Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Πάνω από 200 εκατομμύρια άστρα στον πληρέστερο χάρτη του Γαλαξία μας


Πάνω από 200 εκατομμύρια άστρα στον πληρέστερο χάρτη του Γαλαξία
Το φωτεινό ποτάμι που διακρίνεται στο νυχτερινό ουρανό, ακόμα και με γυμνό μάτι, αντιστοιχεί στο γαλαξιακό επίπεδο   (Φωτογραφία:  ESO)
 
Δέκα χρόνια παρατηρήσεων χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί ο πληρέστερος χάρτης του Μίλκι Ουέι, ο οποίος συγκεντρώνει λεπτομερείς πληροφορίες για 219 εκατομμύρια άστρα στον κύριο δίσκο του γαλαξία μας.

O Γαλαξίας, ένας σπειροειδής σχηματισμός με διάμετρο γύρω στα 100.000 έτη φωτός, εκτιμάται ότι περιέχει τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια άστρα, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά δεν είναι ορατά από τη Γη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα άστρα του Γαλαξία, συμπεριλαμβανομένου του Ήλιου, διατάσσονται στο ίδιο επίπεδο, τον λεγόμενο γαλαξιακό δίσκο. Αυτό σημαίνει ότι οι παρατηρητές στη Γη κοιτάζουν τον Γαλαξία από το πλάι και βλέπουν μόνο το γαλαξιακό επίπεδο, ορατό στο νυχτερινό ουρανό σαν φωτεινή λωρίδα. Είναι σαν να κοιτάζει κανείς ένα πιάτο από πλάι και να βλέπει μόνο μια γραμμή αντί για ένα στρογγυλό αντικείμενο.

Η τελευταία μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Montly Notices of the Royal Astronomical Society, χαρτογραφεί τα άστρα στο βόρειο τμήμα του γαλαξιακού δίσκου. Δημιουργήθηκε έπειτα από δέκα χρόνια παρατηρήσεων με το τηλεσκόπio Isaac Newton στα Κανάρια Νησιά, το οποίο βλέπει άστρα ένα εκατομμύριο φορές πιο αμυδρά από αυτά που μπορεί να διακρίνει το ανθρώπινο μάτι (τα άστρα που μπορεί κανείς να δει στον ουρανό είναι περίπου 5.000).


Ο χάρτης πυκνότητας σε ένα μικρό τμήμα του Γαλαξία. Οι σκοτεινές περιοχές αντιστοιχούν σε σύννεφα γαλαξιακής σκόνης. Όσο πιο φωτεινή μια περιοχή, τόσο μεγαλύτερη η πυκνότητα των άστρων (Πηγή: Hywel Farnhill, University of Hertfordshire)

Ο νέος κατάλογος, διαθέσιμος δωρεάν για ερευνητές σε όλο τον κόσμο, συγκεντρώνει 219 εκατομμύρια άστρα, καθένα από τα οποία περιγράφεται με 99 επιμέρους παραμέτρους.

Προσφέρει επίσης έναν χάρτη της αστρικής πυκνότητας στο γαλαξιακό επίπεδο, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση των μαθηματικών μοντέλων για το σχηματισμό και την εξέλιξη του Μίλκι Ουέι.

Από τον χάρτη απουσιάζουν πάντως μερικά μικρά τμήματα του ουρανού, τα οποία είτε καλύπτονται από πυκνά σύννεφα γαλαξιακής σκόνης, είτε δεν ήταν δυνατόν να μελετηθούν λόγω κακοκαιρίας.
in.gr

Η πρώτη ινδική αποστολή στον Άρη ετοιμάζεται να τεθεί σε τροχιά

 
Αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχεδιασμό, η Ινδία θα γίνει την επόμενη εβδομάδα η πρώτη ασιατική χώρα που θέτει σκάφος σε τροχιά γύρω από τον Άρη -ένα δύσκολο εγχείρημα στο οποίο δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους.

Ο ινδικός δορυφόρος Mangalyaan εκτοξεύτηκε το Νοέμβριο του 2013 και, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε στο αρχικό σκέλος του ταξιδιού, φαίνεται ότι θα καταφέρει να τεθεί σε τροχιά στις 24 Σεπτεμβρίου.

H πρώτη αποστολή της Ινδίας στον Άρη χρειάστηκε μόλις δύο χρόνια προετοιμασίας και θα στοιχίσει συνολικά μόλις 73 εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν δέκα φορές λιγότερο από τον δορυφόρο Maven της NASA, ο οποίος προγραμματίζεται να φτάσει στον Άρη τρεις μέρες νωρίτερα, στις 21 Σεπτεμβρίου.

Στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης, περίπου τα δύο τρίτα των αποστολών στον Άρη έχουν αποτύχει. Η επιτυχία του Μangalyaan θα τόνωνε την ινδική διαστημική υπερηφάνεια, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία μιας αντίστοιχης κινεζικής αποστολής το 2011.

Η επιτυχία της αποστολής θα στήριζε την Ινδία στην προσπάθειά της να γίνει σημαντικός παίκτης στην επικερδή αγορά εκτόξευσης δορυφόρων, καθώς υπερηφανεύεται ότι το κόστος είναι δέκα φορές μικρότερο σε σχέση με τις εκτοξεύσεις της NASΑ.

Το Mangalyaan φέρει πέντε επιστημονικά όργανα, συνολικού βάρους μόλις 15 κιλών, με τα οποία θα χαρτογραφήσει την επιφάνεια και θα εξετάσει τη σύσταση της ατμόσφαιρας.

Για το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού το σκάφος είχε τεθεί σε κατάσταση αναμονής προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια, και οι υπεύθυνοι της αποστολής στον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας (ISRO) θα πρέπει να το ξυπνήσουν τις επόμενες ημέρες.

Το σκάφος θα πρέπει να επιβραδύνει πριν από την άφιξη πυροδοτώντας τον κινητήρα του για 24 λεπτά, και δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία να τεθεί σε τροχιά.
in.gr

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Αστεροειδής στο μέγεθος του Τσελιαμπίνσκ περνά ξυστά από τη Γη



Αστεροειδής στο μέγεθος του Τσελιαμπίνσκ περνά ξυστά από τη Γη
Ο αστεροειδής θα περάσει κάτω από το επίπεδο στο οποίο κινούνται οι γεωστατικοί δορυφόροι. Οι χρόνοι δίνονται σε ώρα Γκρίνουιτς.   (Φωτογραφία:  NASA/JPL-Caltech
Αστεροειδής διαμέτρου 20 μέτρων, περίπου όσο το μετέωρο που τραυμάτισε 1.500 ανθρώπους όταν εξερράγη πάνω από τη Ρωσία το Φεβρουάριο, θα περάσει την Κυριακή ξυστά από τη Γη σε απόσταση μικρότερη από αυτή των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων.

Ο διαστημικός βράχος με την ονομασία 2014 RC θα περάσει πάνω από τη Νέα Ζηλανδία στις 21.18 ώρα Ελλάδας την 7η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η NASA, η οποία διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πρόσκρουσης.

Ο αστεροειδής θα βρεθεί εκείνη την ώρα σε απόσταση μόλις 34.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης. Συγκριτικά, οι γεωστατικοί δορυφόροι (οι οποίοι παραμένουν σταθεροί πάνω από το ίδιο σημείο της Γης) βρίσκονται λίγο πιο μακριά στα 36.000 χιλιόμετρα.

Ο 2014 RC δεν θα γίνει ορατός με γυμνό μάτι, παρακολουθείται όμως από τηλεσκόπια. Το πέρασμα θα μεταδοθεί μάλιστα ζωντανά από το Slooh Community Observatory και το Virtual Telescope Project.

Σύμφωνα με τη NASA, η τροχιά του αστεροειδή θα τον ξαναφέρει κοντά στη Γη και στο μέλλον, δεν υπάρχουν όμως ενδείξεις για μελλοντική πρόσκρουση.

Ο αστεροειδής του Τσελαμπίνσκ εκτιμάται ότι απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα ενέργεια 500 κιλοτόνων TNT, σχεδόν 30 φορές περισσότερη από ό,τι η ατομική βόμβα της Χιροσίμα.

Ήταν το μεγαλύτερο αντικείμενο που εισέρχεται στη γήινη ατμόσφαιρα από την πρόσκρουση στην Τουνγκούσκα της Σιβηρίας το 1908.
πηγή: in.gr