Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να θαυμάσει τη δακτυλιοειδή έκλειψη της Δευτέρας


Στη δακτυλιοειδή έκλειψη, ο δίσκος της Σελήνης είναι λίγο μικρότερος από τον ηλιακό δίσκο, αφήνοντας να φανεί ένα φωτεινό δαχτυλίδι
Στη δακτυλιοειδή έκλειψη, ο δίσκος της Σελήνης είναι λίγο μικρότερος από τον ηλιακό δίσκο, αφήνοντας να φανεί ένα φωτεινό δαχτυλίδι   (Φωτογραφία:  Associated Press )


Από τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας, η σκιά της Σελήνης θα πέσει στη νότια Κίνα και στη συνέχεια θα κινηθεί σε μια πορεία 7.000 μέτρων στον Ειρηνικό και μέχρι τις ΗΠΑ, δημιουργώντας το εντυπωσιακό φαινόμενο της δακτυλιοειδούς έκλειψης, κατά την οποία το φεγγάρι καλύπτει το κέντρο του ηλιακό δίσκου αλλά αφήνει έναν πύρινο δακτύλιο ορατό στην περιφέρειά του.

Σε όλα τα είδη εκλείψεων, η Σελήνη περνά ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη. Στην περίπτωση της ολικής έκλειψης, η έκταση που καλύπτει η Σελήνη στον ουρανό είναι ίδια με το φαινόμενο μέγεθος του Ήλιου, οπότε ο ηλιακός δίσκος κρύβεται εντελώς. Στην περίπτωση όμως της δακτυλιοειδούς έκλειψης, η Σελήνη βρίσκεται λίγο πιο μακριά από τη Γη (καθώς κινείται στην ελλειπτική τροχιά της) και το φαινόμενο μέγεθός της είναι ελαφρώς μικρότερο από τον ηλιακό δίσκο.

Όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρεντ Έσπενακ της NASA. η έκλειψη της Δευτέρας θα είναι ορατή στις περιοχές από όπου θα περάσει η σκιά της Σελήνης, μια ζώνη πλάτους 240 έως 300 χιλιομέτρων, η οποία περνά από την ανατολική Ασία, το βόρειο Ειρηνικό και τις δυτικές ΗΠΑ.

Η Ελλάδα δεν θα βρεθεί κάτω από τη σκιά της Σελήνης, οπότε δεν θα απολαύσει το φαινόμενο.

Οι περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος της κεντρικής γραμμής αυτής της ζώνης θα δουν την έκλειψη ως  δακτυλιοειδή, ενώ όσες βρίσκονται εκατέρωθεν αυτής της κεντρικής γραμμής θα δουν μια μερική έκλειψη.

Η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 01.06 ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα, όταν η σκιά της Σελήνης θα πέσει στη νότια Κίνα την ώρα της δύσης. Θα περάσει στη συνέχεια από το Τόκιο, τις Αλεούτιες Νήσους της Αλάσκα, πριν περάσει τελικά στις ΗΠΑ και εξαφανιστεί στην Αριζόνα και το Τέξας στις 04.23 ώρα Ελλάδας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου