Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Εντυπωσιακή έκρηξη στον Ήλιο

Εντυπωσιακή έκρηξη στον Ήλιο


Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι εικόνες που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA «IRIS» και οι οποίες δείχνουν εντυπωσιακή έκρηξη στεμματικού υλικού στον Ήλιο.

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ένα τέτοιο γεγονός με τόση λεπτομέρεια. Εκτιμάται πως το υλικό που εκτοξεύτηκε προς το Διάστημα κάλυψε χώρο που αντιστοιχεί σε μήκος όσο επτά φορές το μέγεθος της Γης. Εκτιμάται, πως η μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς του υλικού ξεπέρασε τα 600 χλμ./δευτερόλεπτο.

Το στεμματικό υλικό αποτελείται από πρωτόνια, νετρόνια αλλά και χηµικά στοιχεία όπως το ήλιο, ο σίδηρος, το άζωτο. Έπειτα από κάθε ηλιακή έκρηξη το υλικό αυτό μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να επηρεάσει δορυφορικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών και σταθμούς ενέργειας ανά τον κόσμο.

Το στεμματικό υλικό εξαπλώνεται σε μεγάλη έκταση στο ηλιακό σύστημα και προέρχεται από τις περίφημες κηλίδες του Ήλιου, όπου παρατηρείται η δημιουργία ισχυρών μαγνητικών πεδίων. Κάποια στιγμή τεράστια ποσά ενέργειας συσσωρεύονται εντός των κηλίδων αυτών και δεν μπορούν να συγκρατηθούν από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη, με αποτέλεσμα να προκαλούνται εκρήξεις.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο «IRIS» παραμένει σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο τους τελευταίους 11 μήνες και αποστολή του είναι να παρατηρεί τις διεργασίες στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του συγκεκριμένου πλανήτη.



Επιμέλεια: Μ. Βελέντζας zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου