Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

«Σαρκοφάγος εξωγήινων» εντοπίστηκε στον Άρη


«Σαρκοφάγος εξωγήινων» εντοπίστηκε στον Άρη

Σαύρες, σκίουροι, ακόμα και το κεφάλι του Μπαράκ Ομπάμα έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στις εικόνες του ρομπότ Curiosity στον Άρη. Η συλλογή των περίεργων εμπλουτίζεται τώρα με μια ορθογώνια κατασκευή που δεν μπορεί παρά να είναι σαρκοφάγος «γκρίζων εξωγήινων».

Το «φέρετρο» εντοπίστηκε από τον Ουίλ Φάραρ, κυνηγό UFO στον ευφάνταστο δικτυακό τόπο WhatsUpInTheSky37.

«Αυτό το μικρό κουτί σίγουρα μοιάζει με τσιμεντένια επένδυση ενός σύγχρονου φέρετρου» ανακοίνωσε ο Φάραρ.

Και τα σχόλια δεν άργησαν να έρθουν: «Δείχνει να έχει 3,2 πόδια [ένα μέτρο] μήκος και 1,5 πόδι [40 εκατοστά] πλάτος και ύψος» έγραψε στο  UFO Sightings Daily ο «ερευνητής» Σκοτ Ουάρινγκ.

«Πολλά είδη εξωγήινων είναι κοντά, συμπεριλαμβανομένου ενός γκρίζου» επισήμανε.

Στην ορολογία των κυνηγών εξωγήινων, οι «γκρίζοι» είναι αυτοί με το στρογγυλό κεφάλι και τα μεγάλα μάτια, όπως για παράδειγμα οι εξωγήινοι που φέρονται να βρέθηκαν στο Ρόσγουελ των ΗΠΑ.



Φαίνεται όμως ότι εκτός από φέρετρα οι «γκρίζοι» σκόρπισαν και άλλα αντικείμενα στον Κόκκινο Πλανήτη. Παλαιότερα είχαν εντοπιστεί σκίουροι και σαύρες, ενώ η παραπάνω εικόνα δεν μπορεί παρά να δείχνει το πρόσωπο του Ομπάμα.
IN.GR

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Τα δέκα καλύτερα της επιστήμης το 2014


Τα δέκα καλύτερα της επιστήμης το 2014
Το μικρό ρομπότ Philae έγινε πρωτοσέλιδο τον Νοέμβριο (Καλλιτεχνική απεικόνιση: ESA

Από την πρώτη προσεδάφιση σε κομήτη, μέχρι τα «νευρομορφικά» τσιπ και τη συντριβή του SpaceShipTwo, το 2014 ήταν πλούσιο σε επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Ας δούμε τις δέκα κυριότερες όπως τις κατέγραψε το in.gr.

Ο κομήτης του Rosetta


ESA

Η ευρωπαϊκή αποστολή Rosetta έχει μια σειρά από πρωτιές: είναι το πρώτο σκάφος που τίθεται σε τροχιά γύρω από κομήτη, το πρώτο που ακολουθεί έναν κομήτη στο ταξίδι του γύρω από τον Ήλιο, και το πρώτο που επιχειρεί προσεδάφιση.

Ο κομήτης 67P, ένα γιγάντιο, σκονισμένο παγάκι ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών, θεωρείται κατάλοιπο από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος, και θα μπορούσε να δώσει στοιχεία για την προέλευση των βασικών συστατικών της ζωής. Όμως το νερό του 67P διαφέρει από το θαλασσινό, κάτι που σημαίνει ότι το νερό της Γης μάλλον δεν προέρχεται κυρίως από κομήτες.

Έμπολα

Reuters

Σαράντα χρόνια μετά την ανακάλυψή του στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, ο φονικός ιός του Έμπολα έφτασε στη Δυτική Αφρική και προκάλεσε τη χειρότερη μέχρι σήμερα επιδημία, 20 φορές μεγαλύτερη από τις προηγούμενες.
Περίπου 20.000 άνθρωποι μολύνθηκαν και σχεδόν 8.000 πέθαναν από τον αιμορραγικό πυρετό σε Σιέρα Λεόνε, Γουινέα και Λιβερία. Το σύστημα υγείας γονάτισε, ασθενείς πέθαιναν στη μέση του δρόμου, οι ξένες αποστολές είχαν να αντιμετωπίσουν την καχυποψία και τις προλήψεις. Τουλάχιστον η κρίση επιτάχυνε τις προσπάθειες για ανάπτυξη εμβολίου και νέων θεραπειών, βασισμένων σε αντισώματα από το αίμα επιζώντων.
Μοντάζ στις αναμνήσεις



Τη χρονιά που πέρασε μάθαμε πολλά για τη λειτουργία της μνήμης, κυρίως χάρη στη νέα τεχνική της οπτογενετικής, η οποία επιτρέπει την ενεργοποίηση νευρώνων με ακτίνες λέιζερ. Η κρατούσα θεωρία, σύμφωνα με την οποία η μνήμη λειτουργεί μέσω της ενίσχυσης των συνδέσεων ανάμεσα στους νευρώνες, επιβεβαιώθηκε από νευροεπιστήμονες στην Καλιφόρνια, οι οποίοι κατάφεραν να διαγράψουν και στη συνέχεια να επαναφέρουν αναμνήσεις σε αρουραίους. Πλέον όμως είναι σαφές ότι η μνήμη μόνο αξιόπιστη δεν είναι. Μοιάζει περισσότερο με τρελή χρονομηχανή, που ξαναγράφει το παρελθόν χρησιμοποιώντας εμπειρίες από το τώρα.

Κυβερνοπόλεμος για το InterviewΒόρειος Κορέα: Δεν ευθυνόμαστε για τη «δίκαιη» κυβερνοεπίθεση στη Sony
Sony Pictures

Μια χολιγουντιανή κωμωδία με θέμα τον εκκεντρικό ηγέτη της Βορείου Κορέας προκάλεσε φέτος κάτι περισσότερο από διπλωματικές εντάσεις. «Άγνωστοι» χάκερ που δυσαρεστήθηκαν με το σενάριο δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ-ουν εισέβαλαν στα στούντιο της Sony, διέλυσαν το δίκτυο και έκλεψαν ταινίες και email. Η εταιρεία σχεδόν γονάτισε, τελικά όμως συμμορφώθηκε με την προτροπή της αμερικανικής κυβέρνησης και κυκλοφόρησε την ταινία.

Συντριβή για τον διαστημικό τουρισμό
Σύστημα πέδησης του SpaceShipTwo ενεργοποιήθηκε «πρόωρα»
Virgin Galactic
Έπειτα από αλλεπάλληλες, πολυετείς αναβολές, η Virgin Galactic σκόπευε να ξεκινήσει από φέτος πτήσεις αναψυχής στο όριο του Διαστήματος. Όμως το σχέδιο αναβάλλεται επ΄αόριστον μετά την απώλεια του SpaceShipTwo, του πειραματικού, πυραυλοκίνητου σκάφους της εταιρείας. Όπως φαίνεται, το Διάστημα παραμένει επικίνδυνο για τουρίστες.
Το τσιπ που μιμείται τον εγκέφαλο

Πρωτοποριακό τσιπ της IBM μιμείται τον εγκέφαλο
ΙΒΜ
Μιμούμενο την αρχιτεκτονική του εγκεφάλου, το μεγαλύτερο τσιπ που έχει κατασκευάσει ως σήμερα η IBM λειτουργεί με ένα εκατομμύριο «νευρώνες» και 256 εκατομμύρια «συνάψεις». Η νέα «νευρομορφική» προσέγγιση, εντελώς διαφορετική από την αρχιτεκτονική Φον Νόιμαν των σημερινών επεξεργαστών, θα μπορούσε να δώσει στις μηχανές αισθήσεις όπως οι ανθρώπινες. Γι΄αυτό και το τσιπ TrueNorth της IBM έγινε πρωτοσέλιδο στο περιοδικό Science.

Θεραπεία για τον διαβήτη;


 
 
Douglas Melton

Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι επιστήμονες προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα βλαστοκύτταρα για τη θεραπεία του διαβήτη. Φέτος έφτασαν ένα βήμα πιο κοντά με τη δημιουργία κυττάρων που λειτουργούν όπως τα β-κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία παράγουν ινσουλίνη (πράσινο στην εικόνα)

Από τους δεινόσαυρους στα πτηνά
Reuters












Ήταν πιθανότατα η μεγαλύτερη γενετική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί ως σήμερα στο χώρο της Ζωολογίας. Περισσότεροι από 200 επιστήμονες συνεργάστηκαν για την ανάγνωση του των γονιδιώματος 48 ειδών από όλες τις βασικές ομάδες των πτηνών. Ο ωκεανός δεδομένων που προέκυψε δείχνει πώς τα πτηνά, απόγονοι των δεινόσαυρων, διαφοροποιήθηκαν και κατέκτησαν τους αιθέρες. Φέτος, εξάλλου, μάθαμε περισσότερα για τα χρωματιστά πούπουλα των αρχαίων ερπετών.
Τα αρχαιότερα σχέδια
Τα αρχαιότερα γνωστά σχέδια δεν δημιουργήθηκαν από τον Homo sapiens(Wim Lustenhouwer/VU University Amsterdam)



Μέχρι πρόσφατα, οι ανθρωπολόγοι πίστευαν ότι η αφηρημένη, συμβολική σκέψη εμφανίστηκε στον πλανήτη με τον Homo sapiens. Όμως η κρατούσα αυτή άποψη καταρρίπτεται από γεωμετρικά σχέδια που βρέθηκαν χαραγμένα σε κοχύλια μισού εκατομμυρίων ετών. Όπως φαίνεται, ο πρόγονός μας Homo erectus δεν ήταν τόσο αδέξιος όσο θέλαμε να πιστεύουμε. Φέτος, εξάλλου, μάθαμε ότι μια βραχογραφία στο Γιβραλτάρ δεν αποκλείεται να είναι αφηρημένο αριστούργημα των Νεάντερταλ, και ότι οι βραχογραφίες της Ινδονησίας είναι το ίδιο αρχαίες με τις ευρωπαϊκές, ηλικίας 40.000 ετών.
Ωρίων ανατέλλει
Έτοιμο για την πρώτη εκτόξευση το νέο σκάφος της NASA
NASA

Για τρία χρόνια μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων, η NASA δεν είχε τη δυνατότητα να εκτοξεύει αστροναύτες με δικά της μέσα. Μια νέα αρχή έγινε το Δεκέμβριο με τη μη επανδρωμένη δοκιμή του Orion, σχεδιασμένου να μεταφέρει τους αμερικανούς αστροναύτες πέρα από τη Σελήνη, και τελικά στον Άρη.

Β. Πρατικάκης
ΔΟΛ

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Το Curiosity βρήκε οργανική ύλη στον Αρη

Το Curiosity βρήκε οργανική ύλη στον Αρη
Στην φωτογραφία εικονίζεται η τρύπα που έκανε το Curiosity στο πέτρωμα από το οποίο έλαβε τα δείγματα που περιέχουν οργανική ύλη. Credit: NASA   (Φωτογραφία:  ReutersΜια άκρως ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκανε το Curiosity στον Αρη. Ο ρομποτικός εξερευνητής εντόπισε σε δείγματα πετρώματος οργανική ύλη αλλά και μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη. Τόσο η οργανική ύλη όσο και το μεθάνιο συνδέονται άμεσα με την παρουσία ζωής και οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να εξακριβώσουν αν τα ευρήματα του Curiosity προέρχονται από κάποιες μορφές ζωής ή αν είναι προϊόντα γεωχημικών διεργασιών στον πλανήτη.

Η ανακάλυψη
Το Curiosity χρησιμοποίησε το τρυπάνι του και πήρε δείγματα από το εσωτερικό ενός πετρώματος στον κρατήρα Γκέιλ όπου βρίσκεται. Τα όργανα ανάλυσης του Curiosity έδειξαν ότι τα δείγματα περιέχουν οργανικά μόρια. Κάθε φορά που εντοπίζεται μακριά από τη Γη οργανική ύλη (όπως π.χ πρόσφατα στον κομήτη που εξερευνά το σκάφος Rosetta) η επιστημονική κοινότητα στρέφει άμεσα το ενδιαφέρον της αφού τα οργανικά μόρια, λόγω της παρουσίας του άνθρακα σε αυτά, αποτελούν ένα από τα δομικά υλικά της ζωής (τουλάχιστον) στη Γη. Το Curiosity εντόπισε επίσης μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του Αρη.
Η NASA εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την ανακάλυψη αλλά οι επιτελείς της τονίζουν ότι πρέπει να περιμένουμε να γίνουν νέες αναλύσεις των δειγμάτων για να εξακριβωθεί αν η οργανική ύλη αλλά και το μεθάνιο που εντόπισε το Curiosity σχετίζονται με την παρουσία κάποιων μορφών ζωής που υπήρχαν κάποτε (ή εξακολουθούν να υπάρχουν) στον Αρη ή αν είναι προϊόντα γεωχημικής διεργασίας. Τα μέλη της αποστολής του Curiosity ανακοίνωσαν τα νέα ευρήματα στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενωσης και σχετική δημοσίευση θα γίνει στην επιθεώρηση «Science».
Θοδωρής Λαΐνας
Βήμα Science

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Τι βλέπουν οι αστροναύτες καθώς επιστρέφουν στη Γη

Τι βλέπουν οι αστροναύτες καθώς επιστρέφουν στη Γη
Από το εσωτερικό του, το Soyuz μοιάζει να κινείται με ταχύτητα μέσα σε φλόγες

Όταν οι αστροναύτες επιστρέφουν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η κάψουλα Soyuz που τους μεταφέρει χτυπά την ατμόσφαιρα με ταχύτητα άνω των 27.000 χιλιομέτρων ανά ώρα. Το ταξίδι, διάρκειας περίπου 25 λεπτών, μόνο άνετο δεν είναι.

Όταν κοιτούν έξω από το παράθυρο, το μόνο που βλέπουν οι επιβάτες είναι το σύννεφο υπέρθερμου πλάσματος -ιονισμένου αερίου- που τυλίγει την κάψουλα για αρκετά λεπτά.



Το παραπάνω αρχείο GIF, το οποίο δημιούργησε ο δικτυακός τόπος Gizmodo, είναι ένα μικρό απόσπασμα από μεγαλύτερο βίντεο της NASA για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι «σπίθες» που διακρίνονται παράγονται από την ακραία θερμοκρασία που αναπτύσσεται λόγω της τριβής του σκάφους με την ατμόσφαιρα. Η θερμική ασπίδα στο κάτω τμήμα της κωνικής κάψουλας υποβάλλεται σε θερμοκρασία πάνω από 1.600 βαθμούς Κελσίου.

Λίγα λεπτά αργότερα, μια σειρά από αλεξίπτωτα επιβραδύνουν το Soyuz μέχρι τα πέντε χιλιόμετρα την ώρα. Ένα δευτερόλεπτο πριν η κάψουλα προσεδαφιστεί στη στέπα του Καζακστάν, δύο πυραυλοκινητήρες στο κάτω μέρος της ενεργοποιούνται για να επιβραδύνουν περαιτέρω την πτώση.



Σε όλη τη διάρκεια της καθόδου οι επιβάτες δέχονται ισχυρά τραντάγματα και υποβάλλονται σε επιταχύνσεις αρκετών g. Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την περιπέτειά τους σε animated GIF που είχε παρουσιάσει παλαιότερα το Gizmodo, απόσπασμα ενός μεγαλύτερου εκπαιδευτικού βίντεο της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA.

Επιμέλεια: Β.Πρατικάκης ΔΟΛ