Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

Πίθηκο στο Διάστημα θα επιχειρήσει εκ νέου να εκτοξεύσει το Ιράν!

Ο πίθηκος της προηγούμενης, αποτυχημένης αποστολής δεν είναι γνωστό τι απέγινε
Ο πίθηκος της προηγούμενης, αποτυχημένης αποστολής δεν είναι γνωστό τι απέγινε   (Φωτογραφία:  Reuters

Το Ιράν θα προσπαθήσει και πάλι να στείλει έναν ζωντανό πίθηκο στο Διάστημα μετά την αποτυχία της πρώτης απόπειρας το 2011, ανακοίνωσε στα ιρανικά μέσα ο επικεφαλής του διαστημικού προγράμματος της Τεχεράνης, το οποίο ανησυχεί εδώ και καιρό τη Δύση.

«Τα τελευταία τεστ για την εκτόξευση της κάψουλας, η οποία θα μεταφέρει έναν πίθηκο, έχουν πλέον ολοκληρωθεί» είπε ο Χαμίντ Φαζελί, επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Διαστήματος, σε δηλώσεις που μετέδωσε το πρακτορείο Mehr.

Ανέφερε ακόμα ότι η εκτόξευση προγραμματίζεται για το δεκαήμερο που ξεκινά στις 31 Ιανουαρίου, επέτειο της ισλαμικής επανάστασης του 1979.

Όπως αναφέρει την Τετάρτη το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αξιωματούχοι του διαστημικού προγράμματος δηλώνουν ότι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή προγραμματίζεται για το 2020.

Τον Οκτώβριο του 2011, η Τεχεράνη επιβεβαίωσε ότι είχε επιχειρήσει λίγο νωρίτερα να στείλει έναν ζωντανό πίθηκο στο Διάστημα. Παραδέχτηκε όμως ότι η εκτόξευση -το πρώτο βήμα για μια επανδρωμένη αποστολή- κατέληξε σε αποτυχία, χωρίς να διευκρινίζει τι απέγινε το πειραματόζωο.

Το μόνο που είχε γίνει γνωστό ήταν ότι ο πύραυλος Kavoshgar-5 με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση επρόκειτο να φτάσει σε ύψος 120 χιλιομέτρων σε μια υποτροχιακή πτήση συνολικής διάρκειας 20 λεπτών.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι έχει ήδη καταφέρει να θέσει με επιτυχία σε τροχιά τρεις δορυφόρους εγχώριας κατασκευής -το 2009, το 2011 και το 2012- ενώ πέρυσι το Μάιο ανέβαλε για αδιευκρίνιστους λόγους μια τέταρτη εκτόξευση.

Το διαστημικό πρόγραμμα του Ιράν ανησυχεί ωστόσο τη Δύση, καθώς η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για αποστολές στο Διάστημα θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάπτυξη βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

Η Τεχεράνη βέβαια αρνείται ότι έχει τέτοιες βλέψεις.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου