Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Βρήκε ενδείξεις εξωγήινου πολιτισμού το Κέπλερ;

Βρήκε ενδείξεις εξωγήινου πολιτισμού το Κέπλερ;
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ της ΝΑΣΑ που πριν λίγο καιρό ανακάλυψε ένα μυστηριώδες άστρο
 
Tο διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ εντόπισε στις εσχατιές του σύμπαντος ενα μυστηριώδες αστέρι, το οποίο εκπέμπει φως με τρόπο πολύ περίεργο, διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο παρατηρήθηκε μέχρι σήμερα. Τώρα, οι επιστήμονες εικάζουν πως ίσως έχουν τις πρώτες ενδείξεις για ένα εξωγήινο κατασκεύασμα, που θα είναι και η απόδειξη για την ύπαρξη ενός εξωγήινου πολιτισμού.
Το αμερικανικό περιοδικό The Atlantic σε εκτενές του άρθρο κάνει λόγο για την ανακάλυψη ενός μυστηριώδους άστρου που εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο και το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες, «ίσως να είναι απόδειξη ύπαρξης ενός εξωγήινου πολιτισμού».
Στο άρθρο, με τίτλο «Το Πιο Μυστηριώδες Αστέρι στο Σύμπαν», ο δημοσιογράφος Ρος Άντερσεν μιλάει για «ένα περίεργο άστρο που εντοπίστηκε ανάμεσα στους αστερισμούς του Κύκνου και της Λύρας και το οποίο εκπέμπει φως με ένα παράξενο τρόπο, διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο έχει παρατηρήσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ».
Το εν λόγω άστρο, που ονομάστηκε KIC 8462852, παρατηρήθηκε πως εκπέμπει φως «με ακανόνιστο και μη περιοδικό ρυθμό», ένα μοτίβο που υποδεικνύει πως υπάρχει ένας μεγάλος όγκος ύλης γύρω από το άστρο.
Η μοναδική ερμηνεία που δίνεται βάσει των νόμων της φυσικής, είναι ότι το άστρο έχει εγκλωβίσει στην τροχιά του έναν μεγάλο αριθμό από εξω-κομήτες, κάτι όμως που σύμφωνα με τους επιστήμονες συγκεντρώνει απειροελάχιστες πιθανότητες να έχει συμβεί.
«Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο. Είναι πραγματικά περίεργο. Αρχικά πιστέψαμε πως είναι λήψη λάθος δεδομένων από το Κέπλερ ή κάτι άλλο, αλλά το ελέγξαμε ξανά και ξανά», λέει η Ταμπίθα Μπογιατζιάν, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Αστρονομίας του αμερικανικού πανεπιστημίου του Γέιλ.
Η Μπογιατζιάν από κοινού με τον Τζέισον Ράιτ του Πανεπιστήμιου της Πενσιλβάνια και τον Αντριου Σιέμιον, διευθυντή του κέντρου SETI για την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής, έχουν αναλάβει να ερευνήσουν περαιτέρω το φαινόμενο.
«Σίγουρα η πιθανότητα να πρόκειται για ένα εξωγήινο κατασκεύασμα θα πρέπει να είναι η τελευταία υπόθεση που μπορούμε να εξετάσουμε, αλλά μοιάζει με κάτι που μόνο εξωγήινοι πολιτισμοί θα μπορούσαν να κατασκευάσουν», ανέφερε ο Ράιτ.
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με την ομάδα των τριών επιστημόνων, είναι να προβούν σε μια πιο ενδελεχή μελέτη του άστρου με μια τεράστια κεραία, προκειμένου να διαπιστώσει το κατά πόσο τα ραδιοκύματα αυτά προέρχονται από μια «έξυπνη πηγή» κι έχουν τεχνολογική προέλευση –δηλαδή είναι όμοια με αυτά που εκπέμπονται από αντίστοιχους γήινους ραδιοσταθμούς.
«Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζουμε πως κάτι περίεργο και παράξενο βρίσκεται εκεί έξω», καταλήγει με νόημα το άρθρο του Atlantic.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου