Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

«Διδυμίδες»: Ετοιμαστείτε για εντυπωσιακή, ορατή από παντού, βροχή μετεωριτών!

Οι λάτρεις του ουρανού και των αστρονομικών φαινομένων ετοιμάζονται για ένα... υπερθέαμα βροχής μετεωριτών το Σαββατοκύριακο, που θα κλιμακωθεί τα ξημερώματα της Κυριακής. Πρόκειται για τηβροχή μετεωριτών «Διδυμίδες» και, όπως προβλέπει η NASA, από τις 12 Δεκεμβρίου έως τις 15 θα εμφανίζονται στον ουρανό 100 μετεωρίτες την ώρα, ορατοί κυρίως από το Βόρειο, αλλά και το Νότιο Ημισφαίριο.

Το εντυπωσιακό θέαμα συμβαίνει κάθε χρόνο και παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά το 1860. Από τότε, οι μετεωρίτες φαίνονται όχι μόνο πιο φωτεινοί, αλλά και πολύχρωμοι, καθώς αρκετοί από αυτούς έχουν εκτός από το άσπρο χρώμα, το κίτρινο, το μπλε, το πράσινο και το κόκκινο.

Η καλύτερη ώρα για την παρατήρησή τους, σε περιοχή μακριά από τα φώτα της πόλης, είναι στις 2 τα ξημερώματα.

Η πιο εντυπωσιακή βροχή μετεωριτών όλου του χρόνου

Οι Διδυμίδες είναι μια βροχή μετεώρων των οποίων η πηγή θεωρείται ο αστεροειδής 3200 Φαέθων, ο οποίος έχει έντονα ελλειπτική τροχιά που τον φέρνει από τη Κύρια Ζώνη Αστεροειδών εσωτερικά της τροχιάς του Ερμή. Έτσι, μαζί με τους Τεταρτίδες, είναι οι μόνες σημαντικές βροχές διαττόντων οι οποίες δεν οφείλονται σε κάποιο κομήτη.

Τα μετέωρα κινούνται σχετικά αργά, με περίπου 35 χλμ, ενώ το μέγιστο της βροχής παρατηρείται τις 13/14 Δεκεμβρίου όταν σε σκοτεινούς ουρανούς μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι και 100 με 120 διάττοντες την ώρα, μπορεί και περισσότεροι, ενώ σε πιο φωτεινούς ουρανούς παρατηρούνται 50 με 60 την ώρα. Οι πρώτοι διάττοντες παρατηρούνται τις 6 Δεκεμβρίου και οι τελευταίοι τις 18 Δεκεμβρίου.Το ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται, όπως υπονοεί και το όνομά τους, στον αστερισμό των Διδύμων.
Στο παρακάτω βίντεο η μεγάλη βροχή μετεωριτών Perseid που έλαβε χώρα στις 12 και 13 Αυγούστου, καταγράφεται σε ένα όμορφο timelapse βίντεο από τον φωτογράφο Κai Gradert

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ιαπωνική αποστολή φτάνει στην Αφροδίτη 5 χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα


Ιαπωνική αποστολή φτάνει στην Αφροδίτη 5 χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα
To 2010 το Ακατσούκι προσπέρασε την Αφροδίτη λόγω βλάβης και τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο (Πηγή: Akihiro Ikeshita / JAXA)

Ακριβώς πέντε χρόνια μετά την πρώτη, αποτυχημένη προσπάθεια να τεθεί σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη, το ιαπωνικό σκάφος Ακατσούκι κατάφερε να μπει ξανά σε σωστή πορεία για να μελετήσει την εφιαλτική ατμόσφαιρα του γειτονικού πλανήτη.

Στις 7 Δεκεμβρίου 2010, το Ακατσούκι («Χαραυγή») ενεργοποίησε τον κινητήρα του για να τεθεί σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη. Απέτυχε όμως να επιβραδύνει αρκετά και προσπέρασε το στόχο, με αποτέλεσμα να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής κατάλαβαν αργότερα ότι μια βαλβίδα του κινητήρα είχε βουλώσει από αποθέσεις αλατιού, με αποτέλεσμα να σπάσει ένα από τα ακροφύσια του κινητήρα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι μηχανικοί της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Εξερεύνησης Αεροδιαστήματος (JAXA) κατάφεραν να καταρτίσουν ένα σχέδιο για την επαναφορά της αποστολής.

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, το Ακατσούκι πυροδότησε τέσσερις μικρούς προωστήρες που κανονικά χρησιμοποιούνται μόνο για μικρές διορθώσεις της πορείας του σκάφους. Όπως φαίνεται το σκάφος κατάφερε να τεθεί σε τροχιά, η οποία όμως δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί με ακρίβεια.

Η αποστολή είναι σχεδιασμένη να αναζητήσει ενδείξεις πρόσφατης γεωλογικής δραστηριότητας και ίσως εξηγήσει γιατί η Αφροδίτη, η οποία έχει περίπου ίδιο μέγεθος με τη Γη, είναι τόσο αφιλόξενη.

Το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη δημιουργεί ένα ακραίο φαινόμενο θερμοκηπίου με επιφανειακές θερμοκρασίες γύρω στους 450 βαθμούς Κελσίου. Η ατμοσφαιρική πίεση είναι 90 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στη Γη και ο ουρανός είναι μόνιμα σκοτεινός λόγω των πυκνών σύννεφων που βρέχουν θειικό οξύ.

Η αποστολή Ακατσούκι είναι εξοπλισμένη με πέντε κάμερες που βλέπουν από το υπέρυθρο μέχρι το υπεριώδες τμήμα του φάσματος ώστε να μπορούν έτσι να κοιτάξουν μέσα από τα πυκνά, αδιαφανή σύννεφα. Θα μπορούσε έτσι να ανιχνεύσει ενδείξεις ηφαιστειακής δραστηριότητας, να καταγράψει κεραυνούς και να εξηγήσει τους μυστηριώδεις ανέμους που πνέουν σε ύψος 60 χλμ με ταχύτητα εκατοντάδων χιλιομέτρων ανά ώρα.
Το Ακατσούκι, κόστους 300 εκατ. δολαρίων, είναι η δεύτερη απόπειρα της Ιαπωνίας να φτάσει σε άλλο πλανήτη. Το Νοζόμι, μια προηγούμενη αποστολή στον Άρη, εκτοξεύτηκε το 1998 αλλά επλήγη από τεχνικά προβλήματα και τερματίστηκε πρόωρα το 2003.

Β. Πρατικάκης
ΔΟΛ