Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Γκραν φινάλε για τη "Ροζέτα"


Γκραν φινάλε για τη "Ροζέτα"
 
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αυτοκαταστροφή της «Ροζέτα», της διαστημοσυσκευής παρατήρησης και μελέτης μετεωριτών που εδώ και δύο χρόνια ακολουθεί τον κομήτη με την κωδική ονομασία «67Ρ Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο».

Το ιστορικό ταξίδι της «Ροζέτα» ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2004​
Η αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) θα τερματιστεί περίπου στις 13.30 το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς η «Ροζέτα» θα πραγματοποιήσει «salto mortale» στον κομήτη, ο οποίος κατευθύνεται προς τον Δία έχοντας στην επιφάνειά του το ρομπότ «Philae» (Φίλαι). Το συγκεκριμένο ρομπότ, βάρους 100 κιλών και με μέγεθος όσο ένα πλυντήριο, είχε προσεδαφιστεί με επιτυχία τον Νοέμβριο του 2014, ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα έπεσε σε μια ρωγμή και σταμάτησε να στέλνει δεδομένα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κέντρου Ελέγχου του ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, η «Ροζέτα» θα πραγματοποιήσει σκοπίμως αργή κάθοδο προς τον κομήτη (σχεδόν ένα μέτρο ανά δευτερόλεπτο), έτσι ώστε τα όργανα και οι κάμερές της να καταγράψουν δεδομένα, τα οποία θα μελετηθούν στη συνέχεια από τους επιστήμονες. Το σημείο πρόσκρουσης που έχει επιλεγεί βρίσκεται στην κορυφή του ουράνιου σώματος και είναι γεμάτο μεγάλες τρύπες διαμέτρου άνω των 100 μέτρων. Ονομάζεται Μάατ και από την περιοχή αυτή εκτοξεύονται αέρια.





Το ιστορικό ταξίδι της «Ροζέτα» ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2004. Η εκτόξευση έγινε στο ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα. Το διαστημόπλοιο διήνυσε περισσότερα από 6 δις χλμ. στο διάστημα. Κατά τη διάρκεια της αποστολής ήταν η πρώτη φορά που ένα διαστημικό σκάφος τέθηκε σε τροχιά γύρω από κομήτη (Αύγουστος 2014) και έστειλε -τρεις μήνες αργότερα- στην επιφάνειά του ένα ρομπότ.


Άλλες διαστημικές αποστολές σε κομήτες και αστεροειδείς


  • Giotto: Η πρώτη διαστημοσυσκευή (από την ΕSA) που παρατήρησε κομήτη από κοντά. Ήταν το 1986 όταν πλησίασε σε απόσταση μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων τον κομήτη του Χάλεϊ.
  • Deep Impact: Το σκάφος της NASA προσέγγισε τον κομήτη «Τέμπελ 1» το 2005 και εκτόξευσε πάνω του μια οβίδα 370 κιλών. Η έκρηξη εκτίναξε στο διάστημα σκόνη από τον πυρήνα του κομήτη, η οποία μελετήθηκε στη συνέχεια από όργανα του σκάφους.
  • Stardust: Το μικρό σκάφος της NASA εκτοξεύτηκε το 1999, μάζεψε δείγματα σκόνης από τον κομήτη «Wild 2» και τα έφερε πίσω στη Γη το 2006.
  • Hayabusa 2: Η ιαπωνική διαστημοσυσκευή εκτοξεύτηκε το 2014 και προγραμματίζεται να φθάσει στον αστεροειδή «Ριούγκου» το 2018. Θα χρησιμοποιήσει μια εκρηκτική συσκευή για να πάρει δείγματα από την επιφάνειά του και να τα επιστρέψει στη Γη το 2020.
  • Osiris-REx: Το σκάφος της NASA εκτοξεύτηκε προ εβδομάδων με κατεύθυνση τον αστεροειδή «Μπενού» και στόχο έχει να συλλέξει δείγματα και να τα φέρει στη Γη το 2023. 
  • ΠΗΓΗ: ΖΟUGLA.GR

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Κίνα: Το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου ανοίγει τα μάτια

Κίνα: Το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου ανοίγει τα μάτια
To γιγάντιο ραδιοτηλεσκόπιο έχει επιφάνεια 196.000 τετραγωνικών μέτρων   (Φωτογραφία: ΑΠΕ)
Στη φάση των δοκιμών περνά το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, ένα πιάτο με διάμετρο 500 μέτρων που εγκαινιάστηκε την Κυριακή στην Κίνα παρουσία εκατοντάδων ενθουσιασμένων αστρονόμων.

Είναι μια ακόμα πηγή περηφάνιας για το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας, μετά την εκτόξευση του δεύτερου διαστημικού εργαστηρίου της νωρίτερα τον Σεπτέμβριο.

Το τηλεσκόπιο Fast (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), 30 φορές μεγαλύτερο από ποδοσφαιρικό γήπεδο, κατασκευάστηκε μέσα σε μια φυσική κοιλότητα στη φτωχή νοτιοδυτική επαρχία του Γκουϊτζόου.

Για τη λειτουργία του απαιτείται σιγή ραδιοκυμάτων σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων, κάτι που οδήγησε στην απομάκρυνση 8.000 ανθρώπων από οκτώ χωριά. Οι εκτοπισμένοι θα αποζημιωθούν με χρήματα ή νέα σπίτια, υπόσχονται οι αρχές.

Παρά το γιγάντιο μέγεθος του οργάνου, το οποίο αποτελείται από τριγωνικά πάνελ συνολικής επιφάνειας 196.000 μέτρων, η κατασκευή του διήρκεσε μόλις 5 χρόνια και κόστισε το μάλλον μικρό ποσό των 180 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από το 1964 μέχρι σήμερα, το ρεκόρ μεγέθους ανήκε στο ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο, το οποίο έχει διάμετρο 305 μέτρων και βασίζεται στο ίδιο βασικό σχέδιο με το Fast.

Σε αντίθεση με το Αρεσίμπο, του οποίου η κεραία έχει σταθερή καμπύλη, το Fast χρησιμοποιεί κινούμενα πάνελ τα οποία μπορούν να μεταβάλλουν το σχήμα της κεραίας και να σχηματίζουν ένα παραβολοειδές ευθυγραμμισμένο με την επιθυμητή κατεύθυνση στον ουρανό.

Επιπλέον, το Fast θα μπορεί να καλύψει μια μεγαλύτερη περιοχή του ουρανού, σε γωνία μέχρι 40 μοιρών από το λεγόμενο ζενίθ, το ψηλότερο σημείο που μπορεί να κοιτάξει το τηλεσκόπιο στον ουρανό, συγκριτικά με μόλις 20 μοίρες για το Αρεσίμπο.

Έπειτα από μια δοκιμαστική περίοδο τριών ετών κατά την οποία θα καλιμπραριστεί το Fast, η κινεζική και διεθνής ερευνητική κοινότητα θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να παρατηρήσει τα αρχαιότερα άστρα του Σύμπαντος, ακόμα και να αναζητήσει ραδιοσήματα εξωγήινων πολιτισμών.

Β. Πρατικάκης IN.GR

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Βρέθηκε το χαμένο σκάφος προσεδάφισης Philae στην επιφάνεια του κομήτη 67P/ Churyumov- Gerasimenko

Βρέθηκε το χαμένο σκάφος προσεδάφισης Philae στην επιφάνεια του κομήτη 67P/ Churyumov- Gerasimenko

Λιγότερο από έναν μήνα πριν το τέλος της αποστολής, η κάμερα υψηλής ανάλυσης του διαστημοπλοίου Rosetta εντόπισε το σκάφος προσεδάφισης Philae πάνω στην επιφάνεια του κομήτη 67P/ Churyumov- Gerasimenko.

Τις εικόνες τράβηξε στις 2 Σεπτεμβρίου η κάμερα OSIRIS, καθώς το διαστημικό σκάφος έφτανε σε απόσταση 2,7 χλμ από την επιφάνεια του κομήτη. Σε αυτές φαίνεται το κύριο σώμα του Philae, μαζί με δύο από τα τρία πόδια του. Οι εικόνες επίσης αποκαλύπτουν τον προσανατολισμό του, που κάνει κατανοητό το γιατί ήταν δύσκολη η επικοινωνία μαζί του μετά την προσεδάφισή του στις 12 Νοεμβρίου 2014.

Το Philae είχε θεαθεί τελευταία φορά όταν ακούμπησε πρώτα στο σημείο «Αγκιλκία», αναπήδησε και μετά πέταξε για άλλες δύο ώρες σε ένα σημείο που ονομάστηκε «Άβυδος». Μετά από τρεις ημέρες, η κύρια μπαταρία του εξαντλήθηκε και το σκάφος μπήκε σε κατάσταση νάρκης, από την οποία αφυπνίστηκε και είχε σύντομες επικοινωνίες με τη Rosetta τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2015, καθώς ο κομήτης πλησίαζε τον ήλιο. Ωστόσο, δεν ήταν γνωστή η ακριβής θέση στην οποία είχε ακουμπήσει- και η ανάλυση μιας σειράς εικόνων με «υποψήφια» αντικείμενα σε μεγάλες αποστάσεις ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με τη θέση του να επιβεβαιώνεται.

«Τώρα που η αναζήτηση του σκάφους τελείωσε, είμαστε έτοιμοι για την προσεδάφιση της Rosetta, και ανυπομονούμε να τραβήξουμε ακόμα πιο κοντινές εικόνες του σημείου προσεδάφισης του διαστημοπλοίου» αναφέρει ο Χόλγκερ Σιρκς, επικεφαλής ερευνητής της κάμερας OSIRIS. Υπενθυμίζεται ότι σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα η Rosetta θα συντριβεί στην επιφάνεια του κομήτη, επιδιώκοντας τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων από τη μικρότερη δυνατή απόσταση, με σκοπό την αποκάλυψη των μυστικών που κρύβει η εσωτερική δομή του κομήτη. 
ΠΗΓΗ: ΖOUGLA.GR