Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

«Η Ελλάδα των άστρων» σε φωτογραφίες στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Από τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Φωτογραφία του Θεοφάνη Ματσόπουλου
                    Φωτογραφία του Θεοφάνη Ματσόπουλου

Μια νέα έκθεση φωτογραφίας του αστροφωτογράφου Θεοφάνη Ματσόπουλου, με τίτλο «H Ελλάδα των Άστρων», εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, στις 19:30, στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 50 φωτογραφίες, αρκετές από τις οποίες είναι «μωσαϊκά», δηλαδή αποτελούνται από πολλές εικόνες που έχουν συντεθεί σε ενιαίο σύνολο με σκοπό να καλύψουν με λεπτομέρεια το θέμα.

Η θεματολογία της έκθεσης περιλαμβάνει αστρικές τροχιές από διάφορα αρχαία και νεότερα μνημεία, όπως το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, αστερισμούς όπως το γιγάντιο πανόραμα των αστερισμών του Σκορπιού και του Τοξότη, νεφελώματα όπως του Ωρίωνα, γαλαξίες, κομήτες και εκλείψεις, καθώς και διάφορα ιστορικά αστρονομικά όργανα της χώρας μας.

Το πρώτο μέρος της έκθεσης περιλαμβάνει καθαρά αστρονομικές εικόνες και εικόνες του βαθέος ουρανού, ληφθείσες με τη χρήση διάφορων τηλεσκοπίων, ενώ το δεύτερο μέρος αφορά καλλιτεχνικές φωτογραφίες με θέμα μνημεία κάτω από τον νυχτερινό ουρανό.

Ο φωτογράφος Θεοφάνης Ν. Ματσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991 και από την εφηβική ηλικία ασχολήθηκε με την φωτογραφία των τοπίων και της φύσης.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εξειδικεύτηκε στην αστροφωτογραφία και στην ψηφιακή επεξεργασία εικόνας.

Φωτογραφίζει τοπία με φόντο τον έναστρο ουρανό, αστρονομικά φαινόμενα και ουράνια αντικείμενα με τη χρήση διαφόρων τηλεσκοπίων στο ιδιόκτητο μικρό αστεροσκοπείο του, στο χωριό Φραγκάδες Ζαγορίου Ιωαννίνων.
Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα αστρονομικά περιοδικά και ιστοσελίδες.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 28 Φεβρουαρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και ώρες λειτουργίας καθημερινά 11:00 - 20:00.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ισχυρή έκρηξη ακτίνων γάμμα «έψησε» τη Γη τον 8ο αιώνα μ.Χ.

Νέα γερμανική επιστημονική μελέτη ρίχνει φως σε ένα επιστημονικό μυστήριο. Οι αστρονόμοι Βαλερί Χαμπαριάν και Ραλφ Νοϊχάουζερ του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του πανεπιστημίου της Ιένα, υποστηρίζουν πως μιας σύντομης διάρκειας, αλλά από σχετικά κοντινή απόσταση, έκρηξη ακτίνων γάμμα ήταν πιθανώς η αιτία της ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας, που χτύπησε τη Γη κατά τον 8ο αιώνα μ.Χ., την εποχή του Καρλομάγνου στην Ευρώπη. 
Τον Ιούνιο του 2012, η καθηγήτρια φυσικής Φούζα Μιγιάκε του ιαπωνικού πανεπιστημίου Ναγκόγια παρουσίασε στο διεθνούς κύρους περιοδικό "Nature" στοιχεία για την ανίχνευση υψηλών επιπέδων των ραδιενεργών ισοτόπων άνθρακα-14 και βηρυλλίου-10 σε δακτυλίους δένδρων που είχαν σχηματιστεί το έτος 775 μ.Χ. στο βόρειο ημισφαίριο. Ως πιθανή αιτία είχε προταθεί ότι κάποια άγνωστη πηγή ισχυρής ακτινοβολίας από το διάστημα «έψησε» μια περιοχή της Γης εκείνο το έτος ή το προηγούμενο (774).
Τα δύο εν λόγω ισότοπα σχηματίζονται όταν η κοσμική ακτινοβολία συγκρούεται με άτομα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, παράγοντας νετρόνια, τα οποία στη συνέχεια (συγκρουόμενα με ισότοπα αζώτου-14) διασπώνται σε βαρύτερες μορφές άνθρακα-14 και βηρυλλίου. Η Ιάπωνας φυσικός είχε τότε αποκλείσει την πιθανότητα μιας γειτονικής έκρηξης σπούπερ-νόβα, επειδή δεν υπήρχε καμία σχετική αναφορά στα ιστορικά αρχεία εκείνης της εποχής (όπως στα κινεζικά) για την εμφάνιση ενός νέου άστρου στον ουρανό.
Επίσης, η Φούζα Μιγιάκε είχε αποκλείσει το σενάριο μιας έντονης ηλιακής έκλαμψης με κατεύθυνση τη Γη, επειδή αφενός θεώρησε ότι δεν θα είχε την αναγκαία ένταση για να δημιουργήσει την παρατηρούμενη υπερβολική ποσότητα των δύο ισοτόπων και, αφετέρου, επειδή πάλι δεν εντοπίστηκε κάποια σχετική αναφορά για ασυνήθιστη δραστηριότητα του Ήλιου το 774-775 μ.Χ..
Οι Γερμανοί ερευνητές προτείνουν τώρα μια εναλλακτική εξήγηση, υποστηρίζοντας ότι ο πλανήτης μας αποτέλεσε κατά τύχη στόχο μιας έκρηξης ακτίνων γάμμα (Gamma-Ray Burst ή GRB εν συντομία), η οποία προκλήθηκε από τη σύγκρουση και τη συγχώνευση μαύρων οπών, άστρων νετρονίων ή άστρων «λευκών νάνων». Όταν κάποιο από όλα αυτά τα φαινόμενα λαμβάνει χώρα, τότε παράγει μια τρομακτική ποσότητα ενέργειας με την μορφή ακτίνων-γάμμα, οι οποίες αποτελούν το πιο ισχυρό τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, όπου ανήκει και το ορατό φως.
Μετά από τέτοιες συγχωνεύσεις, που παρατηρούνται από τους αστρονόμους συχνά σε διάφορους γαλαξίες και θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα και εν δυνάμει καταστροφικά φαινόμενα στο σύμπαν, η συνακόλουθη έκρηξη ακτίνων γάμμα συνήθως κρατά το πολύ δύο δευτερόλεπτα, αλλά εξαπολύει μια τρομερής ενεργειακής ισχύος δέσμη κοσμικής ακτινοβολίας στο διάστημα - και όποιον χτυπήσει στο διάβα της…
Αν όντως στέκει η υπόθεση των Γερμανών ερευνητών για το γεγονός του 774 ή 775 μ.Χ., τότε, όπως υπολόγισαν, η κοσμικών διαστάσεων συγχώνευση και η συνακόλουθη ενεργειακή έκρηξη συνέβη σε απόσταση όχι μικρότερη από 3.000 έτη φωτός (αλλά όχι μεγαλύτερη από 12.000 έτη φωτός), αλλιώς πολλές μορφές ζωής στη Γη θα είχαν εξαφανιστεί. Αν πράγματι επρόκειτο για έκρηξη ακτίνων γάμμα, τότε εξηγείται η έλλειψη αναφορών στα ιστορικά αρχεία, αφού δεν εξερράγη κάποια θεαματική σούπερ-νόβα στον ουρανό, ούτε ανεφλέγη ο Ήλιος μας πέρα από τα φυσιολογικό.
Όπως είπε ο Νοϊχάουζερ, ένα παρόμοιο συμβάν σήμερα, ακόμα και σε απόσταση μερικών χιλιάδων ετών φωτός από τον πλανήτη μας, θα είχε καταστρέψει πολύτιμα και ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα, όπως τα δορυφορικά, στα οποία βασίζεται ο σύγχρονος πολιτισμός μας. Όπως ανέφερε, «η πρόκληση πλέον είναι να μάθουμε πόσο σπάνια είναι αυτά τα συμβάντα, δηλαδή με ποια συχνότητα τέτοιες εκρήξεις ακτίνων γάμμα πλήττουν τη Γη. Κατά τα τελευταία 3.000 χρόνια, που είναι η μέγιστη ηλικία των δέντρων που ακόμα ζουν σήμερα, μόνο ένα τέτοιο περιστατικό φαίνεται να συνέβη (στον 8ο αιώνα)».
Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό "Monthly Notices" της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας.

Αστροναύτης χαιρετά την Ελλάδα μέσα από το Twitter






Αστροναύτης χαιρετά την Ελλάδα μέσα από το Twitter
Εικόνες της Ελλάδας όπως φαίνεται από το διάστημα δημοσίευσε ο αστροναύτης Chris Hadfield στο λογαριασμό του στο Twitter.
Ο αστροναύτης από τον Καναδά διαθέτει λογαριασμό στο Twitter όπου ανεβάζει φωτογραφίες από το ταξίδι του στο διάστημα.
Οι φωτογραφίες από την Ελλάδα συνοδεύτηκαν από ένα σχόλιο του αστροναύτη που έγραψε στα greeklish “Geia sas Ellada".
Οι φωτογραφίες δείχνουν την Ελλάδα όπως φαίνεται από το διάστημα. Στις φωτογραφίες μπορεί να διακρίνει ο χρήστης την Αθήνα, τη Ρόδο, την Κρήτη και την Καλαμάτα.
Ο αστροναύτης φαίνεται να είναι λάτρης της χώρας μας καθώς τα σχόλια που έγραψε και συνόδευσε τις φωτογραφίες είναι κολακευτικά.
Για την ακρίβεια έγραψε “Καλαμάτα - Σπάρτη, ένας αρκετά δύσκολος δρόμος όμως με υπέροχη θέα και από τις δύο πλευρές του κόσμου”.
Για την Κρήτη έφραψε “Ηράκλειο κι εδώ φαίνεται το παλάτι της Κνωσσού στο νησί της Κρήτης στην Ελλάδα.
Για την Ρόδο έγραψε: "Η Ρόδος έχει ενδιαφέρον από το διάστημα, εκεί έστεκε ο Κολοσσός της Ρόδου πριν από 2.300 χρόνια".
Σίμος Κοσμετάτος gkosmetatos@pegasus.gr

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Ένας «Νείλος» έφερνε κάποτε νερό στην αρειανή Ελλάδα

Πηγή: ESA / DLR / FU Berlin / G.Neukum
Πηγή: ESA / DLR / FU Berlin / G.Neukum

Ο δορυφόρος Mars Express βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη από το 2003 και τον εξερευνά. Σε αυτό το διάστημα έχει κάνει πολλές ανακαλύψεις και έχει προσφέρει πλήθος σημαντικών ευρημάτων για τον Κόκκινο Πλανήτη. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) στον οποίο ανήκει ο δορυφόρος έδωσε στη δημοσιότητα νέες «κοντινές» φωτογραφίες από ένα γιγάντιο κανάλι που διατρέχει μια περιοχή υψιπέδων στον Άρη η οποία έχει ονομαστεί «Γη του Προμηθέα».

  • Δείτε την εικόνα σε πλήρη ανάλυση
Το κανάλι, το οποίο καταλήγει σε μια γιγάντια λεκάνη που ονομάζεται Ελλάδα (Hellas Basin) αποτελεί το απομεινάρι ενός μεγάλου ποταμού που υπήρχε κάποτε στον Άρη και είχε μήκος 1.500 χλμ και πλάτος 6,5 χλμ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που μελέτησαν τις εικόνες, η μορφολογία του αρχαίου ποταμού παρουσιάζει πολύ μεγάλες ομοιότητες με περιοχές στη Γη των οποίων η μορφολογία έχει επηρεαστεί από την παρουσία παγετώνων. Όπως είναι ευνόητο, η παρουσία του καναλιού ενισχύει σημαντικά την άποψη ότι κάποτε στην επιφάνεια του Άρη έρεε νερό.

Βήμα Science
 
 

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Συμφωνία Ευρώπης-ΗΠΑ για την επόμενη φάση επανδρωμένων αποστολών


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
H ESA ανέλαβε την ανάπτυξη του συστήματος προώθησης στο Orion. Στο animation, η πρώτη δοκιμαστική πτήση το 2017/   (Φωτογραφία:  NASA
Η NASA και η αντίστοιχη ευρωπαϊκή υπηρεσία ESA συμφώνησαν να συνεργαστούν στην ανάπτυξη του σκάφους που θα μεταφέρει αστροναύτες πίσω στη Σελήνη, στους αστεροειδείς και τελικά στον Άρη.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη για την υπογραφή του νομικού πλαισίου της συμφωνίας, η Ευρώπη ανέλαβε και επίσημα την κατασκευή μιας υπομονάδας για την κάψουλα Orion, η οποία θα διαδεχθεί τα παροπλισμένα πλέον διαστημικά λεωφορεία.

H NASA προγραμματίζει την πρώτη, μη επανδρωμένη αποστολή για το 2017, ενώ την επόμενη δεκαετία, πιθανώς το 2021, η κάψουλα θα μεταφέρει αστροναύτες πάνω από την αθέατη πλευρά της Σελήνης, πριν τελικά πέσει πίσω στη Γη με αλεξίπτωτο.

Επόμενος προορισμός του επανδρωμένου προγράμματος της NASA θα είναι πιθανότατα κάποιος αστεροειδείς, ενώ αργότερα το Orion θα μεταφέρει για πρώτη φορά ανθρώπους στον Άρη.

Η συμφωνία που υπεγράφη την Τετάρτη προβλέπει ότι η ESA θα αναπτύξει μια υπομονάδα που θα συνδεθεί στο πίσω μέρος του Orion και θα περιλαμβάνει σύστημα προώθησης, τροφοδοσίας με ενέργεια και ελέγχου θερμοκρασίας, καθώς και χώρο αποθήκευσης νερού και τροφίμων.

«Είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία της υπερατλαντικής συνεργασίας μας» δήλωσε ο Τόμας Ρέιτερ, διευθυντής του τμήματος ανθρώπινης διαστημικής πτήσης στην ESA.

Η NASA δεν θα πληρώσει για την αξιοποίηση της νέας υπομονάδας, καθώς η ESA της χρωστά χρήματα που καταβλήθηκαν για την αξιοποίηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού από την Ευρώπη.

Η υπομονάδα προώθησης του Orion θα βασιστεί στα Αυτοματοποιημένα Οχήματα Μεταφοράς -ουσιαστικά πρόκειται για διαστημικά μεταγωγικά- τα οποία έχει αναπτύξει η ESA για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

«Δεν θα ξεκινήσουμε από το μηδέν» τόνισε ο Τόμας Ρέιτερ της ESA.
Newsroom ΔΟΛ

Πίθηκο στο Διάστημα θα επιχειρήσει εκ νέου να εκτοξεύσει το Ιράν!

Ο πίθηκος της προηγούμενης, αποτυχημένης αποστολής δεν είναι γνωστό τι απέγινε
Ο πίθηκος της προηγούμενης, αποτυχημένης αποστολής δεν είναι γνωστό τι απέγινε   (Φωτογραφία:  Reuters

Το Ιράν θα προσπαθήσει και πάλι να στείλει έναν ζωντανό πίθηκο στο Διάστημα μετά την αποτυχία της πρώτης απόπειρας το 2011, ανακοίνωσε στα ιρανικά μέσα ο επικεφαλής του διαστημικού προγράμματος της Τεχεράνης, το οποίο ανησυχεί εδώ και καιρό τη Δύση.

«Τα τελευταία τεστ για την εκτόξευση της κάψουλας, η οποία θα μεταφέρει έναν πίθηκο, έχουν πλέον ολοκληρωθεί» είπε ο Χαμίντ Φαζελί, επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Διαστήματος, σε δηλώσεις που μετέδωσε το πρακτορείο Mehr.

Ανέφερε ακόμα ότι η εκτόξευση προγραμματίζεται για το δεκαήμερο που ξεκινά στις 31 Ιανουαρίου, επέτειο της ισλαμικής επανάστασης του 1979.

Όπως αναφέρει την Τετάρτη το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αξιωματούχοι του διαστημικού προγράμματος δηλώνουν ότι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή προγραμματίζεται για το 2020.

Τον Οκτώβριο του 2011, η Τεχεράνη επιβεβαίωσε ότι είχε επιχειρήσει λίγο νωρίτερα να στείλει έναν ζωντανό πίθηκο στο Διάστημα. Παραδέχτηκε όμως ότι η εκτόξευση -το πρώτο βήμα για μια επανδρωμένη αποστολή- κατέληξε σε αποτυχία, χωρίς να διευκρινίζει τι απέγινε το πειραματόζωο.

Το μόνο που είχε γίνει γνωστό ήταν ότι ο πύραυλος Kavoshgar-5 με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση επρόκειτο να φτάσει σε ύψος 120 χιλιομέτρων σε μια υποτροχιακή πτήση συνολικής διάρκειας 20 λεπτών.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι έχει ήδη καταφέρει να θέσει με επιτυχία σε τροχιά τρεις δορυφόρους εγχώριας κατασκευής -το 2009, το 2011 και το 2012- ενώ πέρυσι το Μάιο ανέβαλε για αδιευκρίνιστους λόγους μια τέταρτη εκτόξευση.

Το διαστημικό πρόγραμμα του Ιράν ανησυχεί ωστόσο τη Δύση, καθώς η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για αποστολές στο Διάστημα θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάπτυξη βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

Η Τεχεράνη βέβαια αρνείται ότι έχει τέτοιες βλέψεις.
Newsroom ΔΟΛ

Μια εκπληκτική φωτογραφία της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου και της ευρύτερης περιοχής, ανέβασε στο twitter ο Καναδός αστροναύτης Chris Hadfield

Μια εκπληκτική φωτογραφια της γεφυρας Ριου - Αντιρριου και της ευρυτερης περιοχης, ανεβασε στο twitter ο Καναδος αστροναυτης Chris Hadfield, o ο οποιος βρισκεται στο διαστημα. O αστροναυτης ειναι εντυπωσιασμεένος από τη γεφυρα καθώς εγραψε πως είναι καταπλητικο το πόσο καθαρα ξεχωριζει από το γαλαζιο της θαλασσας.


Δείτε τη φωτογραφία του Chris Hadfield...

ΦΩΤΟ από thebest.gr
ΦΩΤΟ από thebest.gr