Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

«Η Ελλάδα των άστρων» σε φωτογραφίες στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Από τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Φωτογραφία του Θεοφάνη Ματσόπουλου
                    Φωτογραφία του Θεοφάνη Ματσόπουλου

Μια νέα έκθεση φωτογραφίας του αστροφωτογράφου Θεοφάνη Ματσόπουλου, με τίτλο «H Ελλάδα των Άστρων», εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, στις 19:30, στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 50 φωτογραφίες, αρκετές από τις οποίες είναι «μωσαϊκά», δηλαδή αποτελούνται από πολλές εικόνες που έχουν συντεθεί σε ενιαίο σύνολο με σκοπό να καλύψουν με λεπτομέρεια το θέμα.

Η θεματολογία της έκθεσης περιλαμβάνει αστρικές τροχιές από διάφορα αρχαία και νεότερα μνημεία, όπως το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, αστερισμούς όπως το γιγάντιο πανόραμα των αστερισμών του Σκορπιού και του Τοξότη, νεφελώματα όπως του Ωρίωνα, γαλαξίες, κομήτες και εκλείψεις, καθώς και διάφορα ιστορικά αστρονομικά όργανα της χώρας μας.

Το πρώτο μέρος της έκθεσης περιλαμβάνει καθαρά αστρονομικές εικόνες και εικόνες του βαθέος ουρανού, ληφθείσες με τη χρήση διάφορων τηλεσκοπίων, ενώ το δεύτερο μέρος αφορά καλλιτεχνικές φωτογραφίες με θέμα μνημεία κάτω από τον νυχτερινό ουρανό.

Ο φωτογράφος Θεοφάνης Ν. Ματσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991 και από την εφηβική ηλικία ασχολήθηκε με την φωτογραφία των τοπίων και της φύσης.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εξειδικεύτηκε στην αστροφωτογραφία και στην ψηφιακή επεξεργασία εικόνας.

Φωτογραφίζει τοπία με φόντο τον έναστρο ουρανό, αστρονομικά φαινόμενα και ουράνια αντικείμενα με τη χρήση διαφόρων τηλεσκοπίων στο ιδιόκτητο μικρό αστεροσκοπείο του, στο χωριό Φραγκάδες Ζαγορίου Ιωαννίνων.
Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα αστρονομικά περιοδικά και ιστοσελίδες.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 28 Φεβρουαρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και ώρες λειτουργίας καθημερινά 11:00 - 20:00.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου