Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Εκτοξεύτηκε το τηλεσκόπιο «Χ NuStar»



Η NASA εκτόξευσε σήμερα το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ, NuStar, που μπορεί να παρατηρεί το σύμπαν με μια χωρίς προηγούμενο ανάλυση, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν ζωντανά από τον τηλεοπτικό σταθμό της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Ένας πύραυλος Pegasus XL της αμερικανικής εταιρίας Orbital Science Corporation που μεταφέρει το NuStar, αποκολλήθηκε εν πτήσει στις 18:58 ώρα Ελλάδας σε ύψος 11.900 μέτρων, από ένα μεγάλο τρικινητήριο αεροσκάφος Lockheed L-1011, το οποίο είχε απογειωθεί μια ώρα νωρίτερα από έναν διάδρομο στην ατόλη Κουαζαλέιν στα νησιά Μάρσαλ στον Ειρηνικό.

Το NuStar τοποθετήθηκε σε ισημερινή τροχιά σε ύψος λίγο μεγαλύτερο από τα 600 χιλιόμετρα από τη Γη.

Το τηλεσκόπιο θα αρχίσει να ξεδιπλώνει της ηλιακές του κεραίες και θα εκπέμψει λίγο μετά τα πρώτα του σήματα που θα ληφθούν στο έδαφος μέσω του δορυφορικού συστήματος της NASA.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μετά την τοποθέτησή του σε τροχιά, η ομάδα που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση του NuStar θα πραγματοποιήσει μια σειρά ελέγχων για να διασφαλιστεί ότι όλα τα συστήματα λειτουργούν κανονικά, δήλωσε η NASA.

Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι της αποστολής θα διαβιβάσουν εντολή στο NuStar για την ανάπτυξη ενός είδους μεταλλικής κεραίας μήκους δέκα μέτρων που θα επιτρέπει στο τηλεσκόπιο να συγκεντρώνει το φως των ακτίνων Χ για να καταγράφει εικόνες.

Σε αντίθεση με τα τηλεσκόπια που λειτουργούν με το ορατό φως, τα τηλεσκόπια ακτίνων Χ απαιτούν μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα κάτοπτρα και τους ανιχνευτές για να συγκεντρώσουν το φως.

Xρήστος Μαζάνης

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Η δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου από το διάστημα


Ιαπωνικός δορυφόρος κατέγραψε τη σκιά της Σελήνης στον πλανήτη μας

Όταν η Σελήνη επισκίασε τον Ήλιο, αφήνοντας ίχνη σκότους πάνω από την Αμερική πριν από περίπου δέκα ημέρες, εκατομμύρια άνθρωποι κοίταξαν ψηλά στον ουρανό για να γίνουν μάρτυρες ενός από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα που μπορεί να μας χαρίσει η φύση.

Ωστόσο, υπήρχαν και κάποιοι ακόμα πιο τυχεροί που παρακολούθησαν την δακτυλιοειδή έκλειψη Ηλίου από το διάστημα και είδαν τα λαμπερά χρώματα της Γης να καλύπτονται με μια μικρή μαύρη «κηλίδα».

Ιαπωνικός δορυφόρος «φυλάκισε» τη σκιά της Σελήνης καθώς έριχνε το «βάρος» της στο βόρειο Ειρηνικό σε ένα ραντεβού με την αμερικανική ήπειρο.

Και μπορεί η σκιά να φαίνεται αμελητέα από το διάστημα συγκριτικά με την επιφάνεια της Γης δεν θα πρέπει όμως να μένουμε με την εντύπωση ότι η Σελήνη είναι απλώς ένας μικροσκοπικός βράχος στον ουρανό.

Στην πραγματικότητα ξεπερνάει σε μέγεθος το ¼ του μεγέθους της Γης, ωστόσο η εγγύτητα της στον πλανήτη μας και το γεγονός ότι ο Ήλιος δεν καλύφτηκε πλήρως από τη Σελήνη, έκαναν τη σκιά να μοιάζει με μια μελανιά στην επιφάνεια της Γης.

Το φαινόμενο της δακτυλιοειδούς έκλειψης έγινε ορατό αρχικά σε χώρες της Ασίας και στη συνέχεια στις ΗΠΑ ενώ το «δαχτυλίδι της φωτιάς» έγινε ορατό για διάστημα 5 λεπτών σε κάθε σημείο.



Δορυφόρος κατέγραψε τη σκιά της Σελήνης στην επιφάνεια του πλανήτη μας



Αεροπλάνο στις Φιλιππίνες πετάει έχοντας για φόντο τη δακτυλιοειδή έκλειψη Ηλίου



Η έκλειψη Ηλίου όπως έγινε ορατή από την Αριζόνα

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Η Γη ευθυγραμμίζεται με τον Ήλιο και την Αφροδίτη μετά από 105 χρόνια! ΒΙΝΤΕΟ

 
 

Το σπάνιο αυτό φαινόμενο πραγματοποιείται στις 5 και 6 Ιουνίου και οι αστρονόμοι θα έχουν την ευκαιρία να το παρατηρήσουν.

Οι σπάνιες ευθυγραμμίσεις ανάμεσα στη Γη, την Αφροδίτη και τον Ήλιο επέτρεψαν στους αστρονόμους του 17ου και 18ου αιώνα να υπολογίσουν για πρώτη φορά με ακρίβεια την απόστασή μας από τον Ήλιο. Τώρα, αστρονόμοι σε όλο τον
κόσμο προετοιμάζονται για την επόμενη διάβαση της Αφροδίτης, το διήμερο 5 και 6 Ιουνίου, ένα φαινόμενο που δεν θα επαναληφθεί για τα επόμενα 105 χρόνια.

Το απόγευμα της 5ης Ιουνίου, η Αφροδίτη θα αρχίσει να περνά ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, οπότε θα γίνει ορατή ως σκοτεινή κηλίδα που κινείται σε ένα ταξίδι 6,5 ωρών πάνω στον διάπυρο ηλιακό δίσκο.

«Εδώ και αιώνες, η διάβαση της Αφροδίτης θεωρείται μια από τις σημαντικότερες στιγμές για τους αστρονόμους» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κλοντ Καταλά, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου του Παρισιού.

Το απόγευμα της 5ης Ιουνίου, η πρώτη φάση της διάβασης θα γίνει ορατή στη Βόρειο Αμερική, την Κεντρική Αμερική και το βορειότερο τμήμα της Νοτίου Αμερικής.
Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Νότια Ασία θα μπορέσουν να δουν μόνο την τελική φάση του φαινομένου λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα της 6ης Ιουνίου.

Οι μόνες περιοχές από τις οποίες η διάβαση θα είναι ορατή σε όλη τη διάρκειά του θα είναι η ανατολική Ασία και ο Δυτικός Ειρηνικός.

Μόνο έξι διαβάσεις της Αφροδίτης έχουν καταγραφεί από τότε που ο Γερμανός μαθηματικός προέβλεψε θεωρητικά το φαινόμενο τον 17ο αιώνα.

Οι επιστήμονες, σύντομα κατάλαβαν ότι θα μπορούσαν θεωρητικά να υπολογίσουν τριγωνομετρικά την απόσταση Γης-Ήλιου, τη λεγόμενη Αστρονομική Μονάδα (AU), αν χρονομετρούσαν την ίδια διάβαση της Αφροδίτης από διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

Για το λόγο αυτό, η Βρετανία και η Γαλλία, οι τότε υπερδυνάμεις του πλανήτη, έστειλαν αποστολές σε μακρινά μέρη για να καταγράψουν τις διαβάσεις του 1761 και του 1769.

Η βρετανική αποστολή του 1761 αναχώρησε από το Πλύμουθ, δέχθηκε όμως επίθεση από γαλλικά πλοία και τα μέλη της εξέφρασαν την επιθυμία να γυρίσουν πίσω. Έλαβαν όμως την προειδοποίηση της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας ότι η πρόωρη επιστροφή τους θα ήταν «σκάνδαλο» που θα οδηγούσε στο διασυρμό τους.

Εξίσου δραματική, αλλά με πιο θετική εξέλιξη, ήταν η βρετανική αποστολή του 1769, όταν ο μεγάλος εξερευνητής Τζέιμς Κουκ εστάλη στην Ταϊτή για να καταγράψει το σπάνιο φαινόμενο.

Όταν ολοκλήρωσε αυτό το έργο, ο Κουκ άνοιξε την επιστολή με τις οδηγίες για την πραγματική -και μυστική- αποστολή του: να ανακαλύψει και να χαρτογραφήσει τη μυστηριώδη «νότια ήπειρο», που αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Ακόμα και σήμερα, όμως, η διάβαση της Αφροδίτης παραμένει χρήσιμη για την αστρονομία: ερευνητές σε όλο τον κόσμο θα την παρακολουθήσουν με προσοχή προκειμένου να τελειοποιήσουν τις μεθόδους τους για την ανακάλυψη πλανητών έξω από το Ηλιακό Σύστημα.

Η επόμενη διάβαση αναμένεται το Δεκέμβριο του 2117!