Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Η πορεία του ανθρώπου στο διαστημα (2). Περπατώντας στο φεγγάρι

Περπατώντας στο φεγγάρι

Περπατώντας στο φεγγάρι (AP/Nasa)
Ακόμα μεγαλύτερη ιστορία γράφτηκε στις 20 Ιουλίου 1969, όταν ένας άνθρωπος πάτησε πόδι στο φεγγάρι για πρώτη φορά. Αυτή η φωτογραφία δείχνει τον αστροναύτη Έντγουιν «Μπαζ» Άλντριν Τζούνιορ, δίπλα σε μία Αμερικανική σημαία επάνω στο φεγγάρι κατά τη διάρκεια της αποστολής του Apollo 11. Την φωτογραφία τράβηξε ο σύναδελφός του αστροναύτης, και το πρώτο άτομο που περπάτησε στο φεγγάρι, ο Νιλ Άρμστρονγκ.

Η ιστορία της πορείας του ανθρώπου στο διάστημα (1)


50 θαύματα του διαστήματος (AP Photo)
Το ταξίδι στο διάστημα είναι ένα χαρακτηριστικό της ζωής στη Γη εδώ και 50 χρόνια. Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε ένα από τα διαστημόπλοια της πρώην Σοβιετική Ένωσης, το Vostok, αυτό που πήρε τον Γιούρι Γκαγκάριν στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα το 1961.

συνεχίζεται...

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Αναχώρησε για Άρη ο μεγάλος ρομποτικός εξερευνητής Curiosity


To ρομπότ θα μελετήσει τον Κρατήρα Γκούσεβ χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων μια συσκευή λέιζερ
To ρομπότ θα μελετήσει τον Κρατήρα Γκούσεβ χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων μια συσκευή λέιζερ   (Φωτογραφία:  NASA )


Ακρωτήριο Κανάβεραλ
Η πιο φιλόδοξη μέχρι σήμερα αποστολή στον Άρη συνεχίζει την επέλαση των γήινων ρομπότ: Η NASΑ εκτόξευσε το Σάββατο το Curiosity, ένα εξάτροχο όχημα του ενός τόνου, το οποίο θα ερευνήσει αν ο γειτονικός πλανήτης είναι, ή ήταν κάποτε, φιλόξενος για τη ζωή.

Φορτωμένο στην κορυφή ενός πυραύλου Atlas V, το Curiosity εκτοξεύτηκε στις 17.02 ώρα Ελλάδας. Θα φτάσει στον προορισμό του σε οκτώμισι μήνες, οπότε θα αρχίσει να εξερευνά τον μεγάλο Κρατήρα Γκέιλ, στον οποίο υπάρχουν ιζήματα που συνδέονται με τη ροή νερού.



   
NASA TV

Πολλά έχουν αλλάξει από το 1997, όταν προσεδαφίστηκε στον Άρη το Pathfinder, το πρώτο όχημα της NASA, σε μέγεθος τηλεκατευθυνόμενου αυτοκινήτου. Το 2004 ακολούθησαν τα δίδυμα ρομπότ Spirit και Opportunity, σε μέγεθος πλυντηρίου, από τα οποία το δεύτερο επιζεί ακόμα στο εχθρικό περιβάλλον.

Τώρα είναι η σειρά του Curiosity, ένα αυτόνομο όχημα σε μέγεθος αυτοκινήτου, το οποίο θα χρησιμοποιήσει δέκα όργανα, ανάμεσά τους ένα κρουστικό δράπανο και ένα λέιζερ, για να εξετάσει τα γύρω πετρώματα.

Η αποστολή, κόστους 2,5 δισ. δολαρίων, έχει ονομαστική διάρκεια 23 μηνών. Δεδομένου όμως ότι το ρομπότ τροφοδοτείται από μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια πλουτωνίου (ουσιαστικά μια πυρηνική μπαταρία) η περιπέτεια θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Γεωλόγος στον Κρατήρα Γκέιλ

Νερό υπάρχει σήμερα στον Άρη μόνο σε μορφή πάγου, κυρίως στους δύο πόλους του πλανήτη αλλά και σε μικρό βάθος στο υπέδαφος. Η αποστολή των ρομπότ Spirit και Opportunity έδωσε ενδείξεις ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε πιο υγρός, ωστόσο το ερώτημα παραμένει για το αν ο Άρης φιλοξενούσε ποτέ μικροβιακή ζωή.


