Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Η Θεωρία των Πάντων έχασε τον μέντορά της

   

Η Θεωρία των Πάντων έχασε τον μέντορά της

Μεγάλη απώλεια για τον κόσμο της επιστήμης, καθώς ο Βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών, όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος της οικογένειάς του.

«Αισθανόμαστε τεράστια θλίψη για τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα, ο οποίος ήταν σπάνιος άνθρωπος και σπουδαίος επιστήμονας, το έργο του οποίου θα ζήσει για πολλά χρόνια ακόμη» τόνισαν τα παιδιά του, η Λούσι, ο Ρόμπερτ και ο Τιμ, στην ανακοίνωση του εκπροσώπου της οικογένειας Χόκινγκ, την οποία μετέδωσε το πρωί της Τετάρτης το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.

«Μια φορά είχε πει ότι δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς. Θα μας λείπει για πάντα», σύμφωνα με την ανακοίνωση των παιδιών του, την οποία αναμετέδωσε επίσης το BBC.

Ποιος ήταν ο Στ. Χόκινγκ

O Στίβεν Χόκινγκ ήταν Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Μεγάλη απώλεια για τον κόσμο της επιστήμης, καθώς ο Βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ απεβίωσε σε ηλικία 76 ετώνΜεταξύ των σημαντικών επιστημονικών εργασιών του ήταν μια συνεργασία με τον Ρότζερ Πένροουζ επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στο πλαίσιο της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ. O Χόκινγκ ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Ήταν φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής και επίτιμος συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας των Τεχνών.

Υπήρξε ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών και αποδέκτης του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, του υψηλότερου πολιτικού βραβείου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Χόκινγκ ήταν καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μεταξύ 1979 και 2009.

Ο επιστήμονας είχε συντάξει εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης, στις οποίες συζητούσε τις θεωρίες και την κοσμολογία του γενικά. Το βιβλίο του «Το Χρονικό του Χρόνου» έμεινε στη λίστα με τα best-seller της βρετανικής «Sunday Times» για 237 εβδομάδες καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ.

Ο Χόκινγκ έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), κατάσταση που είχε εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των ετών. Ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνούσε μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας.

Αυτό διότι το 1985 ο Χόκινγκ προσβλήθηκε από πνευμονία που απείλησε τη ζωή του. Η τότε σύζυγός του, Τζέιν, είχε αρνηθεί να τερματίσει τη μηχανική υποστήριξη, με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε μία τραχειοτομή που θα απαιτούσε την εικοσιτετράωρη νοσηλευτική φροντίδα και θα αφαιρούσε ό,τι είχε απομείνει από την ομιλία του.

Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά.

Toυ έδιναν δύο χρόνια ζωής

Διέψευσε τους πάντες, καθώς, όταν διαγνώστηκε σε ηλικία 21 ετών με τη νόσο του κινητικού νευρώνα (το 1963), οι γιατροί εκτίμησαν ότι δεν θα ζούσε για περισσότερα από δύο-τρία χρόνια.

Η ζωή του μεγάλου επιστήμονα έγινε ταινία με τίτλο «Η θεωρία των πάντων», η οποία προτάθηκε για πέντε Όσκαρ.

Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Τζέιμς Μαρς, ενώ τον Χόκινγκ ενσάρκωσε ο Έντι Ρεντμέιν, μία ερμηνεία που του χάρισε Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου.
Αποφθέγματα του Στ. Χόκινγκ που θα μείνουν στην ιστορία

*Χωρίς την ατέλεια, ούτε εσύ ούτε εγώ θα υπήρχαμε.

*Οι άνθρωποι δεν θα σου διαθέτουν χρόνο, αν είσαι θυμωμένος ή παραπονιάρης.

*Η αιωνιότητα είναι ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά προς το τέλος της.

*Η όλη ιστορία της επιστήμης είναι η σταδιακή συνειδητοποίηση ότι τα γεγονότα δεν συμβαίνουν με αυθαίρετο τρόπο, αλλά αντικατοπτρίζουν μια υποκειμενική σειρά, η οποία μπορεί να είναι ή και να μην είναι εμπνευσμένη.

*Η ζωή θα ήταν τραγική, αν δεν ήταν αστεία.

*Για να εμφανιστεί αυτό το διάγραμμα σωστά, θα χρειαζόμουν μια οθόνη 4 διαστάσεων. Ωστόσο, εξαιτίας των περικοπών της κυβέρνησης, μπορούμε να παρέχουμε μόνο μια οθόνη 2 διαστάσεων.

*Οι προσδοκίες μου μειώθηκαν στο 0, όταν έγινα 21 χρόνων. Από τότε τα πάντα είναι ένα μπόνους.

*Κάποιος μου είπε ότι κάθε εξίσωση που θα συμπεριλάμβανα στο βιβλίο μου θα μείωνε κατά το ήμισυ τις πωλήσεις του. Στο τέλος, έβαλα μια εξίσωση, τη διάσημη εξίσωση του Αϊνστάιν (E=mc2). Ελπίζω ότι αυτό δεν θα τρομάξει τους μισούς από τους πιθανούς αναγνώστες μου.

*Έχω παρατηρήσει ότι ακόμα και οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι τα πάντα είναι προκαθορισμένα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα αλλάξουμε, κοιτάζουν αριστερά-δεξιά πριν περάσουν τον δρόμο.

*Ο Αϊνστάιν έκανε λάθος όταν είπε ότι «o Θεός δεν παίζει ζάρια». Αν αναλογιστούμε τις μαύρες τρύπες, θα δούμε ότι όχι μόνο παίζει ζάρια ο Θεός, αλλά πολλές φορές τα ρίχνει και εκεί που δεν μπορούμε να τα δούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου