Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Πώς φαίνεται μια καταιγίδα από το Διάστημα;

Εντυπωσιακό είναι το video από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) που δείχνει μια καταιγίδα την ώρα που προσεγγίζει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Το υλικό κατεγράφη στις 17 Ιουλίου και δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Πεφταστέρια θα «βρέξει» την Τρίτη


Πεφταστέρια θα «βρέξει» την Τρίτη
 
Άλλη μια βροχή από πεφταστέρια φθάνει στο αποκορύφωμά της το βράδυ της Τρίτης. Πρόκειται για τις Δέλτα Υδροχοΐδες, που κάθε χρόνο είναι ορατές στη Γη, από τις 12 Ιουλίου ώς τις 23 Αυγούστου.
Είναι μια μέσης θεαματικότητας βροχή που μπορεί να παράγει έως 30 μετέωρα ανά ώρα. Στην πραγματικότητα είναι μια διπλή βροχή, καθώς δημιουργείται από τα ξεχωριστά απομεινάρια που έχουν αφήσει στο πέρασμά τους οι κομήτες Μάρσντεν και Κραχτ.
Φέτος, όμως, το σχεδόν «γεμάτο» φεγγάρι (πανσέληνος είναι στις 31 Ιουλίου) θα φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό και έτσι η παρατήρηση των διαττόντων δεν θα είναι εύκολη. Σε κάθε περίπτωση, η βροχή είναι καλύτερα ορατή από το νότιο ημισφαίριο από ό,τι στο βόρειο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα.
Η εν λόγω βροχή έχει ονομασθεί έτσι, επειδή φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Υδροχόου, αν και στην πραγματικότητα τα πεφταστέρια της μπορούν να εμφανισθούν σε οποιοδήποτε σημείο του ουρανού.
AΠΕ

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Βίντεο: Πτήση πάνω από τις πεδιάδες και τα βουνά του Πλούτωνα


Τα δεδομένα που έχει προλάβει να μεταδώσει το New Horizons, λίγες μέρες μετά το ιστορικό πέρασμα από τον πλανήτη νάνο Πλούτωνα, επέτρεψε στη NASA να δημιουργήσει ένα animation που μεταφέρει τον θεατή πάνω από παγωμένες πεδιάδες και βουνά από πάγο.

Στο κέντρο ενός γιγάντιου σχηματισμού που θυμίζει καρδιά, το σκάφος ανακάλυψε μια αχανή πεδιάδα από την οποία οι κρατήρες λάμπουν διά της απουσίας του. Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι ολόκληρη αυτή η επιφάνεια έχει ηλικία μικρότερη από 100 εκατομμύρια χρόνια, και δεν αποκλείεται να άλλαξε ακόμα και την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Η πεδιάδα σημαδεύεται από πολυγωνικούς σχηματισμούς, πλάτους 20 έως 30 χιλιομέτρων, οι οποίοι αντιστοιχούν πιθανότατα σε ρωγμές στον πάγο νερού και αζώτου. Παραμένει ασαφές εμφανίζονται επειδή ο πάγος συστέλλεται, όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε λάσπη που ξεραίνεται, ή αν οφείλεται σε διαστολή του εδάφους, ως αποτέλεσμα της θερμότητας που πρέπει να αναβλύζει ακόμα από το κέντρο του Πλούτωνα.

Εξίσου νεαρά εκτιμάται ότι είναι τα γιγάντια βουνά από πάγο, ορισμένα με ύψος 3,5 χιλιόμετρα, που βρίσκονται στο δεξί όριο της «καρδιάς».

Παρόλο που η μετάδοση του συνόλου των δεδομένων που συνέλεξε το New Horizons κατά το πέρασμά του θα απαιτήσει 16 ολόκληρους μήνες, οι εικόνες καθιστούν σαφές ότι ο Πλούτωνας παραμένει γεωλογικά ενεργός, λένε οι ερευνητές της NASA.

Τρις εξ ουρανού!



Ένας αστεροειδής που αξίζει περίπου 5,4 τρισ. δολάρια, αφού πιστεύεται ότι φέρει έως 90 εκατ. τόνους πλατίνα στον πυρήνα του, καθώς κι άλλα σπάνια και πολύτιμα μέταλλα, πρόκειται να προσπεράσει απόψε τον πλανήτη μας.

Η είδηση, όπως είναι φυσικό, έχει συναρπάσει όσους ασχολούνται με την ανάπτυξη τεχνολογιών εξόρυξης από αστεροειδείς.

Το πλούσιο σε πλατίνα σώμα, που επισήμως ονομάζεται 2011 UW158, έχει διαστάσεις 452 Χ 1.011 μ. και θα περάσει από τη Γη σε εκτιμώμενη απόσταση 2,4 εκατ. χιλιομέτρων, σύμφωνα με το παρατηρητήριο του Γκόλντστοουν. Θα βρεθεί δηλαδή 30 φορές εγγύτερα στη Γη από ό,τι ο κοντινότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος.



​Το πέρασμα του αστεροειδή θα προβληθεί στις 0.00 ώρα Ελλάδας από το διαδικτυακό τηλεσκόπιο Σλου.
Ωστόσο, ο 2011 UW158 θα βρίσκεται 6 φορές μακρύτερα από την τροχιά της Σελήνης, οπότε θα είναι αδύνατο να τον δει κανείς με γυμνό μάτι. Για όσους δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, υπάρχει λύση: το πέρασμα του αστεροειδή θα προβληθεί (στις 0.00 ώρα Ελλάδας) από το διαδικτυακό τηλεσκόπιο Σλου.

«Είναι πάντα ευχάριστο όταν έναν αστεροειδής περνά σφυρίζοντας από τον κόσμο μας» δηλώνει ο αστρονόμος Bob Berman. «Αυτό που τον κάνει ασυνήθιστο είναι η μεγάλη ποσότητα πλατίνας που πιστεύεται ότι κρύβεται στο σώμα αυτού του διαστημικού επισκέπτη. Μπορεί άραγε κάποια μέρα να εξορυχθεί, στο ίσως όχι και τόσο μακρινό μέλλον;»




Google και Virgin επενδύουν στα διαστημικά ορυχεία

H εταιρεία Planetary Resources, που ασχολείται με την εξόρυξη από αστεροειδείς και χρηματοδοτείται από τα αφεντικά της Google Εric Schmidt και Larry Page, καθώς και τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο, ιδρυτή του ομίλου Virgin, Richard Branson, ονομάζει Τύπου Χ τους αστεροειδείς που είναι κατάλληλοι για εξόρυξη. Έχει δε καταρτίσει καταλόγους με δεκάδες παρόμοιους στόχους σε όλο το ηλιακό σύστημα.

Την περασμένη Πέμπτη η εταιρεία ξεκίνησε την πρώτη επίδειξη του οχήματος Arkyd 3 Reflight (A3R), από την αεροστεγή θυρίδα Κίμπο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, με στόχο να δοκιμάσει διάφορες τεχνολογίες που αφορούν την εξόρυξη από αστεροειδείς.

Το όχημα παραδόθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τον εκτοξευτήρα Falcon 9 της εταιρείας SpaceX τον Απρίλιο. Κατά την τρίμηνη τροχιακή αποστολή του το A3R θα στέλνει δεδομένα σε μια επιστημονική ομάδα που θα εργάζεται στα κεντρικά γραφεία της Planetary Resources, στο Ρέντμοντ της Ουάσινγκτον.

Στην ουσία πρόκειται για ένα σκάφος επίδειξης που θα δοκιμάσει κάποιες βασικές τεχνολογίες –όπως αεροηλεκτρονικής και συστημάτων ελέγχου και λογισμικού– τις οποίες η εταιρεία θα τις ενσωματώσει στα διαστημόπλοια που μέλλει να αναζητήσουν πλούσιους σε πρώτες ύλες αστεροειδείς στο ηλιακό μας σύστημα.

Τα διαστημόπλοια που υπόσχονται να αλλάξουν τον τρόπο ζωής μας

Το Α3R είναι το πιο εξελιγμένο και συνάμα οικονομικό διαστημόπλοιο επίδειξης και δοκιμών που κατασκευάστηκε ποτέ. «Καινοτομούμε σε κάθε επίπεδο, από τον σχεδιασμό μέχρι την εκτόξευση» λέει ο Chris Lewicki, πρόεδρος και επικεφαλής μηχανικός της Planetary Resources.



Από την πλευρά του, ο Ελληνοαμερικάνος Peter Diamandis, συνιδρυτής και συμπρόεδρος της εταιρείας, αναφέρει ότι η επιτυχής εκτόξευση του A3R αποτελεί ορόσημο για την Planetary Resources, καθώς ανοίγει «ένα μονοπάτι προς την εκμετάλλευση πλούσιων σε πόρους αστεροειδών». «Η ομάδα μας» προσθέτει «αναπτύσσει την τεχνολογία που θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να δημιουργήσει μια οικονομία εκτός Γης, η οποία θα αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο που ζούμε στον πλανήτη μας».

Μόλις το Α3R ολοκληρώσει την αποστολή του, οι υπό δοκιμή τεχνολογίες θα ενσωματωθούν στη σειρά εξερευνητικών διαστημοπλοίων Arkyd.



Το επόμενο σκάφος επίδειξης, το Arkyd-6 (A6), αναμένεται να εκτοξευθεί αργότερα μέσα στο έτος για να δοκιμάσει την επόμενη γενιά συστημάτων και ειδικούς αισθητήρες για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση πόρων. Το Α6 θα ασχοληθεί κυρίως με αστεροειδείς πλούσιους σε νερό, ενώ πριν αποσταλεί σε δορυφόρους κοντά στη Γη θα χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη μας.

zougla.gr από Russia Today και Ναυτεμπορική

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Πώς θα ήταν να περπατάτε στον Πλούτωνα


Πώς θα ήταν να περπατάτε στον Πλούτωνα
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Πλούτωνα υπό το φεγγαρόφως του Χάροντα. Ο δορυφόρος παραμένει αιώνια ακίνητος στον σκοτεινό ουρανό (Πηγή: JHUAPL / SwRI

Θα χρειαστείτε ένα ζεστό παλτό, ορειβατικά παπούτσια για περπάτημα στον πάγο και έναν καλό φακό. Η περιπέτεια θα είναι πρωτόγνωρη αλλά καθόλου κουραστική -αντίθετα, θα νιώθετε ανάλαφροι σαν πούπουλο.

Βρίσκεστε στον Πλούτωνα, έναν παγωμένο πλανήτη νάνο στη μεθόριο του Ηλιακού Συστήματος.

Το πλουτώνιο έτος διαρκεί 248 γήινα χρόνια, οπότε θα πρέπει να περιμένετε πολύ μέχρι να θαυμάσετε την πλήρη εναλλαγή των εποχών.

Και τι εναλλαγή! Σε αντίθεση με τη Γη, της οποίας ο άξονας περιστροφής είναι σχεδόν κάθετος στο επίπεδο του Ηλιακού Συστήματος, ο Πλούτωνας περιστρέφεται γύρω από έναν νοητό άξονα με κλίση 120 μοιρών.

Και αυτό σημαίνει ότι η έννοια της μέρας και της νύχτας παίρνουν νέες διαστάσεις: η περιοχή του νότιου πόλου παραμένει βυθισμένη στο σκοτάδι εδώ και 20 χρόνια, και δεν θα ξαναδεί τον Ήλιο να ανατέλλει για ακόμα οκτώ δεκαετίες.

Ακόμα κι εδώ, όμως, το σκότος δεν είναι απόλυτο. Ο νότιος πόλος λούζεται στο απαλό φεγγαρόφωτο του δορυφόρου Χάροντα, όπως η Πανσέληνος φωτίζει τις σκοτεινές νύχτες στη Γη. Το λυκόφως μόλις που αρκεί για να μην σκοντάψετε στον πάγο.

Ο Χάροντας, αναφέρει η NASA, βρίσκεται τόσο κοντά στον Πλούτωνα ώστε φαίνεται επτά φορές μεγαλύτερος από ό,τι η Σελήνη στον ουρανό της Γης.

Επιπλέον, ο Χάροντας δείχνει πάντα την ίδια πλευρά του στον Πλούτωνα, και ο Πλούτωνας δείχνει πάντα το ίδιο πρόσωπο στον Χάροντα. Αυτό σημαίνει ότι το φεγγάρι μένει αιώνια ακίνητο στον ουρανό. Αν μάλιστα μείνετε εδώ έξι μέρες και 10 λεπτά, όσο διαρκεί το ημερονύκτιο του Πλούτωνα, θα δείτε όλες τις φάσεις του Χάροντα, από το μισοφέγγαρο μέχρι την «Πανσέληνο».

Ίσως μάλιστα καταφέρετε να δείτε και τους υπόλοιπους τέσσερις δορυφόρους του Πλούτωνα: τη Νύχτα, την Ύδρα, τον Κέρβερο και τη Στύγα, όλοι τους με ονόματα που σχετίζονται με τον Κάτω Κόσμο. Είναι πολύ μικρότεροι από τον Χάροντα, αμυδρές κουκκίδες στον ουρανό.

Ο πλανήτης νάνος έχει τρεις φορές μικρότερο όγκο από τη Σελήνη και ολόκληρη η επιφάνειά του έχει περίπου την έκταση της Ρωσίας. Για να τη θαυμάσετε σε όλο της το μεγαλείο, μεταφερθείτε στην περιοχή του βόρειου πόλου, η οποία παραμένει λουσμένη στο φως εδώ και δεκαετίες.

Βρισκόμαστε όμως περίπου 40 φορές μακρύτερα από τον Ήλιο σε σχέση με τη Γη, και η λιακάδα είναι 1.000 φορές πιο ασθενική -σαν το προχωρημένο σούρουπο στο μητρικό σας πλανήτη.

Το πιθανότερο είναι ότι μπορείτε να κοιτάξετε τον Ήλιο κατάματα στο παρατεταμένο μεσημέρι. Ο υπόλοιπος ουρανός όμως φαίνεται σχεδόν κατάμαυρος, αφού η ατμόσφαιρα του Πλούτωνα είναι 100.000 με ένα εκατομμύριο φορές πιο αραιή από της Γης. Σημαδεύεται μόνο από περαστικά συννεφάκια αζώτου και μονοξειδίου του άνθρακα.

Το τοπίο γύρω σας σίγουρα δεν είναι αδιάφορο: ο Πλούτωνας παρουσιάζει εξαιρετικά έντονες αντιθέσεις. Άλλες περιοχές είναι κατάμαυρες σαν κάρβουνο, άλλες είναι καφεκόκκινες και άλλες καλυμμένες με απαστράπτοντα λευκό πάγο.

Η επιφάνεια αποτελείται κατά 98% από πάγο αζώτου, κατεψυγμένου σε θερμοκρασία γύρω στους -230 βαθμούς Κελσίου. Το κοκτέιλ συμπληρώνεται από ίχνη παγωμένου μονοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου -βράχια δεν διακρίνονται πουθενά.

Σε πολλά σημεία, ο πάγος καλύπτεται από μια σκούρα πορτοκαλί γλίτσα, ένα μαλακό στρώμα περίπλοκων ουσιών που σχηματίστηκε από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στα συστατικά της ατμόσφαιρας.

Την ώρα που εξερευνάτε το τοπίο, προσέξτε μην γλιστρήσετε στον πάγο. Θα μπορούσατε να πέσετε μέσα στις χαράδρες που πιθανότατα υπάρχουν στον πλανήτη-νάνο.

Ακόμα κι αν πέσετε, όμως, η πιθανότητα κατάγματος είναι μικρή: στον Πλούτωνα, η δύναμη της βαρύτητας είναι 15 φορές ασθενέστερη από ό,τι στη Γη. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε βάρος 100 κιλά, εδώ θα αισθάνεστε σαν να ήσασταν μόλις 6,7 κιλά. Ενδεχόμενο γλίστρημα θα οδηγούσε σε μια μια απόκοσμα αργή πτώση.

Σε περίπτωση ατυχήματος, πάντως, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το ασθενοφόρο θα αργήσει: το σήμα κινδύνου θα χρειαζόταν τουλάχιστον 4 ώρες για να φτάσει στη Γη με την ταχύτητα του φωτός.

Και, ακόμα και με το ταχύτερο σκάφος που έχει εκτοξευτεί ποτέ, οι πρώτες βοήθειες θα έφταναν έπειτα από τουλάχιστον εννέα χρόνια.

Στο μεταξύ προσπαθήστε να κρατηθείτε ζεστοί.

ΠΗΓΗ: in.gr

Πλούτωνας: Το New Horizons πλησιάζει τον μακρινό πλανήτη


Πλούτωνας: Το New Horizons πλησιάζει τον μακρινό πλανήτη
Την ιστορική συνάντηση του πλανήτη - νάνου Πλούτωνα με το διαστημόπλοιο New Horizons τιμάει στο σημερινό της Doodle η Google.
«Ραντεβού» με τον Πλούτωνα έχει κλείσει το διαστημόπλοιο New Horizons της NASA για σήμερα το μεσημέρι ώρα Ελλάδος (14 Ιουλίου 2015).
Έπειτα από ένα ταξίδι διάρκειας περίπου εννέα ετών και την κάλυψη μιας απόστασης σχεδόν τριών δισ. μιλίων - δηλαδή 4,8 δισ. χλμ. - από τη Γη, το διαστημόπλοιο ετοιμάζεται να «δει» από κοντά τον πλανήτη νάνο του Ηλιακού Συστήματος και το μεγαλύτερο αντικείμενο στη Ζώνη του Κάιπερ.
Σύμφωνα με τη NASA, το New Horizons θα έχει λιγότερες από 24 ώρες για να μελετήσει τον πλανήτη-νάνο από απόσταση 12.000 χιλιομέτρων. Δεν έχει τρόπο να σταματήσει, γεγονός που σημαίνει ότι θα προσπεράσει τον Πλούτωνα με ταχύτητα 50.000 χιλιομέτρων την ώρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ωστόσο, θα προλάβει να μελετήσει και τον Χάροντα, το μεγαλύτερο από τα πέντε φεγγάρια του Πλούτωνα μαζί με τη Νύχτα, τον Κέρβερο, τη Στύγα και την Ύδρα.
Καθώς θα απομακρύνεται από το σύστημα, θα περάσει για λίγο μέσα από τη σκιά του Πλούτωνα, οπότε θα μπορέσει να αναλύσει την ατμόσφαιρά του καταγράφοντας το ηλιακό φως που περνά από μέσα της πριν φτάσει στην κάμερα του σκάφους. Η ίδια τεχνική αναμένεται να δείξει αν και ο Χάροντας διαθέτει αραιή ατμόσφαιρα.
Τα δεδομένα που θα στέλνει το διαστημόπλοιο φτάνουν στη Γη μετά από περίπου 4 ώρες.

Pluto
O Πλούτωνας φωτό που έστειλε το Horizon στις 13/7 από απόσταση 768000 χιλιομέτρων από την επιφάνειά του. (φωτό nasa.gov)