Από την προετοιμασία του Curiosity στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι. Πηγή: NASA

Περισσότερες ενδείξεις θα μπορούσε να δώσει τώρα ο Κρατήρας Γκούσεβ, μια λεκάνη διαμέτρου 150 χιλιομέτρων, στο κέντρο της οποίας υπάρχει ένα βουνό ύψους 5 χιλιομέτρων.

Δορυφορικές εικόνες υποδεικνύουν ότι στη βάση αυτού του βουνού υπάρχουν ιζήματα που συνδέονται με τη ροή υγρού νερού.

Η αρχαία πρόσκρουση που δημιούργησε τον κρατήρα είναι πιθανό να αποκάλυψε κι άλλα θαμμένα μυστικά από το γεωλογικό παρελθόν του πλανήτη.

Θα χρειαστεί καιρός μέχρι το Curiosity να εξερευνήσει επαρκώς τη γιγάντια κοιλότητα. Οι μηχανικοί της αποστολής εκτιμούν ότι το ρομπότ θα να διανύει μια απόσταση περίπου 200 μέτρων την ημέρα και θα έχει αναρριχηθεί σε ένα υψόμετρο 200 μέτρων σε περίπου ένα χρόνο.

Η μεγάλη απόσταση του σασί από το έδαφος, σε συνδυασμό με τις ειδικές αναρτήσεις των τροχών, επιτρέπουν στο όχημα να υπερπηδά εμπόδια ύψους 65 εκατοστών.

Ελεγχόμενη προσεδάφιση


Για να ξεκινήσει όμως η εξερεύνηση, το ρομπότ πρέπει να προσεδαφιστεί με ασφάλεια.

Οι δύο προηγούμενες ρομποτικές αποστολές της NASA προσεδαφίστηκαν στον Άρη τυλιγμένα με αερόσακους που τα προστάτευσαν από τους κραδασμούς μετά την πτώση του με αλεξίπτωτο.

Το Curiosity είναι όμως πολύ βαρύ για κάτι τέτοιο οπότε θα προσεδαφιστεί με πιο ελεγχόμενο τρόπο, κλεισμένο μέσα σε μια κάψουλα εξοπλισμένη με πυραυλοκινητήρες.


Η NASA θα παρακολουθεί από τη Γη με αγωνία, δεδομένου ότι η φάση της καθόδου θα είναι μια από τις πιο κρίσιμες για την επιτυχία της αποστολής.

Η αποτυχία στην προσεδάφιση έχει καταδικάσει εξάλλου αρκετές προηγούμενες αποστολές στον Αρη.

Πολλές όμως δεν κατάφεραν να φτάσουν ούτε καν μέχρι τη γειτονιά του Κόκκινου Πλανήτη: Η ρωσική αποστολή Fobos-Grunt εκτοξεύτηκε στις αρχές Νοεμβρίου με το φιλόδοξο στόχο να φέρει στη Γη δείγματα από τον δορυφόρο του Άρη, Φόβο.

Το σκάφος εξήλθε με επιτυχία από την ατμόσφαιρα, απέτυχε όμως να πυροδοτήσει τον κινητήρα του και παραμένει «κολλημένο» σε χαμηλή γήινη τροχιά.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Αύριο θα «βρέξει» πεφταστέρια!

 

Μια ακόμα βροχή διαττόντων, και συγκεκριμένα των Λεοντιδών θα είναι ορατή τη νύχτα της Τετάρτης και στη χώρα μας, στο βαθμό που θα το επιτρέψουν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες.
 

Το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί προς τα ξημερώματα της Πέμπτης και θα είναι ορατό από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 4.30 τα ξημερώματα.
Πρόκειται για μια πλούσια βροχή διαττόντων που εμφανίζεται κάθε χρόνο αυτή την περίοδο. Το θέαμα αναμένεται να είναι αρκετά έντονο, καθώς είναι πιθανό να εμφανιστούν περίπου 75 μετέωρα ανά ώρα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύση Σιμόπουλο.
Τα μετέωρα φαίνονται ότι προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα (εξ ου και το όνομά τους), ενώ οφείλονται στα σωματίδια της σκόνης που αφήνει πίσω του ο κομήτης Τεμπλ-Τατλ.
Στην περίπτωση της βροχής των Λεοντιδών, καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, η τροχιά της συναντά κάθε Νοέμβριο το σύννεφο των σωματιδίων του συγκεκριμένου κομήτη. Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, χτυπάνε τα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων και αναφλέγονται. Η ανάφλεξη ιονίζει τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας μια φωτεινή σφαίρα δύο έως τριών μέτρων που κινείται με ταχύτητα 30 έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτή η φωτεινή σφαίρα, γίνεται ορατή από τη Γη και ονομάζεται διάττων, μετέωρο ή "πεφταστέρι".
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έφτασε στο διεθνή διαστημικό σταθμό το Σογιούζ

 

Το διαστημικό σκάφος Σογιούζ που μεταφέρει δύο ρώσους κοσμοναύτες και έναν αμερικανό αστροναύτη έφθασε σήμερα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.


Σύμφωνα με την ανακοίνωσης της ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας Roskosmos, το Σογιούζ με επιβάτες τους ρώσους κοσμοναύτες Αντον Σκλαπέροφ και Ανατόλι Ιβανίσιν και τον Αμερικανό αστροναύτη Νταν Μπέρμπανκ εκτοξεύθηκε τη Δευτέρα από τον ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.
Οι πτήσεις προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είχαν διακοπεί τον περασμένο Αύγουστο μετά την απώλεια ενός ρωσικού διαστημικού σκάφους τροφοδοσίας, το οποίο συνετρίβη στη Σιβηρία μετά την απογείωσή του, σε ένα ατύχημα που προκάλεσε την αναβολή για δύο μήνες της αποστολής του Σογιούζ, ώστε να επιθεωρηθούν οι εκτοξευτήρες του.
Το ρωσο-αμερικανο-ιαπωνικό πλήρωμα του διεθνούς διαστημικού σταθμού θα επιστρέψει στη Γη, στις 22 Νοεμβρίου και στις 21 Δεκεμβρίου μια νέα επανδρωμένη πτήση θα μεταφέρει τους τρεις αντικαταστάτες του πληρώματος στον σταθμό, το οποίο από εκείνη τη στιγμή θα λειτουργεί με πλήρη σύνθεση.
Το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα έχει γνωρίσει μία σειρά από αποτυχίες μετά τον Δεκέμβριο του 2010 και την απώλεια του δορυφόρων του ρωσικού συστήματος Glonass, το οποίο επρόκειτο να ανταγωνισθεί το αμερικανικό GPS.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Επιτυχής η εκτόξευση του Σογιούζ

 

Χωρίς κανένα πρόβλημα εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονουρ στο Καζακστάν το Soyuz -FG (Σογιούζ) μεταφέροντας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) ένα Αμερικανό και δύο Ρώσους αστροναύτες.
 

Ο πύραυλος Soyuz-FG, μεταφέρει τον αμερικανό Νταν Μπέρμπανκ και τους ρώσους Αντον Σκαπλέροφ και Ανατόλι Ιβανίσιν και οι τρεις αστροναύτες θα προστεθούν στο υπάρχον δυναμικό του ΔΔΣ, τον αμερικανό Μάικ Φόσαμ, τον ιάπωνα Σατόσι Φουρουκάουα και τον ρώσο Σεργκέι Βολκόφ.
Η Ρωσία καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την ανάπτυξη του διαστημικού της προγράμματος προσπαθώντας παράλληλα να ανακάμψει από μια σειρά αποτυχιών, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής της περασμένης Τετάρτης στον Αρη, όπου και πάλι χρησιμοποιήθηκε πύραυλος Soyuz.
Επίσης υπενθυμίζεται ότι στις 14 Αυγούστου συνετρίβη μη επανδρωμένος πύραυλος Soyuz, ο οποίος μετέφερε προμήθειες για τον ΔΔΣ, με αποτέλεσμα να προκληθεί καθυστέρηση δύο μηνών για τις επανδρωμένες πτήσεις προς τον σταθμό ώστε οι ρώσοι τεχνικοί να πραγματοποιήσουν ελέγχους ασφαλείας στον ρωσικό στόλο των Soyuz.
Σημειώνεται ότι έπειτα και από την απόσυρση του αμερικανικού διαστημικού σκάφους τον Ιούλιο, οι ρωσικοί Soyuz είναι το μοναδικό μέσο μεταφοράς πληρώματος στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Βροχή των Λεοντιδών: Πέμπτη 17 και Παρασκευή 18 Νοεμβρίου


Μία από τις πιο θεαματικές "βροχές" διάττοντων αστέρων, των Λεοντιδών, θα συμβεί την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου.

Το φαινόμενο παρατηρείται κάθε χρόνο και διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες, από τις 7 έως τις 28 Νοεμβρίου, το αποκορύφωμα του όμως αναμένεται τις νύχτες της 17ης και 18ης Νοεμβρίου και η καλύτερη στιγμή παρατήρησης είναι λίγο πριν το ξημέρωμα.

Ο ρυθμός πτώσης των φωτεινών μετεώρων -που γίνεται με ταχύτητα περίπου 71 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο- υπολογίζεται σε 15 ανά ώρα κατά μέσο όρο.

Γιατί ονομάζονται Λεοντίδες

Οι βροχές των μετεώρων παίρνουν το όνομα του αστερισμού που βρίσκεται στην περιοχή του ουρανού όπου εκδηλώνονται (π.χ. Ωριωνίδες, Αιγοκερίδες, Yδροχοΐδες, Περσείδες κ.α.).

Οι Λεοντιδες, αν και έρχονται από τον κομήτη 55Ρ/Τέμπελ-Τατλ, οφείλουν το όνομά τους στον αστερισμό του Λέοντα, αφού οπτικά δίνουν την εντύπωση πως προέρχονται από εκεί.

Εξαιτίας της τροχιάς του κομήτη Τέμπελ-Τατλ, που έχει αντίθετη φορά από αυτήν της Γης, με συνέπεια τα θραύσματά του να συγκρούονται με τον πλανήτη μας μετωπικά, με ταχύτητα σχεδόν διπλάσια από αυτή άλλων διαττόντων. Αναπτύσσεται, έτσι, μια μεγαλύτερη θερμοκρασία λόγω της τριβής κατά τη διέλευση των μετεώρων μέσω της γήινης ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα τα «πεφταστέρια» να καίγονται πιο έντονα και να εκπέμπουν περισσότερη λάμψη κατά την πτώση τους, κάνοντας τους Λεοντίδες να ξεχωρίζουν από τα άλλα πεφταστέρια.

Θύελλα πεφταστεριών!

Από ιστορική άποψη, οι Λεοντίδες έχουν δημιουργήσει μερικά από τα πιο θεαματικά φαινόμενα στους ουρανούς του πλανήτη μας και μάλιστα υπήρξαν φορές, ιδίως μεταξύ των ετών 1998 - 2002, που εξελίχτηκαν σε πραγματική "θύελλα" μετεώρων, στη διάρκεια της οποίας πολλές χιλιάδες "αστεριών" φαίνονταν να πέφτουν κάθε ώρα στη Γη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι "θύελλες" λαμβάνουν χώρα περιοδικά, ανά 33 χρόνια περίπου, για άγνωστους λόγους. Η τελευταία τέτοια θεαματική «θύελλα» συνέβη το 2002, συνεπώς η επόμενη θα υπάρξει κάπου κοντά στο 2035. Φέτος θα πρέπει να αναμένεται μια ήπια δραστηριότητα.

Ετσι κι αλλιώς, αυτή η αβεβαιότητα ισχύει γενικότερα στην παρατήρηση διαττόντων αστέρων, καθώς κανείς ποτέ δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι θα συμβεί και, φυσικά, κατά πόσο οι καιρικές συνθήκες θα επιτρέψουν την παρακολούθηση του φαινομένου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

«Πολύ μικρή» η πιθανότητα σωτηρίας για τη ρωσική αποστολή στον Φόβο


Από την προετοιμασία του Fobos-Grunt στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Το σκάφος απέτυχε να πυροδοτήσει τον κινητήρα του.
Από την προετοιμασία του Fobos-Grunt στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Το σκάφος απέτυχε να πυροδοτήσει τον κινητήρα του.   


Μόσχα
Ελάχιστες είναι πλέον οι πιθανότητες να λειτουργήσει ο κινητήρας του ρωσικού σκάφους Fobos-Grunt, το οποίο εκτοξεύτηκε την Τετάρτη με αποστολή να φέρει στη Γη δείγματα από τον Φόβο, ένα από τα δύο μικρά φεγγάρια του Άρη. Το σκάφος «κόλλησε» σε χαμηλή γήινη τροχιά και όλα δείχνουν ότι θα συντριβεί στη Γη σε λίγες εβδομάδες.

«Στη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν πολλές προσπάθειες για τη λήψη τηλεμετρικών δεδομένων από το σκάφος. Όλες ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα» δήλωσε στο πρακτορείο Interfax πηγή του ρωσικού διαστημικού προγράμματος.

«Η πιθανότητα σωτηρίας του σκάφους είναι πολύ, πολύ μικρή» είπε, όπως αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι προσπάθειες επικοινωνίας με το Fobos-Grunt συνεχίζονται πάντως και την Παρασκευή με τη βοήθεια επίγειων σταθμών της NASA και της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος).

Αν τελικά αποτύχουν οι προσπάθειες, το σκάφος θα εισέλθει σταδιακά στη γήινη ατμόσφαιρα, απελευθερώνοντας αρκετούς τόνους τοξικών καυσίμων.

Διάφορες εκτιμήσεις για το πότε θα μπορούσε να συντριβεί η αποστολή εμφανίζονται στα ρωσικά μέσα. «Πιστεύω ότι δεν θα πέσει πίσω στη Γη πριν από τις 3 Δεκεμβρίου» εκτίμησε πηγή του πρακτορείου RIA Novosti.

Η αποτυχία θα ερχόταν να προστεθεί σε μια σειρά προηγούμενων ατυχημάτων που έχουν ντροπιάσει τους τελευταίους μήνες τη Roscosmos, τη ρωσική διαστημική υπηρεσία.

Το Fobos-Grunt, κόστους 165 εκατ. δολαρίων, θα ήταν η πρώτη διαπλανητική αποστολή της Ρωσίας εδώ και 15 χρόνια.

Επρόκειτο να αναχωρήσει την Τετάρτη σε ένα ταξίδι τεσσάρων μηνών μέχρι τον Φόβο.

Μετά την προσεδάφισή του στο μικροσκοπικό φεγγάρι, θα συνέλεγε δείγματα εδάφους -ή «grunt» στα ρωσικά, τα οποία θα εκτινάσσονταν με μια κάψουλα και θα έφταναν στη Γη το 2014.

Το Ηλιακό Σύστημα «περιείχε κάποτε έναν ακόμα γιγάντιο πλανήτη»


Χαμένος στο Διάστημα: ένας παλιός μας γείτονας δεν αποκλείεται να κυκλοφορεί κάπου εκεί έξω (Καλλιτεχνική απεικόνιση, Southwest Research Institute)
Χαμένος στο Διάστημα: ένας παλιός μας γείτονας δεν αποκλείεται να κυκλοφορεί κάπου εκεί έξω (Καλλιτεχνική απεικόνιση, Southwest Research Institute)  

Ένας γιγάντιος πλανήτης στο μέγεθος του Ποσειδώνα δεν αποκλείεται να εξοστρακίστηκε από το Ηλιακό Σύστημα στα αρχικά στάδια της εξέλιξής του, υπολογίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Η υπόθεση του επιπλέον πλανήτη προτείνεται ως εξήγηση σε ένα μυστήριο που απασχολεί τους πλανητολόγους εδώ και καιρό: γιατί οι (υπόλοιποι) πλανήτες βρίσκονται στις θέσεις όπου τους βλέπουμε σήμερα;

Η μελέτη της κίνησης των πλανητών και των σωμάτων της Ζώνης του Κούιπερ -ενός βασιλείου παγωμένων αστεροειδών πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα- υποδεικνύει ότι το Ηλιακό Σύστημα πρέπει να πέρασε μια μεγάλη αναστάτωση 600 εκατομμύρια χρόνια μετά το σχηματισμό του.

Λόγω αυτής της «δυναμικής αστάθειας», πολλά μικρά σώματα πρέπει να εκτινάχθηκαν προς τα έξω, μέχρι τη Ζώνη του Κούιπερ, ενώ ο Δίας πρέπει να μετακινήθηκε πιο κοντά στον Ήλιο.

Το σενάριο αυτό παρουσιάζει όμως ένα πρόβλημα: οι προσομοιώσεις που τρέχουν οι επιστήμονες εδώ και χρόνια δείχνουν ότι η μεταπήδηση του Δία σε νέα τροχιά θα είχε διαταράξει σε υπερβολικό βαθμό τις τροχιές των εσωτερικών πλανητών. Σε πολλές προσομοιώσεις, για παράδειγμα, η Γη συγκρούεται με τον Άρη ή την Αφροδίτη.

Μια πιθανή λύση προτείνεται τώρα από τον Ντέιβιντ Νεσβόρνι του Ερευνητικού Ινστιτούτου Southwest στο Τέξας. Ο αστρονόμος εκτιμά ότι το πρόβλημα θα λυνόταν αν το νεαρό Ηλιακό Σύστημα περιείχε έναν ακόμα γιγάντιο πλανήτη, στο μέγεθος του Ουρανού ή του Ποσειδώνα, ο οποίος εκτινάχθηκε στο διαστρικό διάστημα λόγω της δυναμικής αστάθειας.

Ο «εξοστρακισμός» αυτού του πλανήτη θα επέτρεπε στον Δία να μετακινηθεί προς τα μέσα χωρίς να διαταράξει τόσο πολύ τις τροχιές των εσωτερικών πλανητών. Στις προσομοιώσεις του Νεσβόρνι, η προσθήκη του επιπλέον πλανήτη πράγματι οδηγεί στην κατάσταση που παρατηρούμε σήμερα στο Ηλιακό Σύστημα.

Εξάλλου, επισημαίνει ο ερευνητής στο Astrophysical Research Letters, η υπόθεση του εξοστρακισμένου πλανήτη ενισχύεται από την ανακάλυψη πολλών «αδέσποτων» πλανητών που κινούνται χαμένοι στο διαστρικό κενό.

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ο διαπλανητικός «φόβος» των Ρώσων

 

Αγωνιώδεις προσπάθειες καταβάλλει η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία για να επανεκκινήσει τους κινητήρες τού μη επανδρωμένου διαπλανητικού σταθμού «Φόβος-Γκρουντ», που εκτοξεύθηκε κανονικά, αλλά δεν κατόρθωσε να προσανατολιστεί σωστά έναντι του Ηλιου και δεν έχει μπει στην προγραμματισμένη τροχιά του προς τον Αρη.
Σε περίπτωση αποτυχίας του αναπροσανατολισμού, το σκάφος θα περιφέρεται σε λάθος τροχιά επί ένα μήνα και μετά θα συγκρουστεί με τη Γη (φωτ. ΑΠΕ, Ass. Press) 

Σε περίπτωση αποτυχίας του αναπροσανατολισμού, το σκάφος θα περιφέρεται σε λάθος τροχιά επί ένα μήνα και μετά θα συγκρουστεί με τη Γη (φωτ. ΑΠΕ, Ass. Press) Την ανακοίνωση έκανε επισήμως χθες ο νέος επικεφαλής της υπηρεσίας Βλαντίμιρ Παπόφκιν, ο οποίος παρ' όλ' αυτά αρχικώς δήλωσε ότι για τον αναπροσανατολισμό του διαστημοπλοίου διατίθενται τρία 24ωρα, για να διαψευστεί αργότερα από υφισταμένους του, οι οποίοι εκτιμούν ότι για τη διαδικασία αυτή υπάρχει χρόνος τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Σε περίπτωση αποτυχίας του αναπροσανατολισμού του σκάφους εκτιμάται από ειδικούς ότι έως και έναν μήνα θα περιφέρεται σε λάθος τροχιά και έπειτα από αυτό το διάστημα θα συγκρουστεί με τη Γη.
Οπως σχολίασε στο Associated Press ο βετεράνος της NASA Τζέιμς Οουμπεργκ, εάν οι προσπάθειες των Ρώσων ειδικών αποτύχουν, τότε θα πρόκειται για την πτώση στη Γη της μεγαλύτερης σε όγκο ανθρώπινης κατασκευής. Το διαστημικό σκάφος ζυγίζει 14,6 τόνους και υπολογίζεται ότι μεταφέρει έως και επτά τόνους καύσιμα, τα οποία θα μπορούσαν να το μετατρέψουν σε μια θανατηφόρα τοξική βόμβα εκτός ελέγχου.
Ο διαπλανητικός σταθμός «Φόβος-Γκρουντ» εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζαχστάν λίγο μετά τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη με πύραυλο ρωσικής κατασκευής τύπου Ζενίτ-2, από τον οποίον αποκολλήθηκε 11 λεπτά μετά την εκκίνηση. Ωστόσο, για αδιευκρίνιστους λόγους, πιθανότατα κάποιο σφάλμα στο ηλεκτρονικό του σύστημα ή αστοχία στους κινητήρες του, εκείνοι απέτυχαν να τεθούν δύο φορές σε λειτουργία, όπως έπρεπε, για να γίνουν οι σωστές αλλαγές στην τροχιά του και το σκάφος να πάρει την τελική κατεύθυνσή του προς τον Αρη.
Πρόκειται για την πρώτη διαπλανητική αποστολή της Ρωσίας μετά την αποτυχία το 1996 μιας προηγούμενης προς τον Αρη, που είχε καταλήξει σε καταστροφή ενός πρώιμου ρομποτικού σκάφους λίγο μετά την εκτόξευσή του.
Παρά τις σφοδρές επικρίσεις στο ρωσικό Τύπο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τις πολυάριθμες αποτυχίες των τελευταίων χρόνων στο διαστημικό τομέα, που οδήγησαν τον περασμένο Απρίλιο στην απομάκρυνση του Ανατόλι Πέρμινοφ από την ηγεσία της Διαστημικής Υπηρεσίας, οι Ρώσοι ειδικοί διατηρούν την ψυχραιμία τους και υποστηρίζουν ότι έχουν μπροστά τους αρκετές ευκαιρίες για τον αναπροσανατολισμό του σκάφους πριν αναγκαστούν να αποδεχθούν την οριστική απώλειά του, αλλά και για τον προγραμματισμό της ασφαλέστερης δυνατής πτώσης του.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Αστεροειδής "αεροπλανοφόρο" θα περάσει κοντά από τη Γη

Αστεροειδης "αεροπλανοφορο" θα περασει κοντα απο τη Γη



Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι θα μπορέσουν να παρατηρήσουν τον αστεροειδή μόνο με τη χρήση τηλεσκοπίου.
Ένας αστεροειδής με μέγεθος ίσο με ένα αεροπλανοφόρο θα περάσει σήμερα το βράδυ πολύ κοντά από τη Γη, χωρίς όμως να υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με τον πλανήτη μας, όπως ανακοίνωσε η NASA στον ιστότοπό της, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο αστεροειδή που πλησιάζει τη Γη σε τόσο μικρή απόσταση απο το 1976.

Το ουράνιο αυτό σώμα, που έχει μήκος 400 μέτρα και έχει ονομαστεί 2005 YU55, θα βρίσκεται στο πιο κοντινό σημείο με τη Γη στις 01:28 ώρα Ελλάδας, τα ξημερώματα της Τετάρτης, καθώς θα περάσει σε απόσταση 324.600 χιλιομέτρων (0,85 φορές η απόσταση Γης-Σελήνης).

Αυτός ο αστεροειδής βρίσκεται σε μία τροχιά που τον κάνει να περνά ανά τακτά διαστήματα δίπλα από τη Γη, τον Άρη και την Αφροδίτη, όμως δεν έχει πλησιάσει τόσο τη Γη εδώ και "τουλάχιστον 200 χρόνια", σύμφωνα με τη NASA.

Η επόμενη φορά που ένας αστεροειδής θα πλησιάσει τόσο τον πλανήτη μας θα είναι το 2028, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία.