Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Ένα σύννεφο φέρνει την άνοιξη στο νότιο ημισφαίριο του Τιτάνα

         
To υπόλευκο σύννεφο διακρίνεται χαμηλά στο νότιο ημισφαίριο του Τιτάνα. Τα χρώματα της εικόνας πλησιάζουν τα πραγματικά.
To υπόλευκο σύννεφο διακρίνεται χαμηλά στο νότιο ημισφαίριο του Τιτάνα. Τα χρώματα της εικόνας πλησιάζουν τα πραγματικά.   (Φωτογραφία:  NASA/JPL/Space Science Institute          
Η εμφάνιση ενός παράξενου σύννεφου από παγοκρυστάλλους στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, επιβεβαιώνει ότι η άνοιξη ήρθε στο νότιο ημισφαίριο αυτού του παγωμένου κόσμου.

Το σύννεφο, το οποίο αποτελείται από παγοκρυστάλλους άγνωστης σύστασης, δείχνει ότι υπάρχουν αέρια ρεύματα ψηλά στην ατμόσφαιρα τα οποία μεταφέρουν στο νότιο ημισφαίριο θερμότητα από το βορρά. Καθώς φτάνουν στα νότια γεωγραφικά πλάτη που υπέμεναν ένα μακρύ χειμώνα, τα ρεύματα αυτά ψύχονται και αρχίζουν να βυθίζονται, οπότε τα αέρια συστατικά τους παγώνουν και σχηματίζουν κρυστάλλους.

Ένα παρόμοιο σύννεφο ήταν εξάλλου γνωστό ότι σχηματίζεται πάνω από το βόρειο πόλο του φεγγαριού όταν έρχεται η άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο.

Δείτε την εικόνα του σύννεφου σε πλήρη ανάλυση.

«Το συγκεκριμένο είδος νέφους παγοκρυστάλλων έχει συνδεθεί με τις εναλλαγές των εποχών στον Τιτάνα, αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε στο νότιο ημισφαίριο» σχολιάζει ο Ντόναλντ Τζένινγκς του Κέντρου Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA, επικεφαλής της τελευταίας μελέτης.

Η αποστολή Cassini της NASA, η οποία μελετά το σύστημα του Κρόνου από το 2004, εντόπισε το για πρώτη φορά το σύννεφο του νότιου πόλου τον Ιούλιο του 2012.

Διαβάστε επίσης: Στον μυστηριώδη Τιτάνα, το Cassini παρακολουθεί την εναλλαγή των εποχών

Επισήμως, η άνοιξη είχε έρθει στο νότιο ημισφαίριο από τον Αύγουστο του 2009. Ωστόσο κάθε εποχή στον Τιτάνα διαρκεί 7,5 γήινα χρόνια, και οι ερευνητές δεν μπορούσαν να προβλέψουν πότε θα συνέβαινε η αντιστροφή των αέριων ρευμάτων ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια.

Αυτό που παραμένει ακόμα ασαφές είναι η σύσταση αυτών των παράξενων νεφών από παγοκρυστάλλους. Οι ερευνητές έχουν αποκλείσει απλές χημικές ενώσεις που υπάρχουν στην τιτάνεια ατμόσφαιρα, όπως το μεθάνιο, το αιθάνιο και το υδροκυάνιο, και υποψιάζονται τώρα ότι πρόκειται για ένα μείγμα πιο σύνθετων οργανικών ενώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η άνοιξη αναμένεται να φέρει αλλαγές τα επόμενα χρόνια στο νότιο ημισφαίριο του Τιτάνα, όπου η μέση θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους -180 βαθμούς Κελσίου.

Στον παγωμένο δορυφόρο του Κρόνου, η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει την εξάτμιση από τις λίμνες υγροποιημένου μεθανίου, οπότε οι υδρογονάνθρακες σχηματίζουν σύννεφα και πέφτουν πίσω στο έδαφος ως βροχή.

Η μελέτη για το σύννεφο του νότιου πόλου δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο στο Astrophysical Journal.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου