Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Δείτε τον Ισθμό της Κορίνθου όπως φαίνεται από το διάστημα.

  Φωτογραφία του Ισθμού της Κορίνθου, όπως φαίνεται από το διάστημα , έστειλε ο αστροναύτης Soichi Noguchi στο λογαριασμό του στο Twitpic (κλικ για μεγέθυνση). Στο παρελθόν ο  Astro Soichi, είχε στείλει μια υπέροχη εικόνα της Ελλάδας αλλά και της Αθήνας από ψηλά !

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να θαυμάσει τη δακτυλιοειδή έκλειψη της Δευτέρας


Στη δακτυλιοειδή έκλειψη, ο δίσκος της Σελήνης είναι λίγο μικρότερος από τον ηλιακό δίσκο, αφήνοντας να φανεί ένα φωτεινό δαχτυλίδι
Στη δακτυλιοειδή έκλειψη, ο δίσκος της Σελήνης είναι λίγο μικρότερος από τον ηλιακό δίσκο, αφήνοντας να φανεί ένα φωτεινό δαχτυλίδι   (Φωτογραφία:  Associated Press )


Από τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας, η σκιά της Σελήνης θα πέσει στη νότια Κίνα και στη συνέχεια θα κινηθεί σε μια πορεία 7.000 μέτρων στον Ειρηνικό και μέχρι τις ΗΠΑ, δημιουργώντας το εντυπωσιακό φαινόμενο της δακτυλιοειδούς έκλειψης, κατά την οποία το φεγγάρι καλύπτει το κέντρο του ηλιακό δίσκου αλλά αφήνει έναν πύρινο δακτύλιο ορατό στην περιφέρειά του.

Σε όλα τα είδη εκλείψεων, η Σελήνη περνά ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη. Στην περίπτωση της ολικής έκλειψης, η έκταση που καλύπτει η Σελήνη στον ουρανό είναι ίδια με το φαινόμενο μέγεθος του Ήλιου, οπότε ο ηλιακός δίσκος κρύβεται εντελώς. Στην περίπτωση όμως της δακτυλιοειδούς έκλειψης, η Σελήνη βρίσκεται λίγο πιο μακριά από τη Γη (καθώς κινείται στην ελλειπτική τροχιά της) και το φαινόμενο μέγεθός της είναι ελαφρώς μικρότερο από τον ηλιακό δίσκο.

Όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρεντ Έσπενακ της NASA. η έκλειψη της Δευτέρας θα είναι ορατή στις περιοχές από όπου θα περάσει η σκιά της Σελήνης, μια ζώνη πλάτους 240 έως 300 χιλιομέτρων, η οποία περνά από την ανατολική Ασία, το βόρειο Ειρηνικό και τις δυτικές ΗΠΑ.

Η Ελλάδα δεν θα βρεθεί κάτω από τη σκιά της Σελήνης, οπότε δεν θα απολαύσει το φαινόμενο.

Οι περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος της κεντρικής γραμμής αυτής της ζώνης θα δουν την έκλειψη ως  δακτυλιοειδή, ενώ όσες βρίσκονται εκατέρωθεν αυτής της κεντρικής γραμμής θα δουν μια μερική έκλειψη.

Η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 01.06 ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα, όταν η σκιά της Σελήνης θα πέσει στη νότια Κίνα την ώρα της δύσης. Θα περάσει στη συνέχεια από το Τόκιο, τις Αλεούτιες Νήσους της Αλάσκα, πριν περάσει τελικά στις ΗΠΑ και εξαφανιστεί στην Αριζόνα και το Τέξας στις 04.23 ώρα Ελλάδας.
Newsroom ΔΟΛ

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Ο Ήλιος κινείται μέσα στον Γαλαξία πιο αργά από ό,τι νομίζαμε


Το άστρο LL Ori κινείται τόσο γρήγορα μέσα στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα ώστε σχηματίζει μπροστά του ένα τοξοειδές κύμα κρούσης. Η δομή αυτή απουσιάζει από τον Ήλιο (STScI/AURA/NASA)
Το άστρο LL Ori κινείται τόσο γρήγορα μέσα στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα ώστε σχηματίζει μπροστά του ένα τοξοειδές κύμα κρούσης. Η δομή αυτή απουσιάζει από τον Ήλιο (STScI/AURA/NASA

O Ήλιος κινείται στο διαστρικό διάστημα πιο αργά από ό,τι είχε εκτιμηθεί μέχρι σήμερα, γεγονός που σημαίνει ότι η Γη είναι πιθανότατα καλύτερα προστατευμένη από τις εισερχόμενες κοσμικές ακτίνες, αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύεται στο Science.

H μελέτη βασίστηκε στα δεδομένα του ΙΒΕΧ (Εξερευνητής Διαστρικού Ορίου), ενός δορυφόρου που καταγράφει αλληλεπιδράσεις σωματιδίων και χαρτογραφεί το όριο του Ηλιακού Συστήματος.

Τροφοδοτώντας τα δεδομένα του ΙBEX σε ένα υπολογιστικό μοντέλο, Αμερικανοί ερευνητές υπολόγισαν ότι ο Ήλιος κινείται στο διαστρικό μέσο με ταχύτητα 83.700 χιλιομέτρων την ώρα, περίπου 11.000 χιλιόμετρα την ώρα πιο αργά από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Η αναθεώρηση της εκτίμησης προς τα κάτω, επισημαίνουν οι ερευνητές, έχει σημασία για την κατανόηση της δομής του εξωτερικού ορίου του Ηλιακού Συστήματος.

Ο Ήλιος και οι πλανήτες περιβάλλονται από μια «φούσκα» φορτισμένων σωματιδίων, τα οποία πηγάζουν από το μητρικό μας άστρο και κινούνται σφαιρικά προς τα έξω.

Εδώ και αρκετές δεκαετίες, οι αστροφυσικοί πίστευαν ότι η ηλιόσφαιρα κινείται με τόσο μεγάλη ταχύτητα ώστε, καθώς συγκρούεται με σωματίδια του διαστρικού μέσου, παραμορφώνεται και σχηματίζει το λεγόμενο τοξοειδές κύμα κρούσης -έναν σχηματισμό παρόμοιο με το κύμα που σχηματίζει μπροστά της η πλώρη ενός πλοίου.


Οι επιστήμονε νόμιζαν ότι μπροστά από την ηλιόσφαιρα υπάρχει ένα κύμα κρούσης (bow schock)

Τέτοια κύματα κρούσης έχουν εξάλλου παρατηρηθεί μπροστά από άλλα άστρα που περνούν με μεγάλη ταχύτητα μέσα από νεφελώματα.

Τώρα, όμως, η νέα εκτίμηση της ταχύτητας του Ήλιου δείχνει ότι η πίεση του διαστρικού υλικού που ρέει πάνω στην ηλιόσφαιρα δεν είναι αρκετή για το σχηματισμό κύματος κρούσης.

«Δεδομένου ότι επί τρεις δεκαετίες μελετούσα το τοξοειδές κύμα κρούσης, έμεινα πραγματικά άναυδος όταν συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχει καν» σχολίασε ο Ντέιβιντ ΜακΚόμας του Ερευνητικού Ινστιτούτου Soutwest στο Τέξας, επικεφαλής της μελέτης.

Όμως το γεγονός ότι η ηλιόσφαιρα δεν σχηματίζει κύμα κρούσης είναι στην πραγματικότητα καλά νέα για τη Γη: δεδομένου ότι δεν πιέζεται αρκετά ώστε να παραμορφώνεται και να εξασθενίζει, η ηλιόσφαιρα αναχαιτίζει καλύτερα τις λεγόμενες κοσμικές ακτίνες, φορτισμένα σωματίδια που θεωρούνται άκρως επικίνδυνα.

Όπως μάλιστα επισημαίνει ο Δρ ΜακΚόμας, η ύπαρξη μιας υγιούς αστρόσφαιρας γύρω από οποιοδήποτε άστρο είναι πιθανότατα απαραίτητη για την εμφάνιση ζωής, αλλιώς οι πλανήτες ουσιαστικά θα αποστειρώνονταν από την κοσμική ακτινοβολία.

Και αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανότερο να ανακαλύψουμε εξωγήινη ζωή σε άστρα που δεν σχηματίζουν κύματα κρούσης καθώς κινούνται.
πληροφορίες Newsroom ΔΟΛ

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Τεράστιος νεκρός δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για 150 χρόνια

Ο Envisat, ο μεγαλύτερος δορυφόρος γεωσκόπησης, έχει μέγεθος λεωφορείου
Ο Envisat, ο μεγαλύτερος δορυφόρος γεωσκόπησης, έχει μέγεθος λεωφορείου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ

Η περίπτωση του ευρωπαϊκού δορυφόρου Envisat, ο οποίος έπαψε να επικοινωνεί με τη Γη τον Απρίλιο και θεωρείται πια νεκρός, αναδεικνύει το διογκούμενο πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών και τον κίνδυνο που εγκυμονούν για διερχόμενες αποστολές.

Ο Envisat, o βαρύτερος δορυφόρος γεωσκόπησης που έχει εκτοξευτεί ποτέ, είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα διαστημικά σκουπίδια. Το κύριο σώμα του έχει διαστάσεις 9 επί 5 μέτρα, ωστόσο οι ηλιακοί συλλέκτες που τον τροφοδοτούσαν με ενέργεια έχουν άνοιγμα 14 μέτρα.

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA είχε εκτιμήσει το 2010 ότι, μετά τη λήξη της αποστολής του, ο Envisat θα χρειαζόταν έως και 150 χρόνια για να πέσει στη Γη.

Τίποτα δεν μπορεί να γίνει για να επιταχυνθεί η πτώση του ογκώδους διαστημικού σκουπιδιού.

Δεδομένου όμως ότι όλο και περισσότεροι επιστήμονες ζητούν να ληφθούν μέτρα για την ενεργή απομάκρυνση των σκουπιδιών που κινούνται σε τροχιά, η ESA θα μπορούσε στο μέλλον να υλοποιήσει ένα από τα σχέδια που έχουν προταθεί για τον εκτροχιασμό των παλιών δορυφόρων.

«Ο Envisat θα μπορούσε να γίνει ο στόχος μιας μελλοντικής αποστολής απομάκρυνσης τροχιακών συντριμμιών» είπε ο Νικ Τζόνσον, επιστημονικός διευθυντής του Γραφείου Τροχιακών Συντριμμιών στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA.

Η NASA θα παρακολουθεί τώρα τον Envisat και θα ενημερώνει τους διαχειριστές δορυφόρων όταν το σκουπίδι πλησιάσει σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου.
Newsroom ΔΟΛ

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Απολαύστε 14 εκπληκτικές φωτογραφίες τραβηγμένες από το διάστημα!


Οι παρακάτω εικόνες, όπως τις κατέγραψε ο φακός των αστροναυτών της NASA, ταξιδεύουν τα μάτια και το μυαλό μας... Τα λόγια είναι περιττά...
Έχουν τραβηχτεί από τον αστροναύτη της NASA, Douglas H. Wheelock, ο οποίος στις 22 Σεπτεμβρίου του 2010 ανέλαβε τη διοίκηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Το διαστημόπλοιο Discovery.


Το νησί Juan de Nova που βρίσκεται ανάμεσα στη Μαδαγασκάρη και την Αφρική.


Μια ματιά στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις... διακρίνονται το Παρίσι και το Λονδίνο.


Μια... διαστημική ματιά στο φεγγάρι.


Πάνω από τις Μπαχάμες.


Ηλιακός δέκτης του διαστημικού σταθμού με φόντο... τη Γη.


Μια ατόλη στο νότιο Ειρηνικό.


Η Κύπρος από ψηλά.


Ο τυφώνας Earl.


Χιονισμένη κορυφή στις Άνδεις.


Ο Νείλος και η έρημος Σαχάρα στην Αίγυπτο την ημέρα...


... και τη νύχτα!


Μια βραδινή άποψη της Ιταλίας.


Ο παγετώνας της Παταγονίας.


Η Ελλάδα τη νύχτα... από ψηλά!
Πηγή: coolaristo.blogspot.com

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

ΦΩΤΟΓΤΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΛΑΜΠΡΗ ΣΕΛΗΝΗ!


 
 
Το βράδυ του Σαββάτου άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απόλαυσαν το μεγαλύτερο φεγγάρι για τη φετινή χρονιά, καθώς βρέθηκε στο κοντινότερο σημείο σε σχέση με τη Γη, και έτσι μας χάρισε ένα ξεχωριστό θέαμα.

Η αποκαλούμενη και «σούπερ σελήνη» οφείλεται στην ελλειπτική τροχιά που ακολουθεί το φεγγάρι στην περιφορά του γύρω από τη γη και στην ευθυγράμμισή του με τον Ήλιο τα ξημερώματα βρέθηκε στο λεγόμενο «περίγειο», δηλαδή στην μικρότερη δυνατή απόσταση από τη γη. Η ευθυγράμμιση με τον Ήλιο (πανσέληνος) παράλληλα με το περίγειο δεν συμβαίνει συχνά, εξ’ ου και η μοναδικότητα της βραδιάς.

Δείτε φωτογραφίες της μοναδικής αυτής πανσέληνου από όλο τον κόσμο:



Ουάσιγκτον: Το φεγγάρι λαμπερό πάνω από το κτίριο Capitol των ΗΠΑ


Νότιο Ημισφαίριο: Φωτογραφία από το Mount Eden στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας


Ένας δρομέας περπατάει κατά μήκος ενός μονοπατιού μπροστά από τη σελήνη , στο Πάρκο Papago στο Φοίνιξ της Αριζόνα


Βόρεια Φλόριντα: Το φεγγάρι εμφανίζεται πίσω από τον Century Tower στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στο Gainesville


Η πανσέληνος υψώνεται πίσω από ένα καμπαναριό με σταυρούς της ορθόδοξης εκκλησίας στην πόλη της Novogrudok της Λευκορωσίας


Αλιείς κοντά στο Bal Harbour στην υπόλοιπη Φλόριντα σε μια προβλήτα, την ώρα που το φεγγάρι ανατέλλει στον Ατλαντικό Ωκεανό


Ένα αεροπλάνο προσγειώνεται στο Λος Άντζελες στο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Inglewood, και η Σελήνη ισορροπεί μεταξύ από τους φοίνικες


Σε ένα άλλο τμήμα του Λος Άντζελες, ένα ελικόπτερο του LAPD πετάει με σκηνικό το πανέμορφο φεγγάρι


Το φεγγάρι ρίχνει το φως του στο ξενοδοχείο Pere Marquette στην Peoria


Βόρεια στο San Francisco, το φεγγάρι «προκαλεί» τον Coit Tower


Η πανσέληνος σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό μαζί με το Άγαλμα της Ελευθερίας στην κορυφή ενός ξενοδοχείου στην Πρίστινα


Το υπέρλαμπρο φεγγάρι σήμερα υψώνεται πάνω από το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο


Μια μοναδική εικόνα με το φεγγάρι στο Αμμάν την ώρα που ένα σμήνος από πουλιά πέταξε πάνω από ένα τζαμί

Supermoon: Η πανσέληνος εμφανίζετα
ι ροζ πίσω από τα αγάλματα των αγγέλων στο καθεδρικό ναό του Αγίου

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Η μεγαλύτερη πανσέληνος της χρονιάς


Το μεγαλύτερο φεγγάρι του 2012 θα λάμψει στον ουρανό της 5ης προς την 6η Μαΐου.

Η πανσέληνος του ερχόμενου Σαββατοκύριακου θα είναι πιο μεγάλη και πιο λαμπρή από τις άλλες επειδή ο δορυφόρος μας θα βρεθεί πολύ κοντά στη Γη, στη «στενότερη» επαφή μεταξύ των δυο σωμάτων για αυτή τη χρονιά.

Η επικείμενη σελήνη όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται τελευταία, έχει πυροδοτήσει τις συνήθεις κινδυνολογίες για επερχόμενες φυσικές καταστροφές και έντονες παλίρροιες σε όλο τον πλανήτη γενικότερα και για αναταραχές και ανατροπές εν όψει των εκλογών στην Ελλάδα ειδικότερα.