Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ανακαλύφθηκε πλανήτης παρόμοιος με τη Γη

Περιστρέφεται γύρω από ένα άστρο παραπλήσιο στον ήλιο
Αστρονόμοι ανακάλυψαν πλανήτη εκτός του ηλιακού συστήματός μας που μοιάζει
περισσότερο με τη Γη από κάθε άλλον.

Η ομάδα χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο Κέπλερ για να βρει τον Κέπλερ 62f, ένα μικρό βραχώδη πλανήτη στον αστερισμό της Λύρας που είναι κατά 40% μεγαλύτερος από τη Γη. Ο Κέπλερ 62f περιστρέφεται γύρω από ένα άστρο παραπλήσιο στον ήλιο και από το οποίο δέχεται τη μισή θερμότητα και ακτινοβολία σε σχέση με τη Γη.

Ο Κέπλερ 62f είναι ένας από τους δύο πλανήτες που ανακαλύφθηκαν στη βιώσιμη ζώνη του άστρου Κέπλερ 62, στη ζώνη δηλαδή όπου ένας πλανήτης δεν είναι τόσο κοντά στο άστρο ώστε να εξατμιστεί το νερό της επιφάνειάς του, αλλά ούτε και τόσο μακριά ώστε αυτό να παγώνει. Ο άλλος πλανήτης, ο Κέπλερ 62e, είναι 60% μεγαλύτερος από τη γη και δέχεται 20% περισσότερη θερμότητα και ακτινοβολία σε σχέση με τον Kepler 62f.

«Οι πλανήτες τέτοιου μεγέθους που ανακαλύπταμε μέχρι σήμερα ήταν πολύ κοντά στους αστέρες τους και άρα υπερβολικά θερμοί για να είναι κατοικήσιμοι» λέει ο Eric Agol, καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. «Ο Kepler 62f είναι ο πρώτος πλανήτης ανακαλυμμένος από το τηλεσκόπιο Κέπλερ που πληροί τις προϋποθέσεις μεγέθους» δήλωσε. «Είναι σε ιδανική απόσταση από το άστρο του και έχει μικρό μέγεθος, χαρακτηριστικά που τον καθιστούν τον πιο παραπλήσιο στη Γη εξωπλανήτη. Βάσει του μεγέθους του, υποθέτουμε πως είναι στερεός και έχει ατμόσφαιρα, όχι όμως με πυκνά αέρια σαν αυτά του πλανήτη Ποσειδώνα».

Αν και οι δύο πλανήτες γύρω από το άστρο Kepler 62 είναι πολύ μικροί για να υπολογιστούν οι μάζες τους, οι αστρονόμοι θεωρούν ότι αποτελούνται από νερό και πέτρα.

«Ο Kepler-62e έχει πιθανόν ένα ουρανό με πολλά σύννεφα, ενώ το κλίμα του είναι υγρό και θερμό. Ο Kepler-62f είναι μάλλον πιο κρύος, αλλά παραμένει κατοικήσιμος» λέει ο αστρονόμος του Χάρβαρντ, Dimitar Sasselov. «Τα καλά νέα είναι ότι και οι δύο έχουν ευδιάκριτα χρώματα, πράγμα που κάνει την έρευνά μας για ενδείξεις ζωής πάνω στους πλανήτες αυτούς ευκολότερη».

Η Lisa Kaltenegger, του Ινστιτούτου Αστρονομίας Μαξ Πλανκ υποστηρίζει πως οι πλανήτες αυτοί φιλοξενούν ζωή. «Ίσως υπάρχει ζωή εκεί – αλλά θα είναι βασισμένη στην τεχνολογία σαν εμάς; Η ζωή σε αυτούς τους πλανήτες πρέπει να είναι κυρίως υδρόβια, χωρίς εύκολη πρόσβαση σε μέταλλα, ηλεκτρισμό ή φωτιά για μεταλλουργία. Όπως και να έχει, οι πλανήτες αυτοί παραμένουν πανέμορφοι κόσμοι που περιστρέφονται γύρω από ένα πορτοκαλί ήλιο – και ίσως η εφευρετικότητα των εκεί οργανισμών να μας εκπλήξει» λέει η Kaltenegger.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν πως υπάρχουν μακράν περισσότεροι κατοικήσιμοι πλανήτες απ’ όσους θεωρούσαμε πριν. Μια ομάδα από το τμήμα Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Penn State της Πενσυλβανία θεωρούν πως αν εξετάζαμε τα δέκα πλησιέστερα σε μας άστρα, θα βρίσκαμε περίπου 4 κατοικήσιμους πλανήτες.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ...ΦΕΓΓΑΡΟΣΚΟΝΗ!

Πηγή: Lawrence Berkeley National Laboratory/Roy Kaltschmidt)
Πηγή: Lawrence Berkeley National Laboratory/Roy Kaltschmidt)

Περίπου 20 φιαλίδια με δείγματα σεληνιακής σκόνης που έφεραν στη Γη ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν ανακαλύφθηκαν ξεχασμένα σε αποθήκη του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley στην Καλιφόρνια.

Η Κάρεν Νέλσον, αρχειοφύλακας του εργαστηρίου, ανέλαβε πρόσφατα να ταξινομήσει τα αντικείμενα στο χώρο φύλαξης και να πετάξει τα άχρηστα.

Μέσα σε ένα βάζο που είχε πια καλυφθεί από... γήινη σκόνη, η Νέλσον βρήκε σφραγισμένα φιαλίδια κενού με χειρόγραφες ετικέτες που έγραφαν «Apollo 11» και «24 Ιουλίου 1970».

