Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

«Διδυμίδες»: Ετοιμαστείτε για εντυπωσιακή, ορατή από παντού, βροχή μετεωριτών!

Οι λάτρεις του ουρανού και των αστρονομικών φαινομένων ετοιμάζονται για ένα... υπερθέαμα βροχής μετεωριτών το Σαββατοκύριακο, που θα κλιμακωθεί τα ξημερώματα της Κυριακής. Πρόκειται για τηβροχή μετεωριτών «Διδυμίδες» και, όπως προβλέπει η NASA, από τις 12 Δεκεμβρίου έως τις 15 θα εμφανίζονται στον ουρανό 100 μετεωρίτες την ώρα, ορατοί κυρίως από το Βόρειο, αλλά και το Νότιο Ημισφαίριο.

Το εντυπωσιακό θέαμα συμβαίνει κάθε χρόνο και παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά το 1860. Από τότε, οι μετεωρίτες φαίνονται όχι μόνο πιο φωτεινοί, αλλά και πολύχρωμοι, καθώς αρκετοί από αυτούς έχουν εκτός από το άσπρο χρώμα, το κίτρινο, το μπλε, το πράσινο και το κόκκινο.

Η καλύτερη ώρα για την παρατήρησή τους, σε περιοχή μακριά από τα φώτα της πόλης, είναι στις 2 τα ξημερώματα.

Η πιο εντυπωσιακή βροχή μετεωριτών όλου του χρόνου

Οι Διδυμίδες είναι μια βροχή μετεώρων των οποίων η πηγή θεωρείται ο αστεροειδής 3200 Φαέθων, ο οποίος έχει έντονα ελλειπτική τροχιά που τον φέρνει από τη Κύρια Ζώνη Αστεροειδών εσωτερικά της τροχιάς του Ερμή. Έτσι, μαζί με τους Τεταρτίδες, είναι οι μόνες σημαντικές βροχές διαττόντων οι οποίες δεν οφείλονται σε κάποιο κομήτη.

Τα μετέωρα κινούνται σχετικά αργά, με περίπου 35 χλμ, ενώ το μέγιστο της βροχής παρατηρείται τις 13/14 Δεκεμβρίου όταν σε σκοτεινούς ουρανούς μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι και 100 με 120 διάττοντες την ώρα, μπορεί και περισσότεροι, ενώ σε πιο φωτεινούς ουρανούς παρατηρούνται 50 με 60 την ώρα. Οι πρώτοι διάττοντες παρατηρούνται τις 6 Δεκεμβρίου και οι τελευταίοι τις 18 Δεκεμβρίου.Το ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται, όπως υπονοεί και το όνομά τους, στον αστερισμό των Διδύμων.
Στο παρακάτω βίντεο η μεγάλη βροχή μετεωριτών Perseid που έλαβε χώρα στις 12 και 13 Αυγούστου, καταγράφεται σε ένα όμορφο timelapse βίντεο από τον φωτογράφο Κai Gradert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου