Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

"Εγκλωβισμένοι" στο διάστημα





Εγκλωβισμένοι σε ένα Soyuz θα παραμείνουν για δύο ημέρες δύο Ρώσοι και ένας Αμερικανός που ταξίδευαν για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), καθώς ένα πρόβλημα στον προσανατολισμό ή στο ύψος του σκάφους εμπόδισε την άφιξή τους στο τροχιακό συγκρότημα στον προβλεπόμενο χρόνο των έξι ωρών.

Το τριμελές πλήρωμα ξεκίνησε το ταξίδι του από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ το πρωί της Τετάρτης. Λίγο μετά την άφιξή τους σε χαμηλή γήινη τροχιά, ο κινητήρας του σκάφους δεν ενεργοποιήθηκε αυτόματα για την αλλαγή πορείας.

Τα αίτια του περιστατικού διερευνώνται, σύμφωνα όμως με Ρώσους αξιωματούχους το πιθανότερο είναι ότι η αυτόματη πυροδότηση δεν πραγματοποιήθηκε επειδή το Soyuz δεν βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο σωστό ύψος ή δεν είχε τον σωστό προσανατολισμό.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν τη διαδικασία που ίσχυε πριν από το 2013, όταν τα Soyuz χρειάζονταν δύο μέρες για να προσεγγίσουν τον ISS. Αυτό σημαίνει ότι το σκάφος θα πραγματοποιήσει 34 περιφορές γύρω από τη Γη, αντί για τέσσερις, και θα φθάσει στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα την Παρασκευή.

Η NASA διαβεβαίωσε ότι οι τρεις άνδρες δεν βρίσκονται σε κίνδυνο, γι’ αυτό και δεν φορούν τις διαστημικές στολές τους.

Οι ΗΠΑ εξαρτώνται από τα ρωσικά Soyuz για τη μεταφορά των αστροναυτών τους από και προς τον ISS μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων τους. Από το 2017 σχεδιάζουν να αναθέσουν σε ιδιώτες τη μεταφορά πληρωμάτων.














Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014, 15:13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου