Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Ψήγματα του «ενόχου» μετέωρου έχουν βρεθεί στο ρωσικό Τσερμπάκουλ

Επισκευές μετά το πέρασμα του «μετέωρου Τσερμπάκουλ», όπως πρόκειται να ονομαστεί
Επισκευές μετά το πέρασμα του «μετέωρου Τσερμπάκουλ», όπως πρόκειται να ονομαστεί   (Φωτογραφία:  Reuters
Όντως από μετέωρο προέρχονται τα περίπου 50 μικρά θραύσματα που βρέθηκαν στο ρωσικό Τσερμπάκουλ και στη γύρω περιοχή στα Ουράλια, σύμφωνα με τους επιστήμονες που ερευνούν το περιστατικό μετά τα «εκρηκτικά» γεγονότα της Παρασκευής.

Το πετρώδες μετέωρο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήταν συνηθισμένος χονδρίτης αποτελούμενο κατά περίπου 10% από σίδηρο.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο κομμάτι του «ενόχου» παραμένει άφαντο. Εικάζεται ότι το μεγαλύτερο θραύσμα του έπεσε στη λίμνη του Τσερμπάκουλ, αλλά οι έρευνες των δυτών είναι μέχρι στιγμής άκαρπες.

Τη Δευτέρα, ο Βίκτορ Γκροχόφκσι, επικεφαλής της ομάδας του Πανεπιστημίου των Ουραλίων, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti ότι επιβεβαιώθηκε ότι τα 50 και πλέον μικρά κομμάτια -διαμέτρου μέχρι ενός εκατοστού- που έχουν μέχρι στιγμής εξεταστεί προέρχονται από μετέωρο.

«Πρόκειται για πετρώδες σώμα, κλασικό χονδρίτη» ανέφερε, λέγοντας πως μέχρι το 10% της σύνθεσής του είναι μεταλλικό (κυρίως με σίδηρο). Μετά την καταγραφή όλων των στοιχείων, όπως συμπλήρωσε ο Γκροχόφσκι, το μετέωρο θα ονομαστεί «μετέωρο του Τσερμπάκουλ».

Το μετέωρο εκτιμάται ότι εισήλθε την Παρασκευή στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 54.000 χλμ./ώρα και διασπάστηκε σε ύψος δέκα χιλιομέτρων, ξυπνώντας «εκρηκτικά» το Τσερμπάκουλ, το κοντινό Τσελιάμπινσκ -πρωτεύουσα της περιφέρειας, και πόλη με τις περισσότερες ζημιές (ως επί το πλείστον σπασμένα τζάμια)- και προκαλώντας μικροτραυματισμούς σε πάνω από 1.000 άτομα.
  ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου