Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013

Nέο εμπορικό μεταγωγικό εκτοξεύτηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό


Η κάψουλα εκτοξεύτηκε με πύραυλο Antares, τον οποίο επίσης ανέπτυξε η Orbital Sciences
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η κάψουλα εκτοξεύτηκε με πύραυλο Antares, τον οποίο επίσης ανέπτυξε η Orbital Sciences   (Φωτογραφία: 
Η NASA συνεχίζει την ιδιωτικοποίηση των διαστημικών αποστολών: μία ακόμα εταιρεία, η Orbital Sciences Corp., εκτόξευσε το απόγευμα της Τετάρτης τη μη επανδρωμένη κάψουλα Cygnus.

Φορτωμένος με προμήθειες συνολικού βάρους 700 κιλών για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ο «Κύκνος» εκτοξεύτηκε με πύραυλο Antares από το Περιφερειακό Διαστημοδρόμιο του Ουάλοπς, ενός νησιού έξω από τις ακτές της Βιρτζίνια, στις 17.50 ώρα Ελλάδας.

Τις επόμενες ημέρες η κάψουλα θα υποβληθεί σε ελέγχους ενώ βρίσκεται σε τροχιά και την Κυριακή προγραμματίζεται να προσδεθεί στον ISS.


Καλλιτεχνική απεικόνιση του Cygnus την ώρα που προσεγγίζει τον ISS (Πηγή: Orbital Sciences)

Έπειτα από τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων της, η NASA προχωρεί στην ιδιωτικοποίηση των αποστολών από και προς το πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα. Η υπηρεσία ελπίζει ότι θα μπορέσει έτσι να εξοικονομήσει πόρους για να εστιαστεί σε αποστολές εξερεύνησης πέρα από την τροχιά της Σελήνης.

Η Orbital Sciences έχει εξασφαλίσει συμβόλαιο 1,9 δισ. δολαρίων που προβλέπει οκτώ αποστολές ανεφοδιασμού μέχρι το 2016. Αν η δοκιμαστική πτήση δεν αντιμετωπίσει προβλήματα, η πρώτη από αυτές τις αποστολές θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο.

Η πρώτη εταιρεία που ολοκλήρωσε αποστολή ανεφοδιασμού στον ISS ήταν η SpaceX, της οποίας η κάψουλα Dragon συνδέθηκε για πρώτη φορά στον ISS τον Μάιο του 2012. Το συμβόλαιο των 1,6 δισ. δολαρίων που έχει υπογράψει με τη NASA προβλέπει δέκα ακόμα αποστολές.

Σε επόμενη φάση, τόσο το Dragon όσο και το Cygnus θα μπορούσαν να τροποποιηθούν ώστε να χρησιμοποιούνται και σε επανδρωμένες αποστολές σε χαμηλή γήινη τροχιά, είτε για τη NASA είτε για ιδιώτες.

Σε αντίθεση με το Dragon, το Cygnus δεν μπορεί να επιστρέψει στη Γη.

Θα παραμείνει συνδεδεμένο στον ISS για περίπου ένα μήνα, και στη συνέχεια θα αφεθεί να αυτοκαταστραφεί φλεγόμενο πάνω από τον Ειρηνικό.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου