Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011

«Πολύ μικρή» η πιθανότητα σωτηρίας για τη ρωσική αποστολή στον Φόβο


Από την προετοιμασία του Fobos-Grunt στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Το σκάφος απέτυχε να πυροδοτήσει τον κινητήρα του.
Από την προετοιμασία του Fobos-Grunt στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Το σκάφος απέτυχε να πυροδοτήσει τον κινητήρα του.   


Μόσχα
Ελάχιστες είναι πλέον οι πιθανότητες να λειτουργήσει ο κινητήρας του ρωσικού σκάφους Fobos-Grunt, το οποίο εκτοξεύτηκε την Τετάρτη με αποστολή να φέρει στη Γη δείγματα από τον Φόβο, ένα από τα δύο μικρά φεγγάρια του Άρη. Το σκάφος «κόλλησε» σε χαμηλή γήινη τροχιά και όλα δείχνουν ότι θα συντριβεί στη Γη σε λίγες εβδομάδες.

«Στη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν πολλές προσπάθειες για τη λήψη τηλεμετρικών δεδομένων από το σκάφος. Όλες ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα» δήλωσε στο πρακτορείο Interfax πηγή του ρωσικού διαστημικού προγράμματος.

«Η πιθανότητα σωτηρίας του σκάφους είναι πολύ, πολύ μικρή» είπε, όπως αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι προσπάθειες επικοινωνίας με το Fobos-Grunt συνεχίζονται πάντως και την Παρασκευή με τη βοήθεια επίγειων σταθμών της NASA και της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος).

Αν τελικά αποτύχουν οι προσπάθειες, το σκάφος θα εισέλθει σταδιακά στη γήινη ατμόσφαιρα, απελευθερώνοντας αρκετούς τόνους τοξικών καυσίμων.

Διάφορες εκτιμήσεις για το πότε θα μπορούσε να συντριβεί η αποστολή εμφανίζονται στα ρωσικά μέσα. «Πιστεύω ότι δεν θα πέσει πίσω στη Γη πριν από τις 3 Δεκεμβρίου» εκτίμησε πηγή του πρακτορείου RIA Novosti.

Η αποτυχία θα ερχόταν να προστεθεί σε μια σειρά προηγούμενων ατυχημάτων που έχουν ντροπιάσει τους τελευταίους μήνες τη Roscosmos, τη ρωσική διαστημική υπηρεσία.

Το Fobos-Grunt, κόστους 165 εκατ. δολαρίων, θα ήταν η πρώτη διαπλανητική αποστολή της Ρωσίας εδώ και 15 χρόνια.

Επρόκειτο να αναχωρήσει την Τετάρτη σε ένα ταξίδι τεσσάρων μηνών μέχρι τον Φόβο.

Μετά την προσεδάφισή του στο μικροσκοπικό φεγγάρι, θα συνέλεγε δείγματα εδάφους -ή «grunt» στα ρωσικά, τα οποία θα εκτινάσσονταν με μια κάψουλα και θα έφταναν στη Γη το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου