθεί με το «διαστημόπλοιο» και την Πέμπτη, μετά τη λήξη της περιόδου καραντίνας, οι δύο ομάδες του πληρώματος θα επανενωθούν. Η προσομοίωση θα λήξει το Νοέμβρη, μετά από 520 μέρες παραμονής του πληρώματος σε απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο. Κάθε μέλος του θα αποζημιωθεί με 97.000 δολάρια.

Ανεξαρτήτως των διαφορών από τις πραγματικές συνθήκες μιας επανδρωμένης διαπλανητικής αποστολής, το Mars500 οπωσδήποτε συμβάλλει στην προετοιμασία μιας τέτοιας αποστολής. Το ερώτημα είναι αν πρόκειται να γίνει τέτοια αποστολή τις επόμενες δεκαετίες, καθώς ούτε οι χώρες και οι οργανισμοί που συμμετέχουν στο πείραμα έχουν αναγγείλει κάτι συγκεκριμένο, αλλά και οι ΗΠΑ δεν προβλέπουν τέτοια αποστολή πριν το 2050. Κι αν δεν καταφέρει ο άνθρωπος να κατακτήσει τον Αρη μέσα στις επόμενες δεκαετίες, πολλά και σημαντικά ίσως κατακτηθούν στην ίδια τη Γη, στο διάστημα αυτό.


                 Σχηματικό διάγραμμα των εγκαταστάσεων του Mars500

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Τρεις ηλιακές θύελλες πλησιάζουν τη Γη


Επιστήμονες από όλο τον κόσμο παρακολουθούν με προσοχή τρεις ηλιακές θύελλες οι οποίες αναμένεται να πλησιάσουν τη Γη μέσα στα επόμενα 24ωρα.
Οι ηλιακές θύελλες οι οποίες προκλήθηκαν από τρεις μεγάλες εκρήξεις στην επιφάνεια του Ηλιου θεωρούνται οι ισχυρότερες που έχουν παρατηρηθεί από το 2006 και είναι πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτροδότησης αλλά και στις τηλεπικοινωνίες. Παράλληλα θα ενταθεί το βόρειο σέλλας το οποίο θα γίνει ορατό και σε νοτιότερες περιοχές του πλανήτη, όπως, για παράδειγμα, τη Βρετανία.

Ανακαλύφθηκαν καλύτερα πυραυλικά καύσιμα

Τρινιτραμίδη (Trinitramid) ονομάζεται ένα νέο μόριο που υπόσχεται αύξηση της ισχύος των πυραυλικών καυσίμων κατά 20 έως 30%.

Και αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι για κάθε 10% αύξηση στη ισχύ των καυσίμων διπλασιάζεται το ωφέλιμο φορτίο που μπορεί να μεταφέρει ένας πύραυλος καταλαβαίνετε πως μιλάμε για εκπληκτική πρόοδο.

Το νέο μόριο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μελετών στο Royal Institute of Technology (KTH) της Σουηδία. Επιπρόσθετα το νέο καύσιμο αποτελείται μόνο από άζωτο και οξυγόνο γεγονός που το κάνει απόλυτα ασφαλές για το περιβάλλον.

Για να φανταστείτε κάθε αποστολή του διαστημικού λεωφορείου απελευθέρωνε στην ατμόσφαιρα 550 τόνους υδροχλωρικού οξέως!

http://www.chemweb.com/submitted-news/discovery-of-new-molecule-could-lead-to-more-efficient-rocket-fuel

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Το πρώτο «πορτραίτο» του Ήλιου είναι πραγματικότητα!

Για πρώτη φορά αστρονόμοι κατάφεραν να τραβήξουν πανοραμικές εικόνες 360μοιρών του Ήλιου, δημιουργώντας έτσι το πρώτο ολοκληρωμένο στερεοσκοπικό «πορτρέτο» του πλανήτη.
Οι λήψεις αυτές αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες στην καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας αλλά και των ιδιοτήτων του Ήλιου. Παράλληλα, οι φωτογραφίες θα βοηθήσουν στην πιο έγκαιρη πρόβλεψη των αλλαγών του ηλιακού ανέμου, των μαγνητικών καταιγίδων αλλά και των μεταβολές του «διαστημικού καιρού». Κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις αεροπορικές εταιρείες αλλά και τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών.

Τις τρισδιάστατες φωτογραφίες τράβηξαν τα δύο δίδυμα διαστημικά σκάφη, το Solar Terrestrial και το Relations Observatory που συμμετέχουν στην αποστολή Stereo της NASA. Οι κάμερες τους έχουν κατασκευαστεί από βρετανούς επιστήμονες έτσι σχεδιασμένες ώστε να μπορούν να μελετήσουν αυτά τα ηλιακά φαινόμενα τα οποία εκλύουν ενέργεια 100πλάσια της ισχύς όλων των πυρηνικών όπλων στη Γη.

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

250 ΦΟΡΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ!

Ομάδα επιστημόνων από μεγάλα βρετανικά πανεπιστήμια υποστηρίζει ότι το Σύμπαν είναι επίπεδο και ότι ο Κόσμος είναι τουλάχιστον 250 φορές μεγαλύτερος από το ορατό Σύμπαν. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι το Σύμπαν έχει έκταση 13,7 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Ιmperial College London χρησιμοποίησαν τη μέθοδο Βayesian, μια πολύπλοκη μέθοδο ανάλυσης δεδομένων, με την οποία μελέτησαν όλες τις έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με το μέγεθος του Σύμπαντος. Επίσης με τη βοήθεια των διαστημικών τηλεσκοπίων μελέτησαν τη λεγόμενη «μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου», μια διάχυτη ακτινοβολία μικροκυμάτων που κατακλύζει ολόκληρο το Σύμπαν και θεωρείται ότι αποτελεί υπόλειμμα από τη Μεγάλη Εκρηξη.

Αρχικός στόχος της έρευνας ήταν να απαντήσει σε ένα από τα πλέον θεμελιώδη κοσμικά ερωτήματα. Αν το Σύμπαν είναι επίπεδο και άρα «ανοιχτής» έκτασης ή αν είναι σφαιρικό και άρα περιορισμένης έκτασης. Οι ερευνητές κατέληξαν σε δύο συμπεράσματα: πρώτον, ότι το Σύμπαν είναι επίπεδο και, δεύτερον, ότι έχει μεγαλύτερη έκταση από εκείνη που μπορούμε να δούμε με τα υπάρχοντα τεχνικά μέσα. Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει την προσπάθειά της και επιχειρεί τώρα να υπολογίσει την έκταση του ορατού Σύμπαντος και να διαπιστώσει αν πράγματι είναι 13,7 δισεκατομμύρια έτη φωτός.