Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Αστέρες νετρονίου «λούζουν» με χρυσό το Σύμπαν


Αστέρες νετρονίου «λούζουν» με χρυσό το Σύμπαν
  (Φωτογραφία:  Associated Press

Τα τελευταία χρόνια στην επιστημονική κοινότητα εμφανίσθηκαν θιασώτες της άποψης ότι ο χρυσός και άλλα πολύτιμα μέταλλα όπως η πλατίνα δεν αποτελούν προϊόν γεωλογικών διεργασιών της Γης αλλά έφθασαν εδώ από το Διάστημα.

Πρόσφατες θεωρίες κάνουν λόγο για έλευση του χρυσού και της πλατίνας με μετεωρίτες ή άλλα διαστημικά σώματα (αστεροειδείς, κομήτες) που έπεσαν στον πλανήτη μας και διέσπειραν αυτά τα μέταλλα στο εσωτερικό του. Πώς όμως βρέθηκε στους αστεροειδείς και τους μετεωρίτες ο χρυσός;

Μια ιδέα που κερδίζει συνεχώς έδαφος είναι ότι η πηγή του χρυσού στο Σύμπαν είναι οι αστέρες νετρονίου και ειδικότερα οι συγκρούσεις που συμβαίνουν ανάμεσά τους. Μια νέα μελέτη έρχεται να στηρίξει αυτή τη θεωρία.

Τα άστρα νετρονίου

Τα άστρα νετρονίου ή πάλσαρ είναι σώματα υψηλής πυκνότητας, σχηματίζονται από άστρα τα οποία έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους και καταρρέουν. Ολα τα πάλσαρ εκπέμπουν δέσμες ακτινοβολίας από τους πόλους τους και καθώς περιστρέφονται γίνονται ορατά από τη Γη ως περιοδικές, σύντομες λάμψεις ραδιοκυμάτων. Ορισμένοι μάλιστα τα περιγράφουν ως «κοσμικούς ραδιοφάρους».

Οι χρυσές συγκρούσεις

Πριν από δύο χρόνια επιστήμονες του Ινστιτούτου Αστροφυσικής Max Planck στη Γερμανία πραγματοποίησαν προσομοιώσεις οι οποίες έδειξαν ότι οι συγκρούσεις αστέρων νετρονίων παράγουν χρυσό. Τώρα ερευνητές του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian προχώρησαν ένα βήμα περισσότερο όχι μόνο επιβεβαιώνοντας ότι οι συγκρούσεις των πάλσαρ παράγουν χρυσό αλλά υπολογίζοντας και την ποσότητά του.

«Εκτιμούμε ότι η σύγκρουση αστέρων νετρονίων παράγει και εκτοξεύει στο Διάστημα ποσότητα χρυσού που αντιστοιχεί στη μάζα δέκα σωμάτων σαν τη Σελήνη» αναφέρει ο Εντο Μπέργκερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που έχει υποβάλει τη μελέτη της για δημοσίευση στην επιθεώρηση Astrophysical Journal Letters.

ΒήμαScience

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

4η Παγκρήτια συνάντηση ερασιτεχνών αστρονόμων στη Σητεία‏

Ο Σ.Φ.Α.Κ. διοργανώνει την 4η Παγκρήτια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων η οποία θα γίνει και φέτος στην αγαπημένη μας Σητεία.
Από την Παρασκευή 12 μέχρι την...
Κυριακή 14 Ιουλίου δεκάδες ερασιτέχνες αστρονόμοι και λάτρεις του νυχτερινού ουρανού θα βρεθούν στην Σητεία για να μοιραστούν εμπειρίες, γνώσεις και τον πολύ σκοτεινό ουρανό της Σητείας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Γραμματικάκη, Μουσική βραδιά για τα αστέρια και τον νυχτερινό ουρανό από την Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού και τον Γιώργο Λουτσέτη, παρουσιάσεις ερασιτεχνών αστρονόμων, έκθεση αστροφωτογραφίας του Χρήστου Κοτσαύτη, νυχτερινές παρατηρήσεις του ουρανού, ηλιακή παρατήρηση κ.α.

4η ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΩΝ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
12-13-14 Ιουλίου 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
12/7: Γ΄ Δημοτικό Σχολείο Σητείας: εκδήλωση λόγου και μουσικής.
Παρουσίαση βιβλίου του Γιώργου Γραμματικάκης "Ένας αστρολάβος του ουρανού και της Ζωής". Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν μέλη του Θεάτρου της Σητείας.
Μουσική βραδιά για τα αστέρια και τον νυχτερινό ουρανό με τη Φιόρη -Αναστασία Μεταλληνού και τον πιανίστα Γιώργο Λουτσέτη.
Παρατήρηση με τηλεσκόπια στον προαύλιο χώρο(ανοικτή στο κοινό), ώρα: 21.00, είσοδος ελεύθερη.

13/7: Τεχνοχώρος Δήμου Σητείας, ομιλίες από τη Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού: «Από τη Μουσική των Σφαιρών στη Σύγχρονη Αστρονομία», τον Σωτηρόπουλο Χρήστο: «Eξωπλανήτες», Κοτσάφτη Χρήστο: "Αστροφωτογραφίες".
Ώρα: 10.30 π.μ., είσοδος ελεύθερη.

14/7: Ηλιακή παρατήρηση στην κεντρική πλατεία Ώρα: 11πμ

Από 13/7 έως 16/7 τον Τεχνοχώρο του Δήμου Σητείας θα λειτουργήσει έκθεση αστροφωτογραφίας του Κοτσάφτη Χρήστου και προβολές βίντεο αστρονομικού περιεχομένου. Είσοδος ελεύθερη.

Μέγας χορηγός: Πλανητάριο Θεσσαλονίκης "Νόησις"
Συνδιοργανωτές: ΣΦΑΚ, Δήμος Σητείας

 

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Εξερράγη ρωσικός πύραυλος



Με κομμένη την ανάσα οι τεχνικοί του κοσμοδρομίου παρακολουθούσαν τη μοιραία τροχιά του πυραύλου Proton-M που έφερε τρεις δορυφόρους και εξερράγη μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του.



Μη επανδρωμένος ρωσικός πύραυλος Proton-M που μετέφερε τρεις δορυφόρους - που περιείχαν 622 τόνους τοξικά - για το σύστημα πλοήγησης Glonass εξερράγη αμέσως μετά την εκτόξευσή του από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, ανακοίνωσε η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Roskosmos). «Ατύχημα σημειώθηκε κατά την εκτόξευση του πυραύλου Proton-M από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στις 2 Ιουλίου. Ο πύραυλος συνετρίβη στον χώρο του κοσμοδρομίου και εξερράγη», όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.


Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς στο κοσμοδρόμιο. Το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24 μετέδωσε πλάνα του πυραύλου να εκτρέπεται από την τροχιά του λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του, να τυλίγεται στις φλόγες και να συντρίβεται μέσα σε μία μπάλα φωτιάς κοντά στη βάση εκτόξευσης.

Το αρμόδιο για την εκτόξευση προσωπικό του κοσμοδρομίου βρισκόταν στις υπόγειες εγκαταστάσεις ελέγχου της επιχείρησης και δεν υπάρχουν θύματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη πηγή. «Δεν υπάρχουν θύματα ή ζημίες», αλλά το ατύχημα προκάλεσε «διαρροή καυσίμου» του πυραύλου, ανακοίνωσε η Διαστημική Υπηρεσία του Καζακστάν (Kazkosmos).


Τμήμα του προσωπικού του κοσμοδρομίου του Μπαϊκονούρ απομακρύνθηκε εξαιτίας της διαρροής αυτής, δήλωσε πηγή του κοσμοδρομίου, σύμφωνα με το Interfax, προσθέτοντας ότι «τοξικό σύννεφο» έχει σχηματιστεί επάνω από τον τόπο της καταστροφής. Οι αρχές αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων εξετάζουν το ενδεχόμενο εκκένωσης των κοντινών στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ κοινοτήτων, λόγω των κινδύνων για τη δημόσια υγεία από τα φλεγόμενα τοξικά καύσιμα του πυραύλου.



Η οικονομική ζημία για το σύστημα πλοήγησης Glonass από την καταστροφή των τριών δορυφόρων υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24. Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι η αιτία της καταστροφής είναι πιθανόν να εντοπίζεται σε πρόβλημα του κινητήρα ή του συστήματος πλοήγησης. Η Ρωσία έχει αυξήσει τις δαπάνες του διαστημικού της προγράμματος, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει σειρά αποτυχιών στην εκτόξευση δορυφόρων ή διαστημικών οχημάτων προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.video platformvideo managementvideo solutionsvideo player



Τον Δεκέμβριο 2010, τρεις δορυφόροι Glonass που μεταφέρονταν από πύραυλο Proton έπεσαν στον Ειρηνικό Ωκεανό, αφού απέτυχε η επιχείρηση της τοποθέτησής τους σε τροχιά. Το σύστημα Glonass αναπτύχθηκε από τη Ρωσία για να ανταγωνισθεί το υπάρχον αμερικανικό σύστημα πλοήγησης GPS και το μελλοντικό ευρωπαϊκό σύστημα Galileo.
zougla.gr