Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Εκπληκτικό βίντεο από την NASA: To αστέρι που σβήνει και χάνεται..


Εκπληκτικό βίντεο από την NASA: To αστέρι που σβήνει και χάνεται..

Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε ένα αστέρι να πέφτει από τον ουρανό και καθώς διαγράφει την πορεία του στον ουρανό να σβήνει. Στο βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα, όμως, η NASA θα δείτε πως ένα αστέρι διαλύεται όταν πλησιάζει μια διαστημική μαύρη τρύπα. 

Η βαρύτητα της μαύρης τρύπας «καταπίνει»  το αστέρι μέσω ενός φαινομένου που ονομάζεται «παλιρροϊακή διαταραχή». Επί της ουσίας, ορισμένα κομμάτια του αστεριού εκσφενδονίζονται, ενώ άλλα απορροφούνται από την μαύρη τρύπα.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η μελέτη της NASA πραγματοποιήθηκε χάρη σε στοιχεία που συνέλεξε από τρία διαστημικά τηλεσκόπια με ακτίνες Χ.
Δείτε το βίντεο: 


   
πηγή: newsbomb.gr

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Aστεροειδής θα περάσει ξυστά από τη Γη, αλλά μην φοβάστε...

Aστεροειδής θα περάσει ξυστά από τη Γη, αλλά μην φοβάστε...


Ένας μεγάλος αστεροειδής διαμέτρου 470 μέτρων αναμένεται να περάσει σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη Γη, χωρίς ωστόσο να την απειλεί, την 31η Οκτωβρίου, ανήμερα της εορτής του Χάλογουιν.

Αυτό το αντικείμενο, που οι επιστήμονες βάπτισαν «2015 TB145», ενδέχεται να είναι το μεγαλύτερο ουράνιο σώμα που θα προσεγγίσει τον πλανήτη μας έως το 2027, επισήμανε η Nasa, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Εφόσον οι εκτιμήσεις σχετικά με το μέγεθός του είναι ακριβείς, αυτός ο αστεροειδής είναι 28 φορές πιο ογκώδης από τον μετεωρίτη Τσελιάμπινσκ που διείσδυσε στην ατμόσφαιρα της Γης πάνω από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2013, αναφέρει ο ιστότοπος "Earth and Sky".

Ο «2015 TB145» θα προσεγγίσει τη Γη σε μια απόσταση περίπου 500.000 χιλιομέτρων ήτοι μια απόσταση 1,3 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που χωρίζει τον πλανήτη μας από τη Σελήνη.

Το αντικείμενο το πιθανότερο δεν θα είναι ορατό με γυμνό μάτι, ωστόσο οι ερασιτέχνες αστρονόμοι θα μπορούσαν να το παρατηρήσουν με τη βοήθεια τηλεσκοπίων.

Ο αστεροειδής θα περάσει από κοντά μας στις 15.14 GMT (18.14 ώρα Ελλάδας) την 31η Οκτωβρίου.

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Περίεργο αντικείμενο στον ουρανό του πλανήτη Άρη κατέγραψε το Curiosity

Μετά την ανακάλυψη νερού στον Άρη μία διαφορετική φωτογραφία του Curiosity της Nasa,προκαλεί πολλά ερωτήματα αφού αποτύπωσε ένα αντικείμενο στον ουρανό του κόκκινου πλανήτη.



Καθώς η ειδική κάμερα του οχήματος στράφηκε προς τον ουρανό κατέγραψε κάτι περίεργο.Ένα αντικείμενο με πραγματικά διαφορετικό σχήμα που δεν μοιάζει με αστεροειδή.Αν και η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει τραβηχτεί πριν περίπου έναν χρόνο, συνεχίζει να προκαλεί ενδιαφέρον.





Η φωτογραφία είναι από τη Nasa και μπορείτε να την δείτε ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους:

http://mars.nasa.gov/msl/multimedia/raw/?s=784&camera=MAST_





Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Βρήκε ενδείξεις εξωγήινου πολιτισμού το Κέπλερ;

Βρήκε ενδείξεις εξωγήινου πολιτισμού το Κέπλερ;
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ της ΝΑΣΑ που πριν λίγο καιρό ανακάλυψε ένα μυστηριώδες άστρο
 
Tο διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ εντόπισε στις εσχατιές του σύμπαντος ενα μυστηριώδες αστέρι, το οποίο εκπέμπει φως με τρόπο πολύ περίεργο, διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο παρατηρήθηκε μέχρι σήμερα. Τώρα, οι επιστήμονες εικάζουν πως ίσως έχουν τις πρώτες ενδείξεις για ένα εξωγήινο κατασκεύασμα, που θα είναι και η απόδειξη για την ύπαρξη ενός εξωγήινου πολιτισμού.
Το αμερικανικό περιοδικό The Atlantic σε εκτενές του άρθρο κάνει λόγο για την ανακάλυψη ενός μυστηριώδους άστρου που εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο και το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες, «ίσως να είναι απόδειξη ύπαρξης ενός εξωγήινου πολιτισμού».
Στο άρθρο, με τίτλο «Το Πιο Μυστηριώδες Αστέρι στο Σύμπαν», ο δημοσιογράφος Ρος Άντερσεν μιλάει για «ένα περίεργο άστρο που εντοπίστηκε ανάμεσα στους αστερισμούς του Κύκνου και της Λύρας και το οποίο εκπέμπει φως με ένα παράξενο τρόπο, διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο έχει παρατηρήσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ».
Το εν λόγω άστρο, που ονομάστηκε KIC 8462852, παρατηρήθηκε πως εκπέμπει φως «με ακανόνιστο και μη περιοδικό ρυθμό», ένα μοτίβο που υποδεικνύει πως υπάρχει ένας μεγάλος όγκος ύλης γύρω από το άστρο.
Η μοναδική ερμηνεία που δίνεται βάσει των νόμων της φυσικής, είναι ότι το άστρο έχει εγκλωβίσει στην τροχιά του έναν μεγάλο αριθμό από εξω-κομήτες, κάτι όμως που σύμφωνα με τους επιστήμονες συγκεντρώνει απειροελάχιστες πιθανότητες να έχει συμβεί.
«Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο. Είναι πραγματικά περίεργο. Αρχικά πιστέψαμε πως είναι λήψη λάθος δεδομένων από το Κέπλερ ή κάτι άλλο, αλλά το ελέγξαμε ξανά και ξανά», λέει η Ταμπίθα Μπογιατζιάν, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Αστρονομίας του αμερικανικού πανεπιστημίου του Γέιλ.
Η Μπογιατζιάν από κοινού με τον Τζέισον Ράιτ του Πανεπιστήμιου της Πενσιλβάνια και τον Αντριου Σιέμιον, διευθυντή του κέντρου SETI για την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής, έχουν αναλάβει να ερευνήσουν περαιτέρω το φαινόμενο.
«Σίγουρα η πιθανότητα να πρόκειται για ένα εξωγήινο κατασκεύασμα θα πρέπει να είναι η τελευταία υπόθεση που μπορούμε να εξετάσουμε, αλλά μοιάζει με κάτι που μόνο εξωγήινοι πολιτισμοί θα μπορούσαν να κατασκευάσουν», ανέφερε ο Ράιτ.
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με την ομάδα των τριών επιστημόνων, είναι να προβούν σε μια πιο ενδελεχή μελέτη του άστρου με μια τεράστια κεραία, προκειμένου να διαπιστώσει το κατά πόσο τα ραδιοκύματα αυτά προέρχονται από μια «έξυπνη πηγή» κι έχουν τεχνολογική προέλευση –δηλαδή είναι όμοια με αυτά που εκπέμπονται από αντίστοιχους γήινους ραδιοσταθμούς.
«Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζουμε πως κάτι περίεργο και παράξενο βρίσκεται εκεί έξω», καταλήγει με νόημα το άρθρο του Atlantic.
in.gr

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Μια «μαύρη τρύπα» σχημτίστηκε στον Ηλιο

Μια «μαύρη τρύπα» σχημτίστηκε στον Ηλιο
Η "μαύρη τρύπα" του Ηλιου όπως την κατέγραψε ο δορυφόρος SDO πριν από λίγες μέρες  
Mια γιγάντια στεφανιαία οπή σχηματίστηκε στο βόρειο ημισφαίριο του Ηλιου. Το φαινόμενο παρατήρησε και κατέγραψε, στις 10 Οκτωβρίου, το διαστημικό παρατηρητήριο SDO που μελετά τον Ηλιο και έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Η στεφανιαία οπή την οποία οι ειδικοί, λόγω του μεγέθους της, χαρακτήρισαν «μαύρη τρύπα του Ηλιου» έχει μήκος εκατοντάδων χιλιάδων χλμ.

Οι στεφανιαίες οπές είναι σκούρες, χαμηλής πυκνότητας περιφέρειες στην ακραία ατμόσφαιρα του Ηλιου, το στέμμα.
Περιέχουν λίγο ηλιακό υλικό, έχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες, και ως εκ τούτου, φαίνονται πολύ πιο σκούρες από το περιβάλλον τους. Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν τη δεκαετία του 1970 και τόσο ο αριθμός όσο και η έκτασή τους σχετίζονται με τον 11ετη κύκλο δραστηριότητας του Ηλιου.

in.gr

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Η ανεξήγητη συρρίκνωση της «κόκκινης κηλίδας» του Δία

Η ανεξήγητη συρρίκνωση της «κόκκινης κηλίδας» του Δία
Νέα στοιχεία από παρατηρήσεις του Hubble επιβεβαιώνουν τη συρρίκνωση της «κόκκινης κηλίδας» του Δία χωρίς ωστόσο να μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο.
 
 
Πριν από έναν χρόνο διαπιστώθηκε ότι η περίφημη «κόκκινη κηλίδα» του Δία, μια γιγάντια σε εύρος και ένταση καταιγίδα, έχει αρχίσει να συρρικνώνεται. Νέες παρατηρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble επιβεβαιώνουν ότι το φαινόμενο βρίσκεται πράγματι σε διαδικασία ύφεσης. 
Η «κόκκινη κηλίδα» εμφανίστηκε πριν από περίπου 300 χρόνια. Πρόκειται για μια μόνιμη καταιγίδα, ένα αντικυκλώνα, που βρίσκεται 22 μοίρες νότια του ισημερινού του γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος. Είναι τόσο μεγάλη ώστε θα μπορούσαν να «χωρέσουν» μέσα σε αυτή 2-3 πλανήτες σαν τη Γη. Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο με αποτέλεσμα να αποτελεί μόνιμο στόχο των επιστημόνων. 
Στο τέλος του 19ου αιώνα η κηλίδα υπολογιζόταν ότι είχε διάμετρο σχεδόν 41.000 χιλιομέτρων. Οι παρατηρήσεις των Voyager 1 και 2 όταν πέρασαν κοντά από τον Δία το 1979 και το 1980 επέτρεψαν στους ειδικούς να μετρήσουν την διάμετρό της κηλίδας. Η κηλίδα είχε διάμετρο 22.500 χιλιομέτρων. Οι προηγούμενες παρατηρήσεις του Hubble πριν από ένα περίπου χρόνο έδειξαν ότι η κηλίδα έχει πλέον διάμετρο σχεδόν 16.500 χιλιομέτρων αλλά και ότι είναι πιο στρογγυλή και όχι οβάλ.

Οι νέες παρατηρήσεις του Hubble δείχνουν ότι η συρρίκνωση της κηλίδας συνεχίζεται. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κηλίδα συρρικνώνεται κατά περίπου 1.000 χιλιόμετρα κάθε χρόνο χωρίς ωστόσο να μπορούν να δώσουν κάποια εξήγηση για αυτή την εξέλιξη. Ταυτόχρονα η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από τις τελευταίες παρατηρήσεις του Hubble στον Δία, εικόνες ανάλυσης 4Κ που είναι εξαιρετικής ποιότητας και λεπτομέρειας.

Θ. Λαΐνας
ΒHMAScience

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Βρήκαν νερό και στον Πλούτωνα!



«Ποιoς θα περίμενε έναν μπλε ουρανό; Είναι πανέμορφο!» ανέφερε ο Άλαν Στερν, επικεφαλής των επιστημόνων της NASA σχετικά με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για τον Πλούτωνα. Όπως ανακοινώθηκε, βάσει των νέων εικόνων που έφθασαν από το διαστημικό σκάφος «New Horizons», ο Πλούτωνας φαίνεται να έχει μπλε ουρανό και νερό.

Το New Horizons, ο διαστημικός ρομποτικός ταξιδιώτης της NASA, έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα τις πρώτες φωτογραφίες που τράβηξε από την ομιχλώδη ατμόσφαιρα που περιβάλλει τον ΠλούτωναΕιδικότερα, η ομίχλη που καλύπτει τον μυστηριώδη πλανήτη ο οποίος βρίσκεται στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος έχει μπλε απόχρωση. «Αυτό το εκθαμβωτικό μπλε φως μάς κάνει να καταλαβαίνουμε τη σύσταση της ομίχλης αυτής. Ένας μπλε ουρανός προκύπτει επειδή το φως σκεδάζει (σκορπίζει) όταν συναντά μόρια ύλης μικρότερα από το μήκος κύματός του. Στη Γη αυτά τα μόρια είναι πολύ μικρά μόρια αζώτου. Στον Πλούτωνα φαίνεται να είναι λίγο μεγαλύτερα και ονομάζονται thollins (θολίνες)» εξηγούν οι επιστήμονες.

Παράλληλα, η NASA ανακοίνωσε ότι έχουν εντοπιστεί ορισμένες περιοχές όπου υπάρχει νερό σε παγωμένη μορφή. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη μόνο παγωμένου αζώτου και μεθανίου. Ειδικότερα, η επιφάνεια του πλανήτη καλύπτεται από ένα στρώμα παγωμένου αζώτου και ίχνη μεθανίου, το οποίο όταν ο Πλούτωνας βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο εξαχνώνεται, σχηματίζοντας έτσι μία αραιή ατμόσφαιρα γύρω από τον πλανήτη. Λόγω, όμως, της έκκεντρης τροχιάς του Πλούτωνα, όταν αυτός απομακρύνεται από τον Ήλιο, η ατμόσφαιρά του σταδιακά παγώνει και πέφτει στην επιφάνειά του σαν χιόνι.





«Αυτός ο πλανήτης είναι ζωντανός» πρόσθεσε ο Άλαν Στερν, αφήνοντας ανοικτό το πεδίο για νέες απρόσμενες αποκαλύψεις για τον Πλούτωνα.

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Το πρόγραμμα Apollo σε 8.400 φωτογραφίες Η NASA ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΤΗΣ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ



Μετά από δεκαετίες, πλέον ο καθένας μας που έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπορεί να δει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης των αποστολών «Apollo» της NASA.







Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία εκθέτει στην δημοφιλή υπηρεσία Filckr, περί τις 8.400 φωτογραφίες από μοναδικές στιγμές των αποστολών.







Έτσι, οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να απολαύσουν καθαρές και λεπτομερείς φωτογραφίες από διάφορες αποστολές, όπως για παράδειγμα από την περίφημη αποστολή Apollo 11, δια της οποίας ο Νηλ Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη ή ακόμα και από την τελευταία αποστολή Apollo 17.













Για να δείτε τις φωτογραφίες απλώς ακολουθείστε τον σύνδεσμο: https://www.flickr.com/photos/projectapolloarchive/albums/with/72157658601662068
ΝΑSA KAI ZOUGLA.GR

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Οι πρώτοι αστροναύτες στον Άρη «δεν θα μπορούν να πάρουν τα πόδια τους»

Οι πρώτοι αστροναύτες στον Άρη «δεν θα μπορούν να πάρουν τα πόδια τους»
Από την ταινία «Η Διάσωση» του Ρίντλεϊ Σκοτ. Ο Ματ Ντέιμον πράγματι θα χρειαζόταν να κάτσει και να ξεκουραστεί.   (Φωτογραφία:  Associated Press
Οι αστροναύτες της NASA που θα πατήσουν πρώτοι στον Άρη τη δεκαετία του 2030 θα πρέπει πρώτα να προσεδαφιστούν και μετά να... σταθούν όρθιοι. Ακούγεται εύκολο αλλά δεν είναι, επιβεβαιώνει μελέτη της αμερικανικής υπηρεσίας.

Το ταξίδι μέχρι τον γειτονικό πλανήτη θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες, και στη διάρκειά του οι αστροναύτες θα ζουν σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Όμως οι αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό (ISS) Σταθμό έχουν καταστήσει σαφές ότι οι συνθήκες αυτές επιβαρύνουν το σώμα: οι μύες και τα οστά εξασθενούν, τα πόδια πρήζονται, η καρδιά διογκώνεται και τα κύτταρα δέχονται αυξημένες δόσεις ακτινοβολίας.

Οι αστροναύτες πρέπει να μεταφέρονται σηκωτοί όταν επιστρέφουν από το πολυεθνικό εργαστήριο, και χρειάζονται μήνες ειδικής εξάσκησης για να συνηθίσουν ξανά το βάρος τους στον μητρικό πλανήτη.

Η νέα μελέτη εξετάζει το πώς η έλλειψη βαρύτητας επηρεάζει την ισορροπία και τη σταθερότητα του σώματος. Ο Τζέικομπ Μπλούμπεργκ και οι συνεργάτες του στο Διαστημικό Κέντρο «Τζόνσον» της NASA εξέτασαν αστροναύτες που επέστρεψαν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς και εθελοντές που δέχτηκαν να παραμείνουν κλινήρεις μέχρι και για 70 συνεχείς ημέρες. Το τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν περιλάμβαναν επτά δοκιμές λειτουργικότητας και φυσιολογίας.

Τα αποτελέσματα δεν δείχνουν ενθαρρυντικά: καταγράφηκαν μεταξύ άλλων προβλήματα ισορροπίας, και συντονισμού χεριών-ματιών, απώλεια της σωστής στάσης του σώματος και διαταραχές της αντίληψης. Συχνό πρόβλημα ήταν επίσης και η ναυτία, αναφέρει η ερευνητική ομάδα σε ανακοίνωσή της.

Ο Άρης, βέβαια, είναι μικρότερος από τη Γη και η δύναμη της βαρύτητας στην επιφάνειά του είναι 62% ασθενέστερη. Αυτό θα διευκόλυνε τους αστροναύτες, όχι όμως αρκετά για να μπορούν να περπατούν και να εκτελούν χειρωνακτικές εργασίες αβίαστα.

Όπως το θέτει η ανακοίνωση, «μετά την προσεδάφιση [στον Άρη], τα προβλήματα αυτά μπορεί να καταστήσουν δύσκολη την έναρξη των απαιτούμενων εργασιών, όπως το περπάτημα από το σκάφος προσεδάφισης στο χώρο διαβίωσης».

«Χωρίς αντίμετρα ή εξάσκηση στην ισορροπία, οι αστροναύτες ενδέχεται να δυσκολεύονται να διατηρήσουν τον έλεγχο της ισορροπίας όταν προσεδαφιστούν στον Άρη».

Με άλλα λόγια, το πλήρωμα μάλλον δεν θα μπορεί να πάρει τα πόδια του.

Η ομάδα του Μπλούμπεργκ προσπαθεί πάντως να αναπτύξει ειδικά προγράμματα γυμναστικής που θα βοηθήσουν τους αστροναύτες να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Β. Πρατικάκης ΔΟΛ