Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Εκλογές με πανσέληνο, ένταση παλιρροιών και «βροχή» διαττόντων αστέρων


Με το πιο μεγάλο φεγγάρι του έτους, την ένταση του φαινομένου των παλιρροιών και την κορύφωση της δραστηριότητας μίας ακόμη ανοιξιάτικης βροχής διαττόντων θα συμπέσουν οι εκλογές της 6ης Μαΐου.
Το βράδυ της 5ης και της 6ης Μαΐου...
θα λάμπει στον ουρανό το μεγαλύτερο φεγγάρι του έτους, καθώς θα συμπέσουν δύο αστρονομικά φαινόμενα. Θα υπάρχει πανσέληνος και, ταυτόχρονα, η Σελήνη θα βρίσκεται στη μικρότερη δυνατή απόσταση από τη Γη.
Ταυτόχρονα, το πολύ λαμπερό φεγγάρι θα σκεπάσει με τη λάμψη του μία ακόμη βροχή διαττόντων, τις Ήτα Υδροχοΐδες, που συμπωματικά κορυφώνονται το ίδιο βράδυ.
Συγκεκριμένα, στις 03:36 ώρα Γκρίνουιτς (06:36 ώρα Ελλάδος), τα χαράματα της 6ης Μαΐου θα υπάρχει πανσέληνος. Όμως μόλις δύο λεπτά νωρίτερα, στις 03:34 ώρα Γκρίνουιτς (06:34 ώρα Ελλάδος) η τροχιά της Σελήνης θα την φέρει στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη, σε απόσταση μόλις 356.953 χιλιομέτρων.
Επειδή η τροχιά του δορυφόρου μας δεν είναι κυκλική, ούτε κανονική, η απόστασή του από τη Γη συνεχώς αυξομειώνεται. Το κοντινότερο σημείο κάθε μηνιαίας τροχιάς της Σελήνης λέγεται περίγειο και το μακρινότερο απόγειο. Τα περίγεια και τα απόγεια μέσα στο έτος αυξομειώνονται. Φέτος το κοντινότερο περίγειο όλου του έτους θα συμβεί στις 6 Μαΐου τα χαράματα, ενώ το μακρινότερο απόγειο, δηλαδή η μεγαλύτερη απόσταση Γης-Σελήνης για το 2012 (που θα είναι 406.450 χιλιόμετρα), θα λάβει χώρα στις 19 Μαΐου.
Όπως φαίνεται από τις δύο αποστάσεις περίγειου - απόγειου, υπάρχει μία σημαντική διαφορά απόστασης της τάξης περίπου των 50.000 χιλιομέτρων, με συνέπεια ο δίσκος του φεγγαριού στις 6 Μαΐου (περίγειο) να φαίνεται κατά 14% μεγαλύτερος σε σχέση με τις 19 Μαΐου (απόγειο).
Καθώς η Σελήνη ασκεί μόνιμη βαρυτική επίδραση στον πλανήτη μας, κάτι που είναι κυρίως ορατό μέσα από τις παλίρροιες στη Γη, στις 5 - 6 Μαΐου, όταν θα υπάρχει το μεγαλύτερο και πλησιέστερο φεγγάρι του έτους, αναμένεται ένταση του φαινομένου των παλιρροιών, κάτι που θα κρατήσει και τις επόμενες μέρες.
Η επόμενη πανσέληνος του 2012 θα συμβεί στις 4 Ιουνίου, ενώ το επόμενο περίγειο θα λάβει χώρα μία μέρα πριν, στις 3 Ιουνίου, οπότε η απόσταση Γης-Σελήνης θα είναι 358.482 χιλιόμετρα.
Αυμπτωματικά, στο ίδιο διήμερο, 5 και 6 Μαΐου, θα κορυφωθεί και η δραστηριότητα μίας ακόμη ανοιξιάτικης βροχής διαττόντων, των Ήτα Υδροχοΐδων, που άρχισαν να εμφανίζονται από τις 19 Απριλίου και θα διαρκέσουν έως τις 28 Μαΐου.
Φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Υδροχόου (από όπου πήραν και το όνομά τους), ενώ η πραγματική προέλευσή τους είναι τα απομεινάρια σωματιδίων που άφησε πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ, όταν αυτά περιοδικά συναντούν την τροχιά της Γης.
Κατά μέσο όρο, στη φάση της αποκορύφωσης, παρατηρούνται σε κατεύθυνση νοτιοανατολική στον ουρανό γύρω στα δέκα μετέωρα (πεφταστέρια) την ώρα, με ταχύτητα περίπου 66 χλμ. την ώρα. Το αστρονομικό φαινόμενο κορυφώνεται μία έως δύο ώρες πριν την αυγή, επειδή όμως παράλληλα ο ουρανός θα κυριαρχείται από το πιο λαμπρό φεγγάρι του 2012, οι ξενύχτηδες, ιδίως στο Βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα, θα καταφέρουν με δυσκολία να δουν μόνο τα πιο φωτεινά από τα μετέωρα των Υδροχοϊδών. Μεγαλύτερες ελπίδες παρατήρησης θα έχουν οι κάτοικοι του Νοτίου ημισφαιρίου της Γης.

Τεραστίων διαστάσεων κατασκευή κοντά στον Ήλιο προβληματίζει τους επιστήμονες

Στην αρχή είχαν παρουσιαστεί ως σφαίρες –μεγάλες σαν ένας πλανήτης όπως ο δικό μας- στη συνέχεια είχαν εμφανιστεί ως επίσης μεγάλες σφαίρες οι οποίες αναδύονταν από τον Ήλιο, τώρα παρουσιάζονται απλά ως…
διαστημικά σκάφη.

Τελικώς ο Ήλιος φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για συγκεντρώσεις αγνώστων φαινομένων που για άλλους είναι διαστημικά σκάφη, για άλλους απλά artifacts.

Μια τέτοια τελευταία εμφάνιση μέσα από τις κάμερες ενός δορυφόρου επισκόπησης του Ήλιου κάνει το γύρο του διαδικτύου μέσα από δημοσιεύσεις μεγάλων ειδησιογραφικών site.

Στις 24 Απριλίου ένας τέτοιος δορυφόρος του προγράμματος SOHO εντόπισε μια εικόνα ενός κάτι αρκετά έως πολύ μεγάλου η μεγέθυνση της οποίας παραπέμπει τουλάχιστο σε μια  τεχνητή κατασκευή. Όσο το βίντεο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο τόσο αυξάνονται και οι εκείνοι που με βεβαιότητα μιλούν ότι πρόκειται για ένα διαστημόπλοιο εξωγήινης προέλευσης.

Όπως όμως υπάρχει χώρος για εξηγήσεις οι οποίες είναι εκτός του κόσμου μας πάντα υπάρχει πάντα χώρος και για τις αντίστοιχες λογικές ή τουλάχιστον λογικοφανείς.

Ο Nathan Rich του ναυτικού ινστιτούτου ερευνών NRL (Naval Research Laboratory) εκτιμά πως πρόκειται για ραβδώσεις οι οποίες έχουν προκληθεί από την κοσμική ακτινοβολία έτσι όπως αυτή προσπίπτει στις ευαίσθητες επιφάνειες της κάμερας CCD.

«Οι ραβδώσεις για τις οποίες γίνεται λόγος είναι επίμονες και προκαλούνται από την πρόσπτωση πρωτονίων στην επιφάνεια της κάμερας κάτι το οποίο είναι εμφανές σε κάθε εικόνα».





defencenet.gr

Oρυχεία στο διάστημα (ονειρεύεται) για εκμετάλευση απόΈλληνα "επιχειρηματία"


perierga.gr - Ορυχείασ το Διάστημα "προετοιμάζει" ένας Έλληνας!Ένας σύγχρονος Έλληνας «τρέλανε» το Διαδίκτυο με ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο: Να «ξεζουμίσει» τους αστεροειδείς του ηλιακού μας συστήματος από τα πολύτιμα μέταλλά τους! Είναι ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό; Θα το έλεγε εύκολα κανείς, αν γύρω του δεν συσπειρώνονταν κάποιοι από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του πλανήτη, με πακτωλό δολαρίων για την επένδυση. Και έπειτα, αν...
είναι να πετύχει κάτι το τόσο τρελό, τι πιο λογικό να ξεκινήσει από το όνειρο ενός «ασυμμάζευτου» Έλληνα; Η εταιρεία που μόλις ίδρυσε, η Planetary Resources Inc. (www.planetaryresources.com), σκοπεύει να εκτοξεύει «βραχορουφήχτρες» που θα συλλαμβάνουν αστεροειδείς, θα τους αδειάζει στη Σελήνη και θα αποσπά από αυτούς μέταλλα δυσεύρετα στη Γη, όπως η πλατίνα και τα ξαδέλφια της (παλλάδιο, ρουθήνιο, όσμιο, ιρίδιο, ρόδιο…), τα οποία είναι απαραίτητα στη βιομηχανία ηλεκτρονικών και ιατρικών συσκευών, αλλά η σπανιότητά τους κρατά το κόστος παραγωγής υψηλά. Το κίνητρο, λοιπόν, του εγχειρήματος είναι σαφές, αν σκεφθούμε ότι ένας αστεροειδής διαμέτρου μόλις 500 μέτρων εμπεριέχει όλη την πλατίνα που έχουμε εξορύξει ως σήμερα από τον πλανήτη μας! Ωστόσο πόσο εφικτό είναι ως εγχείρημα;


Το σχέδιο της κατάκτησης

Τεχνολογικά το σενάριο της εταιρείας προδιαγράφει τα εξής βήματα: Στα πρώτα δύο χρόνια θα κατασκευάσει και θα εκτοξεύσει το δορυφορικό τηλεσκόπιο Leo, το οποίο θα παρακολουθεί τους 8.900 γνωστούς αστεροειδείς που βρίσκονται σε τροχιά κοντά στη Γη και θα χαρτογραφήσει τους όποιους άλλους παραμένουν ακόμη μη εντοπισμένοι. Επειτα, και μέσα στην πενταετία από σήμερα, θα αναπτύξει δύο σειρές ρομποτικών δορυφόρων, οι οποίοι θα αναλάβουν την τηλεπισκόπηση των αστεροειδών και τον εντοπισμό των αποθεμάτων πολύτιμων μετάλλων που έχει καθένας από αυτούς. Οι λεγόμενοι Arkyd Series 200 – Interceptor θα είναι η σειρά που θα αναλάβει τους κοντινούς αστεροειδείς, ενώ οι Arkyd Series 300 – Rendezvous Prospector θα έχουν επικοινωνιακό εξοπλισμό ακτίνων λέιζερ, ώστε να αναλάβουν απομακρυσμένους αστεροειδείς. Τέλος, στη φάση που έχει ορίζοντα το 2025, θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη εξορυκτικής τεχνολογίας στη Σελήνη, ώστε να επιτελείται εκεί το έργο της εκμετάλλευσης (κυριολεκτικά). Σημειωτέον ότι τόσο για τις ανάγκες σε καύσιμα υδρογόνου και οξυγόνου όσο και για άμεση εμπορία τα ρομποτάκια της εταιρείας θα εντοπίζουν και θα αντλούν κάθε απόθεμα νερού που θα βρίσκουν στους αστεροειδείς.

Το ευφάνταστο αυτό σχέδιο θα αντιμετωπιζόταν τουλάχιστον με ειρωνικά μειδιάματα, ιδίως όταν ανακοινώνεται από μια εταιρεία που δεν αριθμεί πάνω από 20 άτομα προσωπικό. Ωστόσο αντιμετωπίστηκε από το διεθνή Τύπο με ενδιαφέρον που έφτανε την έξαψη, λόγω του ειδικού βάρους των συντελεστών της: Ο ιδρυτής και οραματιστής της είναι ο Peter Diamandis (Παναγιώτης Διαμαντής, βλ. www.tovima.gr/science/article/?aid=190099), o άνθρωπος που έκανε τις ιδιωτικές πτήσεις στο Διάστημα πραγματικότητα. Συνιδρυτής ο αεροναυπηγός με τον οποίο έστησε την εταιρεία διαστημικών ταξιδιών Space Adventures, ο Eric Anderson. Διευθυντές δύο από τους τεχνικούς της NASA που έστησαν τον Mars Rover στον Αρη, ο Chris Lewincki και ο Chris Voorhees. Στο επιτελείο συμβούλων συναντάμε από τον γνωστό σκηνοθέτη και εξερευνητή των βυθών James Cameron ως μια αστροφυσικό καθηγήτρια του ΜΙΤ, έναν αστροναύτη, έναν επιτελή της NASA, έναν πρώην τεχνικό διευθυντή της Microsoft και έναν απόστρατο αρχηγό της αεροπορίας.

Όσο για τους χρηματοδότες της νεοσύστατης εταιρείας… εκεί είναι που όλοι «ζαλίστηκαν»: από την τριανδρία της Google (Eric Schmidt, Larry Page, K. Ram Shiram) και τoν πολυεκατομμυριούχο Ross Perot Jr. ως και τον πρώην επικεφαλής της Goldman Sachs που διετέλεσε και υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, John Whitehead! Επίσης, ο Διαμαντής προανήγγειλε τη συμμετοχή επενδυτών όπως ο Richard Branson της Virgin, o Jeff Bezos της Amazon, ο Paul Allen της Microsoft και ο Elon Musk της Tesla Motors. Άρα το ότι η απαγωγή ενός αστεροειδούς 500 τόνων και η μεταφορά του στην τροχιά της Σελήνης εκτιμάται να κοστίζει 2,6 δισ. δολάρια… δεν συνιστά «επενδυτικό πρόβλημα».

Κουρσάρος ή Κολόμβος; 

Στην αναγγελία του εγχειρήματος δεν αντέδρασαν όλοι θετικά. Για παράδειγμα, ο καθηγητής Πλανητικών Επιστημών του ΜΙΤ και ειδήμων των αστεροειδών, Richard Binzel, είπε ότι συμφωνεί μεν με τη δυνατότητα εξόρυξης, αλλά θεωρεί ότι τεχνολογικά ίσως απαιτηθούν δεκαετίες ολόκληρες προτού καρποφορήσει η προσπάθεια. Από την άλλη πλευρά, ο γνωστός φυσικός Michio Kaku εξέφρασε στο κανάλι ABC την πεποίθησή του ότι η Planetary Resources έχει το σωστό μείγμα «τρέλας και ιδιοφυΐας» για να επιτελέσει το έργο, τόσο τεχνολογικά όσο και χρηματοδοτικά.

Εξετάζοντας το θέμα πιο μακροσκοπικά – και θεωρώντας, έστω, ότι είναι εφικτό ως επένδυση – δεν μπορεί να αποφύγει κανείς το ζύγισμα της κίνησης σε ιστορικό πλαίσιο: από τη μια, έχουμε τον ριζοσπαστισμό της εκκίνησης μιας «κούρσας χρυσού» από ιδιώτες, μιας κούρσας που πολύ θυμίζει (και φοβίζει) τους κουρσάρους που λυμαίνονταν παλιά τις αφύλαχτες θάλασσες, ή τη βρετανική «Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών». Θα μας φέρνουν αυτοί οι διαστημικοί Μινωίτες το «μάννα εξ ουρανού» χωρίς τις γνωστές παρενέργειες της απληστίας; Και ύστερα, ακόμη πιο μακροσκοπικά, πώς να αποφύγεις τους συνειρμούς με την «ανακύκλωση της κεφαλαιοκρατίας»; Οταν η Ευρώπη της Γαλλικής Επανάστασης πλημμύρισε αρχικά από εξεγερμένους κολίγους και, κατοπινά, από τους εξαθλιωμένους των ναπολεόντειων πολέμων, η εύρεση χρυσού στην Καλιφόρνια και στην Αλάσκα λειτούργησε εκτονωτικά για το σύστημα. Είναι η εκμετάλλευση του Διαστήματος η αρχή της εφαρμογής της ίδιας συνταγής;


 Ο Robert Zubrin, o πρόεδρος του Mars Foundation, που ονειρεύεται αποικία στον Αρη (http://marshome.org), δεν έχει τέτοιους ενδοιασμούς. Γι’ αυτόν, ο Παναγιώτης Διαμαντής είναι η ενσάρκωση του πρωταγωνιστή του μυθιστορήματος «Ο άνθρωπος που πούλησε το Φεγγάρι» του Robert Heinlein. Όπως λέει, «ο Διαμαντής δεν κάνει ό,τι κάνει από απληστία. Είναι σαν τον Κολόμβο που έπεισε τον Φερδινάνδο και την Ισαβέλλα για έναν νέο δρόμο μπαχαρικών από την Ινδία. Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι απλά τον ένοιαζε να κάνει το ταξίδι. Και ο Διαμαντής ανοίγει τα σύνορα του Διαστήματος γιατί απλά θέλει να ταξιδέψει εκεί».

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Το πρωτότυπο των διαστημικών λεωφορείων προσγειώνεται στη Νέα Υόρκη

                               (Φωτογραφία:  Associated Press)
Ένα ασυνήθιστο ιπτάμενο αντικείμενο προσγειώθηκε την Παρασκευή στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης.

Τοποθετημένο στη ράχη ενός τροποποιημένου Boeing 747 της NASA, το οποίο πέταξε πάνω από το Άγαλμα της Ελευθερίας και άλλα χαρακτηριστικά μνημεία της Νέας Υόρκης, το Enterprise μεταφέρθηκε από την Ουάσινγκτον προκειμένου να γίνει μόνιμο έκθεμα στο Μουσείο Θάλασσας, Αέρα και Διαστήματος «Intrepid» στο Μανχάταν.

Το Enterprise ήταν το πρωτότυπο πάνω στο οποίο βασίστηκαν όλα τα διαστημικά λεωφορεία της NASA. Σχεδιάστηκε για δοκιμαστικές πτήσεις στην ατμόσφαιρα, δεν είχε όμως κινητήρες και θερμική ασπίδα και δεν θα μπορούσε ποτέ να φτάσει στο Διάστημα.

Το σκάφος θα παραμείνει τώρα στο αεροδρόμιο Κένεντι μέχρι να μετακομίσει στο νέο του σπίτι τον Ιούλιο.

Σε μουσεία θα καταλήξουν και τα τρία τελευταία διαστημικά λεωφορεία, το Discovery, το Atlantis και το Endeavour.

Τα σκάφη της NASA αποσύρθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι έπειτα από 35 χρόνια και 135 αποστολές σε χαμηλή γήινη τροχιά.
ΔΟΛ,  Associated Press


Από το 2014 αναμένεται να λειτουργήσει τηλεσκόπιο στον Όρλιακα Γρεβενών

Το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» στον Χελμό
               Το παρόμοιο τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» στον Χελμό 



Γρεβενά
Μία πεντακάθαρη και ανεμπόδιστη από την ανθρώπινη δραστηριότητα εικόνα του ουρανού και του διαστήματος θα έχουν οι επιστήμονες από το 2014 όταν εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το αστεροσκοπείο του Όρλιακα στα Γρεβενά.

Το τηλεσκόπιο με διάμετρο 1,40 μέτρα θα είναι προσβάσιμο και σε επιστήμονες από όλο τον κόσμο που θα συνδέονται με τον Όρλιακα, με τη βοήθεια υπολογιστών, «αγοράζοντας χρόνο» ερευνητικής παρατήρησης από τον φορέα που θα δημιουργήσουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο δήμος Γρεβενών.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Εξάλλου, επιδίωξη των τοπικών Αρχών είναι να δημιουργηθούν περιφερειακά του αστεροσκοπείου και άλλες δομές που θα προσελκύσουν πολλούς ερευνητές και ερασιτέχνες αστρονόμους και θα τονώσουν την τουριστική κίνηση στη Δυτική Μακεδονία.

Στην περιοχή οι συνθήκες για την επιστημονική έρευνα είναι ιδανικές καθώς δεν υπάρχει καθόλου φωτορύπανση ενώ η ατμόσφαιρα είναι πεντακάθαρη και απαλλαγμένη από ρύπους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημάρχου Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη, εντός του Ιουλίου αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το έργο κατασκευής του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου του Όρλιακα. Αυτό σημαίνει ότι η δημοπράτησή του θα είναι εφικτή τον Σεπτέμβριο και η ανάδειξη του αναδόχου του τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

Η έναρξη των εργασιών τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2013 και ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής τους το 2014.

Παρόμοιος είναι και ο προγραμματισμός για το Κέντρο Παλαιοντολογίας Μηλιάς που προβλέπεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ εντός του καλοκαιριού και να ολοκληρωθεί επίσης το 2014. Εκεί θα εκτίθενται όλα τα παλαιοντολογικά ευρήματα της περιοχής, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο που έχουν μπει και στο βιβλίο Γκίνες.
ΔΟΛ,  ΑΠΕ-ΜΠΕ