Μια εξερεύνηση της απεραντοσύνης του Διαστήματος μέσα από τη γνώση. Επικοινωνία: spacenewsblog@gmail.com
Τρίτη 31 Αυγούστου 2010
Δεν φοβόμαστε τις ηλιακές καταιγίδες λέει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος
Τη διαβεβαίωση ότι η ενίσχυση της δραστηριότητας του Ηλιου και οι ηλεκτρομαγνητικές καταιγίδες που θα τη συνοδεύσουν δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τους δορυφόρους του συστήματος Galileo δίνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).
Το Galileo αποτελεί την προσπάθεια της Ευρώπης για τη δημιουργία ενός δορυφορικού "πλέγματος" που θα χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές με κυρίαρχη το γεωγραφικό εντοπισμό θέσης, υποκαθιστώντας στην ουσία το αμερικανικής κατασκευής σύστημα GPS. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ESA στην ερχόμενη τριετία θα έχει ολοκληρωθεί η εκτόξευση στο Διάστημα 4 δορυφόρων του συστήματος Galileo, που θα κινούνται σε τροχιά σε απόσταση 22.000 χλμ. από τη Γη. Η εκτόξευση και ενεργοποίηση των δορυφόρων συμπίπτει χρονικά με το ζενίθ της ηλιακής δραστηριότητας και κατά καιρούς στο διεθνή Τύπο δημοσιεύονται επιφυλάξεις ή και... σενάρια Αποκάλυψης για την τύχη των δορυφόρων που θα βρεθούν στο κέντρο μιας "καταιγίδας" φορτισμένων σωματιδίων και ακτινοβολίας. Η ίδια η υπηρεσία, ωστόσο, καθησυχάζει τους ανησυχούντες, τονίζοντας πως οι προδιαγραφές κατασκευής των δορυφόρων περιλαμβάνουν και συστήματα προστασίας τους από τις ηλιακές καταιγίδες. "Οι δορυφόροι του Galileo έχουν σχεδιαστεί [για να λειτουργούν] στις δυσχερέστερες συνθήκες. Ακόμα και σε αυτό το ενδεχόμενο θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν " σχολιάζει ο Bertram Arbesser-Rastburg, επικεφαλής του τμήματος της ESA για τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες.
Οπως σημειώνει η Υπηρεσία, το 2005 και το 2008 εκτοξεύθηκαν δύο δορυφόροι που κινούνται στις τροχιακές θέσεις του Galileo, με κύριο αντικείμενο τη συλλογή στοιχείων σχετικά με την ακτινοβολία και το διαστημικό "καιρό". Οι συγκεκριμένοι δορυφόροι εξακολουθούν να λειτουργούν στέλνοντας διαρκώς στοιχεία προς αξιολόγηση στην ESA.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου