Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Κοινή σινο-ρωσική αποστολή αναχωρεί το φθινόπωρο για Άρη

O Φόβος, ένας βράχος σε σχήμα πατάτας, έχει μέση ακτίνα μόλις 11 χιλιόμετρα (Φωτογραφία: NASA/JPL )
Με κοινό πύραυλο προγραμματίζεται να εκτοξευτούν τον Οκτώβριο η ρωσική αποστολή Phobos Explorer, που θα επιχειρήσει να φέρει στη Γη δείγματα από τον δορυφόρο του Άρη Φόβο, και το κινεζικό σκάφος Γινγκχούο-1, που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Θα είναι η πρώτη διαπλανητική αποστολή της Ρωσίας από το 1996, όταν εκτοξεύτηκε η αποστολή Mars 96 που κατέληξε σε αποτυχία.

Θα είναι επίσης η πρώτη διαπλανητική αποστολή της Κίνας, της οποίας το διαστημικό πρόγραμμα σημειώνει μεγάλες επιτυχίες τα τελευταία χρόνια: επανδρωμένη αποστολή σε τροχιά το 2003 και δύο ρομποτικές αποστολές στη Σελήνη το 2007 και το 2010.

Εφόσον η αποστολή του Γινγκχούο-1 αποδειχθεί επιτυχής, η Κίνα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει αποστολή προσεδάφισης το 2013, δήλωσε στο πρακτορείο Xinhua ειδικός της Κινεζικής Ακαδημίας Διαστημικής Τεχνολογίας.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, η σινο-ρωσική αποστολή του Phobos Explorer και του Γινγκχούο-1 προγραμματιζόταν αρχικά να αναχωρήσει τον περασμένο Οκτώβριο, τελικά όμως η εκτόξευση από το Κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν αναβλήθηκε.

Το Phobos Explorer θα επιχειρήσει να συλλέξει και να φέρει στη Γη δείγματα εδάφους από τον Φόβο, το μεγαλύτερο από τα δύο μικρά φεγγάρια του Άρη (το δεύτερο είναι ο Δείμος.

Το Γινγκχούο-1, ένας σχεδόν κυβικός δορυφόρος με πλευρά γύρω στα 75 εκατοστά, θα τεθεί σε τροχιά για τρία χρόνια, προκειμένου να μελετήσει το μαγνητικό πεδίο του Άρη να παρακολουθήσει τις γιγάντιες αμμοθύελλες, αλλά και να ανακαλύψει πώς ο πλανήτης έχασε το νερό του και έγινε ο ξερός, παγωμένος κόσμος που βλέπουμε σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου