Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Βρήκαν νερό και στον Πλούτωνα!



«Ποιoς θα περίμενε έναν μπλε ουρανό; Είναι πανέμορφο!» ανέφερε ο Άλαν Στερν, επικεφαλής των επιστημόνων της NASA σχετικά με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για τον Πλούτωνα. Όπως ανακοινώθηκε, βάσει των νέων εικόνων που έφθασαν από το διαστημικό σκάφος «New Horizons», ο Πλούτωνας φαίνεται να έχει μπλε ουρανό και νερό.

Το New Horizons, ο διαστημικός ρομποτικός ταξιδιώτης της NASA, έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα τις πρώτες φωτογραφίες που τράβηξε από την ομιχλώδη ατμόσφαιρα που περιβάλλει τον ΠλούτωναΕιδικότερα, η ομίχλη που καλύπτει τον μυστηριώδη πλανήτη ο οποίος βρίσκεται στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος έχει μπλε απόχρωση. «Αυτό το εκθαμβωτικό μπλε φως μάς κάνει να καταλαβαίνουμε τη σύσταση της ομίχλης αυτής. Ένας μπλε ουρανός προκύπτει επειδή το φως σκεδάζει (σκορπίζει) όταν συναντά μόρια ύλης μικρότερα από το μήκος κύματός του. Στη Γη αυτά τα μόρια είναι πολύ μικρά μόρια αζώτου. Στον Πλούτωνα φαίνεται να είναι λίγο μεγαλύτερα και ονομάζονται thollins (θολίνες)» εξηγούν οι επιστήμονες.

Παράλληλα, η NASA ανακοίνωσε ότι έχουν εντοπιστεί ορισμένες περιοχές όπου υπάρχει νερό σε παγωμένη μορφή. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη μόνο παγωμένου αζώτου και μεθανίου. Ειδικότερα, η επιφάνεια του πλανήτη καλύπτεται από ένα στρώμα παγωμένου αζώτου και ίχνη μεθανίου, το οποίο όταν ο Πλούτωνας βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο εξαχνώνεται, σχηματίζοντας έτσι μία αραιή ατμόσφαιρα γύρω από τον πλανήτη. Λόγω, όμως, της έκκεντρης τροχιάς του Πλούτωνα, όταν αυτός απομακρύνεται από τον Ήλιο, η ατμόσφαιρά του σταδιακά παγώνει και πέφτει στην επιφάνειά του σαν χιόνι.





«Αυτός ο πλανήτης είναι ζωντανός» πρόσθεσε ο Άλαν Στερν, αφήνοντας ανοικτό το πεδίο για νέες απρόσμενες αποκαλύψεις για τον Πλούτωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου