Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Βρείτε από τον υπολογιστή σας, κατοικήσιμους πλανήτες!

Ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα επιτρέπει σε όποιον χρήστη θέλει να βοηθήσει στην ανάλυση των δεδομένων νέων πλανητών, από την οθόνη του υπολογιστή του.
Τον τελευταίο καιρό οι επιστήμονες ανακαλύπτουν όλο και κάποιον νέο πλανήτη ο οποίος θα μπορούσε σύμφωνα με τα δικά μας δεδομένα να είναι κατοικήσιμος.

Συνολικά μέχρι σήμερα οι επιστήμονες μας έχουν εντοπίσει 86 πλανήτες, στους οποίους θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί ζωή.

Όμως επειδή το ινστιτούτο SETI,( Search for ExtraTerrestrial Intelligence) έκλεισε τον Απρίλιο λόγω περιορισμένων κρατικών πόρων, δημιουργήθηκε ένα νέο πρόγραμμα το οποίο ονομάζεται SETI@Home και στην ουσία χρησιμοποιεί τους υπολογιστές διάφορων χρηστών που έχουν δηλώσει συμμετοχή, για να αναλύσουν τα δεδομένα από τα τηλεσκόπια.

Παράλληλα, γίνεται μία προσπάθεια από τους αστρονόμους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του SETI, ψάχνουν και για δωρεές από ιδιώτες έτσι ώστε το ινστιτούτο να μπορέσει να λειτουργήσει πάλι.

Σύμφωνα με το διευθυντή του προγράμματος SETI@Home, μόλις οι 86 πλανήτες που έχουν εντοπιστεί ελεχθούν από τους ειδικούς, τότε οι πληροφορίες σχετικά με αυτούς θα διατεθούν σε όσους χρήστες έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα, για να μπορέσουν στη συνέχεια να επεξεργαστούν τα στοιχεία αυτά από τον υπολογιστή τους.

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Ύστερα από μία εβδομάδα θα εκτοξευτεί το Εndevou»

 
Η εκτόξευση του Εndevour δεν πρόκειται να γίνει νωρίτερα από μία εβδομάδα, καθώς μηχανικοί εργάζονται πυρετωδώς, για να επιλύσουν το τεχνικό πρόβλημα που ανέκυψε και οδήγησε στην αναβολή της εκτόξευσης, ανακοινώθηκε σήμερα από αξιωματούχους της NASA.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη εκτόξευσή του, και αφορά στην ψύξη στο υδραυλικό σύστημα του διαστημικού λεωφορείου.

Οι έξι αστροναύτες που επρόκειτο να επιβιβαστούν στο Εndevour επέστρεψαν με τις οικογένειές τους στο Χιούστον, αναμένοντας να επιδιορθωθεί η βλάβη.

Επικεφαλής των αστροναυτών είναι ο Μάρκ Κέλι, σύζυγος της γερουσιαστή Γκαμπριέλ Γκίφορντς που δέχθηκε δολοφονική επίθεση τον Ιανουάριο, στη διάρκεια ομιλίας της.