Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Χίλιοι υποψήφιοι και 199.000 επιλαχόντες για μετακόμιση στον Άρη


Χίλιοι υποψήφιοι και 199.000 επιλαχόντες για μετακόμιση στον Άρη
Διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο δηλώνουν πρόθυμοι να ζήσουν και να πεθάνουν στον Άρη (Πηγή: Mars One

Από τους 200.000 ανθρώπους που δήλωσαν συμμετοχή στο Mars One, ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για τη δημιουργία της πρώτης αποικίας στον Άρη, μόλις 1.058 υποψήφιοι περνούν στην επόμενη φάση.

Ο Μπας Λάνσντορπ, ιδρυτής του ολλανδικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Mars One, δήλωσε ότι στη διαδικασία επιλογής «ξεχώρισαν αυτοί που νιώθουν σωματικά και ψυχολογικά έτοιμοι να γίνουν πρεσβευτές της ανθρωπότητας στον Άρη, από αυτούς που προφανώς δεν παίρνουν την αποστολή τόσο σοβαρά».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ορισμένοι υποψήφιοι εμφανίζονταν γυμνοί στα βίντεο με τα οποία υπέβαλαν συμμετοχή.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί δεν παίρνουν σοβαρά τα σχέδια της Mars One. Η NASA, η οποία δεν σκοπεύει να στείλει ανθρώπους στον Άρη πριν από τη δεκαετία του 2030, παραμένει δύσπιστη για το κατά πόσο η Mars One θα βρει τα κονδύλια που χρειάζονται. Η οργάνωση δεν αποκαλύπτει τις εκτιμήσεις της για το κόστος, σύμφωνα όμως με υπολογισμούς της NASA μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη είναι απίθανο να κόστιζε κάτω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Άλλοι, πάλι, αμφισβητούν τις τεχνικές ικανότητες της Mars One ή προειδοποιούν για επιπτώσεις στην υγεία των αστροναυτών από την κοσμική ακτινοβολία και την πολύμηνη απομόνωση.

Οι υπεύθυνοι του Mars One σκοπεύουν πάντως να αντλήσουν επαρκή κονδύλια από δωρεές, καθώς και από ένα ριάλιτι σόου που θα ακολουθεί τους αστροναύτες.

Η εκτόξευση μιας πιλοτικής, μη επανδρωμένης αποστολής προγραμματίζεται για το 2018. Από το 2023, οι πρώτοι άνθρωποι στον Άρη θα καταφθάνουν ανά τετράδες για να περάσουν εκεί την υπόλοιπη ζωή τους.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου