Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

Βλάβη στο σύστημα ψύξης του ISS, ασφαλείς οι αστροναύτες

Βλάβη στο σύστημα ψύξης του ISS, ασφαλείς οι αστροναύτες
  (Φωτογραφία:  Associated Press

Μια ελαττωματική βαλβίδα σε σύστημα ψύξης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) ανάγκασε το Κέντρο Ελέγχου να διακόψει την ηλεκτροδότηση των μη κρίσιμων συστημάτων. Το πλήρωμα είναι ασφαλές, πιθανώς όμως θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει διαστημικό περίπατο για την επισκευή.

Η βλάβη εκδηλώθηκε την Τετάρτη σε ένα από τα δύο δίκτυα σωληνώσεων μέσα στα οποία κυκλοφορεί αμμωνία για την απαγωγή της πλεονάζουσας θερμότητας και την εκπομπή της στο Διάστημα.

Ο «Βρόχος Α» του συστήματος ψύξης τέθηκε αυτόματα εκτός λειτουργίας λόγω πτώσης της θερμοκρασίας. Οι μηχανικοί της NASA στο έδαφος αύξησαν το φορτίο του Βρόχου Β, παράλληλα όμως περιόρισαν την κατανάλωση ενέργειας.

Αρκετά μη κρίσιμα συστήματα τέθηκαν εκτός λειτουργίας στην αμερικανική υπομονάδα Harmony, το ευρωπαϊκό εργαστήριο Columbus και το ιαπωνικό Kibo.

«Θα κρατήσετε τη μισή [ισχύ] σε κάθε υπομονάδα, οπότε οι χώροι διαβίωσης δεν θα επηρεαστούν» είπε στο πλήρωμα το Κέντρο Ελέγχου στο Χιούστον του Τέξας.

Το πρόβλημα οφείλεται πιθανότατα στη δυσλειτουργία μιας βαλβίδας που βρίσκεται μέσα σε μια από τις αντλίες αμμωνίας.

Ο εκπρόσωπος της NASA Τζος Μπάιρλι δήλωσε στο δίκτυο NBC ότι η επιδιόρθωση της βλάβης είναι πιθανό να απαιτήσει διαστημικό περίπατο.

Οι διαστημικοί περίπατοι έχουν διακοπεί για τους αμερικανούς αστροναύτες έπειτα από ένα ανησυχητικό περιστατικό τον περασμένο Ιούλιο, όταν η στολή ενός ιταλού αστροναύτη γέμισε νερό που παραλίγο να τον πνίξει. Οι ρώσοι κοσμοναύτες συνεχίζουν ωστόσο κανονικά τις εξωτερικές εργασίες καθώς χρησιμοποιούν διαφορετικές στολές.

Παραμένει τώρα ασαφές αν η δυσλειτουργία του Βρόχου Α θα απειλείσει την πρόσδεση μιας αποστολής ανεφοδιασμού που προγραμματίζεται να εκτοξευτεί στις 18 Δεκεμβρίου. Θα είναι η πρώτη άφιξη του Cygnus, μιας κάψουλας ανεφοδιασμού που ανέπτυξε για τη NASA η εταιρεία Orbital Science.

Στο πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο του ISS, το οποίο συμπλήρωσε φέτος 15 χρόνια σε τροχιά, ζουν σήμερα δύο Αμερικανοί, τρεις Ρώσοι και ένας Ιάπωνας.

Βλάβες σε συστήματα ψύξης έχουν εμφανιστεί τουλάχιστον πέντε ακόμα φορές στο παρελθόν.
ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου