Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ανακαλύφθηκε γαλαξίας 13 δισ. ετών!

 

Ενα μακρινό γαλαξία που εκτιμάται ότι έχει ηλικία περίπου 13 δισ. ετών ανακάλυψαν αστρονόμοι με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA.

Ανακαλύφθηκε γαλαξίας 13 δισ. ετών
Ο εν λόγω γαλαξίας διεκδικεί τον τίτλο του αρχαιότερου γνωστού στο σύμπαν - ή έστω ενός από τους αρχαιότερους. Ο συγκεκριμένος γαλαξίας αποτελεί μέρος του γαλαξιακού σμήνους «Άμπελ 2744», που λέγεται και «σμήνος της Πανδώρας».
Με δεδομένο ότι το σύμπαν γεννήθηκε πριν από περίπου 13,75 δισεκατομμύρια χρόνια, ο εν λόγω γαλαξίας (η χρονολόγησή του οποίου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί) πρέπει να δημιουργήθηκε στην πολύ πρώιμη φάση του σύμπαντος, μόνο 650 εκατ. χρόνια μετά την «Μεγάλη Έκρηξη».
Ένας άλλος υποψήφιος γαλαξίας για τον τίτλο του αρχαιότερου, που είχε ανακαλυφθεί το 2012, εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε ακόμα πιο παλιά, μόλις 500 εκατ. χρόνια μετά το «Μπιγκ Μπανγκ», όμως και σε αυτή την περίπτωση εκκρεμεί η επιβεβαίωση της ηλικίας του.
Ο νέος γαλαξίας Άμπελ 2744_Υ1, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το Space.com, είναι 30 φορές μικρότερος από το δικό μας γαλαξία, αλλά «γεννά» νέα άστρα με εντυπωσιακό ρυθμό (σχεδόν δεκαπλάσιο από αυτόν του δικού μας γαλαξία), όπως έδειξαν συμπληρωματικές παρατηρήσεις με το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο «Σπίτσερ» της NASA.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νίκολας Λαπόρτε του Ινστιτούτου Αστροφυσικής των ισπανικών Καναρίων Νήσων, θα κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής "Astronomy and Astrophysics Letters". Όπως δήλωσε ο ίδιος, το επόμενο βήμα θα είναι η ανακάλυψη ακόμα αρχαιότερων γαλαξιών, πιθανώς μόλις 300 εκατ. χρόνια μετά την «Μεγάλη Έκρηξη».
e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου