Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Διαστημικό μάτι με ελληνική υπογραφή θα εντοπίζει ναυάγια






Οι ερευνητές  Η Βασιλική Αυγικού και ο Δημήτρης Ιωαννίδης είναι δύο από τους επιστήμονες της Planetek Hellas που συμμετέχουν στην έρευνα. Μαζί με τους υπόλοιπους θα αξιολογήσουν εκατοντάδες δορυφόρους

Την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών παρακολούθησης της Γης από το Διάστημα με σκοπό τον εντοπισμό ναυαγίων και βυθισμένων αρχαίων οικισμών αναπτύσσουν Ελληνες επιστήμονες που τέθηκαν επικεφαλής διεθνούς κοινοπραξίας, η οποία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για αυτόν τον σκοπό.

Οι Ελληνες επιστήμονες της εταιρείας Planetek Hellas έχουν 30 μήνες στη διάθεσή τους για να ελέγξουν εκατοντάδες δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και να αξιολογήσουν ποιοι από αυτούς έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν με μεγαλύτερη ακρίβεια ό,τι υπάρχει στον βυθό της θάλασσας και σε βάθος που φτάνει τα 50 μέτρα.

Απώτερος στόχος είναι να υπάρχει διαθέσιμη, μετά από τρία χρόνια, η τεχνολογία εκείνη που θα επιτρέπει σε ερευνητικούς και άλλους οργανισμούς να εντοπίζουν και να εξετάζουν ναυάγια και βυθισμένους αρχαίους οικισμούς, αντικαθιστώντας όσο γίνεται περισσότερο την ανθρώπινη παρουσία.
Τεχνογνωσία
Ο συνιδρυτής και διευθυντής της Planetek Στέλιος Μπολλάνος επισημαίνει ότι η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει την τεχνογνωσία που σχετίζεται με τη χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας σε βάθος έως 25 μέτρων και ετοιμάζεται να πάει ένα βήμα παραπέρα.
«Μιλάμε για πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα ακτών, τα οποία είναι πιθανό να κρύβουν μεγάλες εκπλήξεις. Αυτό που έχουμε να κάνουμε τους επόμενους μήνες είναι να διαπιστώσουμε ποιοι είναι οι δορυφόροι που δίνουν τα πιο κατάλληλα δεδομένα» λέει και συμπληρώνει: «Θέλουμε να δούμε αν η καλύτερη μέθοδος είναι η χρήση οπτικών δορυφόρων, που δίνουν εικόνα, δορυφόρων-ραντάρ, που δίνουν σήμα, ή ενός συνδυασμού τους».
Οι μετρήσεις και οι έλεγχοι θα γίνουν, αναλύοντας δεδομένα από δύο ναυάγια τα οποία έχουν ήδη εντοπιστεί εδώ και χρόνια. Το ένα στη Σικελία, ενώ το άλλο βρίσκεται στη θάλασσα του Νομού Μαγνησίας.
«Είναι δύο εξαιρετικά παραδείγματα τα οποία μπορούν να ερευνηθούν. Εχουμε ήδη πάρει την έγκριση από τους τοπικούς φορείς τόσο στη Σικελία όσο και στη Μαγνησία για να κάνουμε τις απαραίτητες μετρήσεις.
Από την αξιολόγηση αυτών των δύο ναυαγίων θα δούμε κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη η δορυφορική παρακολούθηση στη Μεσόγειο, κάτι που είναι απαραίτητο για την επιτυχία του εγχειρήματος» τονίζει ο κ. Μπολλάνος.
H Planetek συμμετέχει στην κοινοπραξία με άλλους ερευνητικούς φορείς που προέρχονται από την Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Αγγλία και τη Δανία.
Η πρότασή της ήταν μία από τις έξι που έλαβαν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σύνολο 67 υποψηφιοτήτων και αφορά τα κονδύλια για την ερευνητική ενότητα του Διαστήματος.
Στέλιος Βογιατζάκης

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Στ. Μπολλάνος
Από την κρίση στην τεχνολογία
Η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που λόγω των δυνατοτήτων του αλλά και λόγω άλλων συγκυριών έχει μπει εδώ και μερικά χρόνια δυναμικά στον κλάδο της ανάπτυξης τεχνολογιών αιχμής που έχουν σχέση με το Διάστημα.
Ο κ. Μπολλάνος εξηγεί ότι η μεγάλη ανάπτυξη άρχισε λίγο πριν από την έκρηξη της οικονομικής κρίσης. «Από το 2005 η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Αυτό σημαίνει ότι έχει την υποχρέωση να συμμετέχει στη χρηματοδότησή του.
Από την πλευρά του ο ESA είναι υποχρεωμένος να επιστρέφει το 95% της χρηματοδότησης αυτής, για να γίνουν έργα και να εκπονηθούν ερευνητικά προγράμματα στη χώρα που είχε πληρώσει αρχικά».
Η χώρα μας, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, έχει ένα εξαιρετικά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο έχει αντιληφθεί ότι στο... Διάστημα υπάρχουν περιθώρια για μια πολύ αξιόλογη καριέρα.
«Επενδύουμε στο πολυτάλαντο ερευνητικό δυναμικό της χώρας και στηριζόμαστε σε αυτό προκειμένου να διεξάγουμε έρευνα που έρχεται να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς. Παράλληλα, εμμένουμε στο τρίπτυχο εξωστρέφεια, καινοτομία και συνεργασία, ως το πλέον αποτελεσματικό "αντιβιοτικό" ενάντια στην κρίση που συνεχίζει να μαστίζει τη χώρα» καταλήγει ο κ. Μπολλάνος.
e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου