Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Πεφταστέρια» για πολλές ευχές

Όσοι σηκώσουν το βλέμμα τους στο νυχτερινό ουρανό το βράδυ της Παρασκευής 12 Αυγούστου και τα χαράματα του Σαββάτου 13 Αυγούστου θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα θεαματικό αστρονομικό φαινόμενο. Μια βροχή από «πεφταστέρια» ή επιστημονικά διάττοντες Περσείδες, θα πέφτουν με ρυθμό περίπου 100 την ώρα, σύμφωνα με στοιχεία προηγούμενων ετών του Διεθνούς Οργανισμού Μετεώρων (ΙΜΟ).
Φέτος η παρατήρηση θα δυσκολευτεί από το γεγονός ότι ο νυχτερινός ουρανός θα είναι ιδιαίτερα φωτεινός λόγω της πανσελήνου της 13ης Αυγούστου.
Οι Περσείδες, ονομάζονται έτσι καθώς αρχικά φαίνονταν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα ενώ σήμερα εκτιμάται ότι η προέλευσή τους είναι η Κασσιόπεια, είναι γρήγορες και φωτεινές, συχνά με μακριές πύρινες «ουρές» και μφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού .
Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο προκαλείται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος αρχίζει να τέμνει την τροχιά της Γης από τις αρχές του Αυγούστου.
Ο κομήτης χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο.
Τα μετέωρα, έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο και όταν εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ. Καθώς δε, πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνοντας πίσω τους τα φωτεινά ίχνη που μας μαγεύουν όλους. Λένε πως όταν πέφτει ένα αστέρι, κάνε μια ευχή και εκείνη θα πραγματοποιηθεί. Τι γίνεται όμως όταν χιλιάδες μικρές φωτεινές λάμψεις «σκίζουν» τον έναστρο ουρανό; Στις 12 και 13 Αυγούστου χιλιάδες μικρές νιφάδες αστρικής σκόνης, πιο γνωστές και ως «Περσείδες», θα κάνουν την εμφάνισή τους στον ουρανό, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Σύμφωνα με τη NASA, το φαινόμενο γίνεται ορατό στη Γη μία φορά το χρόνο και συγκεκριμένα τον Αύγουστο

Υπεύθυνος για το φαινόμενο αυτό είναι ο κομήτης Swift-Tuttle, ο οποίος διαχέει στο διάστημα χιλιάδες αστρονιφάδες, οι οποίες, καθώς εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης, δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Το φαινόμενο αναμένεται φέτος να είναι ορατό μόνο στις Η.Π.Α. και αναμένεται να ξεκινήσει στις 05:00 (ώρα Ελλάδος) το πρωί του Σαββάτου. Μπορείτε να παρακολουθήσετε live το φαινόμενο μέσα από το site της NASA, πατώντας εδώ
(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου