Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Έκλειψη ηλίου σήμερα: Πότε άρχιζει, τι να προσέχουμε, πού θα τη δούμε live





Οι εκλείψεις του Ηλίου δεν επηρεάζουν την Γη

Το φαινόμενο στην Αθήνα αρχίζει στις 10:39 περίπου, κορυφώνεται στις 11:45 και λήγει γύρω στις 12:50  - Η έκλειψη είναι ορατή ως ολική μόνο στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία, στις νήσους Φαρόε και Σβάλμπαρντ

Όσο κι αν οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν τρομάζουν πια από μια ηλιακή έκλειψη, όπως συνέβαινε με τους προγόνους μας, που έβλεπαν μια απόκοσμη σκιά (κάποιο δράκο σύμφωνα με τους Κινέζους) να εξαφανίζει τον μεγαλοπρεπή Θεό-Ήλιο ή φοβούνταν ότι οι άνθρωποι θα τρελαίνονταν, ακόμη και σήμερα το αστρονομικό φαινόμενο προκαλεί ενδόμυχο δέος και, όχι αδικαιολόγητα, προσελκύει το ενδιαφέρον των ανθρώπων.

Οι Έλληνες, μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους, καθώς επίσης πολλούς Αφρικανούς και Ασιάτες, έχουν την ευκαιρία σήμερα το πρωί να παρακολουθήσουν (με γυμνά μάτια απαγορεύεται αυστηρά) την μερική σκίαση του ηλιακού δίσκου, στο μέτρο που ο ουρανός δεν είναι συννεφιασμένος. Το φαινόμενο στην Αθήνα αρχίζει στις 10:39 περίπου, κορυφώνεται στις 11:45 και λήγει γύρω στις 12:50 (συνολική διάρκεια της έκλειψης σχεδόν δύο ώρες κι ένα τέταρτο).

Όσο πιο βόρεια είναι μια τοποθεσία στη χώρα μας, τόσο μεγαλύτερο μέρος του Ήλιου θα καλύπτεται από τη σκιά της Σελήνης: Στην Αθήνα περίπου το 31%, στη Φλώρινα σχεδόν το 41%, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης σχεδόν το 24%.

Τα δύο σημεία στην Αθήνα από όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε με ασφάλεια την έκλειψη ηλίου

Η έκλειψη θα εκπέμπεται διαδικτυακά από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ζωντανά από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη, στη διεύθυνση: https://diavlos.grnet.gr/event/e495, συνεπώς ο καθένας μπορεί να την παρακολουθήσει από τον υπολογιστή του, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο λόγω της πιθανής νέφωσης στον ουρανό.

Παράλληλα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην είσοδο του Πλανηταρίου, χάρη στα εγκατεστημένα τηλεσκόπια της Ένωσης Ερασιτεχνών Αστρονόμων, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την έκλειψη, με παράλληλη ενημέρωση από τους αστρονόμους. To ίδιο συμβαίνει στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου στο Θησείο και την Πεντέλη, όπου λειτουργούν ειδικά τηλεσκόπια και διατίθενται στο κοινό ειδικά γυαλιά.

Η έκλειψη είναι ορατή ως ολική μόνο στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία, στις νήσους Φαρόε και Σβάλμπαρντ. Όποιος θέλει να παρακολουθήσει την ολική έκλειψη, μπορεί να το κάνει διαδικτυακά στη διεύθυνση του online παρατηρητηρίου Slooh http://live.slooh.com/stadium/live/the-total-solar-eclipse-of-2015 (έναρξη στις 10:30 το πρωί). Οι μίνι-δορυφόροι Proba του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) θα καταγράφουν την έκλειψη από το διάστημα.

Εντός του 2015 θα υπάρξει άλλη μια μερική έκλειψη Ηλίου, στις 13 Σεπτεμβρίου, ορατή μόνο στη Νότια Αφρική, στο Νότιο Ινδικό Ωκεανό και στην Ανταρκτική (από τους πιγκουίνους!).
Το 2016, θα υπάρξουν δύο ηλιακές εκλείψεις, στις 9 Μαρτίου (ορατή ως ολική μόνο στην Ινδονησία) και μια δακτυλιοειδής την 1η Σεπτεμβρίου (ορατή στην Αφρική και στον Ινδικό Ωκεανό). Έως το 2020, θα υπάρξουν συνολικά άλλες δέκα εκλείψεις του Ήλιου, ολικές, μερικές και δακτυλιοειδείς, από τις οποίες ορατή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (και την Ελλάδα) θα είναι μόνο εκείνη στις 21 Ιουνίου 2020.

Οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν, όταν ο Ήλιος, η Σελήνη και η Γη βρίσκονται σε ευθεία γραμμή και η Σελήνη περνάει μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου, καλύπτοντάς τον έτσι είτε μερικώς είτε ολικώς. Η σκιά της Σελήνης, που πέφτει πάνω στη Γη, αποτελείται από δύο διαφορετικές περιοχές: έναν εσωτερικό κώνο πλήρους σκιάς, που λέγεται «κύρια σκιά», και μια περιοχή μερικής σκιάς, που λέγεται «παρασκιά».

Όταν παρατηρεί κανείς μια έκλειψη του Ήλιου από μια περιοχή της Γης στην οποία πέφτει η παρασκιά, η Σελήνη καλύπτει ένα μόνο τμήμα του άστρου μας και τότε υπάρχει μερική έκλειψη Ήλιου. Όταν κοιτάζει κάποιος τον Ήλιο από μια περιοχή, την οποία καλύπτει η πλήρης σκιά της Σελήνης, τότε η έκλειψή του Ήλιου είναι ολική.

Προληπτικά μέτρα στα σχολεία

Έκλειψη ηλίου σήμερα: Πότε άρχιζει, τι να προσέχουμε, πού θα τη δούμε live 
 
Με επείγουσα εγκύκλιο ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Αναστάσιος Κουράκης, καλεί διευθυντές και εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών μονάδων να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμά τους για σήμερα, Παρασκευή, προκειμένου όλοι οι μαθητές να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκλειψης (10:30-13:00).

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν σοβαρές βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού.

Κατά τη διάρκεια της έκλειψης τα σχολεία μπορούν να πραγματοποιούν σχετικές δράσεις για το φαινόμενο.

Όλες οι προγραμματισμένες μετακινήσεις ή διδακτικές επισκέψεις των σχολικών μονάδων της χώρας για την Παρασκευή μπορούν να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του διευθυντή και του διδακτικού προσωπικού

Οι δε περίπατοι χωρίς χρήση μεταφορικού μέσου, για τη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αναστέλλονται.
protothema.gr

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ: ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ολική έκλειψη Ηλίου: Πώς θα παρακολουθήσουμε το φαινόμενο στην Ελλάδα
Με ένα από τα σπάνια και πιο ενδιαφέροντα φαινόμενα της φύσης θα υποδεχτούμε την έλευση της φετινής εαρινής περιόδου: μία ολική έκλειψη Ηλίου, το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Μαρτίου, περίπου 13 ώρες πριν από την Εαρινή Ισημερία.
Η σκιά της Σελήνης θα καλύψει πλήρως τον ηλιακό δίσκο, λίγο πριν από τις 12:00 της Παρασκευής, όμως ελάχιστοι θα είναι οι τυχεροί κάτοικοι της Ευρώπης, οι οποίοι θα είναι σε θέση να δουν το φαινόμενο σε όλο του το μεγαλείο. Η έκλειψη θα γίνει ορατή ως ολική για περίπου δυόμιση λεπτά, μόνο από τις Νήσους Φερόες, ανάμεσα στη Βρετανία και την Ισλανδία, και από το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική.
Νοτιότερα, το φαινόμενο θα είναι ορατό ως μερική έκλειψη. Στη χώρα μας συγκεκριμένα, θα δούμε το ήμισυ σχεδόν του ηλιακού δίσκου να καλύπτεται από τη Σελήνη. Κατά προσέγγιση, οι ώρες κατά τις οποίες το φαινόμενο θα είναι ορατό από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με το timeanddate.com, είναι οι εξής:
Αθήνα
Έναρξη μερικής έκλειψης: 10:40
Μέγιστο έκλειψης: 11:44
Τέλος μερικής έκλειψης: 12:50
Θεσσαλονίκη
Έναρξη μερικής έκλειψης: 10:40
Μέγιστο έκλειψης: 11:46
Τέλος μερικής έκλειψης: 12:55
Πάτρα
Έναρξη μερικής έκλειψης: 10:36
Μέγιστο έκλειψης: 11:41
Τέλος μερικής έκλειψης: 12:48
Ηράκλειο
Έναρξη μερικής έκλειψης: 10:43
Μέγιστο έκλειψης: 11:43
Τέλος μερικής έκλειψης: 12:45
Η παρατήρηση της έκλειψης θα πρέπει να γίνει μόνο με ηλιακά φίλτρα ή ειδικά γυαλιά ηλίου, τα οποία κυκλοφορούν στο εμπόριο από εξειδικευμένα καταστήματα. Τα γυαλιά αυτά προστατεύουν 100% από όλες τις επικίνδυνες ακτινοβολίες, παρέχοντας απόλυτη ασφάλεια στην παρατήρηση του φαινομένου. Οι επιστήμονες, επίσης, προειδοποιούν ότι θα πρέπει να αποφεύγονται πρακτικές που ακολουθούσαν ορισμένοι στο παρελθόν, όπως καπνισμένα γυαλιά, μαυρισμένα φωτογραφικά φιλμ, CD κ.λπ., καθώς δεν παρέχουν την κατάλληλη προστασία.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι γονείς που έχουν μωρά. Οι ειδικοί συνιστούν να τα κρατήσουν μέσα στο σπίτι καθ' όλη τη διάρκεια της έκλειψης, καθώς (ειδικά κατά τη μεταφορά τους με καροτσάκια ή την παραμονή τους στα πορτ-μπεμπέ όπου βρίσκονται ξαπλωμένα) είναι δύσκολο να τα ελέγχουν για να μη σηκώσουν τα μάτια τους στον ουρανό έστω και για λίγα δευτερόλεπτα!
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2013. Για την επόμενη, η οποία θα είναι ορατή από την Ευρώπη, οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου θα πρέπει να περιμένουν έντεκα χρόνια, καθώς θα πραγματοποιηθεί στις 12 Αυγούστου 2026.

ΝΕWSBOMB.GR

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ολική έκλειψη Ηλίου στις 20 Μαρτίου θα γίνει ορατή στην Ελλάδα ως μερική


Ολική έκλειψη Ηλίου στις 20 Μαρτίου θα γίνει ορατή στην Ελλάδα ως μερική
Στην Ελλάδα, ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί κατά περίπου 40% -εικόνα αρχείου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Η σιλουέτα της Σελήνης θα σκεπάσει εντελώς τον Ήλιο στις 20 Μαρτίου, όμως η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε θέση να απολαύσει το φαινόμενο σε όλο του το μεγαλείο.

Η έκλειψη θα γίνει ορατή ως ολική μόνο σε μια λωρίδα πλάτους μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων, η οποία περνά από τον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και διασταυρώνεται μόνο με δύο μάζες ξηράς, τις Φερόες Νήσους ανάμεσα στη Βρετανία και την Ισλανδία και το απομονωμένο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική.

Στις περιοχές αυτές, οι κάτοικοι θα απολαύσουν δύο μέχρι δυόμισι λεπτά ολικότητας, αναφέρει η Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία της Βρετανίας.

Σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη, ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί μόνο εν μέρει από τη Σελήνη και το φαινόμενο θα γίνει ορατό ως μερική έκλειψη.

Η σκιά της Σελήνης, με πλάτος αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων, θα περάσει από ένα μεγάλο μέρος του βορείου ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της Ευρώπης, της Γροιλανδία, της Νέας Γης στον Καναδά, της βόρειας Αμερικής και της δυτικής Ασία.

Στην ένθετη εικόνα, η πορεία της σκιάς της Σελήνης σε animation της NASA.

Σύμφωνα με τον «υπολογιστή εκλείψεων» του TimeAndDate.com, στην Ελλάδα η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 10.40.

Θα φτάσει την κορύφωση της περίπου στις 11.45 (11.44 στην Αθήνα, 11.46 στη Θεσσαλονίκη) και θα λήξει γύρω στις 12.55.

Ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί κατά περίπου 40%.

Επιμέλεια: Β.Πρατικάκης ΙΝ.GR