Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ο «σωσίας» της Γης θα βρεθεί το 2010


Σύμφωνα με κορυφαίο Ευρωπαίο αστρονόμο
Πιο κοντά από ποτέ στην ανακάλυψη του πρώτου εξωπλανήτη που θα συνδυάζει βασικά χαρακτηριστικά της Γης βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα. Όπως εκτιμά ο κορυφαίος Ευρωπαίος αστρονόμος, Μισέλ Μαγιόρ χάρη στο τηλεσκόπιο Κέπλερ η επιστημονική κοινότητα θα είναι σε θέση να εντοπίσει το «σωσία» της Γης εντός του 2010.
Ο Μαγιόρ είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης. 'Ηταν ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών που ανακάλυψαν τον πρώτο εξωπλανήτη το 1995.
Μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο, για την επέτειο των 50 ετών από την έναρξη του προγράμματος αναζήτησης εξωγήινης ζωής (SETI), δήλωσε βέβαιος ότι θα ανακαλυφθεί σύντομα ένας πλανήτης που θα έχει το μέγεθος και τη σύνθεση της Γης.
Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 400 εξωπλανήτες. Ωστόσο, κανένας δεν φαίνεται να μοιάζει με τη Γη και να διαθέτει συνθήκες κατάλληλες για ζωή.
Οι περισσότεροι έχουν πολύ υψηλή θερμοκρασία και είναι πολύ μεγάλοι σε μέγεθος. Ως εκ τούτου, έχουν πολύ ενεργές τεκτονικές πλάκες, άρα ασταθή γεωλογία.
Ο μικρότερος εξωπλανήτης που έχει βρεθεί ως τώρα είναι περίπου 1,7 φορές μεγαλύτερος από το δικό μας.
Προκειμένου ένας εξωπλανήτης να θεωρηθεί αντίστοιχος της Γης, πρέπει να βρίσκεται σε κατάλληλη απόσταση από το άστρο του ηλιακού του συστήματος - τον δικό μας Ήλιο - ώστε να μην είναι ούτε καυτός αλλά ούτε παγωμένος.
Παράλληλα, πρέπει να διαθέτει νερό σε υγρή μορφή.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 26/1/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου