Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

NASA: ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ H ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ



Ένας επιστήμονας της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA, αποκάλυψε σήμερα πως οι σημαίες που είχαν υψωθεί στη Σελήνη πριν από σαράντα χρόνια από Αμερικανούς αστροναύτες βρίσκονται όλες στη θέση τους, εκτός από μία.

Είναι αυτή που είχαν τοποθετήσει ο Μπαζ Όλντριν και ο Νιλ Άρμστρονγκ, οι αστροναύτες της πρώτης αμερικανικής αποστολής στο φεγγάρι, το 1969.

Ο Μαρκ Ρόμπινσον έπειτα από μια ανάλυση των δεδομένων που έλαβε από μια κάμερα του δορυφόρου LROC που έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τη σελήνη έγραψε ένα άρθρο που αναφέρει τις λεπτομέρειες της ανακάλυψης αυτής.

«Με βάση τις εικόνες του LROC είναι βέβαιο ότι οι αμερικανικές σημαίες είναι ακόμη όρθιες και ρίχνουν σκιά στα σημεία προσελήνωσης, εκτός από αυτήν του Apollo 11. Ο αστροναύτης Μπαζ Όλντριν είχε πει ότι η σημαία έπεσε στο έδαφος της σελήνης από τα αέρια που προκάλεσαν οι κινητήρες του Apollo 11 κατά την αποσελήνωση. Φαίνεται ότι είχε δίκιο!" γράφει ο Ρόμπινσον.

Από το 1969 μέχρι και το 1972 οι αμερικανικές αποστολές στη Σελήνη διαδέχονταν η μία την άλλη με αποτέλεσμα να υπάρχουν στο φεγγάρι ήδη έξι σημαίες.

«Προσωπικά ξαφνιάστηκα αρκετά που οι σημαίες σώθηκαν από την υπεριώδη ακτινοβολία και τις ακραίες θερμοκρασίες της σελήνης. Αλλά πώς να μοιάζουν σήμερα; Τα χρώματα μάλλον θα έχουν ξεβάψει», καταλήγει ο Ρόμπινσον.

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012




Λίγο πριν το τέλος του καλοκαιριού το φεγγάρι θα βαφτεί μπλέ! Πότε ακριβώς θα δούμε το συγκλονιστικό θέαμα;



''Μπλε" πανσέληνο θα έχουμε την τελευταία νύχτα του καλοκαιριού. Θα είναι η δεύτερη πανσέληνος που θα γίνει μέσα στον ίδιο μήνα. Η πρώτη θα είναι στις 2 Αυγούστου και η δεύτερη, και πιο "σπάνια", στις 31.
Δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο να παρατηρούνται δύο πανσέληνοι μέσα στον ίδιο μήνα, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Η δεύτερη πανσέληνος τον ίδιο μήνα αποκαλείται μπλε, όχι μόνο επειδή είναι ασυνήθιστη αλλά επειδή κάποτε ήταν πραγματικά μπλε. Και όχι για μια νύχτα, αλλά για χρόνια.
"Ήταν το 1883 όταν έγινε η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία. Σε απόσταση 600 χιλιομέτρων μακριά, ο κόσμος άκουσε την έκρηξη σαν βολή κανονιού. Ισοδυναμούσε η έκρηξη με βόμβα ισχύος 100 μεγατόνων. Στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας εκτινάχθηκαν χώμα και στάχτη. Τότε το φεγγάρι έγινε μπλε και ήταν τόσο σπάνιο το γαλάζιο πρόσωπο της σελήνης που αντίκριζαν οι άνθρωποι «ώστε το μπλε φεγγάρι έμεινε στα χρονικά ως έκφραση ενδεικτική της έννοιας του "σχεδόν ποτέ", όπως λέει στα NEA ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου Διονύσης Σιμόπουλος.
"Με αυτή λοιπόν την έννοια χρησιμοποιείται και η φράση "μπλε Σελήνη" για να χαρακτηρίσει την ύπαρξη δύο πανσελήνων σε έναν μήνα. Η δεύτερη δηλαδή πανσέληνος σε έναν μήνα ονομάζεται "μπλε Σελήνη" παρ' όλο που ένα τέτοιο φαινόμενο, αν και ασυνήθιστο δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο" προσθέτει ο κ. Σιμώπουλος.

Πηγή: news247.gr

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Καταιγίδα κομητών...


Ενα εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA. Το τηλεσκόπιο εντόπισε έναν μεγάλο αριθμό κομητών οι οποίοι είχαν... πλησιάσει σε ένα κοντινό μας άστρο. Πρόκειται για μια «καταιγίδα κομητών», όπως την ονόμασαν οι ειδικοί.

Το φαινόμενο λαμβάνει χώρα στο άστρο Eta Corvi που βρίσκεται σε απόσταση 60 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Κόρακα. Το Eta Corvi ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον Ήλιο αλλά είναι 40% μεγαλύτερο και 30% νεότερο από το μητρικό μας άστρο.

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια καλλιτεχνική απεικόνιση του φαινομένου στην οποία διακρίνεται στο κέντρο ένας μεγάλος βραχώδης πλανήτης πάνω στον οποίο πέφτει ένας κομήτης ενώ πολλοί άλλοι συνεχίζουν την πορεία τους προς το άστρο που διακρίνεται στα αριστερά της εικόνας.

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

«Μπλε» πανσέληνος τον Αύγουστο


Perierga.gr - «Μπλε» πανσέληνος τον Αύγουστο«Μπλε» πανσέληνο θα έχουμε την τελευταία νύχτα του καλοκαιριού. Θα είναι η δεύτερη πανσέληνος που θα γίνει μέσα στον ίδιο μήνα. Η πρώτη θα είναι στις 2Αυγούστου και η δεύτερη, και πιο «σπάνια», στις 31.Δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο να παρατηρούνται δύο πανσέληνοι μέσα στον ίδιο μήνα, πολύ ...
περισσότερο όταν πρόκειται για το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Η δεύτερη πανσέληνος τον ίδιο μήνα αποκαλείται μπλε, όχι μόνο επειδή είναι ασυνήθιστη αλλά επειδή κάποτε ήταν πραγματικά μπλε. Και όχι για μια νύχτα, αλλά για χρόνια.Ήταν το 1883 όταν έγινε η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία. Σε απόσταση 600 χιλιομέτρων μακριά, ο κόσμος άκουσε την έκρηξη σαν βολή κανονιού. Ισοδυναμούσε η έκρηξη με βόμβα ισχύος 100 μεγατόνων. Στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας εκτινάχθηκαν χώμα και στάχτη. Τότε το φεγγάρι έγινε μπλε και ήταν τόσο σπάνιο το γαλάζιο πρόσωπο της σελήνης που αντίκριζαν οι άνθρωποι «ώστε το μπλε φεγγάρι έμεινε στα χρονικά ως έκφραση ενδεικτική της έννοιας του “σχεδόν ποτέ”» όπως λέει στα NEA ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.«Με αυτή λοιπόν την έννοια χρησιμοποιείται και η φράση “μπλε Σελήνη” για να χαρακτηρίσει την ύπαρξη δύο πανσελήνων σε έναν μήνα. Η δεύτερη δηλαδή πανσέληνος σε έναν μήνα ονομάζεται “μπλε Σελήνη” παρ’ όλο που ένα τέτοιο φαινόμενο, αν και ασυνήθιστο δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο» προσθέτει ο διευθυντής.

ΠΗΓΗ:perierga.gr

ΔΕΙΤΕ τον γυρο της Γης με έναν συγκλονιστικό τρόπο!




Είναι το πιο εντυπωσιακό βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και μας δείχει για πρώτη φορά με έναν συγκλονιστικό τρόπο τη γη!

"Αυτός είναι ο πλανήτης μας" είναι ο τίτλος του εντυπωσιακού video από τον 18χρονο Κροάτη Tomislav Safundžić, ο οποίος χρησιμοποίησε υλικό από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό της NASA για να παρουσιάσει την Γη έτσι όπως σπάνια έχουμε την ευκαιρία να δούμε.




This is Our Planet from Tomislav Safundžić on Vimeo.

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Νέες ενδείξεις για νερό στο εσωτερικό του Άρη


Επιστήμονες του Ινστιτούτου Κάρνεγκι ανέλυσαν το περιεχόμενο δύο μετεωριτών αρειανής προέλευσης που ανακαλύφθηκαν στη Γη. Αναλύοντας γεωχημικά τη σύνθεση των δύο μετεωριτών, οι γεωλόγοι συμπέραναν ότι ο μανδύας του Άρη, σε ορισμένα σημεία, πρέπει να περιείχε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νερού από αυτές που πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες, σε σημείο που να μη διέφερε από την ποσότητα των υπόγειων υδάτων της Γης.
meteorite Νέα στοιχεία από τη μελέτη μετεωριτών ενισχύουν την εκτίμηση των επιστημόνων ότι, εκτός από τη Γη, η οποία είναι ο μόνος πλανήτης του ηλιακού συστήματος που διαθέτει μεγάλα υδάτινα αποθέματα στο εσωτερικό του, και ο Άρης είχε κάποτε αφθονία νερού στα έγκατά του.

Μέχρι τώρα υπήρχαν αρκετές ενδείξεις για την ύπαρξη κάποτε σημαντικών ποσοτήτων νερού στην επιφάνεια του Άρη, ωστόσο οι εκτιμήσεις ήταν ότι το εσωτερικό του ήταν γενικά άνυδρο.
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Κάρνεγκι, με επικεφαλής τον Francis McCubbin και τον Erik Hauri, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Geology» της Γεωλογικής Εταιρίας της Αμερικής, ανέλυσαν το περιεχόμενο δύο μετεωριτών αρειανής προέλευσης που ανακαλύφθηκαν στη Γη.
Οι μετεωρίτες, οι οποίοι πιστεύεται ότι προέρχονται από τον μανδύα του «κόκκινου πλανήτη» (δηλαδή από το εκτεταμένο γεωλογικό στρώμα μεταξύ του φλοιού και του πυρήνα), εκτινάχθηκαν από τον Άρη πριν από περίπου 2,5 εκατ. χρόνια και κατέληξαν στη Γη, παγιδευμένοι από τη βαρύτητά της.
Αναλύοντας γεωχημικά τη σύνθεση των δύο μετεωριτών, οι γεωλόγοι συμπέραναν ότι ο μανδύας του άρη, σε ορισμένα σημεία, πρέπει να περιείχε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νερού από αυτές που πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες, σε σημείο που να μη διέφερε από την ποσότητα των υπόγειων υδάτων της Γης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το νερό υπήρχε ήδη από την αρχική φάση σχηματισμού του Άρη και έκτοτε ο πλανήτης διατήρησε την ικανότητά του να διακρατεί αποθέματα νερού στο εσωτερικό του.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Αμερικανών ερευνητών, ο μανδύας του Άρη περιείχε 70 έως 300 μέρη νερού (ppm) ανά εκατομμύριο. Συγκριτικά, το ανώτερο στρώμα του μανδύα της Γης περιέχει κατά προσέγγιση 50 έως 300 μέρη νερού ανά εκατομμύριο. Τα ηφαίστεια θεωρούνται ο κύριος μηχανισμός μέσω του οποίου το νερό του Αρη ανέβαινε από τα έγκατα του πλανήτη προς την επιφάνειά του.
Πηγή: ΑΠΕ

Το τηλεσκόπιο Hubble ανακαλύπτει γαλαξίες που δεν περιμέναμε να υπάρχουν

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αποκάλυψε ένα αινιγματικό τόξο φωτός, πίσω από ένα εξαιρετικά μεγάλο σμήνος γαλαξιών σε απόσταση 10 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Το σμήνος αυτό είχε ανακαλυφθεί νωρίτερα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer και δημιουργήθηκε όταν το Σύμπαν ήταν ακόμη περίπου στο ένα τέταρτο της σημερινής του ηλικίας. Το μεγάλο τόξο είναι η παραμορφωμένη εικόνα ενός γαλαξία που βρίσκεται πίσω από το σμήνος, και το φως που εξέπεμψε άλλαξε πορεία από τη βαρυτική επίδραση της συστάδας των γαλαξιών η οποία παρεμβάλλεται.
SPACE/HUBBLE
Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη παρατήρηση αυτής της γαλάζιας αψίδας φωτός πίσω από ένα τεράστιο σμήνος γαλαξιών, 10 δισ. έτη φωτός μακριά μας, είναι πως κανονικά, δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

Το γεγονός ότι το φως αλλάζει πορεία καθώς περνά γύρω από βαριά σώματα όπως άστρα, ή και γαλαξίες ολόκληρους είναι γνωστό ως το φαινόμενο του βαρυτικού φακού, κι επιτρέπει στους επιστήμονες να δουν τι συμβαίνει πίσω από τέτοια ουράνια σώματα, κάτι που αλλιώς θα ήταν αδύνατο. Το φαινόμενο περιγράφεται στη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, και μάλιστα ήταν αυτό που έδωσε την πρώτη επιβεβαίωση ότι η θεωρία του είναι σωστή, όταν το 1919 ο Βρετανός αστρονόμος Έντιγκτον, κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης Ηλίου, έδειξε ότι ο Ήλιος πράγματι καμπύλωνε το φως των αστέρων που βρίσκονταν πίσω του.
Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη παρατήρηση αυτής της αψίδας φωτός, είναι πως κανονικά, δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Όσο πιο μακριά κοιτάμε, τόσο και πιο βαθιά στο παρελθόν του Σύμπαντος βλέπουμε και σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση, σε τόσο πρώιμες εποχές δεν περιμέναμε να υπήρχαν γαλαξίες φωτεινοί αρκετά ώστε να τους δούμε, ακόμα και υπό την επίδραση του βαρυτικού φακού.
Τα σμήνη γαλαξιών είναι συγκεντρώσεις εκατοντάδων ή και χιλιάδων γαλαξιών που έλκονται από τη μεταξύ τους βαρύτητα. Καθώς είναι τα πιο βαριά αντικείμενα που γνωρίζουμε στο Σύμπαν, οι επιστήμονες τα χρησιμοποιούν συχνά για να μελετήσουν την περιοχή που βρίσκεται πίσω τους. Αν και αυτό λειτουργεί σε σμήνη τα οποία βρίσκονται πιο κοντά στη Γη, οι αστρονόμοι πίστευαν πως σμήνη τόσο μακριά όπως αυτό, δεν θα είχαν αρκετή μάζα ώστε να καμπυλώσουν το φως κάποιου γαλαξία τόσο μακρινού. Έτσι, πρόκειται για το πιο βαρύ σμήνος που έχει ανακαλυφθεί σε τέτοια απόσταση, 5 με 10 φορές μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα, και υπολογίζουν πως «ζυγίζει» όσο 500 τρισεκατομμύρια δικοί μας Ήλιοι.
Στην ίδια φωτογραφία λοιπόν παρατηρήθηκε ένας αρχαίος γαλαξίας ηλικίας έως και 13 δισεκατομμυρίων χρόνων, πιο φωτεινός και πιο μεγάλος από ότι αναμενόταν αλλά και ένα σμήνος, πιο βαρύ από όλα τα σμήνη που είχαν παρατηρηθεί ποτέ στην ίδια απόσταση. Το γεγονός πως υπάρχουν τέτοια σμήνη κάνει τους επιστήμονες να θέλουν να επαναλάβουν τις παρατηρήσεις τους αλλά και να ανακαλύψουν νέα παραδείγματα. Ήταν τέτοια η έκπληξή τους, που όπως χαρακτηριστικά λέει ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, ο Anthony Gonzalez του πανεπιστημίου της Florida: «δεν έχω πειστεί για καμιά από τις δύο εξηγήσεις. Βρήκαμε μόνο ένα παράδειγμα. Πρέπει να μελετήσουμε πολλά ακόμη τέτοια αντικείμενα».
Πηγή: Ναυτεμπορική


Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ

Ενωσαν 817 φωτογραφΙες που τραβΗχτηκαν σε 4 μΗνες και Εφτιαξαν μια πανοραμικΗ Αποψη του κΟκκινου πλανΗτη.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό από τη ΝΑΣΑ. Είναι σα να έχει πατήσει ανθρώπινο πόδι στον μακρινό αυτό πλανήτη και να τράβηξε τις φωτογραφίες.

Αυτή είναι η φωτογραφία που αποτελείται από 817 και μας έδωσε την πανοραμική εικόνα του Άρη
Αυτή είναι η φωτογραφία που αποτελείται από 817 και μας έδωσε την πανοραμική εικόνα του Άρη

Μέσα από την φωτογραφία μπορεί κανείς να δει με λεπτομέρεια τον μεγαλύτερο κρατήρα του πλανήτη.



Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τις 21/12/2011 έως τις 08/05/2012.

Το ρομποτάκι με το όνομα Opportunity στις 02/07 συμπλήρωσε την 3.000η ημέρα του στον πλανήτη Άρη και η ΝΑΣΑ γιόρτασε τον 15ο χρόνο παρουσίας μέσω ρομπότ στον κόκκινο πλανήτη.

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Την ανακάλυψη ενός νέου υποατομικού σωματιδίου, που θα μπορούσε να είναι το μποζόνιο του Χιγκς, το οποίο θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την επιβεβαίωση της θεωρίας της δημιουργίας του Σύμπαντος, ανακοίνωσαν σήμερα επιστήμονες στο ερευνητικό κέντρο CERN, στην Ελβετία.

«Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι ανακαλύφθηκε ένα σωματίδιο, σύμφωνο με τη θεωρία του μποζονίου Χιγκς» ανακοίνωσε ο Τζον Γούμερσλι, επικεφαλής του Science and Technology Facilities Council της Βρετανίας.

«Πρόκειται για μια ανακάλυψη που περιμέναμε πολλά χρόνια και επιβραβεύει τη γιγαντιαία προσπάθεια διακοσίων χωρών, οι οποίες συμμετέχουν στο πείραμα και η οποία ξεκίνησε το 1994. Όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι πετύχαμε τον στόχο μας» δήλωσε ο Μανώλης Φλωράτος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, προσθέτοντας πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εντοπιστεί περισσότερα χαρακτηριστικά του σωματιδίου.

Ο Τζο Ινκαντέλα, εκπρόσωπος των δύο ερευνητικών ομάδων του CERN δήλωσε: «Πρόκειται για ένα προκαταρκτικό αποτέλεσμα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι πολύ ισχυρό και θεμελιωμένο».

Οι ερευνητές αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ότι το σωματίδιο που ανακαλύφθηκε είναι το μποζόνιο του Χιγκς, αρκούμενοι να σχολιάσουν πως υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες μεταξύ του μποζονίου που ανακαλύφθηκε και του αποκαλούμενου «σωματιδίου του Θεού».

«Ακόμη, πρέπει να περιμένουμε και να αφήσουμε τη λέξη "ανακάλυψη" σε εισαγωγικά. Δεν είμαστε σίγουροι», δήλωσε ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής στον «Δημόκριτο», Θεόδωρος Γέραλης.

Το μποζόνιο του Χιγκς ήταν ένας από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» των φυσικών επί πολλά χρόνια και έχει υπάρξει το αντικείμενο πάμπολλων ερευνών από το 1964, όταν η ύπαρξή του θεμελιώθηκε θεωρητικά από έξι διαφορετικούς φυσικούς, με πρώτο ανάμεσά τους τον Βρετανό Πίτερ Χιγκς.

Πρόκειται για ένα στοιχειώδες υποατομικό σωματίδιο, το οποίο θεωρητικά είναι «υπαίτιο» για το ομώνυμο κβαντικό πεδίο που προσδίδει μάζα σε όλα τα στοιχειώδη σωματίδια, όπως τα κουάρκ και τα ηλεκτρόνια. Χωρίς μάζα, το σύμπαν θα είχε μία πολύ διαφορετική μορφή από αυτήν που γνωρίζουμε σήμερα, καθώς δεν θα υπήρχαν αστέρια, γαλαξίες, πλανήτες ή ακόμη μόρια και άτομα.

«Για να καταλάβετε τη σημασία του μποζονίου του Χιγκς, αν δεν υπήρχε αυτό, δε θα υπήρχατε ούτε εσείς», δήλωσε ο Ραλφ- Ντίτερ Χόαγιερ, γενικός διευθυντής του CERN, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Το «σωματίδιο του Θεού» αποτελεί το κομμάτι που λείπει για την ολοκλήρωση του Καθιερωμένου Μοντέλου της σωματιδιακής φυσικής, η οποία είναι η επικρατέστερη θεωρία για την εξήγηση του σύμπαντος.

«Εάν και όταν ένα νέο σωματίδιο ανακαλυφθεί, τα πειράματα ATLAS και CMS θα χρειαστούν χρόνο να επιβεβαιώσουν εάν αυτό είναι το επί μακρόν αναμενόμενο μποζόνιο Χιγκς, η τελευταία υπολειπόμενη συνιστώσα του Καθιερωμένου Προτύπου της σωματιδιακής φυσικής ή εάν αυτό είναι μια πιο εξωτική μορφή ενός μποζονίου που θα μπορούσε να ανοίξει την πύλη σε νέα φυσική» ανέφερε η αρχική ανακοίνωση του CERN.

Η σημερινή ανακοίνωση στο αμφιθέατρο του CERN έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. «Ποτέ δεν περίμενα να συμβεί αυτό, όσο ζω», δήλωσε συγκινημένος ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς, που έδωσε το όνομά του στο επίμαχο σωματίδιο.

«Η υψηλή τεχνολογία που αναπτύχθηκε για το πείραμα και η εκπαίδευση που αποκτήθηκε στη διαδρομή για αυτό τον μεγάλο στόχο είναι το πραγματικό κέρδος για την επιστήμη, την κοινωνία και την ίδια την ανθρωπότητα» είπε ο κ. Φλωράτος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο πείραμα και συνεισφέρει 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στο 2% του συνόλου.

Άγγιξαν το μποζόνιο του Ηiggs





Όλα τα βλέμματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας είναι στραμμένα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) για τις επίσημες ανακοινώσεις που αφορούν στην αναζήτηση του μποζονίου του Χιγκς (Higgs), το οποίο αποκαλείται και «σωματίδιο του Θεού».

Όπως μετέδωσε το πρωί της Τετάρτης το πρακτορείο Reuters, οι επιστήμονες του CERN ανακάλυψαν ένα σωματίδιο το οποίο θα μπορούσε να είναι το μποζόνιο του Χιγκς.

Χρειάστηκε να περάσει μισός αιώνας μέχρι να κατασκευαστεί το γιγάντιο μηχάνημα που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις. Ερευνητές του CERN ανακοινώνουν σήμερα πως είναι σχεδόν βέβαιοι ότι εντόπισαν «κάτι που μοιάζει με το Χιγκς», το σωματίδιο που θα επιβεβαίωνε ότι γνωρίζουμε πώς η ύλη αποκτά τη μάζα της.

Εφόσον επιβεβαιωθεί οριστικά η ανακάλυψη, κάτι που δεν αναμένεται πριν από τον Οκτώβριο, ο πειραματικός άθλος θα επιστέγαζε το λεγόμενο «Καθιερωμένο Μοντέλο», το θεωρητικό οικοδόμημα που αναπτύχθηκε τον περασμένο αιώνα και συγκεντρώνει όλες τις γνώσεις των φυσικών για τα στοιχειώδη συστατικά του σύμπαντος.

H παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν το 2012 ξεκίνησε στις 10.00 ώρα Ελλάδας στη Μελβούρνη, όπου πραγματοποιείται το διεθνές συνέδριο φυσικής υψηλών ενεργειών.

Η σαμπάνια...

Mε μία σαμπάνια, ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς, 83 ετών, γιόρτασε την ανακοίνωση για την ανακάλυψη ενός νέου υποατομικού σωματιδίου «συμβατού» με το μποζόνιο που φέρει το όνομά του και του οποίου την ύπαρξη είχε προβλέψει εδώ και 50 χρόνια.

«Είμαι έκπληκτος από την απίστευτη ταχύτητα με την οποία υπήρξαν αυτά τα αποτελέσματα... Ποτέ δεν είχα διανοηθεί ότι θα παρακολουθούσα εν ζωή κάτι τέτοιο και θα ζητήσω από την οικογένειά μου να βάλει τη σαμπάνια να παγώνει» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η οποία εστάλη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου διδάσκει.

Eπιβεβαίωση;

Ο Βέλγος φυσικός, καθηγητής του Ελευθέρου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (ULB) Φρανσουά Ενγκλέρ, αναμένει ότι η ανακάλυψη του μηχανισμού του Χιγκς θα επιβεβαιωθεί την Τετάρτη, στο επιστημονικό σεμινάριο που οργανώνει το CERN.

Σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS, ο Βέλγος επιστήμονας, εκ των πρωτεργατών της ανακάλυψης, θα μπει έτσι και στον κατάλογο των υποψηφίων για το βραβείο Νομπέλ.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένα σωματίδιο έχει ανακαλυφθεί, ότι ταιριάζει με τη θεωρία του μποζονίου του Χιγκς» δήλωσε ο John Womersley, διευθυντής του βρετανικού συμβουλίου Επιστήμης και Τεχνολογίας.

 
Αριστερά: Σεμινάριο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών
Δεξιά: Ο Βρετανός φυσικός Peter Higgs χαιρετά τον Βέλγο φυσικό Francois Englert

Εκπρόσωπος για μία από τις δύο ομάδες, που «κυνηγούν» το σωματίδιο του Χιγκς, είπε: «Αυτό είναι ένα προκαταρκτικό αποτέλεσμα, αλλά νομίζουμε ότι είναι πολύ ισχυρό».

Το μποζόνιο Μπράουτ-Ενγκλέρ-Χιγκς αποκαλείται επίσης και μποζόνιο του Χιγκς ή «σωματίδιο του Θεού». Το μποζόνιο του Χιγκς, αν και είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν, παραμένει μία θεωρητική έννοια. Ουσιαστικά εξηγεί πώς συγκεντρώθηκαν τα σωματίδια μαζί για να δημιουργηθούν τα αστέρια, οι πλανήτες ακόμη και η ζωή.

Σύμφωνα λοιπόν με τη θεωρία, χωρίς το μποζόνιο του Χιγκς, τα σωματίδια που συνθέτουν το σύμπαν θα είχαν παραμείνει σε ρευστή μορφή.

Πρόκειται για το τελευταίο ανεξερεύνητο κομμάτι του «Καθιερωμένου Μοντέλου» που περιγράφει τη βασική σύνθεση του σύμπαντος. Το μοντέλο είναι για τους φυσικούς ό,τι είναι και η θεωρία της εξέλιξης για τους βιολόγους.

Η επικύρωση της ύπαρξης του μποζονίου αναμένεται να κάνει αίσθηση, αφού «όλη η φυσική από την αρχή του 20ού αιώνα βασίζεται σε αυτό», εξήγησε ο Ενγκλέρ.

Μαζί με τον συνάδελφό του, Ρόμπερτ Μπράουτ, που έχει πλέον πεθάνει, και τον Βρετανό Πίτερ Χιγκς είχαν εισηγηθεί το 1964 την ύπαρξη αυτού του «μηχανισμού του Χιγκς», ο οποίος εξηγεί τη μάζα των άλλων στοιχειωδών σωματιδίων.



Το αμερικανικό εργαστήριο Fermilab ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι τα τελευταία δεδομένα από τον επιταχυντή σωματιδίων Tevatron δείχνουν ότι το μποζόνιο υπάρχει.

Ωστόσο, «θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στην Ευρώπη, για να επιβεβαιώσουμε αυτήν την ανακάλυψη», τόνισε ο Ρομπ Ρόζερ, ο εκπρόσωπος του εργαστηρίου, σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Fermilab.


(Συμμετέχοντες στην έρευνα ξεκουράζονται λίγο πριν από τη μεγάλη ανακοίνωση)

Ο CERN, στον οποίο ανήκει ο LHC, έχει ανακοινώσει ότι την Τετάρτη θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, για να ανακοινωθούν οι τελευταίες ανακαλύψεις από τα πειράματα για την αναζήτηση του μποζονίου του Χιγκς.

Παρακολουθήστε στο video που ακολουθεί όσα δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Jim Al-Khalili, ο οποίος εξηγεί τι είναι το μποζόνιο του Χιγκς, αλλά και για ποιο λόγο είναι σημαντική η επιβεβαίωση της ύπαρξής του για τους φυσικούς.


Στην επιστημονική κοινότητα κυκλοφορούν ήδη φήμες ότι πρόκειται να γίνει μια πολύ σημαντική ανακοίνωση.

  Φίλιππος Καραμέτος - Άννα Μορφούλη zougla.gr