Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013

Διαστημικούς περίπατους ξεκινούν στον ISS για τη βλάβη στο σύστημα ψύξης

Το Σάββατο η πρώτη επιχείρηση

Διαστημικούς περίπατους ξεκινούν στον ISS για τη βλάβη στο σύστημα ψύξης
  (Φωτογραφία:  Associated Press
Οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού προετοιμάζονται για να πραγματοποιήσουν μια απροσδόκητη σειρά από διαστημικούς «περιπάτους» προκειμένου να διορθώσουν τη βλάβη που παρουσιάστηκε στο σύστημα ψύξης.

Η πρώτη επιχείρηση θα ξεκινήσει το Σάββατο.

Οι στολές που θα χρησιμοποιηθούν έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα, ενώ έχει τοποθετηθεί και ειδικός αναπνευστήρας σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Η βλάβη εκδηλώθηκε την Τετάρτη σε ένα από τα δύο δίκτυα σωληνώσεων μέσα στα οποία κυκλοφορεί αμμωνία για την απαγωγή της πλεονάζουσας θερμότητας και την εκπομπή της στο Διάστημα.

Ο «Βρόχος Α» του συστήματος ψύξης τέθηκε αυτόματα εκτός λειτουργίας λόγω πτώσης της θερμοκρασίας. Οι μηχανικοί της NASA στο έδαφος αύξησαν το φορτίο του Βρόχου Β, παράλληλα όμως περιόρισαν την κατανάλωση ενέργειας.

Αρκετά μη κρίσιμα συστήματα τέθηκαν εκτός λειτουργίας στην αμερικανική υπομονάδα Harmony, το ευρωπαϊκό εργαστήριο Columbus και το ιαπωνικό Kibo.

«Θα κρατήσετε τη μισή [ισχύ] σε κάθε υπομονάδα, οπότε οι χώροι διαβίωσης δεν θα επηρεαστούν» είπε στο πλήρωμα το Κέντρο Ελέγχου στο Χιούστον του Τέξας.

Το πρόβλημα οφείλεται πιθανότατα στη δυσλειτουργία μιας βαλβίδας που βρίσκεται μέσα σε μια από τις αντλίες αμμωνίας.

Οι διαστημικοί περίπατοι έχουν διακοπεί για τους αμερικανούς αστροναύτες έπειτα από ένα ανησυχητικό περιστατικό τον περασμένο Ιούλιο, όταν η στολή ενός ιταλού αστροναύτη γέμισε νερό που παραλίγο να τον πνίξει.

Οι ρώσοι κοσμοναύτες συνεχίζουν ωστόσο κανονικά τις εξωτερικές εργασίες καθώς χρησιμοποιούν διαφορετικές στολές.

Στο πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο του ISS, το οποίο συμπλήρωσε φέτος 15 χρόνια σε τροχιά, ζουν σήμερα δύο Αμερικανοί, τρεις Ρώσοι και ένας Ιάπωνας.

Βλάβες σε συστήματα ψύξης έχουν εμφανιστεί τουλάχιστον πέντε ακόμα φορές στο παρελθόν.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου