Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ινδία: Αναβλήθηκε εκτόξευση της διαστημικής αποστολής στον Άρη

Ινδία: Αναβλήθηκε εκτόξευση της διαστημικής αποστολής στον Άρη


Ο Ινδικός Οργανισμός Έρευνας του Διαστήματος (ISRO) ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη για τις 28 Οκτωβρίου εκτόξευση της πρώτης της διαστημικής αποστολής στον Άρη αναβάλλεται για μια εβδομάδα.

Αιτία της αναβολής είναι οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον Ειρηνικό Ωκεανό και δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση της εκτόξευσης της μη επανδρωμένης αποστολής.

Στόχος της ινδικής αποστολής του σκάφους Mangalyaan είναι η δοκιμή της διαστημικής τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η χώρα.

Παράλληλα, η Ινδία επιδιώκει να συλλέξει επιστημονικές πληροφορίες για την ατμόσφαιρα και την επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη». Βάση προγράμματος, το Mangalyaan θα περάσει 25 ημέρες σε τροχιά γύρω από τη Γη προτού φτάσει στον ΄Αρη.

Υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε θέση, γύρω από τον «κόκκινο πλανήτη», το Σεπτέμβριο του 2014. Σε περίπτωση που τελικώς πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εκτόξευση του Mangalyaan, o ISRO θα γίνει ο τέταρτος οργανισμός διαστήματος που θα καταφέρει να στείλει ένα σκάφος στον ΄Αρη μετά την ESA, τη NASA και τη ρωσική διαστημική υπηρεσία.


Εικονική πτήση στην άγρια ομορφιά του Άρη

                                                 Εικόνα, βίντεο: ESA
Χρησιμοποιώντας τοπογραφικά δεδομένα που έχει καταγράψει στον Αρη η αποστολή Mars Express ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό βίντεο στο οποίο ο θεατής κάνει μια εικονική βόλτα στον Κόκκινο Πλανήτη. Η άγρια ομορφιά του Αρη αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια μας.

Το Mars Express είναι ένα σκάφος εξοπλισμένο με σειρά οργάνων χάρη στα οποία μπορεί να χαρτογραφεί την επιφάνεια του Αρη αλλά και να πραγματοποιεί έρευνες στο υπέδαφoς. Μπορεί ακόμη να κάνει ατμοσφαιρικές και άλλες αναλύσεις για τον εντοπισμό ζωής. Βρίσκεται στον Αρη δέκα χρόνια έχοντας εξερευνήσει και χαρτογραφήσει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας και των πόλων του πλανήτη προσφέροντας σημαντικά στοιχεία. Με τη βοήθειά του οι ειδικοί έχουν φτιάξει τρισδιάστατες εικόνες του Κόκκινου Πλανήτη.

Η πιο σημαντική ανακάλυψή του θεωρείται ο εντοπισμός αποξηραμένου αργίλου (πηλού) η ύπαρξη του οποίου εξηγείται μόνο με την παρουσία νερού. Από τις πιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις του ήταν ο εντοπισμός ενός τεράστιου σε έκταση ξερού σήμερα ποταμού τον οποίο οι ειδικοί χαρακτήρισαν ως τον «Νείλο του Αρη».

Με τη βοήθεια του Mars Express έχουμε επίσης στη διάθεσή μας εικόνες και βίντεο από περιοχές όπου υπήρχαν κάποτε παγετώνες στον Κόκκινο Πλανήτη. Χάρη στο διαστημικό σκάφος έχουμε επίσης εικόνες και βίντεο από το μεγαλύτερο φαράγγι του Αρη που, με μήκος 4.000 χλμ και βάθος 8 χλμ, είναι πιθανότατα και το μεγαλύτερο φαράγγι του ηλιακού μας συστήματος.

Βήμα Science

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Ταξίδι με αερόστατο στο ...διάστημα για όποιον διαθέτει 55.000 ευρώ!

 
Ταξίδι με αερόστατο στο ...διάστημα για όποιον διαθέτει 55.000 ευρώ!
ΦΩΤΟ από travelettes.net
 
Αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη δημιουργία μια πολυτελούς «κάψουλας» δεμένης σε ένα αερόστατο, που θα επιτρέπει σε ανθρώπους να ταξιδεύουν σε ύψος μεγαλύτερο των 30 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η αίσθηση που θα αποκομίζουν όσοι διαθέτουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 55.000 ευρώ (καθώς τόσο θα κοστίζει το ταξίδι) θα είναι αντίστοιχη με εκείνη που αποκόμισε ο Φέλιξ Μπαουμγκάρντεν, ο μόνος άνθρωπος που πήδηξε στη Γη από τη... στρατόσφαιρα.

Μάλιστα η με έδρα την Αριζόνα των ΗΠΑ, εταιρεία υπόσχεται ότι το ταξίδι στα... όρια του διαστήματος - το οποίο στην πραγματικότητα αρχίζει στα περίπου 100 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης - θα έχει διάρκεια περίπου 2,5 ωρών. Ελπίζει δε ότι θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τα πρώτα δοκιμαστικά ταξίδια φέτος.

Η εκτόξευση θα γίνεται από την Αριζόνα, και οι πρώτες πτήσεις για το κοινό αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2016. «Υπάρχουν αντίστοιχα μπαλόνια που έχουν πετάξει τόσο ψηλά αρκετές φορές τις τελευταίες δεκαετίες» δήλωσε η Τζέιν Πόιντερ, πρόεδρος της World View Enterprises.

«Από τεχνικής πλευράς, το εγχείρημα δείχνει απόλυτα λογικό» συμπλήρωσε η ίδια.Η θέα της Γης και το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες θα μπορούν να αντιληφθούν το γεγονός ότι ο πλανήτης είναι στρογγυλός αποτελεί για την Πόιντερ το δυνατό «χαρτί» του όλου εγχειρήματος από επιχειρηματικής σκοπιάς.«Υποσχόμαστε ότι δεν θα αξοίξουμε την πόρτα (της κάψουλας) για να σας πετάξουμε έξω» κατέληξε αστειευόμενη .
newsit.gr

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Το πραγματικό σχήμα του «ψυχρότερου αντικειμένου στο Σύμπαν»


Το πραγματικό σχήμα του «ψυχρότερου αντικειμένου στο Σύμπαν»
Οι νέες παρατηρήσεις εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα, ενώ οι παρατηρήσεις του Hubble στο ορατό φως εμφανίζονται μπλε (Πηγή: B.Saxton; NRAO/AUI/NSF; NASA/Hubble; R.Sahai 
Κανένα γνωστό αντικείμενο στο Σύμπαν δεν είναι ψυχρότερο από το Νεφέλωμα Μπούμερανγκ, ένα σύννεφο αερίου και σκόνης που περιβάλλει ένα ετοιμοθάνατο άστρο σε απόσταση 5.000 ετών φωτός, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κενταύρου. Το ισχυρότερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου αποκαλύπτει τώρα το πραγματικό σχήμα αυτού του παγωμένου αξιοπερίεργου, πριν αρχίσει τελικά να θερμαίνεται.

Προηγούμενες παρατηρήσεις είχαν αποκαλύψει ότι το νεφέλωμα έχει θερμοκρασία μόλις έναν βαθμό Κελσίου πάνω από το απόλυτο μηδέν, το οποίο έχει υπολογιστεί στους -273,15 βαθμοί Κελσίου, ή 0 βαθμούς Κέλβιν.

Το Μπούμεραγκ είναι μάλιστα ψυχρότερο και από το διαγαλαξιακό κενό, στο οποίο διακρίνεται ακόμα και σήμερα το απόφωτο της Μεγάλης Έκρηξης, γνωστό και ως κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου. Το υπόβαθρο αυτό έχει μια πολύ ομοιόμορφη θερμοκρασία 2,8 βαθμών Κέλβιν, ή -270,35 βαθμούς Κελσίου.

Όπως όλα τα πλανητικά νεφελώματα, το Μπούμεραγκ σχηματίζεται από υλικά που εκτινάσσει ένα άστρο σαν τον Ήλιο καθώς ετοιμάζεται να πεθάνει και να μετατραπεί τελικά σε λευκό νάνο. Πίδακες υλικού που αναβλύζουν από τους πόλους του άστρου σχηματίζουν συχνά δύο αντιδιαμετρικές φούσκες, δίνοντας στο νεφέλωμα τη σιλουέτα μιας κλεψύδρας.

Η εκτίναξη του αστρικού υλικού με μεγάλες ταχύτητες είναι ο παράγοντας που καταψύχει το νέφος. Το υλικό είναι θερμό όταν εκτινάσσεται, στη συνέχεια όμως διογκώνεται απότομα και η θερμοκρασία του πέφτει. Όπως εξηγούν οι ερευνητές της νέας μελέτης, το φαινόμενο είναι παρόμοιο με τον τρόπο που τα ψυγεία ρίχνουν τη θερμοκρασία χρησιμοποιώντας αέρια που διογκώνονται απότομα.

Μέχρι σήμερα, τα καλύτερα πορτρέτα του Μπούμερανγκ προέρχονταν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο βλέπει στο ορατό φως. «Όταν οι αστρονόμοι εξέτασαν αυτό το αντικείμενο το 2003 με το Hubble, είδαν το κλασικό σχήμα κλεψύδρας» αναφέρει ο Ραγκβέντρα Σάχαι του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA, πρώτος συγγραφέας της νέας δημοσίευσης.

Η ολοκαίνουργια συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων ALMA στη Χιλή συμπληρώνει την εικόνα, προσφέροντας παρατηρήσεις σε ακτινοβολία μήκους κύματος μερικών χιλιοστών, η οποία αντιστοιχεί σε πιο ψυχρά υλικά από αυτά που βλέπει το Hubble.

Οι νέες παρατηρήσεις δείχνουν ότι το ετοιμοθάνατο άστρο περιβάλλεται από ένα πυκνό πέπλο σκόνης με σωματίδια διαμέτρου μερικών χιλιοστών. Το πέπλο αυτό εμποδίζει ένα μέρος του ορατού φωτός και κάνει έτσι τη «μέση» της κλεψύδρας να φαίνεται πιο στενή.

Στην εικόνα του ALMA, το ψυχρό αέριο και η σκόνη που περιβάλλει το νεφέλωμα εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα. Στο πάνω μέρος του σχηματισμού διακρίνεται μια τρύπα, η οποία αντιστοιχεί στο σημείο όπου ο πίδακας που εκτινάσσεται από τον ένα πόλο του άστρου συναντά το εξωτερικό στρώμα αερίου.

Οι νέες παρατηρήσεις, επίσης, προσφέρουν ενδείξεις ότι το Μπούμερανγκ θα χάσει κάποια στιγμή το ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας. Τα εξωτερικά του στρώματα φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να θερμαίνονται, αν και παραμένουν πιο κρύα από την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου.

Η θέρμανση, εκτιμούν οι ερευνητές, πιθανώς οφείλεται στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο -ένα φαινόμενο που πρότεινε πρώτος ο Άινσταϊν και αφορά την εκπομπή ηλεκτρονίων από στερεά υλικά όταν απορροφούν φωτόνια.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Astrophysical Journal.

Επιμέλεια: Β. Πρατικάκης ΔΟΛ

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ξεπέρασαν τους χίλιους οι γνωστοί εξωπλανήτες


Ξεπέρασαν τους χίλιους οι γνωστοί εξωπλανήτες
Ο αριθμός των εξακριβωμένων εξωηλιακών πλανητών ξεπέρασε τους 1.000 (Kαλλιτεχνική απεικόνιση: NASA

Ο αριθμός των εξωπλανητών που έχουν ανακαλυφθεί σε μακρινά άστρα ξεπέρασε τους 1.000, σύμφωνα με ανακοίνωση των επιστημόνων που ασχολούνται με την καταγραφή τους. Οσοι ανυπομονούν για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής δεν πρέπει ωστόσο να βιαστούν να χαρούν. Από αυτούς μόνο περί τους δέκα φαίνονται  θεωρητικώς «εν δυνάμει υποψήφιοι» να φιλοξενήσουν τη ζωή αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει απτή ένδειξη που να στηρίζει κάτι τέτοιο.
Πρόοδος δυο δεκαετιών
Οι πρώτοι πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος εντοπίσθηκαν το 1992 να περιφέρονται γύρω από ένα άστρο νετρονίων 1.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Το επόμενο σημαντικό βήμα σημειώθηκε τρία χρόνια αργότερα, το 1995, όταν ανακαλύφθηκε ο πρώτος εξωπλανήτης ο οποίος περιφερόταν γύρω από ένα άστρο σαν τον Ηλιο. Σήμερα, δυο δεκαετίες αργότερα, οι ανακαλύψεις μας έχουν εμπλουτιστεί σε εντυπωσιακό βαθμό τόσο από την άποψη των γνώσεων (έχουμε π.χ. εντοπίσει πλανήτες που περιφέρονται γύρω από δυο, τρεις ή και τέσσερις ήλιους) όσο και σε αριθμό, κυρίως χάρη στο τηλεσκόπιο Kepler, τον «κυνηγό εξωπλανητών» της NASA που τέθηκε εκτός «κυνηγιού» εξαιτίας μιας βλάβης πριν από μερικούς μήνες.
Ο κατάλογος των δέκα «εν δυνάμει κατοικήσιμων» εξωπλανητών του Planetary Habitability Laboratory του Πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο στο Αρεσίμπτο. Στην εικόνα περιλαμβάνονται η Γη, ο Αρης, ο Δίας και ο Ποσειδώνας για να δοθεί μια αίσθηση της τάξης των μεγεθών
Τα δεδομένα του Kepler περιλαμβάνουν ακόμη 3.500 και πλέον «γεγονότα» που μπορούν να σημαίνουν την παρουσία πλανητών γύρω από μακρινά άστρα και τα οποία ακόμη δεν έχουν εξεταστεί από τους επιστήμονες – κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι εξωπλανήτες που γνωρίζουμε οπωσδήποτε θα πολλαπλασιαστούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Ο αριθμός των αναγνωρισμένων πλανητών μπορεί άλλωστε να αλλάζει από μέρα σε μέρα, καθώς τα αποτελέσματα των ερευνητικών ομάδων περνούν συνεχώς από έλεγχο και είτε επιβεβαιώνονται είτε – όπως έχει συμβεί στο παρελθόν – απορρίπτονται.
Δύσκολη καταγραφή
Κατάλογοι και βάσεις δεδομένων με τους αναγνωρισμένους εξωηλιακούς πλανήτες συμπληρώνονται από αρκετούς φορείς και πανεπιστήμια και ένας από τους σημαντικότερους θεωρείται η Extrasolar Planets Encyclopaedia. Η «εγκυκλοπαίδεια» των εξωπλανητών ενημερώνεται από το 1995 από τον Ζαν Σναϊντέρ του Αστεροσκοπείου του Παρισιού και τα «λήμματά» της μόλις έφθασαν αισίως τα 1.010.
Το «σύστημά» της λειτουργεί ως εξής: οι ανακαλύψεις αναρτώνται και στη συνέχεια περνούν από έλεγχο και σχολιάζονται από άλλους επιστήμονες προκειμένου να εξακριβωθεί αν μπορούν να «σταθούν». «Η Extrasolar Planets Encyclopaedia είναι πιο δυναμική» σχολίασε στο BBC ο Έιμπελ Μέντες του Πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο, το οποίο επίσης διατηρεί μια βάση δεδομένων για τους εξωπλανήτες. «Γι’ αυτό και οι άλλοι κατάλογοι υστερούν σε σχέση με αυτήν. Ο έλεγχος που γίνεται στη συγκεκριμένη βάση είναι αξιόπιστος γιατί είναι ακριβώς ο ίδιος έλεγχος που κάνουν και οι επιθεωρήσεις».
Στην αντίστοιχη «καταμέτρηση» της NASA υπολογίζονται μόνο οι πλανήτες των οποίων η ανακάλυψη έχει δημοσιευθεί σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση – ο αριθμός των εξωπλανητών που αναγράφεται αυτή τη στιγμή στην Planet Quest, την ειδική ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Αεριώθησης, είναι 919.
Βήμα Science

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ενδιάμεσος σταθμός H περαστική Ήρα στέλνει μια καρτ-ποστάλ της Γης


Η αποστολή Juno (Ήρα) της NASA πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα μια μανούβρα γύρω από τη Γη προκειμένου να επιταχύνει το ταξίδι της προς τον Δία. Για άγνωστο λόγο τέθηκε σε «κατάσταση αναμονής» την πιο κρίσιμη ώρα του εγχειρήματος, πρόλαβε όμως να απαθανατίσει τον πλανήτη καθώς περνούσε πάνω από τη Νότιο Αμερική.

Ο δικτυακός τόπος της αποστολής βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω του διαβόητου «λουκέτου» στο αμερικανικό Δημόσιο. Ωστόσο οι υπεύθυνοι της αποστολής δήλωσαν το Σάββατο στο Universe Today ότι το σκάφος του 1,1 δισ. δολαρίων ξεπέρασε τη διάλειψη και λειτουργεί πλέον κανονικά.

«Η κατάσταση αναμονής δεν επηρέασε την τροχιά του σκάφους στο ελάχιστο» διαβεβαίωσε ο Σκοτ Μπόλτον του Southwest Research Institute, υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας του Juno.

Η αποστολή παίρνει το όνομά της από το ρωμαϊκό αντίστοιχο της θεάς Ήρας -σύμφωνα με το ρωμαϊκό μύθο, ο Δίας τυλίχτηκε σε ένα πέπλο από σύννεφα για να κρύψει τις παρασπονδίες του, η σύζυγός του όμως μπόρεσε να δει την αλήθεια μέσα από τα σύννεφα.


ΝASA/JPL

Το σκάφος αναχώρησε τον Αύγουστο του 2011 σε ένα ταξίδι πέντε ετών και 2,8 δισ. χιλιομέτρων προς τον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος. Ο πύραυλος με τον οποίο αναχώρησε δεν μπορούσε να προσφέρει όλη την απαιτούμενη ώθηση, γι΄αυτό και το σκάφος πέρασε την Τετάρτη από τη Γη για έναν «ελιγμό βαρυτικής υποβοήθησης».

Ουσιαστικά το Juno ακολούθησε μια ελλειπτική διαδρομή πίσω από τη Γη προκειμένου να επιταχυνθεί από το βαρυτικό της πεδίο και να εκτοξευτεί από την άλλη πλευρά του πλανήτη με αυξημένη ταχύτητα. Το σκάφος πέρασε την Πέμπτη σε απόσταση μόλις 561 χιλιομέτρων και αύξησε την ταχύτητά του κατά 26.280 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι διαχειριστές της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια σκόπευαν να αξιοποιήσουν το κοντινό πέρασμα για να ελέγξουν τα εννέα όργανα του σκάφους και να συντονίσουν την ομάδα τους.

Όπως ανακοίνωσε το Southwest Research Institute, «τα περισσότερα δεδομένα και οι περισσότερες εικόνες μεταδόθηκαν πριν το σκάφος τεθεί σε κατάσταση αναμονής» και αναλύονται τώρα από τις αρμόδιες ομάδες.

Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει διαθέσιμο ένα βίντεο από την κάμερα του σκάφους που εικονίζει το σύστημα Γης-Σελήνης.

To Juno προγραμματίζεται να φτάσει στο σύστημα του Δία τον Ιούλιο του 2016, οπότε θα τεθεί σε πολική τροχιά για να μελετήσει τη σύσταση του πλανήτη και το βαρυτικό και μαγνητικό πεδίο του.

Θα προσπαθήσει επίσης να εξακριβώσει αν ο γιγάντιος πλανήτης αέριος πλανήτης κρύβει τελικά έναν στερεό πυρήνα.
ΙΝ.GR