- Στη φωτογραφία, η ουρά του κομήτη καθώς εξέρχεται από το ηλιακό στέμμα. Στο βίντεο, η προσέγγιση καρέ-καρέ (NASA/SDO/STEREO)
Ο κομήτης Lovejoy είχε ανακαλυφθεί μόλις δύο εβδομάδες πριν από την παρ΄ολίγον θανάσιμη βουτιά. Οι αποστολές SOHO και STEREO της NASA, που έχoυν τα μάτια μονίμως στραμμένα στον Ήλιο, τον βιντεοσκόπησαν την Πέμπτη καθώς περνούσε πίσω από το άστρο.
Οι αστρονόμοι περίμεναν ότι θα είχε την ίδια τύχη με τους 2.000 κομήτες -μπάλες από πάγους και σκόνη- που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα να χάνονται μέσα στο φως.
Στο βίντεο του διαστημικού τηλεσκοπίου SDO, η ουρά του κομήτη αλληλεπιδρά με το ηλιακό στέμμα (NASA/SDO)
«Είναι σαν παγάκι που κυλά στη σχάρα του μπάρμπεκιου» σχολίασε ο Ντιν Πέσνελ, επιστημονικός υπεύθυνος του διαστημικού τηλεσκοπίου SDO.
Ο Lovejoy επέζησε, δεν έμεινε όμως ανέπαφος -εκτιμάται ότι έχασε το 90% της αρχικής του μάζας, που πρέπει να ήταν αρκετά εκατομμύρια τόνοι σκόνης και πάγων από τις απαρχές του Ηλιακού Συστήματος.
Καθώς τώρα συνεχίζει το ελλειπτικό ταξίδι της τροχιάς του γύρω από τον Ήλιο, ο Lovejoy θα απολαύσει το κρύο του Διαστήματος για 800 με 900 χρόνια πριν επιστρέψει στη γειτονιά της ζέστης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου