Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Ανακαλύφθηκε το ψηλότερο βουνό στον Τιτάνα με ύψος 3.337 μέτρα!

Ανακαλύφθηκε το ψηλότερο βουνό στον Τιτάνα με ύψος 3.337 μέτρα
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Οι διαστημικοί ορειβάτες του μέλλοντος θα έχουν δουλειά στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, αφού η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι το ραντάρ στο σκάφος
Cassini εντόπισε την υψηλότερη κορυφή με ύψος 3.337 μέτρα.

Η κορυφή βρίσκεται στα λεγόμενα Όρη Μιθρίμ, ενώ ο δορυφόρος διαθέτει και άλλα βουνά με υψόμετρο άνω των 3.000 μέτρων. Τα περισσότερα όρη βρίσκονται κοντά στον ισημερινό του Τιτάνα. Η σχετική ανακοίνωση έγινε σε συνέδριο πλανητικής επιστήμης στο Τέξας.

Η παγωμένη επιφάνεια του Τιτάνα «κάθεται» πάνω σε ένα βαθύ ωκεανό νερού και οι επιστήμονες δεν περίμεναν να βρουν τόσο ψηλά βουνά στον δορυφόρο. Πιστεύουν ότι κάποιες ενεργές τεκτονικές δυνάμεις «δουλεύουν» στον δορυφόρο και το επόμενο βήμα θα είναι να κατανοήσουν πώς είναι δυνατό να υψώνονται τόσο ψηλές κορυφές πάνω σε ένα παγωμένο ωκεανό.

H αποστολή Cassini-Huygens είναι μια κοινή αμερικανο-ευρωπαϊκή αποστολή της NASA, της ESA και της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων των ινστιτούτων SETI της Καλιφόρνια και Southwest Research Institute του Τέξας, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal», μερικά τουλάχιστον από τα παγωμένα φεγγάρια του Κρόνου μπορεί να είναι νεότερα και από τους δεινόσαυρους. Η γέννησή τους πιθανώς συνέβη πριν από μόνο 100 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πιο πρόσφατα από ό,τι υπέθεταν έως τώρα οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη άποψη, οι δορυφόροι είναι τόσο παλιοί όσο και ο ίδιος ο Κρόνος, ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια. Η νέα εκτίμηση δίνει μια πολύ πιο πρόσφατη ημερομηνία για τη γέννηση των φεγγαριών, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί.
Προέλευση: in.gr

Χάθηκε η επαφή με τον ιαπωνικό δορυφόρο ακτίνων-Χ Hitomi

Χάθηκε η επαφή με τον ιαπωνικό δορυφόρο ακτίνων-Χ Hitomi
  (Φωτογραφία:  Associated Press )
Η Ιαπωνική Αεροδιαστημική Υπηρεσία Εξερεύνησης (JAXA) ανακοίνωσε ότι έχασε την επαφή με τον υπερσύγχρονο δορυφόρο ακτίνων-Χ  Hitomi (ASTRO-H), ο οποίος είχε εκτοξευθεί στο διάστημα στις 17 Φεβρουαρίου.

Προς το παρόν, η JAXA δεν είναι σε θέση να βεβαιώσει ποια είναι η κατάσταση του δορυφόρου και αν έχει καταστραφεί ή αν θα μπορούσε να αποκατασταθεί τυχόν βλάβη του. Η υπηρεσία συνέστησε μια ομάδα επείγουσας δράσης στην προσπάθεια να σώσει τον δορυφόρο της.

Στο παρελθόν η JAXA έχει σώσει διαστημικές αποστολές που αντιμετώπισαν προβλήματα, με πιο πρόσφατη περίπτωση το σκάφος «Ακατσούκι» που είχε τεθεί σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη πέρυσι τον Δεκέμβριο, πέντε ολόκληρα χρόνια μετά από μια βλάβη στη μηχανή του.

Όμως το Κοινό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, που παρακολουθεί τα διαστημικά «σκουπίδια», ανέφερε ότι εντόπισε πέντε τέτοια στην περιοχή του «Χιτόμι», αν και είναι άγνωστο κατά πόσο αυτά προέρχονται από τον εν λόγω δορυφόρο.

Ο «Χιτόμι», που βρισκόταν στη φάση «τσεκ-άουτ» των συστημάτων του, όταν χάθηκε η επαφή μαζί του, είχε σχεδιαστεί για να μελετήσει διάφορα κοσμικά φαινόμενα (μαύρες τρύπες, ομάδες γαλαξιών, σκοτεινή ύλη κ.α.) με τη βοήθεια των ακτίνων-Χ και τα υψηλής τεχνολογίας όργανά του.

Στην αποστολή του «Χιτόμι» έχουν, επίσης, συμβάλει η NASA, η ESA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Βίντεο από την τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου όπως καταγράφηκε από το Διάστημα


Βίντεο: Ολική έκλειψη Ηλίου όπως καταγράφηκε από το Διάστημα
Η σκιά της Σελήνης σημαδεύει τον Ειρηνικό ωκεανό σε εικόνα του ιαπωνικού δορυφόρου Himawari-8 
Οι μόνοι που κατάφεραν να δουν την ολική έκλειψη Ηλίου της περασμένης Τετάρτης ήταν μερικά εκατομμύρια τυχεροί στην Ινδονησία. Για τους υπόλοιπους, η NASA παρουσιάζει ένα μοναδικό βίντεο, το πρώτο που καταγράφει μια ολική έκλειψη από το Διάστημα.
Το παρακάτω animation δείχνει τη σκιά της Σελήνης να κινείται στην επιφάνεια της Γης στις περίπου τέσσερις ώρες που διήρκεσε η έκλειψη.

 
NASA / DSCOVR EPIC / Joshua Stevens

Το animation συναρμολογήθηκε από 13 διαδοχικές εικόνες που ελήφθησαν από τον αμερικανικό δορυφόρο DSCOVER, ένα ασυνήθιστο σκάφος που βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, περίπου 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη.

Η κύρια αποστολή του DSCOVER είναι να παρακολουθεί τον ηλιακό άνεμο -ένα συνεχές ρεύμα σωματιδίων- και να προειδοποιεί για ηλιακές καταιγίδες. Η δευτερεύουσα αποστολή του είναι να μεταδίδει πανοραμικές εικόνες της πλευράς της Γης που λούζεται στο φως της ημέρας.

Εκτός από το DISCOVER, την έκλειψη μπόρεσε να καταγράψει και ο ιαπωνικός δορυφόρος Himawari-8 που κινείται σε γεωσύγχρονη τροχιά, έχει δηλαδή την ίδια γωνιακή ταχύτητα με τη Γη και παραμένει μετέωρος πάνω από το ίδιο σημείο του πλανήτη.

Η διαφορά είναι ότι ο Himawari-8 δεν μπόρεσε να καταγράψει την έκλειψη από την αρχή μέχρι το τέλος. Όπως λέει ο Άνταμ Ζάμπο, επιστημονικός διευθυντής της αποστολής DSCOVER, «το ιδιαίτερο με τη δική μας περίπτωση είναι ότι βρισκόμαστε κοντά στη γραμμή Γης-Ήλιου και μπορούμε έτσι να παρακολουθήσουμε το πέρασμα της σεληνιακής σκιάς από τη μία άκρη της Γης μέχρι την άλλη.

«Ένας γεωσύγχρονος δορυφόρος θα μπορούσε, αν ήταν τυχερός, να καταγράψει το μέσο της έκλειψης το μεσημέρι στη δική του ώρα.

»Από ό,τι γνωρίζω, κανείς άλλος δεν έχει καταγράψει μια ολόκληρη έκλειψη σε ένα σετ εικόνων ή σε βίντεο» καμαρώνει ο ερευνητής.

Β. Πρατικάκης από in.gr