Το μη επανδρωμένο ρωσικό διαστημικό σκάφος  Progress που βρίσκεται εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα αναμένεται να συντριβεί στη Γη τα ξημερώματα της Παρασκευής.
 Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πού ακριβώς θα συντριβεί αλλά το σίγουρο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του θα καεί από την τριβή της ατμόσφαιρας προτού φθάσει στη Γη.
 Επιστήμονες εκτιμούν ότι 10-40% της στερεάς μάζας του σκάφους θα επιβιώσει της τριβής και θα πέσει πιθανότητα σε κάποιο ωκεανό. Τα κομμάτια του αναμένεται να σκορπιστούν σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.
 Οι πιθανότητες τα συντρίμμια να χτυπήσουν άνθρωπο είναι μια στις 10.000.
 Το ανώτερο στέλεχος του κέντρου ελέγχου επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, Χόλγκερ Κραγκ, είπε ότι επικρατεί ακόμη αβεβαιότητα ως προς την τοποθεσία συντριβής.
 «Εξαρτάται από την ηλιακή δραστηριότητα» είπε ο Κραγκ και πρόσθεσε ότι λίγες ώρες πριν την επανείσοδο του σκάφους στην ατμόσφαιρα τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν.
 «Προς το παρόν πρέπει να ζούμε με αυτές τις αβεβαιότητες», είπε.
 Ανέφερε ότι καθώς η πορεία επανεισόδου είναι ανεξέλεγκτη το σκάφος θα μπορούσε να πέσει στη Γη πάνω από οποιοδήποτε σημείο της ξηράς ή θάλασσας μεταξύ περίπου 51 μοίρες βόρεια και 51 μοίρες νότια.
 Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Απριλίου ανακοινώθηκε ότι το διαστημικό σκάφος Progress  δεν κατάφερε να ενωθεί με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα σε τροχιά γύρω από τη Γη.
 Το σκάφος, το οποίο έχει μήκος 7 μέτρα, εκτοξεύτηκε από το Καζακστάν προκειμένου να ανεφοδιάσει τον ΔΔΣ, αλλά η επαφή μαζί του χάθηκε λίγες ώρες μετά.
 Όπως αποδείχθηκε, το διαστημικό σκάφος υπέστη βλάβη και τέθηκε εκτός ελέγχου. Οι προσπάθειες να το ελέγξουν από τη Γη δεν καρποφόρησαν. Ταξιδεύει με ταχύτητα 16,000 μίλια την ώρα και περιστρέφεται 360 μοίρες κάθε πέντε δευτερόλεπτα.
 Τόσο η Ρωσία όσο και η ΝΑΣΑ διαβεβαιώνουν πως τα έξι μέλη του πληρώματος στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχουν επαρκείς προμήθειες και δεν κινδυνεύουν. Ο ΔΔΣ θα ανεφοδιαστεί από αμερικανικό διαστημικό σκάφος στις 19 Ιουνίου. Από τους έξι αστροναύτες που βρίσκονται σε τροχιά στον σταθμό ζητήθηκε να κάνουν οικονομία στις προμήθειές τους.

Ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος Ιγκόρ Κομάροφ δήλωσε ότι το συνολικό κόστος της αποστολής ανέρχεται στα 50.7 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Το σκάφος μετέφερε προμήθειες για τους αστροναύτες βάρους τριών τόνων που περιλαμβάνουν φαγητό, νερό, καύσιμα κ.α.

Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