Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Διαστημικό μάτι με ελληνική υπογραφή θα εντοπίζει ναυάγια






Οι ερευνητές  Η Βασιλική Αυγικού και ο Δημήτρης Ιωαννίδης είναι δύο από τους επιστήμονες της Planetek Hellas που συμμετέχουν στην έρευνα. Μαζί με τους υπόλοιπους θα αξιολογήσουν εκατοντάδες δορυφόρους

Την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών παρακολούθησης της Γης από το Διάστημα με σκοπό τον εντοπισμό ναυαγίων και βυθισμένων αρχαίων οικισμών αναπτύσσουν Ελληνες επιστήμονες που τέθηκαν επικεφαλής διεθνούς κοινοπραξίας, η οποία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για αυτόν τον σκοπό.

Οι Ελληνες επιστήμονες της εταιρείας Planetek Hellas έχουν 30 μήνες στη διάθεσή τους για να ελέγξουν εκατοντάδες δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και να αξιολογήσουν ποιοι από αυτούς έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν με μεγαλύτερη ακρίβεια ό,τι υπάρχει στον βυθό της θάλασσας και σε βάθος που φτάνει τα 50 μέτρα.

Απώτερος στόχος είναι να υπάρχει διαθέσιμη, μετά από τρία χρόνια, η τεχνολογία εκείνη που θα επιτρέπει σε ερευνητικούς και άλλους οργανισμούς να εντοπίζουν και να εξετάζουν ναυάγια και βυθισμένους αρχαίους οικισμούς, αντικαθιστώντας όσο γίνεται περισσότερο την ανθρώπινη παρουσία.
Τεχνογνωσία
Ο συνιδρυτής και διευθυντής της Planetek Στέλιος Μπολλάνος επισημαίνει ότι η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει την τεχνογνωσία που σχετίζεται με τη χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας σε βάθος έως 25 μέτρων και ετοιμάζεται να πάει ένα βήμα παραπέρα.
«Μιλάμε για πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα ακτών, τα οποία είναι πιθανό να κρύβουν μεγάλες εκπλήξεις. Αυτό που έχουμε να κάνουμε τους επόμενους μήνες είναι να διαπιστώσουμε ποιοι είναι οι δορυφόροι που δίνουν τα πιο κατάλληλα δεδομένα» λέει και συμπληρώνει: «Θέλουμε να δούμε αν η καλύτερη μέθοδος είναι η χρήση οπτικών δορυφόρων, που δίνουν εικόνα, δορυφόρων-ραντάρ, που δίνουν σήμα, ή ενός συνδυασμού τους».
Οι μετρήσεις και οι έλεγχοι θα γίνουν, αναλύοντας δεδομένα από δύο ναυάγια τα οποία έχουν ήδη εντοπιστεί εδώ και χρόνια. Το ένα στη Σικελία, ενώ το άλλο βρίσκεται στη θάλασσα του Νομού Μαγνησίας.
«Είναι δύο εξαιρετικά παραδείγματα τα οποία μπορούν να ερευνηθούν. Εχουμε ήδη πάρει την έγκριση από τους τοπικούς φορείς τόσο στη Σικελία όσο και στη Μαγνησία για να κάνουμε τις απαραίτητες μετρήσεις.
Από την αξιολόγηση αυτών των δύο ναυαγίων θα δούμε κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη η δορυφορική παρακολούθηση στη Μεσόγειο, κάτι που είναι απαραίτητο για την επιτυχία του εγχειρήματος» τονίζει ο κ. Μπολλάνος.
H Planetek συμμετέχει στην κοινοπραξία με άλλους ερευνητικούς φορείς που προέρχονται από την Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Αγγλία και τη Δανία.
Η πρότασή της ήταν μία από τις έξι που έλαβαν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σύνολο 67 υποψηφιοτήτων και αφορά τα κονδύλια για την ερευνητική ενότητα του Διαστήματος.
Στέλιος Βογιατζάκης

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Στ. Μπολλάνος
Από την κρίση στην τεχνολογία
Η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που λόγω των δυνατοτήτων του αλλά και λόγω άλλων συγκυριών έχει μπει εδώ και μερικά χρόνια δυναμικά στον κλάδο της ανάπτυξης τεχνολογιών αιχμής που έχουν σχέση με το Διάστημα.
Ο κ. Μπολλάνος εξηγεί ότι η μεγάλη ανάπτυξη άρχισε λίγο πριν από την έκρηξη της οικονομικής κρίσης. «Από το 2005 η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Αυτό σημαίνει ότι έχει την υποχρέωση να συμμετέχει στη χρηματοδότησή του.
Από την πλευρά του ο ESA είναι υποχρεωμένος να επιστρέφει το 95% της χρηματοδότησης αυτής, για να γίνουν έργα και να εκπονηθούν ερευνητικά προγράμματα στη χώρα που είχε πληρώσει αρχικά».
Η χώρα μας, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, έχει ένα εξαιρετικά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο έχει αντιληφθεί ότι στο... Διάστημα υπάρχουν περιθώρια για μια πολύ αξιόλογη καριέρα.
«Επενδύουμε στο πολυτάλαντο ερευνητικό δυναμικό της χώρας και στηριζόμαστε σε αυτό προκειμένου να διεξάγουμε έρευνα που έρχεται να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς. Παράλληλα, εμμένουμε στο τρίπτυχο εξωστρέφεια, καινοτομία και συνεργασία, ως το πλέον αποτελεσματικό "αντιβιοτικό" ενάντια στην κρίση που συνεχίζει να μαστίζει τη χώρα» καταλήγει ο κ. Μπολλάνος.
e-go.gr

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ευρωπαϊκή αποστολή θα αναζητήσει ζωή σε μακρινούς πλανήτες


Ευρωπαϊκή αποστολή θα αναζητήσει ζωή σε μακρινούς πλανήτες
Τα τελευταία χρόνια έχει ανακαλυφθεί ένας ολόκληρος ζωολογικός κήπος από εξωπλανήτες. To Plato θα εντοπίσει τους πιο φιλόξενους (Πηγή: ESA - C. Carreau)

Από τους 1.000 και πλέον πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα εκτός του Ηλιακού Συστήματος, οι περισσότεροι είναι τεχνικά αδύνατο να μελετηθούν ως προς τη σύσταση της επιφάνειας και της ατμόσφαιράς τους. Αυτό θα αλλάξει την επόμενη δεκαετία χάρη στο Plato, ένα ευρωπαϊκό διαστημικό παρατηρητήριο που θα σκανάρει ένα εκατομμύριο άστρα.

Η αποστολή Plato εγκρίθηκε την Τετάρτη από την Επιτροπή Επιστημονικής Πολιτικής της ESA, της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας, και εκτιμάται ότι θα κοστίσει 600 με 800 εκατομμύρια ευρώ. Η εκτόξευση προγραμματίζεται για το 2024.

Ο «Πλάτων» (PLaTO, Πλανητικές Διαβάσεις και Αστρικές Ταλαντώσεις) θα σχεδιαστεί ειδικά για τον εντοπισμό πλανητών εντός της λεγόμενης «κατοικήσιμης ζώνης» -πλανήτες που βρίσκονται στην κατάλληλη απόσταση από το μητρικό τους άστρο ώστε να μην είναι υπερβολικά θερμοί ή ψυχροί και να επιτρέπουν την παρουσία υγρού νερού.

Επιπλέον, το Plato θα μπορεί να εντοπίσει πλανήτες στο μέγεθος της Γης, οι οποίοι είναι γενικά υπερβολικά μικροί για να γίνουν αντιληπτοί με τις σημερινές τεχνολογίες.

Σε συνδυασμό με μετρήσεις από επίγεια τηλεσκόπια, οι παρατηρήσεις του Platon θα επέτρεπαν για πρώτη φορά την ανάλυση της ατμόσφαιρας σε εξωπλανήτες, ίσως και την ανίχνευση ουσιών που συνδέονται με τη ζωή.

«Σχεδόν όλοι οι μικροί εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα βρίσκονται πέρα από τις δυνατότητες της τεχνολογίας μας όσον αφορά το χαρακτηρισμό τους. To Plato αλλάζει το παιχνίδι, καθώς θα επιτρέψει την ανίχνευση και την επιβεβαίωση πλανητών σαν τη Γη, καθώς και την εξέταση της ατμόσφαιράς τους για ίχνη ζωής» εξήγησε στο BBC ο Δρ Ντον Πολάτσο, επικεφαλής της Επιστημονικής Κοινοπραξίας του Plato.

Το Plato θα περιλαμβάνει 34 επιμέρους τηλεσκόπια, τα οποία θα εστιάζουν φως στον μεγαλύτερο αισθητήρα ψηφιακής φωτογραφίας που έχει εκτοξευτεί ποτέ στο Διάστημα, αποτελούμενο από 135 επιμέρους αισθητήρες CCD.

Θα ανιχνεύει πλανήτες έμμεσα, καταγράφοντας την ανεπαίσθητη μείωση της φωτεινότητας που προκαλούν στα μητρικά τους άστρα καθώς περνούν από μπροστά τους και κρύβουν ένα μικρό μέρος της ακτινοβολίας.

Παράλληλα θα μελετήσει τη λεγόμενη σεισμική δραστηριότητα των μητρικών άστρων, ταλαντώσεις που διαδίδονται στο εσωτερικό τους και σχετίζονται με τη μάζα, τη διάμετρο και την ηλικία του άστρου.

Συγκριτικά με το Kepler, ένα τηλεσκόπιο αναζήτησης πλανητών που είχε εκτοξεύσει η NASA, το Κepler θα έχει πολύ μεγαλύτερο οπτικό πεδίο και θα εξετάσει έως και ένα εκατομμύριο άστρα στον μισό περίπου ουρανό.

Η ΕSA θα πρέπει τώρα να καταλήξει στις λεπτομέρειες της αποστολής και να αναθέσει την κατασκευή του παρατηρητηρίου στην ευρωπαϊκή αεροδιαστημική βιομηχανία.

Η τελική, νομική έγκριση της αποστολής αναμένεται σε περίπου δύο χρόνια.

Επιμέλεια: B. Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Ανενεργός σοβιετικός δορυφόρος «κάηκε στην ατμόσφαιρα»

 
Βίντεο που κυκλοφόρησε στη Σαουδική Αραβία φέρεται να δείχνει τον φλεγόμενο δορυφόρο 
 
Έχοντας ολοκληρώσει την αποστολή του, ο ανενεργός στρατιωτικός δορυφόρος Kosmos-1220 καταστράφηκε φλεγόμενος στην ατμόσφαιρα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα όμως με αστρονόμους στη Σαουδική Αραβία, όπου βιντεοσκοπήθηκε η μετεωρική κάθοδος του σοβιετικού δορυφόρου, μεγάλη μάζα συντριμμιών συνετρίβη στη θάλασσα.

Η ρωσική Διοίκηση Διαστήματος παρακολουθούσε τις τελευταίες εβδομάδες τον Kosmos-1220, δεν μπορούσε όμως να προβλέψει με ακρίβεια σε πια περιοχή θα καταστρεφόταν.

Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ντμίτρι Ζένιν δήλωσε ότι ο δορυφόρος καταστράφηκε φλεγόμενος στις 17.58 ώρα Μόσχας (15.58 ώρα Ελλάδας) την Κυριακή.

Στη Σαουδική Αραβία, όπου κυκλοφόρησε ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τον φλεγόμενο δορυφόρο, αστρονόμοι ανέφεραν στην εφημερίδα Sabq ότι ο Kosmos-1220 «έπεσε και συνετρίβη γύρω στις 04.40 [03.40 ώρα Ελλάδας] την Κυριακή.

Οι δηλώσεις των αστρονόμων ταιριάζουν εξάλλου με την προηγούμενη εκτίμηση της NASA για είσοδο του δορυφόρου στην ατμόσφαιρα γύρω στις 03.49 ώρα Ελλάδας.

Παραμένει άγνωστο πού οφείλεται η απόκλιση ανάμεσα στις ρωσικές εκτιμήσεις και τις εκτιμήσεις της ΝASA και των αστρονόμων στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τη NASA, ο Kosmos-1220 εκτοξεύτηκε το 1980 και ήταν μάλλον μεγάλος, με μάζα 4.150 κιλά.

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Ο Γανυμήδης αποκαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο


Ο Γανυμήδης αποκαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο
Ο γεωολογικός χάρτης του Γανυμήδη θα βοηθήσει στην καλύτερη μελέτη του πριν φτάσει εκεί κάποια ερευνητική αποστολή (Πηγή: USGS/Wheaton/NASA-JPL-Caltech

Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποιώντας εικόνες και δεδομένα των αποστολών Voyager και Galileo δημιούργησαν τον πρώτο γεωλογικό χάρτη του Γανυμήδη, του δορυφόρου του Δία που είναι και ο μεγαλύτερος δορυφόρος στο ηλιακό μας σύστημα.


Ο Γανυμήδης ανακαλύφτηκε από τον Γαλιλαίο μαζί με άλλους δύο δορυφόρους του Δία το 1610. Ο δορυφόρος παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού πιστεύεται ότι κάτω από την παγωμένη του επιφάνεια, σε βάθος 200 χλμ, υπάρχει ένας ωκεανός με αλμυρό νερό. Ο νέος χάρτης παρουσιάζει με λεπτομέρεια τη «διττή», όπως την χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, μορφολογία του Γανυμήδη. Η επιφάνεια του δορυφόρου αποτελείται από δύο κύριες ζώνες. Η μια ζώνη είναι πολύ παλιά και σε αυτήν υπάρχουν πολλοί κρατήρες και αρκετές σκοτεινές περιοχές.
Το έδαφος της άλλης ζώνης είναι αρκετά νεότερο με φωτεινές περιοχές. Βασικό χαρακτηριστικό της δεύτερης ζώνης είναι ένα εκτεταμένο τόξο ρηγμάτων και ραβδώσεων που έχουν τεκτονική προέλευση χωρίς να έχουν οι επιστήμονες στη διάθεσή τους περισσότερες πληροφορίες για αυτό το γεωλογικό σύστημα.
«Χαρτογραφώντας όλη την επιφάνεια του Γανυμήδη μπορούμε να απαντήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επιστημονικές ερωτήσεις σχετικά με τον σχηματισμό αλλά και την εξέλιξή του» αναφέρει ο Γουές Πάτερσον, του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς που ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης.
Ο Γανυμήδης
Ο Γανυμήδης έχει μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από εκείνο του Ερμή και είναι το μοναδικό από τα δεκάδες φεγγάρια στο ηλιακό μας σύστημα που διαθέτει μαγνητικό πεδίο. Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι ο Γανυμήδης διαθέτει πυρήνα παρόμοιο με αυτόν της Γης (με κύριο συστατικό τον ρευστό σίδηρο) ο οποίος και παράγει το μαγνητικό πεδίο. Μάλιστα το μαγνητικό πεδίο του δορυφόρου είναι τόσο ισχυρό που επιτρέπει τη δημιουργία σέλαος.
Ο Γανυμήδης διαθέτει επίσης οξυγόνο που δημιουργείται από τη διάσπαση πάγου νερού στην επιφάνειά του. «Ο Γανυμήδης είναι ιδιαίτερα ελκυστικός σε γεωλόγους, αστροβιολόγους, φυσικούς κ.α. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πλούσιο περιβάλλον, για τον λόγο αυτό και υπάρχει τόση ανυπομονησία σχετικά με την εξερεύνησή του» αναφέρει η Εμα Μπανς, φυσικός του Πανεπιστημίου του Λέστερ στη Βρετανία και μέλος της αποστολής Juice του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το σκάφος της αποστολής θα ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Γη το 2022 για να μελετήσει από κοντά τρεις μεγάλους δορυφόρους του Δία που πιστεύεται ότι κρύβουν υπόγειους ωκεανούς με μικροβιακές ή άλλες μορφές ζωής.
Βήμα Science

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

«Απεβίωσε» το πρώτο κινεζικό ρομπότ στη Σελήνη


«Απεβίωσε» το πρώτο κινεζικό ρομπότ στη Σελήνη
To Yutu λίγο μετά την άφιξή του στο φεγγάρι. Το ρομπότ πιθανότατα "πέθανε" από το κρύο (Πηγή: Beijing Aerospace Control Center

Ήταν ένα άξιο ρομπότ, δεν μπόρεσε όμως να αντέξει τη τη βαριά σεληνιακή νύχτα. Το Yutu, το πρώτο ρομποτικό όχημα της Κίνας στη Σελήνη, κηρύχθηκε και επίσημα νεκρό την Τρίτη από κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η σεληνάκατος Chang'e-3 που μετέφερε το ρομπότ έγινε η πρώτη αποστολή που πραγματοποιεί ελεγχόμενη προσεδάφιση στη Σελήνη εδώ και 37 χρόνια, μια σημαντική επιτυχία στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα.

Στα τέλη Ιανουαρίου, το εξάτροχο ρομπότ παρουσίασε «μηχανικό πρόβλημα» την ώρα που ετοιμαζόταν να τεθεί σε κατάσταση αναμονής για τη σεληνιακή νύχτα, η οποία διαρκεί δύο εβδομάδες και ρίχνει τη θερμοκρασία από τους 90 βαθμούς Κελσίου σε λιγότερο από -180 βαθμούς.

Το μυστικοπαθές διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας δεν διευκρίνισε τη φύση του προβλήματος, ωστόσο ερασιτέχνες που παρακολουθούν την αποστολή εικάζουν ότι η σεληνιακή σκόνη εμπόδισε το δίπλωμα ενός ηλιακού συλλέκτη, με αποτέλεσμα να παραμένουν εκτεθειμένα στο ψύχος ορισμένα όργανα.

Δεδομένου ότι οι ηλιακοί συλλέκτες δεν προσφέρουν ενέργεια στη διάρκεια της νύχτας, οι μηχανικοί της αποστολής έπρεπε να περιμένουν την ανατολή.

«Το πρώτο σεληνιακό ρομπότ της Κίνας, το Yutu, δεν επανήλθε σε πλήρη λειτουργία τη Δευτέρα όπως ήταν αναμενόμενο. Χρήστες του Διαδικτύου θρηνούν για το χαμό του στο Weibo, το αντίστοιχο του Twitter στην Κίνα» ανακοίνωσε την Τρίτη το κρατικό πρακτορείο ECNS.

Η βλάβη δεν αποκλείεται να προκλήθηκε από τη σεληνιακή σκόνη, αποτελούμενη από αιχμηρούς κόκκους που σχηματίστηκαν στην πορεία δισεκατομμυρίων ετών λόγω της πρόσκρουσης μετεωριτών και των συνεχών κύκλων συστολής-διαστολής καθώς η θερμοκρασία αυξομειώνεται. Σκόνη που φορτίστηκε με στατικό ηλεκτρισμό λόγω του βομβαρδισμού ηλιακών σωματιδίων είχε εισχωρήσει στις στολές των αστροναυτών των αποστολών Apollo και προκάλεσε υπερθέρμανση στο όχημά τους.

Το Yutu λειτούργησε μόνο για έξι εβδομάδες σε μια αποστολή που ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει τρεις μήνες.

Σε λειτουργία παραμένει ωστόσο το Chang'e-3, η σεληνάκατος που μετέφερε το ρομπότ, η οποία είναι σχεδιασμένη να πραγματοποιεί αστρονομικές παρατηρήσεις της Γης και άλλων σωμάτων για συνολικά έξι μήνες.

Οι τεχνολογίες που αξιοποιούνται στην αποστολή ανοίγουν τώρα το δρόμο για μια μελλοντική αποστολή συλλογής και επιστροφής δειγμάτων, ίσως και για μια επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι τη δεκαετία του 2020. Νωρίτερα, μέχρι το 2020, προγραμματίζεται να έχει συναρμολογηθεί και ο πρώτος κινεζικός διαστημικός σταθμός.

Δείτε επίσης: Η NASA ζητά ιδέες για εμπορικές σεληνακάτους
Newsroom ΔΟΛ

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ανακαλύφθηκε γαλαξίας 13 δισ. ετών!

 

Ενα μακρινό γαλαξία που εκτιμάται ότι έχει ηλικία περίπου 13 δισ. ετών ανακάλυψαν αστρονόμοι με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA.

Ανακαλύφθηκε γαλαξίας 13 δισ. ετών
Ο εν λόγω γαλαξίας διεκδικεί τον τίτλο του αρχαιότερου γνωστού στο σύμπαν - ή έστω ενός από τους αρχαιότερους. Ο συγκεκριμένος γαλαξίας αποτελεί μέρος του γαλαξιακού σμήνους «Άμπελ 2744», που λέγεται και «σμήνος της Πανδώρας».
Με δεδομένο ότι το σύμπαν γεννήθηκε πριν από περίπου 13,75 δισεκατομμύρια χρόνια, ο εν λόγω γαλαξίας (η χρονολόγησή του οποίου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί) πρέπει να δημιουργήθηκε στην πολύ πρώιμη φάση του σύμπαντος, μόνο 650 εκατ. χρόνια μετά την «Μεγάλη Έκρηξη».
Ένας άλλος υποψήφιος γαλαξίας για τον τίτλο του αρχαιότερου, που είχε ανακαλυφθεί το 2012, εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε ακόμα πιο παλιά, μόλις 500 εκατ. χρόνια μετά το «Μπιγκ Μπανγκ», όμως και σε αυτή την περίπτωση εκκρεμεί η επιβεβαίωση της ηλικίας του.
Ο νέος γαλαξίας Άμπελ 2744_Υ1, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το Space.com, είναι 30 φορές μικρότερος από το δικό μας γαλαξία, αλλά «γεννά» νέα άστρα με εντυπωσιακό ρυθμό (σχεδόν δεκαπλάσιο από αυτόν του δικού μας γαλαξία), όπως έδειξαν συμπληρωματικές παρατηρήσεις με το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο «Σπίτσερ» της NASA.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νίκολας Λαπόρτε του Ινστιτούτου Αστροφυσικής των ισπανικών Καναρίων Νήσων, θα κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής "Astronomy and Astrophysics Letters". Όπως δήλωσε ο ίδιος, το επόμενο βήμα θα είναι η ανακάλυψη ακόμα αρχαιότερων γαλαξιών, πιθανώς μόλις 300 εκατ. χρόνια μετά την «Μεγάλη Έκρηξη».
e-go.gr

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Πώς φαίνονται η Γη και η Σελήνη από τον Άρη (BINTEO)


Πώς φαίνονται η Γη και η Σελήνη από τον Άρη (BINTEO)

Δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από μία κουκίδα! Δείτε εικόνες που τράβηξε το Curiosity και δείχνουν τη Γη και τη Σελήνη όπως φαίνονται από τον Αρη.
Τις εικόνες έστειλε το Curiosity την 529η μέρα του ταξιδιού του. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν περίπου μιάμιση ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα και η απόσταση της Γης από τον Άρη ήταν 160 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ
Πηγή: newsit.gr