Όπως εξηγεί ανακοίνωση του εργαστηρίου, τα δείγματα βράχων και σκόνης που συνέλεξε το 1969 η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη είχαν αποσταλεί για έρευνες σε περίπου 150 εργαστήρια σε όλο τον κόσμο και πολλά πιστεύεται ότι έχουν πλέον χαθεί.

Στο εργαστήριο Lawrence Berkeley, τα σπάνια δείγματα βρέθηκαν μαζί με ένα αντίγραφο της επιστημονικής μελέτης για την οποία είχαν χρησιμοποιηθεί, με τίτλο «Μελέτη ενώσεων του άνθρακα σε σεληνιακά δείγματα των αποστολών Apollo 11 και Apollo 12».

H μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο το 1971 και είναι διαθέσιμη εδώ, κατέληγε στην απογοητευτική διαπίστωση ότι στο φεγγάρι δεν υπάρχουν οργανικές ενώσεις που θα παρέπεμπαν σε ζωντανούς οργανισμούς.

Ίσως τα απογοητευτικά αποτελέσματα έκαναν τους υπεύθυνους να ξεχάσουν τη φεγγαρόσκονη που είχαν φυλάξει στο ντουλάπι.
Newsroom ΔΟΛ

Ιάπωνας ισχυρίζεται πως εντόπισε ζώο στον Άρη!

Δείτε τις φωτογραφίες της NASA που μελέτησε
Η λεπτομερής παρατήρηση φωτογραφιών
που δημοσιεύει η NASA αποτελεί ένα αγαπημένο χόμπι όσων πιστεύουν στην ύπαρξη εξωγήινης ζωής και στην απόπειρα συγκάλυψης από τη μεριά της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, ένας Ιάπωνας ισχυρίζεται ότι κατάφερε να εντοπίσει ένα περίεργο πλάσμα στον Άρη, μελετώντας μια λήψη που πραγματοποίησε το Curiosity και δημοσίευσε η NASA.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η «ανακάλυψη» προκάλεσε το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με τη συγκεκριμένη θεματολογία. Ορισμένοι έφτασαν μάλιστα στο σημείο να υποστηρίζουν ότι η NASA αναπτύσσει ζωή στον «κόκκινο πλανήτη» για επιστημονικά πειράματα.

Το περίεργο πλάσμα φαίνεται πως είναι σαύρα, είτε αρουραίος. «Το περίεργο αυτό ζώο ανακαλύφθηκε στον Άρη από έναν Ιάπωνα το Μάρτιο», σημειώνεται σε ιστοσελίδα αφιερωμένη στην ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

«Με την ύπαρξη νερού στον Άρη σε μικρές ποσότητες, είναι πιθανό να βρίσκονται τέτοια ζώα της ερήμου», επισημαίνεται στη σχετική δημοσίευση.



Η παραπάνω φωτογραφία δημοσιεύτηκε από τη NASA, ενώ οι παρακάτω αποτελούν τα «αποδεικτικά στοιχεία» του Ιάπωνα...






Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Εννέα μήνες το Curiosity στον Άρη!


Ένα εκπληκτικό βίντεο δημοσιεύτηκε στις 22 Μαΐου με αφορμή την συμπλήρωση 9 μηνών από την έναρξη ερευνών του ρόβερ Curiosity στον «κόκκινο πλανήτη». Το βίντεο «συνοψίζει» σε ένα λεπτό όλες τις έρευνες που έχουν γίνει έως τώρα!

Το απίστευτο κλιπ είναι έργο του Karl Sanford, από το Grand Rapids του Michigan, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη του φορά που έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο βίντεο.

Ο Sanford κατέβασε πλήθος εικόνων από την ιστοσελίδα του Curiosity, τις οργάνωσε και ιδού το αποτέλεσμα:



  video platformvideo managementvideo solutionsvideo playerΜ. Τσάβαλου zougla.gr

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Η Εγκυκλοπαίδεια του Σύμπαντος Carl Sagan's Cosmos - Όλα τα επεισόδια με Ελληνικούς Υποτίτλους

To πρώτο επεισόδιο της σειράς "Cosmos" με ελληνικούς υπότιτλους.Μετά από μια εισαγωγή από την Ann Druyan, όπου συμπεριλαμβάνονται τα πλεονεκτήματα από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, ο Carl Sagan ανοίγει το πρόγραμμα με μια περιγραφή του σύμπαντος μέσω ενός "διαστημοπλοίου της φαντασίας"(σε σχήμα σπόρου πικραλίδας). Το πλοίο ταξιδεύει διά μέσου των εκατό δισεκατομμυρίων γαλαξιών του σύμπαντος,την Τοπική Ομάδα, τον γαλαξία της Ανδρομέδας, τον Γαλαξία μας(Milky Way), το Νεφέλωμα του Ωρίωνα, το ηλιακό μας σύστημα, και τελικά τον πλανήτη Γη.Ο επιτυχής υπολογισμός του Ερατοσθένη για την περιφέρεια της Γης μας οδηγεί σε μία περιγραφή της αρχαίας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Τέλος, οι "Εποχές της Επιστήμης" περιγράφονται, μέχρι να αποτραβηχτούμε πίσω στο πλήρες εύρος του Κοσμικού Ημερολογίου.

Carl Sagan's Cosmos Episode 1:The Shores Of The Cosmic Ocean (greek subs)

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ:

Μια Ελληνίδα "κατακτά" το διάστημα

Ένα απλό όνειρο από τα χιλιάδες που κάνουν τα μικρά παιδιά με ταξίδια στο διάστημα και ανακάλυψη πλανητών,
κατέληξε στην απόλυτη αναγνώριση από την ίδια τη NASA.

Η πολυβραβευμένη Ελληνίδα αστροφυσικός, Χρύσα Κουβελιώτου πρόσφατα επελέγη ως το νέο μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, του ανώτερου επιστημονικού φορέα της χώρας, ως αναγνώριση της πολλαπλής συνεισφοράς της στη διαστημική και αστρονομική έρευνα.

«Νιώθω αρκετά χαρούμενη αλλά και περήφανη για την τελευταία διάκριση. Ήταν μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη για εμένα η οποία δικαιώνει την αφοσίωσή μου στην επιστήμη της αστροφυσικής», δηλώνει η κα. Κουβελιώτου, την οποία το περιοδικό Time έχει χαρακτηρίσει ένα από τα 25 πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς στο πεδίο έρευνας του διαστήματος.

Οι έρευνές της, κινούνται γύρω από διάφορα αστρονομικά και αστροφυσικά φαινόμενα όπως οι εκρήξεις ακτινών Γ και Χ. Πιο συγκεκριμένα, μελετά τα χαρακτηριστικά των φωτονίων Χ-Γ που ελευθερώνονται μετά από το θάνατο ενός πάρα πολύ μεγάλου αστεριού. Όπως εξηγεί, τα σωματίδια αυτά δεν μπορούν να περάσουν στη γη, γιατί η ατμόσφαιρά της τα καταστρέφει. Προκειμένου όμως να μελετήσουν το συγκεκριμένο φαινόμενο, οι ερευνητές της NASA, στέλνουν τα κατάλληλα όργανα στο διάστημα με δορυφόρους. Η δουλειά της κ. Κουβελιώτου είναι να μελετά τα δεδομένα που έχουν συλλεχτεί, να τα αναλύει και να προσπαθεί να κατανοήσει τους φυσικούς μηχανισμούς που λαμβάνουν χώρα στα διάφορα αστέρια.

Μάλιστα, η κ. Κουβελιώτου με τους συνεργάτες της έκανε την πρώτη επιβεβαιωμένη ανακάλυψη ενός σπάνιου είδους πολύ πυκνών μαγνητικών άστρων νετρονίων (magnetars), που αποτελούν απομεινάρια εκρήξεων υπερκαινοφανών αστέρων (σούπερ-νόβα). Αυτά τα άστρα έχουν μαγνητικά πεδία τρισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερα από το γήινο.

Η κα. Κουβελιώτου ξεκίνησε τις σπουδές της στο τμήμα Φυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια πήρε την ειδικότητα της αστροφυσικής εκτός Ελλάδας. Εργάστηκε για αρκετά ερευνητικά κέντρα στην Αμερική και τα τελευταία δώδεκα χρόνια δουλεύει στη ΝΑΣΑ.

Με βάση τις επιλογές και την μετέπειτα εξέλιξή της, συμβουλεύει τους νέους επιστήμονες που έχουν φιλοδοξίες στο αντικείμενό τους, να περάσουν τα σύνορα της χώρας προκειμένου να διαπιστώσουν τον τρόπο που εργάζονται στο εξωτερικό και να συλλέξουν εμπειρίες.



Πηγή: metrogreece.gr

Δορυφόρος του Εκουαδόρ δείχνει να επέζησε διαστημικής σύγκρουσης


Το Εκουαδόρ είχε επιδείξει με υπερηφάνια τον δορυφόρο Pegaso πριν από την εκτόξευσή του τον Απρίλιο (Πηγή: EXA)
Το Εκουαδόρ είχε επιδείξει με υπερηφάνια τον δορυφόρο Pegaso πριν από την εκτόξευσή του τον Απρίλιο (Πηγή: EXA)

Ο πρώτος και μοναδικός δορυφόρος του Εκουαδόρ περιστρέφεται εκτός ελέγχου έπειτα από σύγκρουση με τα υπολείμματα ενός σοβιετικού πυραύλου, ωστόσο οι υπεύθυνοι της αποστολής πιστεύουν ότι ίσως μπορέσουν να ανακτήσουν τον έλεγχό του.

O μικρός δορυφόρος Pegaso παραμένει σε τροχιά, λόγω όμως της ανεξέλεγκτης περιστροφής του το σήμα δεν μπορεί να αποκωδικοποιηθεί, αναφέρει η Διαστημική Υπηρεσία του Εκουαδόρ (EXA). Σύμφωνα με το BBC, νεότερα για την τύχη της αποστολής πρόκειται να ανακοινωθούν αργότερα τη Δευτέρα.

Την περασμένη εβδομάδα, το Μεικτό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού, το οποίο παρακολουθεί όλα τα σχετικά μεγάλα αντικείμενα που περιφέρονται γύρω από τη Γη, ενημέρωσε EXA ότι ο δορυφόρος επρόκειτο να συγκρουστεί την Πέμπτη με ένα νέφος από συντρίμμια που προέρχονται από τη δεξαμενή του σοβιετικού πυραύλου Tsyklon-3, ο οποίος εκτοξεύτηκε το 1985.

Ο Pegaso φαίνεται ότι υπέστη ζημιές στους ηλιακούς συλλέκτες, περιέργως όμως επέζησε παρά την ακραία ταχύτητα της σύγκρουσης. Τώρα όμως περιστρέφεται ανεξέλεγκτα γύρω από δύο άξονες και είναι δύσκολο να σταθεροποιηθεί.

Ο Pegaso, ένας «νανοδορυφόρος» βάρους μόλις 1,2 κιλών, εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο από το διαστημικό κέντρο του Τσιουτσουάν στην Κίνα. Είναι ο πρώτος και ο μοναδικός δορυφόρος του Εκουαδόρ σε τροχιά. Περιφέρεται σε ύψος 640 χιλιομέτρων και το μόνο που κάνει είναι να μεταδίδει τον εθνικό ύμνο του Εκουαδόρ και εικόνες της Γης.

Παρόλο που η αποστολή των 700.000 δολαρίων κινδυνεύει να τερματιστεί, οι υπεύθυνοι του δορυφόρου δεν χάνουν το χιούμορ τους. Σε λογαριασμό που έχει ανοίξει στο Twitter στο όνομα του Pegaso, ο δορυφόρος φέρεται να δηλώνει πως είναι «ζαλισμένος αλλά ζωντανός».

«Πρέπει να δείτε πώς κατάντησε ο άλλος» γράφει, αναφερόμενος στον σοβιετικό δορυφόρο.

Τα χιλιάδες διαστημικά σκουπίδια που σχηματίζουν μια αιωρούμενη χωματερή έξω από τη Γη έχουν αναδειχθεί σε σημαντικό πρόβλημα καθώς οι κυβερνήσεις βασίζονται όλο και περισσότερο σε δορυφορικές υπηρεσίες.

Το συμβάν που σήμανε συναγερμό ήταν η πρωτοφανής σύγκρουση που σημειώθηκε το 2009 ανάμεσα σε έναν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Iridium και έναν παροπλισμένο ρωσικό δορυφόρο.

Χιλιάδες ακόμα διαστημικά σκουπίδια είχαν δημιουργηθεί εξάλλου δύο χρόνια νωρίτερα, όταν η Κίνα δοκίμασε όπλο για την καταστροφή δορυφόρων σε τροχιά. Η διεθνής κοινότητα επέκρινε την Κίνα για την εκτόξευση πυραύλου εναντίον ενός ανενεργού κινεζικού δορυφόρου, κίνηση που προκάλεσε ανησυχία για έναν νέο «πόλεμο των άστρων».

Το Μεικτό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού παρακολουθεί σήμερα 22.000 αντικείμενα σε τροχιά, από τα οποία το 87% είναι διαστημικά σκουπίδια.

Το Εκουαδόρ θα πρέπει να λάβει υπόψη τον κίνδυνο στα σχέδιά του να εκτοξεύσει έναν δεύτερο μικρό δορυφόρο, με την ονομασία Krysaor, τον προσεχή Αύγουστο.
Newsroom ΔΟΛ

Μαγνητική καταιγίδα θα «σαρώσει» τη χώρα στις 28 Μαΐου

Σε κατάσταση επιφυλακής (έχει σημάνει «πορτοκαλί» συναγερμός, μια κλίμακα κάτω από τον «κόκκινο») βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές αλλά και οι επιστήμονες για τη μεγάλη μαγνητική καταιγίδα που αναμένεται να «σαρώσει» την Ελλάδα στα τέλη Μαΐου, με πιθανότερη ημερομηνία αυτή της 28ης του ίδιου μήνα.

Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, ενώ το φαινόμενο, όπως έχουν αποδείξει ανάλογες έρευνες, ενδεχομένως να επηρεάσει και την ανθρώπινη συμπεριφορά και υγεία.

Σε δηλώσεις του ο επιστημονικός συνεργάτης του Δημόκριτου, Νίκος Κατσαρός, ανέφερε ότι η γεωμαγνητική καταιγίδα είναι πιθανό να επηρεάσει «τις τηλεπικοινωνίες, να μειωθεί η ορατότητα (νιφάδες) στις τηλεοράσεις, να προκληθούν παρεμβολές στη ραδιοφωνία, στους δορυφόρους τηλεπικοινωνίας και καταστροφές στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας».

Οσον αφορά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το φαινόμενο στην ανθρώπινη υγεία και συμπεριφορά ο κ. Κατσαρός τόνισε πως είναι πιθανό να επηρεάσουν κυρίως εκείνους που υποφέρουν «από υπέρταση, υπόταση και καρδιακές παθήσεις. Επίσης προκαλούν πονοκεφάλους, ζαλάδες, ημικρανίες, αϋπνία, καχεξία, πτώση της πίεσης και γενικά νωθρότητα και χαμηλή ζωτικότητα».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα Ρώσων επιστημόνων για τις επιπτώσεις της μαγνητικής καταιγίδας στην ανθρώπινη υγεία, έχει παρατηρηθεί αύξηση κατά περίπου 15% οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.«Οι Ρώσοι επιστήμονες αποδίδουν τα γεγονότα αυτά στο ότι οι διακυμάνσεις του μαγνητικού πεδίου επιβραδύνουν τη ροή του αίματος και προκαλείται μεταξύ άλλων υποξία (δηλαδή έλλειψη οξυγόνου). Επίσης πιστεύουν ότι επηρεάζονται και η ανθρώπινη συμπεριφορά και διάθεση» προσθέτει ο κ. Κατσαρός.

«Είναι αποτέλεσμα ηλιακών εκρήξεων, όπου τεράστιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων, κυρίως πρωτονίων και ηλεκτρονίων, εκτοξεύονται από την επιφάνεια του Ηλίου με ταχύτητες 400 έως 1.200 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και σε δύο περίπου μέρες φτάνουν στη Γη» εξηγεί ο επιστήμονας. «Τότε αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο και συλλαμβάνει πολλά από τα φορτισμένα σωματίδια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας προκαλώντας σοβαρές διαταραχές. Οι μαγνητικές καταιγίδες συμβαίνουν συχνά, ίσως και πάνω από μία φορά τον μήνα, και δεν είναι πάντα εύκολο να προβλεφθούν».
protothema.gr
 

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Νέος κινητήρας θα επιτρέψει στη NASA να απαγάγει αστεροειδή


Ο φουτουριστικός κινητήρας εκπέμπει έναν αμυδρό πίδακα γαλάζιων ιόνων ξένου
Ο φουτουριστικός κινητήρας εκπέμπει έναν αμυδρό πίδακα γαλάζιων ιόνων ξένου   (Φωτογραφία:  NASA/JPL
Ο διοικητής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν επιθεώρησε το πρωτότυπο ενός φουτουριστικού «κινητήρα ιόντων», ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί στην αποστολή που θα αναλάβει να συλλάβει έναν αστεροειδή και να τον μεταφέρει κοντά στη Σελήνη γύρω στο 2019.

Οι κινητήρες ιόντων έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια σε αρκετές μη επανδρωμένες αποστολές, όπως η αποστολή Dawn της NASA που εξερευνά τον αστεροειδή Εστία και τον πλανήτη-νάνο Δήμητρα.

Σε αντίθεση με τους πυραυλοκινητήρες, οι οποίοι προσφέρουν μεγάλη προωστική ισχύ αλλά λειτουργούν για μικρό χρονικό διάστημα, οι κινητήρες ιόντων λειτουργούν για πολλούς μήνες συνεχόμενα και εκπέμπουν έναν σταθερό αλλά αδύναμο πίδακα φορτισμένων ατόμων.

Με άλλα λόγια, οι κινητήρες ιόντων προσφέρουν μικρή επιτάχυνση για μεγάλο χρονικό διάστημα, αντί για μεγάλη επιτάχυνση που διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Δεδομένου ότι καταναλώνουν μικρές ποσότητες αερίου και παραμένουν σε λειτουργία για χιλιάδες ώρες, η τελική ταχύτητα του σκάφους μπορεί να είναι πραγματικά μεγάλη.

Ο κινητήρας NEXT που αναπτύσσεται στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA, το οποίο επισκέφθηκε την Πέμπτη ο Τσαρλς Μπόλντεν, εκπέμπει έναν γαλαζωπό πίδακα ιόντων του αερίου ξένου.


O Τσαρλς Μπόντεν της NASA (δεξιά) κατά την επίσκεψή του στο JPL (Πηγή: AP)

Σύμφωνα με τη στρατηγική που καθόρισε ο Λευκός Οίκος το 2009, η NASA θα στείλει αστροναύτες σε έναν αστεροειδή, ο οποίος δεν έχει επιλεγεί ακόμα, ως εφαλτήριο για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

Αντί όμως να στείλει το πλήρωμα σε ένα μακρύ ταξίδι μέχρι την περιοχή του αστεροειδή, η NASA αποφάσισε να στείλει πρώτα ένα ρομποτικό σκάφος που θα τον συλλάβει και θα τον παρκάρει στη γειτονιά τη Σελήνης. Στην επόμενη φάση, που προγραμματίζεται για το 2021, οι αστροναύτες της NASA θα χρησιμοποιήσουν τη νέα κάψουλα Orion για να επισκεφθούν το διαστημικό βράχο και να συλλέξουν δείγματα.

Εκτός του ότι θα προετοίμαζε τη NASA για μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη τη δεκαετία του 2030, η απαγωγή του αστεροειδή θα επιτρέψει επίσης τη δοκιμή τεχνολογιών που θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν έναν διαστημικό βράχο που απειλεί τη Γη.

Ο αστεροειδής που θα μεταφερθεί στη Σελήνη θα είναι αρκετά μικρός ώστε να μην απειλεί τον πλανήτη. Ακόμα κι αν βρισκόταν από λάθος σε πορεία σύγκρουσης, θα διαλυόταν φλεγόμενος στην ατμόσφαιρα.

To κόστος της επιχείρησης απαγωγής και της αποστολής αστροναυτών στον αστεροειδή υπολογίζεται γύρω στα 2,6 δισ. δολάρια.
Newsroom ΔΟΛ

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Μεθώνη, το χνουδωτό αβγό του Κρόνου!


Μεθώνη, ένα κοσμικό αβγό
Μεθώνη, ένα κοσμικό αβγό   (Φωτογραφία:  NASA/JPL/Space Science Institute
Ενα από τα λιγότερο γνωστά και, όπως αποδεικνύεται, πιο «εξωτικά» φεγγάρια του Κρόνου είναι η Μεθώνη. Μόλις πέρυσι οι επιστήμονες έλαβαν κοντινές εικόνες του μικρού δορυφόρου όταν τον πλησίασε το διαστημικό σκάφος Cassini που εξερευνά τον Κρόνο και τα δεκάδες φεγγάρια του. Η Μεθώνη έχει ωοειδές σχήμα και οι ειδικοί που τη μελετούν υποστηρίζουν ότι έχει «υφή» που παραπέμπει σε… χνούδι.

Η Μεθώνη έχει διάμετρο μόλις 5 χλμ και βρίσκεται ανάμεσα σε δυο μεγαλύτερους από αυτή δορυφόρους του Κρόνου, τον Εγκέλαδο και τον Μίμα. Είναι βέβαιο ότι το οβάλ σχήμα της Μεθώνης είναι αποτέλεσμα βαρυτικής έλξης αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει αν πρόκειται για την βαρυτική έλξη του Μίμα ή του ίδιου του Κρόνου.

Η Μεθώνη έχει λεία επιφάνεια χωρίς κρατήρες, είναι ένα «φωτεινό αβγό που βρίσκεται μέσα μια φωλιά παγωμένων κρυστάλλων» , όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα μέλη της αποστολής Cassini. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να βρουν απαντήσεις στα μυστήρια που καλύπτουν τη Μεθώνη και ειδικότερα τη λεία επιφάνεια της. Εκτιμούν ότι αποτελείται από κάποια ελαφριά υλικά αλλά δεν μπορούν ακόμη να πουν από τι είναι.

Βήμα Science

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Εντυπωσιακή πρόσκρουση μετεωρίτη στην επιφάνεια της Σελήνης

Ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο που παρακολουθεί το φεγγάρι έχει καταγράψει εικόνες ενός μετεωρίτη βάρους περίπου 40 κιλών να χτυπά στη....
σεληνιακή επιφάνεια, δημιουργώντας μια εκτυφλωτική λάμψη, ανακοίνωσαν την Παρασκευή επιστήμονες της NASA.

Η έκρηξη, η οποία έλαβε χώρα στις 17 Μαρτίου, ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει μέχρι στιγμής τηλεσκόπιο της NASA, από τότε που η υπηρεσία ξεκίνησε να παρακολουθεί το φεγγάρι, περίπου 8 χρόνια πριν και να καταγράφει τις προσκρούσεις μετεωριτών στη σεληνιακή επιφάνεια. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 300 εκρήξεις.

«Η λάμψη ήταν 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με ότι έχουμε δει έως τώρα», δήλωσε ο Μπιλ Κουκ της NASA.

Ένας δορυφόρος της Υπηρεσίας, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, έχει σταλεί προκειμένου να καταγράψει το νέο κρατήρα που δημιουργήθηκε στην επιφάνεια της Σελήνης μετά την έκρηξη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μέγεθος του κρατήρα θα φτάνει περίπου τα 20 μέτρα.

Η NASA ανέφερε ότι η έκρηξη ήταν τόσο έντονη που ο καθένας κοιτάζοντας το φεγγάρι τη στιγμή της πρόσκρουσης θα είχε τη δυνατότητα να δει τη λάμψη χωρίς τη χρήση τηλεσκοπίου.

Μετά την αξιολόγηση των ψηφιακών εγγραφών, οι επιστήμονες καθόρισαν ότι ο μετεωρίτης είχε διάμετρο περίπου 0,3 μέτρα και ταξίδευε με ταχύτητα 90.123 χιλιομέτρων την ώρα, όταν συγκρούστηκε με το φεγγάρι και εξερράγη με δύναμη πέντε τόνων TNT. Την ίδια νύχτα, οι κάμερες της NASA εντόπισαν έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μετεωριτών που εισήλθαν στην ατμόσφαιρα της Γης, οι οποίοι διαλύθηκαν προτού φτάσουν στην επιφάνεια του πλανήτη.

This photo shows the bright flash of the light that resulted from a huge boulder slamming into the moon's surface March 17, 2013.
This photo shows the bright flash of the light that resulted from a huge boulder slamming into the moon's surface March 17, 2013.
CREDIT: NASA

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Επέστρεψαν στη Γη οι τρεις αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Με ασφάλεια επέστρεψαν στη Γη, νωρίς το πρωί της Τρίτης, (ώρα Καζακστάν) μετά από 146 ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι τρεις αστροναύτες, ένας Καναδός, ένας Ρώσος και ένας Αμερικανός, ανακοίνωσε το ρωσικό κέντρο ελέγχου διαστημικών πτήσεων (TSOUP).

Ο Κρις Χάντφιλντ της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CSA), ο Τομ Μάρσμπουρν της NASA, και ο Ρομάν Ρομανένκο της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος (Roskosmos), προσγειώθηκαν με τη ρωσική κάψουλα Soyuz, στις στέπες του Καζακστάν στις 2:31 GMT, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, όπως χαρακτηριστικά ενημέρωσε η ρωσική υπηρεσία διαστήματος.

Νέος διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μετά την αποχώρηση του καναδού Χάντφιλντ, αναλαμβάνει ο Πάβελ Βινογκράντοφ της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Curiosity: Βρίσκει Κράνος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στον Άρη; Βίντεο

Τώρα, πριν να μιλήσω γι 'αυτό, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η Nasa είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο του 2013 ότι ο αρχαίος Άρης θα μπορούσε να υποστηριξεί ζωή. Έτσι, όλες οι εργασίες και έρευνες για UFO και άλλα σημάδια ζωής στον πλανήτη έχουν κάποιον σκοπό. Βρίσκονται λοιπόν εκεί σε αναζήτηση των αποδεικτικών στοιχείων ότι υπήρχε κάποτε εκεί ευφυή ζωή .

Έλεγξα την επίσημη φωτογραφία της Nasa και το αντικείμενο που μοιάζει με κράνος είναι εκεί και είναι πραγματικό και αναλλοίωτο. Το αντικείμενο αν και είναι επικαλυμμένο με σκόνη και άμμο μοιάζει στην εμφάνιση με ένα παλιό κράνος του πρώτου ή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η φωτογραφία του κράνους από την Nasa http://mars.jpl.nasa.gov/msl-raw-images/msss/00003/mcam/0003ML0000090000E1_DXXX.jpg
Αν είχαμε δει αυτή τη φωτογραφία σε μία έρημη περιοχή της Γης δεν θα είχαμε καμία αμφιβολία, αλλά ... όταν αυτό βρίσκεται στον Άρη , έχουμε πρόβλημα να το πιστέψουμε...
πηγή: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Περιστατικό αστρικής ρύπανσης είναι σκηνή από το μέλλον του Ήλιου


Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός αστεροειδή καθώς ακολουθεί μια πορεία θανάτου που θα τον ρίξει πάνω στο μητρικό του άστρο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί μια μέρα και στον Ήλιο (NASA / ESA / G.Bacon)
Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός αστεροειδή καθώς ακολουθεί μια πορεία θανάτου που θα τον ρίξει πάνω στο μητρικό του άστρο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί μια μέρα και στον Ήλιο (NASA / ESA / G.Bacon

Η μελέτη μακρινών λευκών νάνων που έχουν «μολυνθεί» από υλικά αστεροειδών προσφέρει μια εικόνα για το τι περιμένει τον Ήλιο σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια, πιστεύουν οι αστρονόμοι.

Όταν ο Ήλιος φτάσει στο τέλος της ζωής του, σε περίπου 5 δισ. χρόνια, αρχικά θα διογκωθεί και θα καταπιεί τους πλησιέστερους πλανήτες. Σε επόμενη όμως φάση θα αποτινάξει τα εξωτερικά του στρώματα και θα χάσει έτσι μάζα.

Στην πορεία αυτής της διαδικασίας, πολλοί αστεροειδείς θα εκτραπούν από τις τροχιές τους λόγω βαρυτικής διατάραξης και τελικά θα πέσουν πάνω στον Ήλιο, μολύνοντάς τον με τα υλικά τους.

Στη νέα μελέτη, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ανακάλυψε ίχνη εξαερωμένων πετρωμάτων στις ατμόσφαιρες δύο λευκών νάνων, γερασμένων άστρων μεσαίου μεγέθους που έχουν συρρικνωθεί και εκπέμπουν ένα ασθενικό μόνο φως.

Οι φασματοσκοπικές παρατηρήσεις του Hubble αποκάλυψαν ότι οι ατμόσφαιρες  των λευκών νάνων περιέχουν πυρίτιο, βασικό συστατικό των αστεροειδών, της Γης και γενικά των πλανητών που αποτελούνται από κυρίως από πετρώματα και όχι από αέριο. Επιπλέον, η αναλογία του πυριτίου προς τον άνθρακα ταιριάζει απόλυτα με αυτό που θα περίμενε κανείς από ένα βραχώδη πλανήτη.

«Όταν τα άστρα αυτά γεννήθηκαν πρέπει να έφτιαξαν πλανήτες. Το υλικό που βλέπουμε αποτελεί ένδειξη ότι αυτό όντως συνέβη» αναφέρει ο Τζέι Φαρίχι του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στη Βρετανία, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Το σημαντικό πάντως με τη νέα μελέτη δεν είναι ότι προσφέρει σκηνές από το μέλλον του Ήλιου, αλλά ότι προσφέρει μια μέθοδο για τον εντοπισμό πλανητών σε περιοχές που ήταν δύσκολο να μελετηθούν ως σήμερα.

Σε αντίθεση με τον Ήλιο, ο οποίος ακολουθεί μια μάλλον μοναχική ζωή, πολλά άλλα άστρα κινούνται ενωμένα σε ομάδες, οι οποίες ονομάζονται αστρικά σμήνη. Μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει εκατοντάδες πλανήτες σε μοναχικά άστρα, ωστόσο ο εντοπισμός πλανητών σε σμήνη έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολος.

Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν τους λευκούς νάνους στο αστρικό σμήνος της Ύδρας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 150 ετών φωτός, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Ταύρου.

Η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι τα αστρικά σμήνη παράγουν κι αυτά πλανήτες, των οποίων την ύπαρξη μπορούμε να συμπεράνουμε από τα ίχνη πυριτίου στις ατμόσφαιρες των μητρικών άστρων.
Newsroom ΔΟΛ

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Διαρροή αμμωνίας από το σύστημα ψύξης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού


Ο ρυθμός της διαρροής φαίνεται να αυξάνεται, αλλά το πλήρωμα δεν βρίσκεται σε κίνδυνο
Ο ρυθμός της διαρροής φαίνεται να αυξάνεται, αλλά το πλήρωμα δεν βρίσκεται σε κίνδυνο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Διαρροή αμμωνίας εντοπίστηκε την Πέμπτη στο σύστημα ψύξης έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο ρυθμός της οποίας φαίνεται να αυξάνεται. Τα μέλη του πληρώματος πάντως δεν βρίσκονται σε κίνδυνο.
Όπως ανέφερε η NASA σε ανακοίνωσή της, για την επισκευή της διαρροής ίσως χρειαστεί τμήμα του συστήματος ψύξης του σταθμού να απενεργοποιηθεί για περίπου 48 ώρες.
Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές κατά πόσον η διαρροή, η οποία όπως αναφέρουν αξιωματούχοι επιδεινώνεται, έχει σχέση με ένα παρόμοιο περιστατικό που είχε προκύψει στα τέλη του 2012.
Η λειτουργία του σταθμού συνεχίζεται κανονικά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Διερχόμενο αντικείμενο διαπέρασε συλλέκτη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού


Η τρύπα μόλις που διακρίνεται λίγο αριστερά από το κέντρο της εικόνας (Πηγή: Chris Hadfield)
Η τρύπα μόλις που διακρίνεται λίγο αριστερά από το κέντρο της εικόνας (Πηγή: Chris Hadfield)

Ένας μικρομετεωρίτης ή κάποιο μικρό διαστημικό σκουπίδι άνοιξε τρύπα σε έναν από τους ηλιακούς συλλέκτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ευτυχώς όμως δεν πλησίασε τους χώρους διαμονής του πληρώματος.

«Τρύπα από σφαίρα -μια μικρή πέτρα από το σύμπαν διαπέρασε τον ηλιακό συλλέκτη μας» έγραψε στο Twitter ο Κρις Χάντφιλντ, ο καναδός κυβερνήτης του πολυεθνικού τροχιακού συγκροτήματος.


H τρύπα σε μεγέθυνση της φωτογραφίας που τράβηξε ο Κρις Χάντφιλντ από το εσωτερικό του σταθμού (Πηγή: Chris Hadfield)

Λόγω του κινδύνου πρόσκρουσης μικρομετεωριτών και διαστημικών σκουπιδιών, οι υπομονάδες του ISS περιβάλλονται από πολλαπλά στρώματα ανθεκτικών υλικών.

Παρά τη θωράκιση, όμως, ο σταθμός συχνά αναγκάζεται να διορθώσει την τροχιά του για να αποφύγει διαστημικά σκουπίδια που εντοπίζονται να πλησιάζουν.

Ο κίνδυνος οφείλεται κυρίως στην τεράστια ταχύτητα τόσο των σκουπιδιών όσο και των μικρών διαστημικών βράχων, η οποία συχνά φτάνει τα 40.000 χιλιόμετρα την ώρα.
ΠΗΓΗ: ΙΝ.GR

Γιγάντιος κυκλώνας στον Κρόνο προκαλεί δέος

Εννέα χρόνια μετά την άφιξή της στο σύστημα του Κρόνου, η αποστολή Cassini της NASA κατάφερε για πρώτη φορά να ζουμάρει σε έναν τερατώδη κυκλώνα που μαίνεται στο βόρειο πόλο του πλανήτη και καλύπτει μια επιφάνεια σχεδόν 25 φορές μεγαλύτερη από της Ελλάδας.

Σε εικόνες και βίντεο υψηλής ανάλυσης, το μάτι της πολικής δίνης έχει διάμετρο 2.000 χιλιόμετρα, 20 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το μάτι ενός μέσου κυκλώνα στη Γη.

Τα λεπτά, φωτεινά σύννεφα που διακρίνονται στην περιφέρεια της δίνης κινούνται με ταχύτητα 530 χιλιομέτρων την ώρα.

Επιπλέον, ο κυκλώνας περιστρέφεται μέσα σε έναν μυστηριώδες, εξαγωνικό μετεωρολογικό σύστημα που είχε εντοπιστεί σε προηγούμενα περάσματα του Cassini και βαφτίστηκε «το εξάγωνο».


Η τερατώδης δίνη σε ψευδοχρωματική εικόνα. Το κόκκινο αντιστοιχεί σε νέφη χαμηλού ύψους, το πράσινο σε ψηλότερα νέφη   (Φωτογραφία:  NASA/JPL-Caltech   Η δίνη περιστρέφεται μέσα σε ένα μυστηριώδες εξάγωνο, το οποίο εικονίζεται εδώ σε παλαιότερη υπέρυθρη λήψη 
 
Η γιγάντια πολική δίνη «μοιάζει πολύ με τους κυκλώνες της Γης» σχολιάζει ο Άντριου Ίνγκερσολ, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Cassini στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech). «Βρίσκεται όμως στον Κρόνο, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, και τροφοδοτείται με κάποιο τρόπο από τις μικρές ποσότητες υδρατμών που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα υδρογόνου του Κρόνου» συνεχίζει.


Αριστερά η δίνη σε εικόνα πραγματικού χρώματος, δεξιά η ίδια εικόνα με επεξεργασμένα χρώματα ώστε να διακρίνονται λεπτομέρειες (NASA/JPL-Caltech)

Πέρα από το τεράστιο μέγεθός της, μια άλλη διαφορά της δίνης σε σχέση με τους κυκλώνες της Γης είναι ότι το μάτι της παραμένει ακίνητο πάνω από το βόρειο πόλο του πλανήτη.

Ο κυκλώνας πιστεύεται ότι μαίνεται στον Κρόνο εδώ και πολλά χρόνια, μέχρι σήμερα όμως δεν ήταν δυνατό να φωτογραφηθεί στα ορατά μήκη κύματος, καθώς ο βόρειος πόλος ήταν τυλιγμένος στο σκοτάδι ενός πολυετούς χειμώνα (ένα έτος στον Κρόνο διαρκεί 29 γήινα χρόνια).

Με την αλλαγή των εποχών, το Cassini είχε για πρώτη φορά την ευκαιρία να φωτογραφίσει τη δίνη στο αμυδρό ηλιακό φως, εννέα χρόνια μετά την άφιξή του στον πλανήτη το 2004.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής χρειάστηκε να ρυθμίσουν προσεκτικά την τροχιά του Cassini έτσι ώστε το σκάφος να περνά περιοδικά πάνω και κάτω από τον ισημερινό του Κρόνου.
ΔΟΛ