Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Μια μαθήτρια από την Ηλεία στο βάθρο των νικητών της Ολυμπιάδας Αστρονομίας



Με τη θέληση, το ρόγραμμα και τη στήριξη αό την οικογένεια της η 16χρονη Κρινιώ Μαρούδα από τα Λεχαινά κατάφερε να επιστρέψει...
στην ηλεία με το χάλκινο μετάλλιο της 6ης Ολυμπιάδας Αστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Η 16χρονη μιλά στην κάμερα της ΟΡΤ για την εμπειρία της αλλά και την προσωπική ικανοποιήση που έλαβε από το αποτέλεσμα.


Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον Άρη

Τι βλέπει το Curiosity;


 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το πρώτο έγχρωμο μωσαϊκό του κρατήρα Γκέιλ έστειλε στη Γη το Curiosity.

Στη φωτογραφία εικονίζεται το όρος Σαρπ στο οποίο θα αναρριχηθεί το ρομπότ μελετώντας τα ιζήματα που βρίσκονται εκεί και αναζητώντας ίχνη ζωής στο μακρινό ή πιο πρόσφατο παρελθόν του  Κόκκινου Πλανήτη.

Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που έχουν οι επιστήμονες ως ένδειξη για την ύπαρξη ενός ποτάμιου συστήματος στην επιφάνεια του Άρη.

Οι πρώτες φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η NASA είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές και περιλαμβάνουν μια πανοραμική άποψη της τοποθεσίας που βρίσκεται το Curiosity το οποίο από γεωλογικής πλευράς είναι αρκετά βραχώδης ενώ όπως επισημαίνει η NASA μοιάζει αρκετά με την τοπογραφία της ερήμου σε όλες τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ.
protothema.gr









Για ταξίδι γύρω απο τον Αρη ετοιμάζεται το Curiosity



Το έξι τροχών μικρό διαστημικό όχημα, θα σταλεί στην περιοχή Glenelg περίπου 400 μέτρα από το σημείο όπου προσεδαφίστηκε στις 6 Αυγούστου στον κρατήρα Gale.

Το διαστημικο οχημα που η ΝΑΣΑ εστειλε στον Αρη, ετοιμαζεται για το πρωτο συντομο κυκλικο ταξιδι του, σε μια περιοχη-στοχο, οπου το τρυπανι του θα επιχειρησει να συγκεντρωσει δειγματα πετρωματων.

«Η πρώτη γεώτρηση θα είναι μια τεράστια στιγμή στην ιστορία της εξερεύνησης του Άρη» δήλωσε ο Τζόν Γκρότζινγκερ του California Institute of Technology.
Η περιοχή-στόχος είναι ένα φυσικό γεωλογικό πολύ-επίπεδο τμήμα με βραχώδες υπόστρωμα, το οποίο είναι ελκυστικό κατά τους επιστήμονες, για την πρώτη επιχείρηση γεώτρησης.

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας όλα τα επιστημονικά όργανα του Curiosity θα έχουν δοκιμαστεί σημειώνει η ΝΑΣΑ .

Για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία η προσεδάφιση με επιτυχία του Curiosity στον Άρη, ήταν ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά της επιτεύγματα.

Η συγκεκριμένη αποστολή είναι η πιο ακριβή και τεχνικά προηγμένη που εστάλη από τη Γη προς τον αποκαλούμενο Κόκκινο Πλανήτη.

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

(Φωτογραφία: Associated Press
 
Έναν ακόμη Αύγουστο οι Περσείδες θα εμφανιστούν στους ουρανούς του πλανήτη, προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Το αποκορύφωμά τους, με έως 100 «πεφταστέρια» ανά ώρα, αναμένεται τη νύχτα του Σαββάτου 11 Αυγούστου και της Κυριακής 12 Αυγούστου με μια «βροχή» μετεώρων που θα είναι ορατή, αν κοιτάξει κανείς στον ουρανό σε κατεύθυνση βορειανατολική- και εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα.

Επειδή συμβαίνουν στην καρδιά του καλοκαιριού, παραδοσιακά οι Περσείδες θεωρούνται η βροχή διαττόντων που συνήθως έλκει τους περισσότερους παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο από κάθε άλλο ανάλογο φαινόμενο.

Όσο πιο καθαρός είναι ο νυχτερινός ουρανός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα πιο εντυπωσιακό θέαμα.

Σημειωτέον ότι τον φετινό Αύγουστο η επόμενη πανσέληνος θα είναι στις 31 Αυγούστου, ενώ στις 17 Αυγούστου υπάρχει Νέα Σελήνη, πράγμα που σημαίνει ότι, αντίθετα με το περσινό καλοκαίρι, η λάμψη του φεγγαριού δεν θα αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα για τις παρατηρήσεις του νυχτερινού ουρανού.

Οι Περσείδες ονομάστηκαν έτσι επειδή φαινομενικά προέρχονται από μία περιοχή ανάμεσα στον αστερισμό του Περσέα και της Κασσιόπειας.

Στην πραγματικότητα προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης και άλλα υπολείμματα που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά (μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων) του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους Αμερικανούς Λιούις Σουίφτ και Όρας Tατλ από τους οποίους και πήρε το όνομά του.

Τα μετέωρα («πεφταστέρια») είναι μικροί διαστημικοί βράχοι που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα υπό χαμηλή γωνία πρόσπτωσης και φαίνονται να καίγονται αργά. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με ταχύτητα γύρω στα 60χλμ/δευτερόλεπτο και διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνουν φωτεινά ίχνη.
 ΔΟΛ,APE,ATE

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Curiosity: Το πρώτο έγχρωμο στιγμιότυπο από τον Άρη

 
Curiosity: Το πρώτο έγχρωμο στιγμιότυπο από τον Άρη
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία από την περιήγηση του ρομποτικού οχήματος Curiosity στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.
Πρόκειται για στιγμιότυπο από μια πανοραμική λήψη 360 μοιρών. Οι επιστήμονες θα εξετάσουν ιδιαιτέρως τα σημεία του εδάφους που φαίνονται γκρι.
«Είναι υπέροχο να βλέπεις τελικά τα χρώματα του εδάφους», σχολίασε ο ερευνητής του πανεπιστημίου της Αριζόνα και μέλος της επιστημονικής ομάδας του Curiosity, Τζιμ Μπελ.

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Επιτυχής προσεδάφιση του Curiosity στον Άρη (live)



Προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Άρη το όχημα Curiosity της NASA, η πρώτη απόπειρα κατευθυνόμενης προσεδάφισης σε προεπιλεγμένο σημείο του Κόκκινου Πλανήτη.

Το σκάφος προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Gale.

Λίγα λεπτά μετά την προσεδάφιση μεταδόθηκαν και οι πρώτες ασπρομαυρες εικόνες από τον Άρη.

Το όχημα θα διερευνήσει την ύπαρξη μικροβίων στον Άρη και θα συλλέξει πληροφορίες και φωτογραφίες από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Το προσωπικό της NASA πανηγυρίζει.


Για ζωντανό βίντεο δείτε εδώ.

Ο Κάπτεν Κερκ «προσγείωσε» το Curiosity!
O θρυλικός κυβερνήτης στο Star Trek θα μεταδώσει την προσεδάφιση του ρομπότ στον Άρη
Ο Κάπτεν Κερκ θα «προσγειώσει» το Curiosity
O Κάπτεν Κερκ θα μεταδώσει την προσεδάφιση του Curiosity



Αν όλα πάνε καλά τη Δευτέρα το πρωί το Curiosity, το πυρηνοκίνητο ρομπότ της NASA, θα προσεδαφιστεί στον Αρη για να ξεκινήσει μια νέα αποστολή εξερεύνησης του κόκκινου πλανήτη. Οπως έγινε γνωστό η NASA συμφώνησε με τον διάσημο ηθοποιό Ουίλιαμ Σάτνερ να είναι εκείνος που θα περιγράψει την στιγμή της προσεδάφισης. Ο Σάτνερ έγινε γνωστός στον ρόλο του «Κάπτεν Κερκ», του κυβερνήτη του διαστημόπλοιου Εντερπράιζ στην τηλεοπτική σειρά Star Trek που άφησε εποχή και απέκτησε εκατομμύρια φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο.
Τα επτά λεπτά του τρόμου
To Curiosity έφτασε στον Αρη μετά από ένα ταξίδι 565 εκατομμυρίων χλμ. Τη Δευτέρα το πρωί το σκάφος που μεταφέρει το κόστους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ ρομπότ θα ξεκινήσει τη διαδικασία προσεδάφισης. Οι επιτελείς της NASA έχουν ονομάσει την διαδικασία αυτή ως «τα επτά λεπτά του τρόμου».
Το σκάφος θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα του Αρη με ταχύτητα περίπου 20 χιλιάδων χλμ/ώρα. Ενας συνδυασμός συστημάτων (αλεξίπτωτα, ειδικά σχεδιασμένοι προωθητήρες κ.α.) που είναι ενσωματωμένα στο σκάφος θα βοηθήσουν το Curiosity ώστε να προσεδαφιστεί όσο πιο «μαλακά» γίνεται για να μην υποστεί ζημιά κανένα από τα προηγμένα και υπερευαίσθητα όργανα που διαθέτει.
Ο Σάτνερ θα περιγράψει τη διαδικασία προσεδάφισης του ρομποτικού εξερευνητή και οι επιτελείς της NASA θα παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τη διαδικασία ευχόμενοι να πάνε όλα καλά. Το σύνθημα για τα πανηγύρια θα δώσει ο δορυφόρος Mars Odyssey που έχει «εγκατασταθεί» σε ένα σημείο από το οποίο θα μπορεί να παρακολουθεί τη διαδικασία προσεδάφισης του ρομποτικού εξερευνητή και θα στείλει σήμα αν όλα πήγαν ομαλά και αν το Curiosity προσεδαφίστηκε με επιτυχία.


Ο πυρηνικός εξερευνητής

Το Curiosity είναι ένα μεγάλο τροχοφόρο το οποίο εξαιτίας του μεγέθους και των πολλών και πολύπλοκων συστημάτων του δεν μπορεί να τροφοδοτείται με ηλιακούς συλλέκτες όπως οι προκάτοχοί του. Βασίζεται σε μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια ραδιοϊσοτόπων, παρόμοια με αυτές που χρησιμοποιούνται σε πολυετείς διαπλανητικές αποστολές και είναι ικανές να λειτουργούν αδιάκοπα για δεκαετίες.

Είναι εξοπλισμένο με κάμερες, τοποθετημένες σε διάφορα σημεία ώστε να καταγράφουν εικόνες από πολλές πλευρές και γωνίες λήψης, αλλά και με πολλά όργανα όπως, για παράδειγμα, ένα λέιζερ που θα ανοίγει τρύπες στα βράχια από μακριά.
Η αποστολή

Το Curiosity θα προσεδαφιστεί στον Κρατήρα Γκέιλ, μια γιγάντια τρύπα που σχηματίστηκε κατά την πρόσκρουση ενός αρχαίου αστεροειδή.  Το Όρος Σαρπ υψώνεται ακριβώς στο κέντρο του κρατήρα και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της λεκάνης του. Το βουνό με υψόμετρο της τάξεως των 5 χιλιομέτρων σχηματίστηκε από πετρώματα που έλιωσαν κατά την πρόσκρουση και αναπήδησαν όπως αναπηδά η επιφάνεια του νερού μετά την πτώση μιας σταγόνας.

Τα στρώματα από τα οποία αποτελείται το Όρος Σαρπ πιστεύεται ότι διατηρούν ένα αρχείο της γεωλογικής ιστορίας του Άρη εδώ και τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Δορυφόροι έχουν ανιχνεύσει κοντά στους πρόποδες ορυκτά που σχηματίζονται μόνο παρουσία νερού. Τα ορυκτά αυτά ίσως είναι υπολείμματα μιας λίμνης που γέμιζε κάποτε τον κρατήρα, ή θα μπορούσαν να σχηματίστηκαν όταν η άμμος που μετέφερε ο άνεμος αντέδρασε με νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα.

Η εξερεύνηση

Πιο ψηλά στις πλαγιές, οι ερευνητές ελπίζουν να ανακαλύψουν ιζήματα από την εποχή που ο Άρης άλλαζε και από θερμός και υγρός έγινε ο ξηρός, παγωμένος κόσμος που βλέπουμε σήμερα. Το θετικό είναι ότι οι πλαγιές του Όρους Σαρπ έχουν σχετικά μικρή κλίση, οπότε το Curiosity πιθανότατα θα μπορέσει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της απόστασης μέχρι την κορυφή.

Η ονομαστική διάρκεια ζωής της αποστολής είναι δύο γήινα χρόνια, πιθανότατα όμως το Curiosity θα αντέξει πολύ περισσότερο. Το ρομπότ Opportunity, εξάλλου, επιζεί στην εξωγήινη έρημο εδώ και οκτώ χρόνια, παρόλο που η ονομαστική διάρκεια ζωής του ήταν μόλις 90 μέρες.