Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

Από το Διάστημα, το βόρειο σέλας φαίνεται ακόμα πιο εξωπραγματικό


  (Φωτογραφία:  NASA )
Ουάσινγκτον
Λίγες ημέρες μετά τη γεωμαγνητική καταιγίδα που βομβάρδισε με σωματίδια τη γήινη ατμόσφαιρα, το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) απαθανάτισε ένα φαντασμαγορικό βόρειο σέλας πάνω από τον Βόρειο Ειρηνικό και τον Καναδά.

Το βίντεο δημιουργήθηκε από τη συρραφή μιας σειράς φωτογραφιών που λήφθηκαν στις 29 Ιανουαρίου, μια τεχνική γνωστή ως timelapse. Ξεκινά πάνω από τα σκοτεινά νερά του Ειρηνικού, βορειοανατολικά του νησιού Βανκούβερ, και συνεχίζεται πάνω από τον Καναδά, μέχρι το σέλας να χαθεί τελικά στο φως της ανατολής.

Το βόρειο και το νότιο σέλας δημιουργούνται από φορτισμένα σωματίδια που παγιδεύονται στο γήινο μαγνητικό πεδίο και εκτρέπονται προς τους πόλους. Εκεί αντιδρούν με σωματίδια της ατμόσφαιρας και εκπέμπουν φωτόνια που γίνονται ορατά ως φωτεινά πέπλα που κυματίζουν στον ουρανό.

Η ένταση του φαινομένου κορυφώνεται έπειτα από εξάρσεις της ηλιακής δραστηριότητας όπως οι λεγόμενες εκτινάξεις στεμματικού υλικού, εκρήξεις στην ηλιακή ατμόσφαιρα που εκτοξεύουν πλάσμα στο Διάστημα με ταχύτητες εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα.

Οι ηλιακές καταιγίδες αναμένεται να αυξηθούν σε αριθμό και ένταση καθώς πλησιάζουμε στο μέγιστο του 11ετούς ηλιακού κύκλου, το οποίο αναμένεται στο τέλος του 2013.

Η NASA σκοπεύει να δημοσιοποιήσει περισσότερα βίντεο με το σέλας στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας AuroraMAX, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με την Καναδική Υπηρεσία Διαστήματος και διάφορα πανεπιστήμια.

Ο δικτυακός τόπος του AuroraMax μεταδίδει μάλιστα ζωντανές εικόνες του σέλατος στη διάρκεια της νύχτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου