Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

Ίσως υπάρχουν εξωγήινοι σε 500 εκατ. πλανήτες του γαλαξία μας

Καρλ Σαγκάν: «Υπάρχουν δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια κόσμοι»

Ο... αστρονομικός αριθμός τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων πλανητών περιλαμβάνονται στον γαλαξία μας. Από αυτούς, περίπου 500 εκατομμύρια πλανήτες πιθανόν να φιλοξενούν μορφές ζωής, αφού διατηρούν μια μέση θερμοκρασίας, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Στους δισεκατομμύρια πλανήτες του γαλαξία μας, κάποιοι μπορεί να κατοικούνται (εικόνα από το τηλεσκόπιο Κέπλερ / NASA)
Ο Ουίλιαμ Μπορούκι, ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής του διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ» της NASA, που αναζητά εξωπλανήτες, δήλωσε, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα DailyMail, ότι οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των πλανητών στον γαλαξία μας βασίζονται στα πρώτα δειγματοληπτικά αποτελέσματα της έρευνας του «Κέπλερ», το οποίο μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και εστιάζοντας σε ένα μικρό τμήμα του νυχτερινού ουρανού (μόλις στο ένα τετρακοσιοστό), έχει ήδη βρει εκατοντάδες πιθανούς εξωπλανήτες.

Ο Μπορούκι και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι ένα στα δύο άστρα του γαλαξία μας (που υπολογίζονται σε περίπου 100 δισεκατομμύρια συνολικά) έχει τουλάχιστον ένα πλανήτη γύρω του, άρα υπάρχουν συνολικά 50 δισ. εξωπλανήτες, οι οποίοι μπορεί όμως να είναι πολύ περισσότεροι, αφού είναι φυσικό πολλά άστρα να έχουν περισσότερους από ένα πλανήτη. Επίσης, εκτιμάται ότι ένα στα 200 άστρα έχει πλανήτες σε τροχιά σε πιθανώς «κατοικήσιμη ζώνη» (έτσι προκύπτει ο αριθμός των 500 εκατ. δυνάμει κατοικήσιμων εξωπλανητών).

Επίσης δεν αποκλείεται τα άστρα του γαλαξία μας να είναι πολύ περισσότερα από 100 δισ., καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις ενός επιστήμονα του πανεπιστημίου Γιέηλ μπορεί να είναι τριπλάσια τελικά (γύρω στα 300 δισ.), οπότε σε αυτή την περίπτωση πολλαπλασιάζεται ανάλογα και ο αριθμός των εξωπλανητών. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι στο σύμπαν υπάρχουν τουλάχιστον 100 δισ. γαλαξίες, οπότε δεν φαντάζει υπερβολική πια η ιστορική φράση του διάσημου αστροφυσικού Καρλ Σαγκάν για «δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια κόσμους».

Σύμφωνα με τις (στατιστικές) εκτιμήσεις του Μπορούκι, το 10,5% των άστρων του γαλαξία μας έχουν πλανήτες στο μέγεθος περίπου της Γης (δηλαδή 50% έως 125% σε σχέση με τον πλανήτη μας), το 7,3% ανήκουν στην κατηγορία της «σούπερ-Γης» (με μέγεθος 125% έως 200% σε σχέση με τη Γη), το 20,8% έχουν τις διαστάσεις του Ποσειδώνα (διπλάσιοι έως εξαπλάσιοι σε σχέση με τη Γη) και το 5,2% έχουν τουλάχιστον το μέγεθος του Δία (πάνω από έξι φορές μεγαλύτεροι από τη Γη).

Μέχρι στιγμής το «Κέπλερ» έχει εντοπίσει 1.235 υποψήφιους εξωπλανήτες, από τους οποίους οι 54 βρίσκονται στην «κατοικήσιμη ζώνη», όπου η ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής θα μπορούσε να είναι πιθανή. Η διασταύρωση των στοιχείων και η επιβεβαίωση της ύπαρξης των εξωπλανητών από άλλα τηλεσκόπια θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Συνεπώς προκύπτει το ζήτημα της ύπαρξης όχι απλώς ζωής, αλλά νοήμονος ζωής στο σύμπαν. «Το επόμενο ερώτημα είναι γιατί δεν μας έχουν επισκεφτεί; Και η απάντηση είναι ‘δεν ξέρω’», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπορούκι.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

1 σχόλιο:

 1. Άλλο τι θα θέλαμε να πιστεύαμε και άλλο πράγμα η λογική. Θα ήθελα να πιστέψω σε εξωγιήνους, αλλά η λογική μου λέει ότι αυτό είναι αδύνατο, μέχρι στιγμής.

  Και γιατί είναι αδύνατο; Γιατί μέχρι τώρα δεν έχουμε βρει ούτε κύτταρο. Σύμφωνα λοιπόν με την επιστήμη της λογικής και του πειράματος, από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν έχει αποδειχθεί τίποτα. Επομένως δεν είναι επιστημονικό να λέμε ότι υπάρχει ζωή στο σύμπαν, αλλά επειδή δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε μόνοι μας, τότε λένε οι επιστήμονες (απαρνιούνται εκείνη την στιγμή τις αρχές της επιστήμης και της λογικής) ότι υπάρχει πιθανότητα ζωής.

  Αλλά εγώ λέω ότι πιθανότητα υπάρχει σε κάτι που έχει ή είχε εμφανισθεί στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα λέμε την πιθανότητα να κερδίσουμε το τζόκερ. Είναι κάτι χειροποιαστό και το έχουν κερδίσει κάποιοι στο παρελθόν.

  Εδώ όμως δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό, αρά γιατί υπάρχει η πιθανότητα να "υπάρχει" ζωή; Και ποιος μου λέει εμένα ότι αυτοί οι πλανήτες βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη; Το χειροποιαστό που έχουμε είναι η γη μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ζωή (δες το Αρσενικό χημικό στοιχείο στην αλυσίδα του DNA - συνέντευξη NASA) είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί σε έναν πλαντήτη σαν τον δικό μας. Εάν εμφανιζόταν ένα δείγμα ζωής στο διάστημα, τότε θα μπορούσαμε να πούμε επιστημονικά ότι:
  "υπάρχει η πιθανότητα το σύμπαν να σφύζει από ζωή" και να υπολογίσουμε με τις πιθανότητες και την "ποσότητα" ζωής σε κάθε γαλαξία.

  Επομένως, εάν θέλουμε να μιλήσουμε επιστημονικά και όχι με σημαία την πίστη...
  Κύριοι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμμία απολύτως πιθανότητα να υπάρχει ζωή σε όλο το σύμπαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή