Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Χάρτης της NASA δείχνει τη Γη να δέχεται βροχή αστεροειδών


Χάρτης της NASA δείχνει τη Γη να δέχεται βροχή αστεροειδών
Τα μετέωρα που καταγράφηκαν το διάστημα 1994-2012. Το μέγεθος των κύκλων είναι ανάλογο της ενέργειας που απελευθερώθηκε σε κάθε συμβάν.   (Φωτογραφία:  NASA ) 
 
Δεκάδες διαστημικοί βράχοι με διάμετρο τουλάχιστον ενός μέτρου εισέρχονται κάθε χρόνο στη γήινη ατμόσφαιρα, δείχνει νέος χάρτης που δημοσιοποίησε η NASA. Περίπου μια φορά το χρόνο, μετέωρα σε μέγεθος αυτοκινήτου απελευθερώνουν ακραίες ποσότητες ενέργειας, σπάνια όμως φτάνουν μέχρι το έδαφος.

Τα συμβάντα που συγκεντρώνει ο χάρτης καταγράφηκαν από δίκτυα αισθητήρων που ανήκουν στην αμερικανική κυβέρνηση και παραχωρήθηκαν στη NASA για επιστημονική ανάλυση.

Συνολικά 556 μετέωρα άνω του ενός μέτρου καταγράφηκαν σε διάστημα 20 ετών, από το 1994 έως το 2013, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πρόγραμμα Κοντινών στη Γη Αντικειμένων (NEO), μια υπηρεσία της NASA που επαγρυπνεί για επικίνδυνους αστεροειδείς.


O «Κρατήρας του Μετεωρίτη» στην Αριζόνα έχει διάμετρο 1,2 χλμ. Δημιουργήθηκε πριν από 50.00 χρόνια από την πρόσκρουση αντικειμένου των 50 μέτρων (Πηγή: CC BY 3.0)

Οι πορτοκαλί κύκλοι στο χάρτη αντιστοιχούν σε μετέωρα που καταγράφηκαν στη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι μπλε κουκκίδες αντιστοιχούν σε νυχτερινά συμβάντα.

Το μέγεθος κάθε κύκλου είναι ανάλογο της ενέργειας που απελευθέρωσε κάθε μετέωρο υπό τη μορφή θερμικής ακτινοβολίας.

Το μεγαλύτερο συμβάν ήταν φυσικά η έκρηξη του μετεώρου του Τσελιαμπίνσκ στις 15 Φεβρουαρίου 2013, όταν ένα αντικείμενο διαμέτρου περίπου 20 μέτρων διαλύθηκε πάνω από τη Ρωσία τραυματίζοντας πάνω από 1.000 άτομα.

Η ενέργεια που απελευθέρωσε εκτιμάται ότι ισοδυναμεί με μισό εκατομμύριο τόνους TNT, ή 20 με 30 φορές η ενέργεια της πυρηνικής βόμβας της Χιροσίμα.

Κάθε μέρα, επισημαίνει το NEO σε ανακοίνωσή του, η Γη βομβαρδίζεται από περίπου 100 τόνους σκόνης και μικρών κόκκων από το Διάστημα.

Αστεροειδείς σε μέγεθος αυτοκινήτου εισέρχονται στην ατμόσφαιρα περίπου μια φορά το χρόνο, ενώ μια φορά στα 5.000 χρόνια σώματα σε μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου προκαλούν σημαντικές καταστροφές.

Μια φορά κάθε μερικά εκατομμύρια χρόνια, αντικείμενα διαμέτρου μερικών χιλιομέτρων προκαλούν καταστροφές σε επίπεδο ηπείρου ή πλανήτη.

Με στόχο την προστασία της ανθρωπότητας από τέτοιες καταστροφές, το NEO καταγράφει και χαρακτηρίζει τους αστεροειδείς που πλησιάζουν τη Γη σε απόσταση μικρότερη των 50 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι έχει εντοπίσει το 96% των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών με διάμετρο άνω του ενός χιλιομέτρου, και έχει στόχο να καλύψει τελικά το 90% των αστεροειδών με μέγεθος άνω των 140 μέτρων.

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Στο αστεθές έδαφος του κομήτη Τσούρι προσγειώθηκε το ρομπότ Φίλαι της ESA




Το μικρό ρομπότ Philae (Φίλαι) ενδέχεται να μην έχει στερεωθεί σωστά στον κομήτη «Τσούρι», καθώς ο ειδικά σχεδιασμένος μηχανισμός του πιθανόν δεν λειτούργησε όπως προβλεπόταν, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της προσεδάφισής του στον κομήτη, που αποτελεί ιστορική πρώτη.
«Έχουμε ενδείξεις ότι τα καμάκια (σ.σ. ο μηχανισμός στερέωσης στην επιφάνεια του κομήτη) μπορεί να μην έχουν ενεργοποιηθεί, κάτι που σημαίνει ότι βρισκόμαστε πάνω σε κινούμενη ύλη, δεν έχουμε σταθεροποιηθεί», δήλωσε ο Στέφαν Ούλαμεκ, ένας από τους υπεύθυνος της αποστολής του μικρού ρομπότ.
«Πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση», πρόσθεσε, μιλώντας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμστατ της Γερμανίας. «Δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε και πώς έχουμε προσεδαφιστεί», εξήγησε. «Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πραγματικά τι συνέβη. Θα ξέρουμε πιο πολλά αύριο το πρωί». Οι αυξομειώσεις των ραδιοσημάτων υποδεικνύουν ότι το Φίλαι πιθανόν προσεδαφίστηκε σε ένα «αμμώδες» τμήμα του κομήτη, αναπήδησε και προσεδαφίστηκε ξανά. Το Φίλαι, το οποίο στη Γη έχει βάρος περίπου 100 κιλά, έχει απειροελάχιστο βάρος στο διάστημα.
Το μικρό ρομπότ προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko λίγο μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδας, επτά ώρες αφού αφέθηκε από το σκάφος Rosetta, σε απόσταση μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη. Οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονταν στο κέντρο ελέγχου ξέσπασαν σε ζητωκραυγές όταν το μικρό ρομπότ έστειλε το πρώτο σήμα από τον προορισμό του. «Είμαστε πάνω στον κομήτη!», είπε ο Αντρέα Ακομάτζο, ο επικεφαλής της επιχείρησης. Ο γενικός διευθυντής της ESA Ζαν-Ζακ Ντορντέν χαιρέτισε την εξέλιξη κάνοντας λόγο περί ενός «τεράστιου βήματος για τον ανθρώπινο πολιτισμό».
Αργότερα, ο Ντορντέν εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την εξέλιξη της αποστολής. «Έχουμε σύνδεση με το Φίλαι, και λειτουργεί... αφού έχουμε ραδιοσύνδεση και ενέργεια, μπορούμε να συλλέξουμε δεδομένα». Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος, η NASA, χαιρέτισε την σημερινή προσεδάφιση κάνοντας λόγο για ένα σπουδαίο «βήμα προόδου» στην εξερεύνηση του διαστήματος. «Συγχαίρουμε τον ESA για την επιτυχία του», ανέφερε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η NASA. Η προσεδάφιση —και γενικότερα η αποστολή αυτή— σηματοδοτεί την είσοδο της Ευρώπης στην ελίτ σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος, πεδίο όπου έως τα τελευταία χρόνια κυριαρχούσαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, με την Κίνα να αναδύεται πρόσφατα ως ένας σημαντικός παράγοντας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε την προσεδάφιση του ρομπότ, κάνοντας λόγο για μια «νίκη για την Ευρώπη, για την πρόοδο και για την ανθρωπότητα». Αλλά η ευφορία για την προσεδάφιση μετριάστηκε από την ανησυχία το ρομπότ να μην έχει στερεωθεί όπως πρέπει στην επιφάνεια του κομήτη
.
«Όσο δεν είμαστε βέβαιοι πως έχει στερεωθεί σωστά, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το τρυπάνι (για τη συγκέντρωση δειγμάτων)», εξήγησε ο Γάλλος αστρονόμος Ζαν-Πιερ Λουμινέ.
Η αποστολή του διαστημοπλοίου Rosetta, που αρχισε το 2004 κι έχει κόστος €1 δισεκ., αποσκοπεί να χυθεί φως στην δημιουργία του σύμπαντος, πριν από 4,6 δισεκ. χρόνια. Οι κομήτες ανάγονται στη δημιουργία του ηλιακού συστήματος και, λόγω της χημικής σύνθεσής τους, μπορούν να αποκαλύψουν πολύτιμα δεδομένα για την προέλευση και την ιστορία του σύμπαντος στους επιστήμονες.
Μελετώντας τα δείγματα που θα συλλέξει το Φίλαι, για παράδειγμα, η ESA ελπίζει ότι θα δοθεί μια απάντηση στο ερώτημα εάν ήταν πράγματι οι κομήτες αυτοί που έφεραν το νερό στη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.
 Δείτε βίντεο εδώ:
http://new.livestream.com/ESA/cometlanding/videos/67854347

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Virgin Galactic: Το διαστημικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί

Virgin Galactic: Το διαστημικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί
Από προηγούμενη δοκιμή του SpaceShipTwo με διαφορετικό στερεό καύσιμο για τον πυραυλοκινητήρα   (Φωτογραφία:  Associated Press )Η έκρηξη του διαστημικού σκάφους της Virgin Galactic στη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης στην Καλιφόρνια είναι σίγουρο ότι ακυρώνει τα σχέδια για τουριστικές πτήσεις από την άνοιξη. Όμως ο φιλόδοξος ιδρυτής της εταιρείας υπόσχεται ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί.

«Το Διάστημα είναι δύσκολο -αλλά το αξίζει. Θα επιμείνουμε και θα προχωρήσουμε μπροστά» έγραψε ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον σε ιστολόγιο της Virgin. Ο βρετανός μεγιστάνας δήλωσε πάντως «σοκαρισμένος και θλιμμένος» για την απώλεια ενός από τους δύο πιλότους του πειραματικού σκάφους.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του Τζορτζ Ουάιτσαϊντς, διευθύνοντος συμβούλου της Virgin Galactic. «Το μέλλον εξαρτάται εν πολλοίς σε δύσκολες μέρες όπως αυτή, πιστεύουμε όμως πως το χρωστάμε στην ομάδα να κατανοήσουμε τι συνέβη και να προχωρήσουμε μπροστά. Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε» είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Καλιφόρνια.

Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν διευκρινιστεί, όμως το σκάφος SpaseShipTwo εξερράγη την Παρασκευή λίγα δευτερόλεπτα μετά την πυροδότηση του πυραυλοκινητήρα του.

Ήταν η πρώτη φορά που δοκιμαζόταν ένα νέο στερεό καύσιμο από πλαστικό.


Virgin Galactic

Το SpaseShipTwo είχε απελευθερωθεί σε ύψος 45.000 ποδών (13,7 χλμ) από το μητρικό αεροπλάνο WhiteKnightTwo, το οποίο προσγειώθηκε αργότερα με ασφάλεια.

Το ιστορικό του προγράμματος

Περίπου 700 επίδοξοι τουρίστες του Διαστήματος, ανάμεσά τους διασημότητες όπως ο Τζάστιν Μπίμπερ και ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, είχαν κάνει κρατήσεις για εισιτήρια, των οποίων η τιμή αυξήθηκε πέρυσι από τα 200 στα 250 χιλιάδες δολάρια. Οι προκαταβολές είχαν ξεπεράσει τα 80 εκατομμύρια δολάρια.


Ο ίδιος ο Ρίσταρντ Μπράνσον, ένας από τους πιο περιπετειώδεις και αναγνωρίσιμους επιχειρηματίες, είχε δηλώσει ότι θα ήταν επιβάτης στην πρώτη πτήση μαζί με το γιο του, ενδεχομένως τον επόμενο Μάρτιο.

Η αλήθεια είναι ότι το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα της Virgin Galactic για την έναρξη των εμπορικών υποτροχιακών πτήσεων είχε αλλάξει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Το 2008 ο Μπράνσον προέβλεπε ότι θα συνέβαινε εντός 18 μηνών.

Το διαστημικό πρόγραμμα της Virgin Galactic ξεκίνησε το 2004, όταν το σκάφος SpaceShipOne κέρδισε τον περιβόητο διαγωνισμό Ansari X Prize για το πρώτο ιδιωτικό σκάφος που φτάνει στο επίσημο όριο του Διαστήματος, σε ύψος 100 χιλιομέτρων.



Το SpaceShipOne και ο μεγαλύτερος διάδοχός του αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν από τη Spaled Composites, μια εταιρεία που ίδρυσε ο διάσημος αεροναυπηγός Μπερτ Ρατάν.

Τo σκάφος είναι σχεδιασμένο να αποδεσμεύεται σε μεγάλο ύψος από ένα συμβατικό αεροσκάφος και να πυροδοτεί τον πυραυλοκινητήρα του για μια σύντομη υποτροχιακή πτήση.

Για περίπου πέντε λεπτά, οι επιβάτες θα απολάμβαναν τον μαύρο ουρανό του Διαστήματος και την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας.

Οι πτήσεις της Virgin Galactic, μιας εταιρείας του μεγάλου ομίλου Virgin του Μπράνσον, θα απογειώνονται από τη νέα βάση SpacePort America στο Νιου Μέξικο. Η εταιρεία είχε δηλώσει ωστόσο ότι θα δραστηριοποιούνταν και στην Ευρώπη με πτήσεις από τη Σουηδία και τη Σκοτία.


 
 
Το 32% της εταιρείας εξαγοράστηκε για 280 εκατ. δολάρια από την αραβική Aabar Investment PJS με στόχο την προσφορά τουριστικών και ερευνητικών πτήσεων που θα αναχωρούν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η απώλεια του SpaseShipTwo και ενός από τους πιλότους του σίγουρα θα φέρουν νέες, μεγάλες καθυστερήσεις στο φιλόδοξο σχέδιο του Μπράνσον.
Όπως αναγνώρισε και ο ίδιος, το Διάστημα είναι δύσκολο και οι πτήσεις ρουτίνας απέχουν πολύ ακόμα.
in.gr